Orkaan verwoest Bahamaanse eilanden, eerste dode is 7-jarig jongetje

Het zat er aan te komen sinds orkaan Dorian ineens enorm aan kracht won, maar het lijkt nog slechter af te lopen dan gedacht: de orkaan is zondag in de loop van de dag aan land gekomen op de noordelijke Bahama's en heeft daar al voor onvoorstelbare schade gezorgd.

Twee relatief grote eilanden zijn het zwaarst getroffen: Dorian kwam als orkaan van categorie vijf met bizarre windsnelheden van 280 tot 300 kilometer per uur aan land op Abaco Island. Tot overmaat van ramp trekt het oog van de orkaan al uren precies over de hele lengte van Abaco Island, waarbij het gevaarte zich uiterst langzaam voortbeweegt. 

Terwijl het oog zelf passeerde gingen mensen naar buiten om de eerste schade te bekijken en op beelden is te zien dat het ernstig is: dorpen zijn volledig ondergelopen en huizen zijn totaal verwoest, terwijl de andere - en sterkere - kant van het oog nog voorbij moest trekken. Op Abaco is ook de eerste dode gemeld. Een jongetje van zeven jaar is verdronken, zijn jongere zusje is vermist, zoals inmiddels tientallen anderen.

De orkaan kwam aan land in Marsh Harbour, met zesduizend inwoners de voornaamste plaats op Abaco. Er is nog veel onduidelijkheid over de situatie, maar op social media doen berichten de rondte die - zo zegt men - afkomstig zijn van mensen ter plaatse. De meldingen van hen zijn duidelijk: Marsh Harbour is verdwenen, net als enkele andere gemeenschappen in de buurt.

Via Abaco trekt Dorian's oog door naar Grand Bahama Island, waar Freeport en West End met bij elkaar zo'n zestigduizend inwoners de tweede en derde stad van het land vormen. Ook Grand Bahama is op het moment van schrijven de volle laag aan het krijgen, waarbij het oog vol over Freeport lijkt te trekken.

Vervolgens gaat het voor de inwoners van de Amerikaanse staat Florida spannend worden. Dorian trekt die kant op en zou er aan land kunnen gaan, hoewel de kans ook bestaat dat de orkaan voor de kust afbuigt naar het noorden.

Update 10.25 uur
Autoriteiten hebben een nieuw overzicht van de situatie wat de orkaan zelf betreft naar buiten gebracht en het is niet best. De windsnelheid is iets gedaald, maar met 265 kilometer per uur natuurlijk nog altijd vernietigend, maar het slechtste nieuws gaat over de snelheid waarmee Dorian naar het westen trekt. Dat is gedaald naar slechts twee kilometer per uur, wat inhoudt dat getroffen gebieden - zoals het relatief grote Freeport - vele uren met de meest verwoestende delen van de orkaan te maken hebben.

Verwoesting op de Bahama's (Bron: YouTube)