FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 april 2019

Zorgen bij Amsterdamse muzikanten over verhoogde parkeertarieven

Amsterdamse muzikanten hebben een brandbrief geschreven aan het stadsbestuur om aandacht te vragen voor de zorgen die leven in underground muziekscene in de stad. Vanwege de parkeertarieven die vorige week verhoogd zijn, is het nog maar de vraag of de financieel kwetsbare groep nog wel toekomst heeft. "Als dit zo doorgaat, gaat de kwaliteit van de onze scene verloren en is de stad alleen nog van de rijken", stelt jazzpianist Daan Herweg.

De 'kleine-kroeg' gig scene in Amsterdam, zoals de ondergetekenden van de brief het noemen, is rauw, artistiek en authentiek. De scene wordt door betrokkenen gezien als de voedingsbodem voor jong talent. "Experimenteren op jamsessies, nieuwe ideeën leven inblazen en muzikale contacten laten ontstaan, zijn van meerwaarde voor beginnende muzikanten", aldus de schrijvers in de brief aan wethouder cultuur Touria Meliani en wethouder verkeer en vervoer Sharon Dijksma.

Parkeertarieven
Sinds vorige week zondag zijn overal in de stad de parkeertarieven verhoogd. In het centrum wordt het hoogste tarief van 7,50 euro per uur gevraagd, terwijl dit voorheen vijf euro per uur was. "De gages van de muzikanten zijn tussen de 75 en honderd euro voor een avond. Tijdens een optreden sta je gemiddeld zes uur geparkeerd. Dat betekent dus dat je 45 euro aan parkeerkosten kwijt bent. Dat is simpelweg niet meer op te brengen voor ons", zegt Daan Herweg, jazzpianist en organisator van jamsessies in Café Nel aan het Amstelveld.

Het gaat hier dus niet om de goed betaalde commerciële evenementen, maar om de underground muziekscene waar onder andere jonge afgestudeerden van het conservatorium hun ontwikkeling doormaken. We krijgen geen subsidie. Bekende professionele muzikanten zoals Hans Dulfer spelen nog steeds in kleine cafés uit liefde voor de muziek. "Maar," zegt Dulfer: "Ze geven me prijzen voor cultuur, maar de subcultuur haal je weg. Heel erg tegenstrijdig dit. We zijn altijd de pineut."

Zware instrumenten
Vanwege de zware instrumenten zijn de muzikanten afhankelijk van hun auto. Dulfer: "Er is een klopjacht gaande op auto’s in de binnenstad en daar heeft de gemeente gelijk in, maar de jazzscene in de binnenstad is er op deze manier wel de dupe van. Het verhogen van de parkeertarieven raakt nu een kwetsbare groep. De mensen die deze regels maken, hebben geen idee wat zich in de praktijk afspeelt."

De muzikanten die de brandbrief hebben ondertekend zijn niet de minste. Zo is Hans Dulfer houder van de Andreaspenning, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ook medeoprichter van Paradiso en het Bimhuis. Daan Herweg is jazzpianist en hij leidt al meer dan vijf jaar jamsessies in Café Nel. Herweg: "Het mag niet onbenoemd blijven dat deze sessies bezocht zijn door wereldberoemde artiesten zoals Marcus Miller, Cory Henry en de bandleden van Beyoncé."

Gesprek met wethouder
De schrijvers van de brief zeggen constructief mee te willen denken over oplossingen. Ze hopen door de wethouder uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hun eventuele oplossingen: een ontheffing voor artiesten, een instrumententaxi of een fonds waarmee de culturele horeca zelf instrumenten en andere spullen kan aanschaffen. "Wij hopen dat we tot een positieve uitwisseling met de wethouder kunnen komen." Ook zijn de briefschrijvers inmiddels een petitie gestart.

Wethouder Dijksma ziet alleen niks in de voorgestelde ontheffing voor muzikanten, zo laat ze via een woordvoerder aan AT5 weten. "Die is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar." Wel stelt de wethouder dat de gemeente "op tal van andere manieren" de culturele sector steunt. Of ze met de muzikanten in gesprek gaat, is nog niet duidelijk.

MLB: Mariners geven enorme voorsprong weg, maar winnen toch

De honkballers van de Seattle Mariners hebben hun veertiende zege van het MLB-seizoen binnen. Op bezoek bij de Los Angeles Angels leek het even helemaal fout te gaan, maar de ploeg herstelde zich alsnog.

In de tweede inning sloegen de Mariners al vier runs binnen, waarna onder meer Andrelton Simmons bij de Angels wat terug kon doen. Dankzij homeruns van Ryon Healy (twee runs) en Omar Narvaez (drie runs) kwamen de Mariners zelfs op 2-10 en dus leek de winst binnen.

In de zevende inning sloegen de Angels echter toe. Simmons tikte een run binnen en met nog een homerun erbij in de achtste inning stond het stadion op z'n kop: 10-10. Toch toonden de Mariners vechtlust en in de negende inning bracht Jay Bruce dan alsnog de 10-11 zege voor Seattle.

Uitslagen MLB donderdag
Atlanta Braves - Arizona Diamondbacks 1-4
Washington Nationals - San Francisco Giants 4-2
Detroit Tigers - Chicago White Sox 9-7
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 4-7
New York Yankees - Kansas City Royals 1-6
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 5-6 (2 extra innings)
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 1-3
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 6-2
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 10-11
San Diego Padres - Cincinnati Reds 1-4

Angels - Mariners (Bron: YouTube)

Sparta wint van Helmond Sport, nog geen kampioensfeest in Enschede

Vrijdagavond heeft Sparta Rotterdam gewonnen van Helmond Sport. Op Het Kasteel was de eindstand na 90 minuten 3-1. Door de winst is FC Twente nog geen kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. De club uit Enschede kwam niet in actie omdat de uitwedstrijd tegen Jong Ajax was uitgesteld. Maandag kunnen de Tukkers in eigen huis kampioen worden bij winst op Jong AZ.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Telstar 2-0
FC Den Bosch - Jong FC Utrecht 2-2
FC Eindhoven - SC Cambuur 2-2
FC Volendam - N.E.C. 2-3
Go Ahead Eagles - Jong PSV 2-1
Jong AZ - MVV Maastricht 2-3
Jong Ajax - FC Twente uitgesteld
RKC Waalwijk - FC Dordrecht 4-4
Roda JC Kerkrade - TOP Oss 1-1
Sparta Rotterdam - Helmond Sport 3-1

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

Heracles Almelo heeft vrijdagavond met 2-1 gewonnen van sc Heerenveen. Twee van de drie doelpunten werden gescoord uit een strafschop.

In de eerste helft was Heerenveen de ploeg met het overwicht in de wedstrijd maar de thuisclub kwam toch op voorsprong door een strafschop. Yuki Kobayashi maakte een overtreding op Brandley Kuwas en laatstgenoemde schoot vervolgens de strafschop binnen. Ook de gelijkmaker was een strafschop die door Sam Lammers binnen werd geschoten. Ruim een kwartier voor het einde bracht Adrián Dalmau de eindstand van 2-1 op het scorebord.

Heracles Almelo

2 - 1

sc Heerenveen

 27' Kuwas(pen)
 73' Dalmau
   41' Lammers (pen)
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.586
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d. Buijs
Czyborra
Osman
Dos Santos (Knoester/87)
Merkel
Kuwas (v.d. Water/75)
Dalmau (Konings/80)
Peterson
  Hahn
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg (Johnsen/81)
Rienstra
Kobayashi (Hornkamp/88)
v. Amersfoort
v. Bergen
Lammers
Vlap (Thorsby/81)

Topploegen boeken winst in Dutch Basketball League

In de Dutch Basketball League kwamen donderdagavond drie van de vier topteams in actie en ZZ Leiden, Landstede Basketbal en Donar Groningen boekten allemaal een overwinning.

Koploper Leiden kreeg bezoek van de Den Helder Suns, die halverwege al twintig punten aan de broek hadden. Het werd dan ook totaal niet spannend meer en dankzij onder meer 24 punten van Darius Thompson en 11 rebounds van Kenneth Simms won Leiden met 83-61.

