OM eist opnieuw 8 jaar cel voor dodelijk ongeluk ring Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een 52-jarige man uit Krommenie een gevangenisstraf van 8 jaar en een rijontzegging van 10 jaar geëist. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een aanrijding op de ring van Amsterdam (Coenplein) in december 2018. Daarbij kwamen een 44-jarige man uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven.

Volgens het OM heeft de verdachte bewust en opzettelijk ingereden op de motor waarop beide slachtoffers zaten. Daarom meent het OM dat sprake is van doodslag op beide slachtoffers.

Hoger beroep
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man op 12 juli 2019 tot een gevangenisstraf van acht jaar en een rijontzegging van acht jaar. Verdachte ging tegen dat vonnis in hoger beroep.

Afgesneden
Het incident met dodelijke afloop vond zijn oorsprong in het afsnijden door de 44-jarige motorrijder van de auto van verdachte. Volgens de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, blijkt uit verklaringen van de verdachte en enkele getuigen dat de 44-jarige motorrijder de auto van verdachte inderdaad heeft afgesneden. “Verdachte schrok van de actie van de motorrijder, remde en raakte daarbij de vangrail.”

Vervolgens is verdachte achter de motor aangereden om het kenteken te noteren. Ook probeerde hij de motor tot stoppen te dwingen. Volgens getuigen heeft de verdachte een aantal keren naar rechts ingestuurd richting de motor. “Dit alles bij een snelheid van 110 km per uur, in het donker en met harde regen.”

De motorrijder zou volgens getuigen trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto. Uiteindelijk heeft verdachte de motor twee keer geraakt. Bij de tweede keer ging de motor onderuit met de dood van de man en de vrouw tot gevolg.

Op de koop toenemen
De AG is van mening dat er sprake is van voorwaardelijk opzet op de dood van beide slachtoffers. “Als je bewust instuurt als automobilist op een motor kan dat niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken", aldus de AG.

Het Gerechtshof doet op 29 november a.s. uitspraak.