Schansspringers trappen zomerseizoen af, Schlierenzauer wint bijna weer

Het is volle bak zomer in Europa, de hoogste tijd om te gaan schansspringen dus. Het seizoen in de Summer Grand Prix is weer begonnen, de zomerse tegenhanger van en opwarmer voor de World Cup, hoewel daar wel bij gezegd dient te worden dat lang niet alle toppers aan de start verschijnen.

Het seizoen begon inmiddels een goede week geleden in een volgepakt Wisla in Polen. Daar stond eerst een landenwedstrijd op het programma en het feest kon gelijk los voor de thuisfans: Piotr Zyla, Aleksandr Zniszczol, Kamil Stoch en Dawid Kubacki domineerden de wedstrijd en wonnen met forse voorsprong op Slovenië en Noorwegen.

De individuele wedstrijd in Wisla werd een prooi voor de inmiddels 19-jarige Sloveen Timi Zajc, op World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi na toch wel de revelatie van het afgelopen winterseizoen. Zajc liet Kubacki achter zich, terwijl het podium gecompleteerd werd door de Rus Evgeniy Klimov, de verrassende eindwinnaar van vorig jaar.

Afgelopen weekeinde werd gesprongen in het Duitse Hinterzarten en bij de landenwedstrijd - dit keer gemengd - kon het thuispubliek weer juichen. Juliane Seyfarth, Karl Geiger, opkomend talent Agnes Reisch en Richard Freitag sprongen naar de winst, terwijl Japan het prima duel om de tweede plek won van Slovenië.

In de individuele wedstrijd was de leiding na één ronde voor Gregor Schlierenzauer, met 53 stuks de man met de meeste World Cup-zeges ooit. Hij won echter al sinds december 2014 niet meer en zijn laatste Grand Prix-zege dateert ook alweer van september 2015. Dit keer mocht het ook niet zo zijn: Geiger sprong hem in de finaleronde voorbij en pakte met 0,4 punten de winst, voor Schlierenzauer en Geiger's landgenoot Freitag. De Sloveen Peter Prevc maakte indruk door in de finale van de vijftiende naar de vierde plek te springen.

Bij de vrouwen ging de individuele zege tot slot naar de Japanse Sara Takanashi. Ze vocht weer een mooi duel uit met haar Noorse rivale Maren Lundby en won met precies vier punten voorsprong. De jonge Sloveense Nika Kriznar maakte het podium compleet.

Op 9 en 10 augustus staan in het Franse Courchevel de volgende wedstrijden op het programma, waarvoor we graag verwijzen naar Eurosport.