Donar toog naar Rotterdam voor een duel met Feyenoord en ook dat was bepaald niet spannend: halverwege stond Donar al met 23-41 voor en die voorsprong kwam in de tweede helft niet meer in gevaar. De Groningers wonnen met 66-82, Feyenoord moet nog altijd oppassen om de play-offs te halen.

Feyenoord's voornaamste concurrent in de strijd om het laatste play-offplekje, Basketball Academie Limburg, kwam naar Zwolle. Zij deden het nog het best van de drie verliezers, ondanks een 10-0 start voor de Zwollenaren. Die wonnen mede dankzij 25 punten van Kaza Kajami-Keane wel met 71-58.

Honkballer Cordemans bereikt magische grens strike-outs

Honkballer Rob Cordemans heeft in de Nederlandse competitie een nieuwe mijlpaal bereikt. De Nederlandse werper van L&D Amsterdam kwam in de wedstrijd tegen Neptunes tot zijn 2000ste strike-out in de hoofdklasse.

Cordemans heeft al enige tijd het record in handen nadat hij vorig jaar juni het record van Bart Volkerijk verbeterde. Deze Volkerijk had in totaal 1.948 keer een tegenstander met drie slag aan de kant gezet en daar is Cordemans nu dus al voorbij.

Cordemans heeft ook het record van meeste overwinningen op zijn naam staan. De 44-jarige werper heeft nu 194 wedstrijden gewonnen en hoopt binnenkort zijn 200ste overwinning te boeken. Hij heeft slechts 41 wedstrijden, die uitliepen op een nederlaag, op zijn naam staan.

Zender van poederbrief naar Donald Trump junior blijft uit de cel

De man die poederbrieven stuurde aan onder anderen Donald Trump junior, de oudste zoon van de Amerikaanse president, hoeft niet de cel in. De rechter in Boston gaf hem vandaag een jaar huisarrest en een proeftijd van vijf jaar. De officier van justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist.

Ewan de beste in vierde etappe Ronde van Turkije

Caleb Ewan heeft de vierde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Australische sprinter van Lotto Soudal was de snelste in een sprint die omhoog liep. Juan José Lobato werd tweede, voor klassementsleider Sam Bennett, die wel aan de leiding blijft van het algemeen klassement.

De etappe werd ging over een vlak parcours, die werd afgesloten met een finish die licht omhoog liep. De rit verliep traditioneel. Er ontstond al snel een omvangrijke kopgroep die ruim voor de streep werd bijgehaald, waarna er gesprint zou worden voor de overwinning.

In die sprint was Ewan de sterkste sprinter. De snelle Australiër passeerde in de laatste meters Lobato, die vroeg was aangegaan. De Spanjaard moest genoegen nemen met een tweede plek en wacht nog altijd op zijn eerste zege van het seizoen. Voor Ewan was het zijn tweede zege van het seizoen nadat hij eerder in een sprint heuvel op ook al de beste was in de UAE Tour.

Zaterdag staat in de Ronde van Turkije de koninginnenrit op het programma. De rit is er een met een stevige slotklim naar het skistation van Kartepe, alleen is de vraag of het wel door kan gaan. Op de slotbeklimming ligt op het moment nog flink wat sneeuw en de organisatie doet er alles aan om de weg sneeuwvrij te krijgen, al geeft de weervoorspelling niet al te veel goede vooruitzichten voor de wedstrijdorganisatie.

Tachtig procent van brandweerkorps Amsterdam eist vertrek korpsleiding

Honderden Amsterdamse brandweerlieden hebben de petitie getekend en eisen het vertrek van de hele korpsleiding. "Het huwelijk is op de klippen gelopen en lijmen is niet meer mogelijk."

In totaal hebben 401 brandweermannen en -vrouwen hun handtekening gezet onder de petitie. Dat is tachtig procent van het totaal aantal mensen dat in dienst is bij de Amsterdamse brandweer. De ondernemingsraad, brandweerlieden in opleiding en degenen zonder vast contract zouden hebben besloten niet te tekenen. "Zij hebben natuurlijk veel te verliezen", vertelt een brandweerman die de petitie heeft ondertekend. Volgens betrokkenen bij de petitie is de lijst van ondertekenaars goed gecontroleerd en zijn alle deelnemers écht in dienst bij het Amsterdamse korps.

Uitspraken Schaap aanleiding petitie
De petitie werd een maand geleden, nadat brandweerlieden hadden ingesproken in de commissie Algemene Zaken, gestart. Directe aanleiding was het interview van brandweercommandant Leen Schaap met AT5 waarin hij gepensioneerde brandweerlieden wegzette als 'bejaarden' en laatdunkend deed over de opkomst in de zaal. "Er zat een man of zestig. Dat is ongeveer zes procent van de algehele brandweer. Best een aanzienlijke groep, maar laten we het ook niet overdrijven", zei Schaap toen.

"Wij hebben altijd al gezegd dat een overgrote meerderheid van de uitrukdienst klaar is met de leiding. Als de angst niet zo groot was voor sancties, was het percentage nog groter geweest", denkt een brandweerman. "Dat Schaap zich probeerde te verschuilen achter de opkomst bij de commissie werd door het korps als kwetsend opgevat. Het was zo arrogant. Hij probeerde dingen te verbloemen. We voelden en voelen ons niet serieus genomen. Nu staat zwart-op-wit dat acht op de tien brandweerlieden klaar is met Schaap en de rest van de korpsleiding."

Plaatsvervangend commandant
Inmiddels is deze week duidelijk geworden dat Rijkshavenmeester Marleen van de Kerkhof plaatsvervangend commandant zal worden bij de Amsterdamse brandweer. Van de Kerkhof vanaf 1 juli toe tot de korpsleiding. Zij wordt nadrukkelijk verantwoordelijk om het vertrouwen tussen de korpsleiding en de uitrukdienst te herstellen. Of dat ook echt gaat lukken, wordt door ingewijden ernstig betwijfeld. De harde kern, die met name wil dat commandant Leen Schaap vertrekt, houdt voet bij stuk en lijkt de strijd niet op te willen geven.

Gisteren hebben twee brandweerlieden de petitie overhandigd aan burgemeester Femke Halsema. "In het gesprek met Halsema is ook de aanstelling van onze nieuwe plaatsvervangend commandant aan bod gekomen. Wij willen haar namens de uitrukdienst veel succes wensen met deze lastige opdracht en haar vooral uitnodigen om langs te gaan op de kazernes waar ze van harte welkom is", laten brandweerlieden in een verklaring weten.

Halsema liet al eerder weten dat zij nog voor de zomer vorderingen wil zien in het proces van herstellen van vertrouwen binnen de Amsterdamse brandweer. Als dit niet snel lukt, gaat zij na of er nieuwe stappen gezet moeten worden.

Rapport
De aftrap voor het herstellen van vertrouwen was eind vorig jaar toen voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm met een rapport kwam over de situatie bij de Amsterdamse brandweer. In zijn rapport, dat toepasselijk 'Bouwen aan Vertrouwen' heet, kwam Van Uhm tot de conclusie dat het herstellen van vertrouwen een 'majeure' inspanning zou vragen van alle betrokkenen.

Inmiddels zouden er gesprekken lopen tussen onder meer de korpsleiding, de ondernemingsraad, het veiligheidsbestuur en brandweerlieden. Ook is er een mediator aangesteld om te kijken wat er te redden valt. Hoe de gesprekken lopen, is niet bekend.

Een woordvoerder van de Amsterdamse brandweer laat weten dat de korpsleiding op de hoogte is van het overhandigen van de petitie. Verder wil zij niet inhoudelijk reageren. Halsema laat via haar woordvoerder weten de petitie te hebben ontvangen. De echtheid van de handtekeningen gaat zij niet controleren.

Barbie breekt bekken

Samantha de Jong (29), beter bekend als de Haagse realityster Barbie, blijkt afgelopen woensdag haar bekken en pols te hebben gebroken.

Ze ligt momenteel in een ziekenhuis in haar woonplaats om te herstellen. De Jong schreef vanmorgen op Instagram dat het weer wat beter met haar gaat.

