Tbs'er veroordeeld voor mishandelen sociotherapeute

De rechtbank veroordeelt een 54-jarige jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tijdens zijn proefverlof achtervolgde de man zijn sociotherapeute, probeerde hij haar van haar vrijheid te beroven en mishandelde hij haar.

De man achtervolgde de vrouw nadat zij na haar werk de kliniek verliet en met de auto naar huis ging. Op het moment dat zij onderweg stopte is hij bij haar in de auto gaan zitten en heeft hij met kracht een arm om haar nek gedaan, haar naar achteren getrokken en met een mes in haar rug gepord. Daarna sleurde hij haar de auto uit en probeerde hij haar in zijn eigen auto te duwen om met haar weg te rijden.

Man stond al onder tbs behandeling
De rechtbank oordeelt op basis van de rapporten van deskundigen dat de man een stoornis heeft. Deze stoornis maakt dat de man deels verminderd toerekeningsvatbaar is. Op het moment dat de man deze feiten pleegde was hij nog in behandeling binnen het kader van terbeschikkingstelling voor onder meer verkrachting. De rechtbank oordeelt dat het onverantwoord is om deze man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Hij is al 2 keer eerder tot tbs veroordeeld en het is opvallend dat hij telkens tijdens zijn proefverlof ernstige strafbare feiten pleegt.

Naast tbs ook gevangenisstraf
De rechtbank zal ook in deze zaak tbs met dwangverpleging opleggen. Deze tbs kan onbeperkt worden verlengd. De feiten, die de man pleegde tijdens zijn proefverlof en gericht waren tegen een behandelend sociotherapeut, zijn zo ernstig dat de rechtbank daarnaast ook een gevangenisstraf van 18 maanden oplegt. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3.700 euro aan de sociotherapeute betalen.