Trump valt getuige aan en begaat mogelijk nieuw misdrijf

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich weer eens doen gelden op Twitter en niet geheel verrassend ging dat weer onder het motto 'de aanval is de beste verdediging'. Trump zit in de problemen wegens de Oekraïnezaak en vrijdag is het tijdens de impeachment-hoorzittingen de beurt aan Marie Yovanovitch, voormalig Amerikaans ambassadeur in Oekraïne.

Yovanovitch is een uiterst ervaren diplomaat die door zowel Democraten als Republikeinen uitgebreid werd bedankt voor haar decennialange werk. Na de nodige uren in de zaal op Capitol Hill werd ze echter aangevallen en niet door de minste persoon: Trump kon zijn handen weer eens niet van de Twittermachine houden en besloot Yovanovitch aan te vallen. "Overal waar zij kwam ging het fout", schreef hij, waarbij hij ook nog aangaf dat de Amerikaanse president het volste recht heeft om een nieuwe ambassadeur aan te wijzen.

Dat laatste erkende Yovanovitch overigens gewoon, hoewel ze aangaf zich zorgen te maken over een uitspraak van Trump tegen de Oekraïnse president. Trump gaf aan dat 'ze wel wat zou beleven', waardoor Yovanovitch zich begrijpelijk bedreigd zei te voelen. "Dat de Amerikaanse president zo over een ambassadeur sprak tegen een buitenlands staatshoofd, dat kon ik niet geloven, ik was ontzet", aldus Yovanovitch, die door Trump zonder opgaaf van reden teruggetrokken werd.

De voorzitter van de impeachmentprocedure, Adam Schiff, was vrij duidelijk over Trump's meest recente Twittertirade: "We zijn hier live getuige van het intimideren van een getuige. Dat nemen we uiterst serieus en accepteren we niet", iets wat hij tijdens de pauze tegenover de pers nog eens benadrukte - het intimideren van getuigen is immers een misdrijf en zou zelfs op zichzelf al een reden voor afzetting kunnen zijn.

Een aantal Republikeinse senatoren gaf zelf ook aan dat Trump's actie niet zo handig was, anderen weigerden commentaar te geven. John Ratcliffe (Texas) deed zelfs alsof hij plotseling een telefoontje moest plegen, hoewel op zijn scherm naar verluidt te zien was dat hij allesbehalve aan het bellen was.

Een ander 'hoogtepunt' van de Republikeinen werd gevormd door Elise Stefanik. Ze probeerde Yovanovitch vragen te stellen op een moment waarop dat helemaal nog niet mocht - alleen de Democratische leider Schiff, zijn Republikeinse collega Devin Nunes en de advocaten van de twee kanten mochten op dat moment vragen stellen. Voorzitter Schiff kapte Stefanik dan ook af, ze volgde de regels immers niet, wat door Republikeinen gelijk gebruikt werd om de slachtofferrol aan te nemen.