Tot vier jaar cel voor smokkel van cocaïne naar Amsterdam

Twee mannen zijn veroordeeld tot 2,5 en 4 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van drugs van Frans Guyana naar Amsterdam. De smokkelwaar was 4,7 kilo aan cocaïne.

De politie kon de drugssmokkel onderscheppen door het afluisteren van telefoongesprekken en observaties. Uiteindelijk werden beide mannen in Nederland aangehouden, toen ze met een koffer met cocaïne in een auto zaten. De politie kwam de smokkelaars op het spoor door een lopend onderzoek naar een andere man die zich bezig zou houden met drugssmokkel. 

De 53-jarige man die de bijna vijf kilo cocaïne per vliegtuig naar Amsterdam smokkelde, heeft een gevangenisstraf gekregen van 2,5 jaar. De 43-jarige man, waar de smokkelaar naar onderweg was, heeft een hogere straf van vier jaar gekregen. Dit komt doordat deze man een actieve rol had in de criminele organisatie die de drugssmokkel organiseerde. Bovendien werd in zijn woning cocaïne, heroïne en voorbereidingsmateriaal voor drugsverkoop, zoals weegschalen en verpakkingsmateriaal, gevonden.

Paasvuren massaal afgelast, loopt traditie gevaar?

In het noorden en oosten van Nederland is het een eeuwenoude traditie, de gigantische paasvuren die op eerste of tweede Paasdag worden ontstoken. Dit jaar gaat het feest in veel gemeenten niet door. Het is te droog en de kans op brand is te groot. 

Deze redacteur woont in het noorden maar zal ze toch niet missen, wat vinden jullie?

'Vader geeft dochter de schuld van misbruik'

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Medemblik veroordeeld voor ontucht met zijn dochter. De man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Ook moet hij een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek ondergaan.

De verdachte pleegde tussen januari 2015 en oktober 2017 verregaande ontucht met zijn dochter, die 17 jaar was toen dit voor het eerst gebeurde. Het slachtoffer was een kwetsbare jonge vrouw waardoor zij niet in staat was om weerstand te bieden. De verdachte pleegde de ontucht met name bij hem thuis en in de woning van het slachtoffer en haar moeder.
Volgens de officier van justitie was er zelfs sprake van verkrachting. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte zijn dochter door (bedreiging met) geweld heeft gedwongen tot seksuele handelingen. Hij wordt daar dan ook van vrijgesproken.

Onbeschrijflijk veel leed
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte over een periode van bijna 3 jaar regelmatig ontucht pleegde met zijn dochter. Hij wist bovendien dat zij zeer kwetsbaar was. De verdachte maakte misbruik van die kwetsbaarheid en van de afhankelijke positie waarin zij zich bevond. Dit, terwijl het slachtoffer zich juist bij haar vader veilig had moeten kunnen voelen. Zeker nadat zij eerder door een ander was misbruikt en zij aan haar vader had gevraagd daarvan aangifte te doen.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij zijn dochter onbeschrijflijk veel leed aandeed. Ze lijdt sinds het gebeuren onder meer aan stemmingsklachten, slaap- en eetproblemen en heeft dagelijks herbelevingen. Volgens een psycholoog is er een zeer intensieve en langdurige klinische behandeling nodig voor de verwerking van alle trauma’s.

Verder neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij alleen oog had voor zijn eigen behoeftebevrediging en zich niet bekommerde om de gevoelens van zijn dochter en de mogelijke gevolgen. Doordat hij onbeschermde seks met haar had liep zij het risico van een ongewenste zwangerschap. Ook neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Volgens hem is dit alles hem min of meer overkomen en heeft hij zelfs de neiging de verantwoordelijkheid af te schuiven op zijn dochter.

Al met al legt de rechtbank dezelfde straf op als de officier van justitie eiste, ook al spreekt de rechtbank de verdachte vrij van verkrachting. Naast de celstraf, moet de verdachte onder meer meewerken aan een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek en krijgt hij reclasseringstoezicht opgelegd. Ook moet hij zijn dochter de gevraagde schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.

Lange celstraffen voor pogingen moord door brandstichting in Almelo

Drie mannen zijn veroordeeld tot lange celstraffen voor pogingen tot moord omdat zij in het holst van de nacht brand hebben gesticht bij twee woningen in Almelo. De man die verantwoordelijk is voor beide brandstichtingen is veroordeeld tot 16 jaar celstraf. De twee andere mannen zijn afzonderlijk betrokken bij één van de twee branden, zij moeten elk 8 jaar de gevangenis in. Bij de branden vielen geen gewonden of doden.

De rechtbank oordeelt dat de 25-jarige Maurits R. schuldig is aan twee pogingen tot moord door opzettelijke brandstichtingen in Almelo. Dat deed hij in de nacht van 2 juni 2017 met de 25-jarige Thomas M. en in de nacht van 11 november 2017 samen met de 19-jarige Dano Van V.

Kil en meedogenloos
De houding van de mannen kenschetst de rechtbank als kil en meedogenloos. De brandstichtingen zijn voorbereid en planmatig uitgevoerd, waarna de mannen er vandoor gingen zonder om te kijken naar wat de gevolgen waren. Zij hebben doelbewust en koelbloedig gehandeld, en schrokken er niet voor terug om huizen in brand te steken waar iemand nietsvermoedend lag te slapen. Hiermee brachten ze willekeurige mensen in levensgevaar en namen hun mogelijke dood op de koop toe.

De rechtbank rekent het Maurits R. zwaar aan dat hij ook het tweede huis in brand heeft gestoken, terwijl hij - gelet op de zoekgeschiedenis in zijn telefoon - wist dat het eerste slachtoffer slechts ternauwernood aan de brand in haar huis was ontkomen. Deze kennis weerhield hem er niet van om enkele maanden later weer een huis met daarin een slapende bewoonster aan te steken, ook deze keer met bijna catastrofale gevolgen.

Geen gewonden of doden
Het is een wonder dat er onder de directe slachtoffers of hun buren geen doden of gewonden zijn gevallen. In beide gevallen lagen de nietsvermoedende bewoners te slapen. Gelukkig werden zij op tijd wakker en konden of zelf het huis ontvluchten of werden gered door de snel handelende hulpdiensten.

Geen openheid van zaken
Omdat de drie mannen geen enkele openheid van zaken gaven over de reden waarom zij de branden hebben gesticht, blijven de slachtoffers achter met de indringende en beangstigende vraag waarom juist zij het slachtoffer zijn geworden. De slachtoffers en ook de omwonenden zullen de gevolgen van deze bijzonder traumatische nachtelijke ervaring voor de rest van hun leven met zich mee moeten dragen.

'Het interesseert me geen ruk wie je vrienden zijn'

De aangeklaagde huisarts was op Hemelvaartdag werkzaam op de Huisartsenpost. Klager en zijn echtgenote kwamen met hun 3-jarig zoontje met een snij-/scheurwond in de wang. Het consult escaleerde dusdanig dat de behandeling werd overgedragen aan een andere huisarts.

Reden klachten
Klager en zijn echtgenote vroegen de huisarts of de wond niet beter kon worden behandeld door een plastisch chirurg. De huisarts gaf te kennen dat hij de wond wel kon hechten. Klager wilde zijn zoontje geruststellen door hem te zeggen dat het niet zou bloeden en geen pijn zou doen. Verweerder acht het mogelijk dat hij toen heeft gezegd dat zij niet moesten liegen tegen hun kind.

Toen klager zich afvroeg of er geen alternatief was voor het hechten van de wond en daarbij liet weten dat hij vrienden had in het medische circuit antwoordde de huisarts: “Het maakt mij geen ruk uit wie jouw vrienden zijn, ik ben hier de huisarts en bepaal wat er gebeurt.” De moeder van patiëntje heeft daarop aangegeven dat zij niet meer door verweerder geholpen wilde worden.

Een collega-huisarts wilde aanvankelijk ook de wond hechten, maar zag daarvan af omdat het kind te veel tegenstribbelde. Vervolgens mislukte het plakken van de wond omdat de barst direct openging bij het huilen van het kind. Daarop is patiëntje doorverwezen naar de afdeling spoedeisende hulp. Daar werd hij met medicatie gekalmeerd, waarna de wond is behandeld door de chirurg met een hechtpleister. De huisarts erkent dat het consult niet goed is verlopen en de communicatie met klager spaak liep.

