EK baanwielrennen: Zilver voor 'veteraan' Bos op kilometer

Theo Bos heeft in Apeldoorn op het EK baanwielrennen zilver gewonnen op de kilometer. Alleen de Franse wereldkampioen Quentin Lafargue was sneller dan de 36-jarige Nederlander.

Bos had zijn tijdrit op de kilometer goed ingedeeld. Halverwege de 1000 meter leek er nog geen toptijd erin te zetten, maar door een zeer sterk eindstuk pakte Bos alsnog het zilver in Apeldoorn. Lafargue had ook zijn kilometer ingedeeld en won uiteindelijk in een tijd van 1.00,289 en was daarmee 0,120 sneller dan Bos.

Met Sam Ligtlee kwam er nog een Nederlander in actie in de finale van de kilometer. De 21-jarige baanwielrenner had zich als tweede gekwalificeerd op dit niet niet-olympische onderdeel en leek op weg naar een snelle eindtijd, maar had zich licht opgeblazen en moest het uiteindelijk doen met een vierde plaats.

500 meter vrouwen
Anastasiia Voinova heeft haar derde Europese titel gewonnen. Op de 500 meter tijdrit was de snelle Russische nipt de snelste voor haar landgenote en wereldkampioene Daria Shmeleva. Het brons ging naar de Oekraïense Olena Starikova.  De Nederlandse Kyra Lamberink klokte een zevende tijd.

Theo Bos moet genoegen nemen met zilver. (PRO SHOTS/Michael Bulder)
Theo Bos moet genoegen nemen met zilver. (PRO SHOTS/Michael Bulder)