Oordeel Tuchtcollege Zwolle
Het college stelt voorop dat hechten de eerste keus was en het meeste perspectief bood op een fraai herstel. De klacht dat de huisarts op lichtvaardige wijze de meest traumatische behandeling heeft voorgesteld slaagt dus niet.

Ook de klacht over het ontbreken van informed consent (het informeren van de ouders ter verkrijging van hun toestemming voor de behandeling) slaagt niet. Het college heeft geen reden de huisarts niet te volgen in zijn betoog dat hij juist bij patiënten met allochtone achtergrond gewend is uitgebreide informatie te geven, maar dat het daarvan in dit geval niet is gekomen omdat het gesprek snel escaleerde.

De klacht inzake de bejegening slaagt wel. Voor zover het al nodig was klager aan te spreken op zijn opmerking dat het niet zou bloeden en geen pijn zou doen, behoorde dat niet te gebeuren met de bewoording dat hij niet moest liegen. En al helemaal ongepast was zijn opmerking dat het hem geen ruk interesseerde wie de vrienden van klager waren.

Opgelegde maatregel
Klager heeft in het kader van de tuchtklacht zijn excuses aangeboden. Het had hem echter gesierd als hij eerder, al dan niet via de manager van de huisartsenpost, een gesprek had aangeboden. Gelet hierop kan een maatregel niet achterwege blijven. Er volgt een waarschuwing met de kanttekening dat dit een neutrale constatering is dat het niet goed is gedaan, zonder dat er sprake is van een ernstige fout.

Tbs'er veroordeeld voor mishandelen sociotherapeute

De rechtbank veroordeelt een 54-jarige jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tijdens zijn proefverlof achtervolgde de man zijn sociotherapeute, probeerde hij haar van haar vrijheid te beroven en mishandelde hij haar.

De man achtervolgde de vrouw nadat zij na haar werk de kliniek verliet en met de auto naar huis ging. Op het moment dat zij onderweg stopte is hij bij haar in de auto gaan zitten en heeft hij met kracht een arm om haar nek gedaan, haar naar achteren getrokken en met een mes in haar rug gepord. Daarna sleurde hij haar de auto uit en probeerde hij haar in zijn eigen auto te duwen om met haar weg te rijden.

Man stond al onder tbs behandeling
De rechtbank oordeelt op basis van de rapporten van deskundigen dat de man een stoornis heeft. Deze stoornis maakt dat de man deels verminderd toerekeningsvatbaar is. Op het moment dat de man deze feiten pleegde was hij nog in behandeling binnen het kader van terbeschikkingstelling voor onder meer verkrachting. De rechtbank oordeelt dat het onverantwoord is om deze man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Hij is al 2 keer eerder tot tbs veroordeeld en het is opvallend dat hij telkens tijdens zijn proefverlof ernstige strafbare feiten pleegt.

Naast tbs ook gevangenisstraf
De rechtbank zal ook in deze zaak tbs met dwangverpleging opleggen. Deze tbs kan onbeperkt worden verlengd. De feiten, die de man pleegde tijdens zijn proefverlof en gericht waren tegen een behandelend sociotherapeut, zijn zo ernstig dat de rechtbank daarnaast ook een gevangenisstraf van 18 maanden oplegt. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3.700 euro aan de sociotherapeute betalen.

Uberchauffeurs vinden regels te streng en demonstreren weer

Tientallen Uber-chauffeurs hebben vanmiddag weer gedemonstreerd bij het kantoor van de directie in Amsterdam. Ze vinden de regels om te mogen rijden veel te streng.

Volgens Uber-directeur Thijs Emondts is 83 procent van de chauffeurs wel tevreden over het bedrijf. Anderen zijn boos over het feit dat Uber 25 procent commissie inhoudt op de inkomsten van de chauffeurs. Zij willen dat met 10 procent verlagen. Daarnaast klagen de Uberrijders dat zij tot zestig uur per week werken om de gewenste omzet te behalen.

Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, zegt dat ook de veiligheid van de Amsterdamse burger in gevaar wordt gebracht door de verschillende regels op de taximarkt. "Het gaat er om dat we een gelijk speelveld creëren. Het moet niet uitmaken voor wie je rijdt. Het moet in Amsterdam zodanig transparant zijn dat iedereen gebruik maakt van dezelfde regels in het speelveld, dat er ook eerlijke concurrentie is en daarmee ook een veel eerlijkere taximarkt. Niet alleen eerlijk, ook een veel veiligere taximarkt. Want nu is het ook gewoon onveilig voor de Amsterdamse burger op straat."

Talent Simons kan eerste profcontract met Barcelona ondertekenen

Xavi Simons kan vanaf zondag zijn eerste professionele contract met Barcelona ondertekenen. De middenvelder, een van de grootste talenten van de Spaanse topclub, viert dan zijn zestiende verjaardag.

De verwachtingen rondom de tiener, zoon van oud-voetballer Regilio Simons, zijn al enkele jaren hooggespannen. "Toen het Nederlandse voetbal volgens veel mensen in een crisis was beland, ging het opeens over Xavi. Dat hij er gelukkig aan zat te komen, en dat we geduld moesten hebben", memoreert Simons senior in het Algemeen Dagblad.

"Dat jochie was pas dertien jaar en liep lekker vrijuit te voetballen. Dat is wel apart, zeker omdat heel veel mensen hem nog nooit hebben zien spelen." Xavi Simons is hoe dan ook bijzonder populair. Hij won viermaal de Ballon d'Or voor de beste jeugdspeler, heeft 1,4 miljoen volgers op Instagram, is door Nike al vastgelegd als eventueel boegbeeld voor de toekomst en hij was een van de jeugdspelers van Barcelona in een televisiecommercial met Neymar. "Er gebeurt gewoon heel veel rond mijn zoon", erkent Simons.

"Barcelona weet ook niet precies hoe ze ermee om moeten gaan. Wij houden alles af. Om randzaken heeft hij niet gevraagd. Er zijn zoveel mensen die iets van hem willen. De tijd dat ik zelf speelde, is niet meer te vergelijken met nu." De familie Simons heeft altijd geprobeerd stil te houden dat Xavi bij Barcelona speelde. "Laat hem lekker voetballen, lekker ontwikkelen. Hij is niet bezig met wereldberoemd worden, hij wil een goede voetballer worden. Dat hij nu al veel aandacht krijgt? Dit is een nieuw tijdperk, zo werkt het."

"Xavi weet ook wel dat hij nog lang niet in het Nederlands elftal speelt. Als hij die stap ooit al zet." De middenvelder zag immers het levenslicht in Amsterdam. Simons senior houdt zijn zoon vooral voor dat een loopbaan van het een op andere moment voorbij kan zijn. "Dat vertel ik Xavi ook, alles kan veranderen. Maar dat mensen nu lyrisch over hem zijn, dat kun je niet tegenhouden."

Verdachte Amsterdammer was 'erg blij' om de politie te zien

Maar niet heus: een controle van een auto vannacht in Heinenoord leidde tot de aanhouding van twee mannen van 18 en 21 jaar uit Amsterdam. Bij de 21-jarige verdachte vond de politie in zijn onderbroek een vuurwapen.

De bestuurders werden op de Reedijk in Heinenoord staande gehouden door twee agenten die daar aan het surveilleren waren. Toen de agenten de auto wilden controleren ontstond er een woordenwisseling, waarna de twee inzittenden uit de auto zijn gehaald door de agenten.

Vervolgens hebben zij de auto doorzocht en vonden ze tien plakken hasj. Tijdens de fouillering van de 21-jarige verdachte vonden de agenten in zijn onderbroek een vuurwapen. Het wapen is in beslag genomen.De verdachten zijn aangehouden zitten vast.

Verdachte Amsterdammer was 'erg blij' om de politie te zien (Foto: Politie)
Verdachte Amsterdammer was 'erg blij' om de politie te zien (Foto: Politie)

Teleurgestelde examenkandidaten: 'Hier worden wij alleen maar rebelser van'

Nadat een examenstunt op het Amstelveen College vanmorgen volledig uit de hand dreigde te lopen, heeft de school besloten de deuren de hele dag dicht te houden. Tot grote teleurstelling van de leerlingen, die naar eigen zeggen geen kwaad in de zin hadden en "gewoon een leuk feestje wilden vieren". Desondanks verzamelde een grote groep alsnog voor de school. Hierbij is een scholier opgepakt.

De leerlingen van de middelbare school zijn niet te spreken over de beslissing om de hele dag af te blazen. "Ik heb een heel goed woordje voor de schoolleiding: 'Doe niet zo van 'we kappen het nu af', want dat is voor ons niet leuk. En daar worden wij alleen maar rebelser van, ze maken het alleen maar erger zo."

Rector Anke de Peuter vertelt dat ze de afgelopen dagen veel signalen kregen dat jongens en meiden, van zowel binnen als van buiten de school, het feestje ernstig wilden verstoren. "Denk aan oproepen via social media om vuurwerk mee te nemen en, zoals ze dat noemden, zwaar te gaan rellen." Vandaar dat er ook beveiliging werd ingezet.

Waakhonden
Honderdvijftig boze leerlingen zijn vanmorgen, weliswaar vrolijk verkleed, alsnog naar school gekomen. Bij aankomst bleken er allemaal waakhonden te zijn. "Een beetje angstaanjagend als je zo'n hond ziet, best een beetje eng."

Daar is De Peuter het wel mee eens. "Het is wel een beetje afschrikken die honden, maar het is echt bedoeld voor de veiligheid van iedereen. Dat geldt zowel voor de leerlingen, als de medewerkers van de school."

'Anderen hebben het verpest'
Maar volgens de examenkandidaten wilden zij gewoon gewoon een leuk feestje houden. "Andere jongens en meiden hebben het gewoon verpest voor ons", zegt een van hen. Een andere leerling bevestigt: "Wij hebben helemaal niks bij ons. Het ergste is wat vuurwerk, wat rook, verder helemaal niks."

Aanhouding
Toch is het niet geheel vlekkeloos verlopen. Tijdens de bijeenkomst is één scholier opgepakt voor het beledigen en het spugen op een handhaver, zo meldt de politie.

Ondanks de leerlingen best kunnen begrijpen dat de school hun veiligheid wil garanderen, is iedereen erg teleurgesteld dat hun examenstunt zo moet verlopen. "Wij vinden het heel jammer. We gaan nu hier met z'n allen een feestje bouwen, want daar zijn we wel goed in, dat komt wel goed."

OM mag Fort Beneden Lent ontruimen

De kortgedingrechter wijst de vordering af van 1 van de krakers van Fort Beneden Lent om ontruiming van het fort te verbieden. De Staat (het Openbaar Ministerie) mag het fort dus ontruimen.

Vorig jaar september moesten de anti-kraak bewoners het fort verlaten, nadat de burgermeester van Nijmegen had besloten dat het te gevaarlijk was om het fort te bewonen. Door de hete zomer van 2018 was het waterpeil in de fortgracht namelijk dusdanig gezakt, dat explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte waren gekomen.

Beroep op huisrecht
Krakers bewonen het fort, in eigendom van Staatsbosbeheer, vanaf 5 maart 2019. Staatsbosbeheer deed daarvan aangifte bij de politie. Het Openbaar Ministerie liet op 6 maart 2019 al weten het fort te gaan ontruimen. Een van de krakers spande hierop een kort geding aan bij de rechtbank in Arnhem, om zo de ontruiming te laten verbieden.

De kraker deed een beroep op het huisrecht en gaf aan dat ontruiming dit recht ernstig aantast. Ook gaf de kraker aan dat hij en zijn medebewoners juist heel goed voor het fort zorgen. Het fort stond vanaf september 2018 leeg en juist als het leeg staat vindt er vandalisme plaats, ontstaan er gevaarlijke situaties en verloedert het fort, aldus de kraker.

Vordering afgewezen
De rechter wijst de vordering van de kraker af. Dat de krakers na ontruiming op zoek moeten naar een nieuwe woning, kan geen rol spelen. Volgens de rechter mag Staatsbosbeheer als eigenaar van het fort zelf bepalen wie zij in het fort laat wonen en met wie zij afspraken daarover wil maken.

Supertalent van Dortmund sluit overstap naar Bayern uit

Youssoufa Moukoko ziet een transfer naar Bayern München niet zitten. Het 14-jarige wonderkind wil zich blijven ontwikkelen bij Borussia Dortmund. Moukoko maakt al enige tijd indruk bij Dortmund, waar hij op zijn twaalfde al mocht meedoen bij Onder-17. De jongeling scoorde in zijn eerste volledige seizoen liefst veertig keer in 28 wedstrijden en ook dit seizoen is hij in topvorm. Na 21 optredens met Dortmund Onder-17 staat de teller nu al op 36 treffers en zeven assists.

Naar verluidt heeft Bayern München interesse om Moukoko naar de Allianz Arena te halen, maar volgens de speler hoeft de Duitse kampioen hem niet te benaderen. "Ik voel me prima bij BVB en ik heb hier nog een aantal doelstellingen", reageerde Moukoko via Instagram op een berichtje van een supporter.

Onlangs kwam Youssoufa Moukoko in het nieuws omdat hij een gigantisch sponsorcontract kreeg van Nike. Het wereldberoemde sportmerk gaf hem een contract dat de tiener in totaal tien miljoen euro zou kunnen opleveren. Als het talent aan de lopende band blijft scoren, zou Dortmund hem over enkele jaren zeer goed kunnen gebruiken.

Met nog vijf duels te gaan in de Bundesliga hoopt Dortmund eindelijk Bayern weer eens van de troon te stoten. Het verschil is nu één punt in het voordeel van de titelverdediger, dat bovendien een veel beter doelsaldo heeft. Borussia Dortmund werd in 2012 voor het laatst kampioen, onder leiding van Jürgen Klopp.

Van der Poel volgend jaar aan de start van Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel neemt in 2020 deel aan de wielerklassieker Parijs-Roubaix. De 24-jarige wielrenner liet de wedstrijd in Noord-Frankrijk afgelopen zondag nog schieten ten faveure van de Amstel Gold Race die zondag op het programma staat.

Voor Van der Poel is het belangrijkste doel volgend jaar het wereldkampioenschap mountainbiken in het Duitse Albstadt dat eind juni plaatsvindt. Een maand later wil hij goud veroveren bij het mountainbiken op de Olympische Spelen in Tokio.

Naast de twee hoofddoelen bij het mountainbiken zal hij ook net als dit jaar de Vlaamse voorjaarswedstrijden op de weg rijden. Zijn voorlopige programma bestaat uit Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Brabantse Pijl.

Handgranaat aangetroffen op brievenbussen

Een omwonende trof vrijdagochtend 19 april een handgranaat aan in de Eerste Coehoornstraat in Amsterdam. Politiemensen waren snel ter plaatse en troffen op een deel van de gevel met brievenbussen, naast de toegangsdeur van een appartementencomplex, een explosief aan. De politie zette de directe omgeving af met linten.

Een Teamleider Explosieven Veiligheid deed nader onderzoek. Zij stelde vast dat het hier om een handgranaat ging. Rechercheurs startten direct een strafrechtelijk onderzoek. Zoals te doen gebruikelijk is de E.O.D (Explosieve Opruimingsdienst) gewaarschuwd, die ter plaatse kwam.

Het projectiel is door personeel van de E.O.D. veilig verwijderd en afgevoerd naar een locatie waar het tot ontploffing kan worden gebracht.

De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk gezien hebben dat de handgranaat werd opgeplakt of misschien hebben buurtbewoners iemand in- of in de buurt van het bewuste portiek gezien. Heeft u informatie neem dan contact op met de politie via 0900-8844, anoniem bellen kan ook via 0800-7000.Handgranaat Amsterdam (Foto: Politie.nl)
Handgranaat Amsterdam (Foto: Politie.nl)

Update 19:15 uur:

De brievenbus waar granaat werd aangetroffen is van de woordvoerder van de Nasr-moskee. Hij werd vorig jaar ook al bedreigd.

Buren worden van de koning?

Voor ‘een prikkie’ de buren worden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima? Dat kan, nu er op het landgoed De Horsten in Wassenaar een huisje te koop staat. Aan de vrijstaande voormalige dienstwoning hangt een prijskaartje van 1,5 ton. Geïnteresseerden moeten er snel bij zijn, want de biedingen stromen binnen.

Nee, dit is niet "Fun met Funda". Maar er zijn wel meerdere foto's te bewonderen in dit artikel op de site van het AD. Of je inderdaad deze mensen als buren wilt zul je toch echt voor jezelf moeten beslissen.

Solskjaer kritisch na afgang United: "Sommigen hebben een reality check nodig"

Manchester United gaat momenteel door een mindere fase en Ole Gunnar Solskjaer wil dat zijn spelers eens goed in de spiegel kijken. United verloor vijf van de laatste zeven wedstrijden in alle competities, waaronder beide duels in de kwartfinales van de Champions League met Barcelona. In de Premier League moet de Engelse grootmacht nog flink aan de bak om bij de bovenste vier te eindigen. De ploeg staat nu zesde.

Deze week viel door een 3-0 nederlaag in Barcelona in de Champions League het doek voor United, dat de heenwedstrijd al met 0-1 had verloren. In de laatste zeven duels bleken behalve Barça ook Wolverhampton Wanderers (tweemaal) en Arsenal een maatje te groot voor de ploeg van Solskjaer, die sinds medio december de scepter zwaait op Old Trafford. "De afgelopen maanden heb ik de jongens beter leren kennen. De meesten hebben me geïmponeerd met hun mentaliteit, maar sommige spelers hebben een reality check nodig", is de Noor vrijdag kritisch in de Engelse media.

"Bij deze club is er geen ruimte om jezelf te verstoppen, of het nu op de training is of tijdens een wedstrijd: iedereen kan zien welk niveau je hebt. Dit is de cultuur die we hier met onze fantastische staf proberen te creëren", vervolgt Solskjaer. "Spelers moeten verantwoordelijkheid nemen, maar uiteindelijk bepalen de prestaties op het veld hun positie. We hebben er in Barcelona over gesproken: als je in een groot stadium speelt, moet je verantwoordelijkheid nemen en goede keuzes maken."

Solskjaer sprak deze week naar eigen zeggen individueel met zijn spelers. Onder anderen Anthony Martial moest het ontgelden, nadat hij afgelopen dinsdag tegen Barcelona teleurstelde. "Hij is inderdaad een van de jongens waarmee ik gesproken heb. Hij is een enorm talent en heeft onlangs een nieuw contract ondertekend. Hij weet dat we in hem geloven, dus hij moet hard blijven werken. Maar ik denk dat iedereen die voor Manchester United speelt moet blijven presteren om zijn plekje in de selectie en het team te behouden. Anthony is daar geen uitzondering op."

Boze Turken eisen sluiting Haagse slijterij

De uit Afghanistan gevluchte slijter en dichter Ofran Badakhsani uit Den Haag wordt bedreigd door boze Turken die eisen dat hij per direct de verkoop staakt van de wodka genaamd 'Rumi'. Het gaat zelfs zover dat er vanuit Turkije een verzoek naar de Nederlandse regering is ingediend tot sluiting van de wijnwinkel van Badakhsani.

Er wordt volgens de slijter zo overtrokken gereageerd vanwege de naam van de wodka die refereert aan de Perzische filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi die leefde in de 13e eeuw. Hoewel hij in de huidige Turkse stad Konya begraven ligt was hij van oorsprong Perzisch en in Afghanistan geboren. Ondanks zijn voornamelijk religieus getinte gedichten was Rumi ook niet vies van een borreltje en stond hij bekend als pleitbezorger van verdraagzaamheid.

Afgelopen periode kreeg Ofran meerdere haatmails en werd zijn winkel bezocht door boos kijkende Turks sprekende mannen. Daar kreeg hij ook nog het verzoek van burgemeester van Konya (uiteraard AKP) bovenop aan de Nederlandse regering om de winkel onmiddellijk te sluiten en de drankvoorraad te vernietigen. Eerder had hij ook al te maken met een aantal radicale Palestijnen die hem bedreigden voor het verkopen van Israëlische wijn.

Het oude Perzië, het huidige Afghanistan, Iran en Tadzjikistan, kenden een duizenden jaren oude wijncultuur die door de opkomst van de orthodoxe islam vrijwel volledig is verdwenen. Mede door het verdringen van de eeuwenoude cultuur heeft de slijter de Rumi-wodka ontwikkeld om de traditie in ere te herstellen. De fles bevat een gedicht van Rumi: "Geef niet de wijn de schuld, hij vergroot alleen maar uit wie jij bent."  

NBA: Warriors en Sixers na ruime zege op voorsprong

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de play-offs in de NBA een 2-1 voorsprong gepakt op de Los Angeles Clippers. In LA waren de regerend kampioenen in wedstrijd drie vanaf het begin veel te sterk. Kevin Durant tekende voor 38 punten en de Warriors wonnen met 105-132.

De Philadelphia 76ers hadden het zeker niet even makkelijk op bezoek bij de Brooklyn Nets, maar de winst kwam er wel. Met name in het laatste kwart waren de Sixers een maatje te groot en onder leiding van de 31 punten van Ben Simmons en de 29 punten en 16 rebounds van Tobias Harris won Philadelphia ook zonder superster Joel Embiid met 115-131, wat ze een 2-1 voorsprong opleverde.

Ook de San Antonio Spurs staan op 2-1 en wel tegen de Denver Nuggets. In San Antonio ging de eerste helft over en weer, maar in de tweede helft - en met name in het vierde kwart - bleken de Spurs net iets te goed. Derrick White pakte een persoonlijk record met 36 punten en hielp zijn ploeg naar de 118-108 zege.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Orlando Magic - Toronto Raptors, East 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
02.30 Indiana Pacers - Boston Celtics, East 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Boston)
03.30 Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers, West 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Portland)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

School dicht uit angst voor eindexamenrellen: 'Wij zijn zeer teleurgesteld'

Het had vandaag een mooi feestje moeten worden voor de eindexamenkandidaten van het Amstelveen College. Maar door de aanhoudende dreiging van relschoppers die het feest wilden verstieren, heeft de schoolleiding besloten de dag niet door te laten gaan. 

Ondanks dat is er toch een groep scholieren naar het Amstelveen College gekomen terwijl de school dicht is. Zij steken vuurwerk af en gooien met bier en eieren. Er is ook, door de school ingehuurde, bewaking aanwezig. 

Mooi feest
De eerste twee uur zouden er gewoon lessen zijn, maar daarna moest het feest gaan losbarsten. Met muziek, een schuimmachine en leuke spelletjes moest het vooral een leuke een gezellige dag worden. 'Vorig jaar hadden we een heel mooi feest, dus dat wilden we dit jaar graag op dezelfde manier doen', aldus rector Anke de Peuter. 

'Leuk feestje gegund'
'De laatste echte schooldag is een bijzonder moment voor de eindexamenkandidaten, maar ook voor de school zelf. Dat wil je dan feestelijk met elkaar afsluiten. Daarom is het zo ongelofelijk teleurstellend dat het nu niet door kan gaan. We hadden de leerlingen echt een leuk feestje gegund.'

Toch besloot de schoolleiding de examenstunt af te lasten. 'De afgelopen tijd zijn er zoveel signalen bij ons binnengekomen dat mensen de boel hier wilde gaan verstoren dat we de veiligheid niet meer konden garanderen. Niet voor de examenkandidaten, maar ook niet voor de andere leerlingen die na het tweede uur naar huis moeten.'

'We kregen deze signalen via social media, maar ook de conciërge, afdelingsleiders en ouders vingen dingen op. Mensen van binnen én buiten de school wilden bewust naar de school komen om te rellen. Het mooie weer en het feit dat veel andere scholen vandaag vrij zijn hielpen daar niet bij. Wij durfden het op deze manier niet aan.'

Nog wel een gala
Volgens De Peuter is er elk jaar overleg met de politie rondom de examenstunt en wordt er ook altijd beveiliging ingezet. 'Toch was dat nu niet voldoende voor ons om te kunnen garanderen dat de stunt veilig zou verlopen. Het is doodzonde dat dit mooie feest nu niet door kan gaan. Gelukkig hebben we na de examens nog wel een mooi gala voor de kandidaten om het jaar toch goed af te sluiten.'

Update 18:15 uur:

Er is toch een groep scholieren naar het Amstelveen College gekomen ondanks dat de school dicht is. Zij steken rookbommen af en gooien met bier en eieren.

NHL: Hurricanes trekken stand gelijk tegen Capitals

De ijshockeyers van de Carolina Hurricanes doen weer helemaal mee in de play-offs. De ploeg verloor de eerste twee duels tegen de Washington Capitals, maar de regerend kampioenen gingen in Raleigh twee keer onderuit tegen de Hurricanes.

Al na zeventien seconden was het raak voor de Canes: Warren Foegele tekende voor 1-0. Alex Ovechkin trok de stand in de tweede periode gelijk, maar Teuvo Teräväinen bracht de thuisploeg op 2-1. In de slotfase deden de Capitals er nog alles aan, maar goalie Petr Mrazek schitterde weer en sleepte zijn ploeg er alsnog doorheen, waardoor het 2-2 staat in de serie.

De Winnipeg Jets speelden thuis tegen de St Louis Blues, het vijfde duel (2-2). Adam Lowry was na twaalf tellen al trefzeker, Kevin Hayes tekende voor 2-0. In de derde periode ging het echter fout: Ryan O'Reilly en Brayden Schenn brachten de Blues langszij, Jaden Schwartz schoot met vijftien seconden te spelen de winnende 3-2 binnen, waarmee de Blues ook in de serie op 3-2 komen.

De San Jose Sharks vochten thuis om lijfsbehoud tegen de Vegas Golden Knights en Tomas Hertl en Logan Couture zorgden rap voor 2-0. Reilly Smith deed wel wat terug, maar Barclay Goodrow bracht de Sharks weer op ruimere voorsprong (3-1). Jonathan Marchessault scoorde namens Vegas, maar Hertl scoorde de 4-2 en Joe Pavelski bracht de 5-2 eindstand op het bord. Vegas staat met 3-2 nog wel op matchpoint.

NHL play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs, East 1st Round - Wedstrijd 5 (2-2)
04.00 Calgary Flames - Colorado Avalanche, West 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Colorado)

Hurricanes - Capitals (Bron: YouTube)

8 jaar cel voor schietpartij uitgaansleven Nijmegen

De rechtbank legt een 44-jarige Nijmegenaar 8 jaar gevangenisstraf op voor het schieten met een vuurwapen op een man in het uitgaansleven van Nijmegen. Ook moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van bijna 9.000 euro.

De mannen kregen in café Extase een woordenwisseling, waarna het slachtoffer het café verliet. De man ging achter het slachtoffer aan en schoot van korte afstand meerdere keren op hem. Die werd door 4 kogels geraakt in zijn been, buik, borst en nek. Wonderlijk genoeg overleefde het slachtoffer deze aanslag.

Uitgaansruzie
De rechtbank gelooft de verklaring van de man niet, dat niet hij, maar het slachtoffer de aanstichter was. Dat de verklaring van de man niet kan kloppen, blijkt onder meer uit onderzoek door het NFI naar bijvoorbeeld de schotresten en schotbaan. Dat de man bij een uitgaansruzie een vuurwapen gebruikt is extreem gevaarlijk. De man deinst duidelijk nergens voor terug om een ruzie uit te vechten en het slachtoffer moest dit bekopen met meerdere schotverwondingen. Toevallige voorbijgangers waren getuige van de schietpartij. Met dit incident veroorzaakte de man gevoelens van angst, onrust en onveiligheid bij de omstanders die die nacht in de buurt van het incident aanwezig waren.

Hogere celstraf dan geëist
De rechtbank legt een hogere celstraf op dan door de officier van justitie is geëist. De rechtbank gaat namelijk uit van vol opzet op de dood van het slachtoffer. Het laatste schot loste de man van heel dichtbij, namelijk bij de nek van het slachtoffer dat op de grond lag. Dat rekent de rechtbank verdachte zwaar aan.

Baudet blust eigenhandig brand in partijkantoor FvD

Bij het kantoor van het Forum voor Democratie (FvD) aan de Herengracht in Amsterdam heeft vanmiddag korte tijd een brand gewoed. Fractievoorzitter Thierry Baudet was zelf één van de personen die de brand geblust hebben. 

De brand ontstond na kortsluiting in de meterkast. Daarop zijn de aanwezigen in het pand, waaronder Baudet, meteen gaan blussen. 

De brandweer was snel ter plaatse, maar hoefde niet meer te blussen. Zij hebben wel de situatie gecontroleerd. Baudet wilde verder niet reageren op het voorval. 

Verdachten aanslag Telegraaf-gebouw langer vast

Het voorarrest van vijf verdachten van de aanslag op het redactiegebouw van De Telegraaf is verlengd. Dit maakte het Openbaar Ministerie vanmiddag bekend. 

In de nacht van 25 op 26 juni 2018 reed een bestelbusje in op het Telegraaf-gebouw aan de Basisweg. Vervolgens vloog het busje in de brand. Al snel werd duidelijk dat het om een aanslag ging.

De politie hield tot dusver dertien verdachten aan voor de aanslag. Acht van de verdachten zitten nu langer vast. De rechtbank is van mening dat er genoeg ernstige verdenkingen zijn dat deze mensen betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslag. Hun voorarrest is daarom met negentig dagen verlengd. 

Drie van de verdachten zouden tevens onderdeel zijn van een criminele organisatie die zich bezighoudt met diefstal van snelle auto's. Verder is één verdachte vrijgelaten; hij is echter nog wel verdachte in het lopende politie-onderzoek. 

Game Mania met Nintendo Night in Esports Game Arena

In Alphen aan den Rijn is er geen Game Mania-winkel, maar daar komt vanaf morgen verandering in. Op verzoek van de Esports Game Arena komt er nu een Game Mania ín de Arena. Bezoekers kunnen een game eerst spelen en dan pas besluiten of ze deze willen kopen.

Game Mania in EGA

Veel gamers die langskomen bij de Esports Game Arena hadden geklaagd over het gemis van Game Mania in hun stad. Dat is vanaf morgen dus voorbij. Om dit heuglijke feit te vieren is er vanavond een Nintendo Night. Elke bezoeker krijgt natuurlijk goodies, er zijn speciale Nintendo cocktails en je kan meedoen aan een toernooi-marathon. Er zijn toernooien Mario Kart 8, Tetris 99 en Super Smash Bros Ultimate. Iedereen die zich inschrijft doet mee met Mario Kart 8 Deluxe. De snelste 16 gaan elkaar te lijf in Super Smash Bros Ultimate. De top vier mag tenslotte gaan puzzelen met Tetris 99. De vingervlugge stressbestendige duizendpoot die daar wint wordt gekroond tot beste Nintendo-speler van Nederland! De winnaar krijgt daarbij ook een Mario Kart trofee en mag drie Nintendo-games én een accessoire uitkiezen.

Nintendo Night

Je kan ook natuurlijk relaxt zelf spelletjes spelen. Het meenemen van je Nintendo Switch en / of DS wordt aangeraden. Iedereen is welkom, maar jonge bezoekers krijgen geen alcohol ingeschonken. Er zijn ook alcoholvrije Nintendo cocktails voor hen.

 Game Mania aanbiedingen

Zaterdag 20 april om 12:00 gaat de Esports Game Arena open en dan zijn er een heleboel mooie aanbiedingen ter gelegenheid van de nieuwe Game Mania.

Enkele voorbeelden:

  • Red Dead Redemption (PS4)     €30,-
  • Spider-Man (PS4)                    €30,-
  • Battlefield V (PS4)                   €20,-
  • Uncharted Lost Legacy (PS4)    €10,-
  • Xbox One S met 2 controllers en Forza Horizon 4, Gears of War 4, Halo 5 Guardians en Rare Replay         €179,-

Featurette over Good Omens kondigt het einde aan

Het Einde is nabij. Zoveel wordt wel duidelijk uit de promotie voor Good Omens, de miniserie die eind mei op Prime Video te zien is. Maar het Einde is niet zomaar geregeld. Er zouden wel eens een Engel en een Demon roet in het eten kunnen gooien.

Een korte featurette over de serie toont een paar beelden die in de eerdere trailers nog niet getoond werden. Daarnaast vertellen castleden en schrijver Neil Gaiman nog iets over de zesdelige miniserie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Gaimen en Terry Pratchett.

Good Omens is te zien vanaf 31 mei.

Arnoud van Doorn wil haalbaarheid halalstrand onderzoeken

De tot de islam bekeerde ex-PVV'er Arnoud van Doorn wil dat de gemeente Den Haag onderzoek laat doen naar de mogelijkheid om een stranddeel in te richten als halalstrand. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die de Partij van de Eenheid heeft gesteld aan de gemeenteraad.

Volgens Van Doorn moeten moslims en moslima's net als bijvoorbeeld nudisten de mogelijkheid krijgen om zich op een prettige manier op het strand te installeren. De moslims, en een hoop andere mensen, zouden zich niet prettig voelen bij de aanblik van 'schaars geklede' mensen.

KWF waarschuwt voor zonnig weer

Met het zonnige paasweekend voor de deur adviseert KWF mensen om zich goed tegen de zon te beschermen. Omdat het nog vroeg in het jaar is en de huid nog niet gewend is aan veel zon, is ook bij deze voorjaarszon het advies om iedere twee uur goed en dik te smeren met minimaal factor 30. Daarnaast is het beter om tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de schaduw te blijven.

KWF UV Radar
KWF biedt actueel zonadvies via een speciale app. Hierin wordt de verwachte en actuele zonkracht per dag aangegeven. “Ons advies is om vanaf zonkracht 3 iedere twee uur te smeren. Voor zondag en maandag wordt zonkracht 5 verwacht,” legt Mischa Stubenitsky van KWF uit.
De app geeft op basis van je huidtype, welke met een test wordt bepaald, en de actuele zonkracht een persoonlijk zonadvies. De KWF UV radar is te vinden in de appstore.

Kinderen
Voor kinderen geldt dat je die in de zonnige perioden altijd in moet smeren met minimaal factor 30, en dit iedere 2 uur moet herhalen. Kinderen tot 1 jaar moeten volledig uit de zon worden gehouden. Daarnaast is het goed om kinderen ook een petje op te doen en eventueel een shirt met lange mouwen aan te trekken om ze op deze manier extra te beschermen tegen de zon.

KWF Kankerbestrijding wil bij deze zonnige dagen iedereen alert maken op de gevaren van zonverbranding. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met ruim 61.000 diagnoses per jaar.

KWF waarschuwt voor zonnig weer (Foto ter illustratie: Pixabay)
KWF waarschuwt voor zonnig weer (Foto ter illustratie: Pixabay)

Van Gerwen maakt gehakt van Cross in Premier League

In de Motorpoint Arena in Cardiff hebben de heren darters in de Premier League hun elfde speelronde afgewerkt. De meeste wedstrijden waren uiteindelijk niet heel spannend, maar het niveau was bij vlagen bijzonder hoog. De nieuwe stand in de Premier League is hier te vinden.

Mensur Suljovic (AUT) - Daryl Gurney (NIR) 8-5
Het ging aanvankelijk redelijk gelijk op, maar vanaf 3-3 was Suljovic de betere. Gurney liet veel kansen op de dubbels liggen, Suljovic pakte ze wel en vooral een 76-finish om op 6-4 te komen leek de Noord-Ier de das om te doen. De laatste leg was moeizaam, maar de Oostenrijker maakte het met wat moeite toch af: 8-5.

Mensur Suljovic - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 2-8
Van Gerwen pakte in de eerste twee legs zijn kansen niet en zag Cross op 0-2 komen, maar vervolgens ging de wereldkampioen los. Hij gaf de Engelsman nauwelijks nog kansen op de dubbels, gooide zelf bijna alles raak en maakte het in rap tempo zeer overtuigend af: 8-2.

Rob Cross - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Rob Cross - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Michael Smith (ENG) - Gerwyn Price (WAL) 5-8
De eerste twee legs waren niet best, maar daarna barstte het even los: Smith gooide 170 uit en in de leg daarna gooide Price óók 170 uit. Bij vlagen gooiden de heren ineens alles raak, zoals in de negende leg, waarin ze allebei twee 180's achter elkaar gooiden - helaas zonder negendarter. Price gooide die leg wel in elf darts uit en vanaf dat moment liep hij weg naar een prima 8-5 zege.

Michael Smith - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Michael Smith - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - James Wade (ENG) 2-8
Dit was niet zo best. Wright gooide voor de verandering eens met een setje trilpijlen, met als enige effect dat de kijker flink tegen de irritatiegrens zat. Het niveau van de Schot was wederom niet best, Wade gooide ook niet geweldig, maar wel ruimschoots voldoende om zijn opponent met 8-2 te kloppen.

Peter Wright - James Wade (Bron: PDC)
Peter Wright - James Wade (Bron: PDC)

Vier medewerkers politie Limburg buiten functie gesteld

Vorige week zijn vier politiemedewerkers van de eenheid Limburg buiten functie gesteld vanwege plichtsverzuim. De vier medewerkers werkten in hetzelfde team. Reden voor dit besluit van de politiechef is dat zij zich niet-professioneel hebben gedragen. Naar deze medewerkers loopt momenteel een disciplinair onderzoek.

Een woordvoerder van de politie: "Integriteit is verbonden aan professionaliteit en vakmanschap. Het is niet voor niets één van onze kernwaarden. Het gaat hierom zowel integriteit van de organisatie als geheel, maar ook van onze processen en van de individuele medewerkers. Daarbij is het belangrijk dat er in de organisatie een werkklimaat is waarbinnen medewerkers professioneel en veilig hun werk kunnen doen."

VVD: 'Werklozen moeten vakken gaan vullen'

In veel supermarkten worden de schappen 's nachts gevuld door arbeidsmigranten, voornamelijk Polen. Als het aan de VVD ligt komt daar verandering in, zo blijkt uit een artikel in de Telegraaf. 

VVD'er Wiersma vindt het bizar dat supermarkten buitenlanders het werk laten opknappen terwijl er tienduizenden Nederlanders in de bijstand zitten die dit werk prima zouden kunnen doen. Hij is van mening dat de werklozen actief op dit werk gewezen moeten worden en als ze weigeren, op hun uitkering gekort moeten worden. 

Wiersma: "Gemeenten en UWV doen nu te weinig om mensen die langs de kant staan actief naar dit soort werk te begeleiden. Supermarkten wijken dan uit naar Polen."

Terreur Noord-Ierland kost leven journaliste

De 29-jarige reporter Lyra McKee is in de nacht van donderdag op vrijdag in het Noord-Ierse Derry om het leven gekomen. De Britse autoriteiten spreken van een "terroristisch incident". Een lid van de zogenoemde New IRA zou schoten hebben afgevuurd tijdens rellen in de wijk Creggan. Verscheidene politievoertuigen vatten vlam nadat ze door molotovcocktails waren geraakt.

Derry ligt op een van de Noord-Ierse breukvlakken. Er wonen veel Iers-gezinde republikeinen maar ook veel pro-Britse unionisten. De stad heeft dan ook twee namen; voor laatstgenoemde groep is dat Londonderry. De rellen braken uit nadat de politie een inval deed in een woning. Creggan is een overwegend republikeinse wijk.

Volgens de Britse politie was er sprake van één schutter, en ging het om "opzettelijk geregeld geweld". De journaliste is met een politiewagen naar het ziekenhuis gebracht, maar behandeling mocht niet meer baten. Er is een onderzoek wegens moord ingesteld, aldus The Journal.

Sinds januari is het onrustig in de wijk. Dat hangt samen met politieonderzoek naar wapenbezit bij vermeende leden van de New IRA (Irish Republican Army). Eerder dit jaar ontplofte in de stad een autobom voor de deur van de plaatselijke rechtbank.

De invallen werden in het kader van pasen gedaan. Dat is sowieso een gevoelige periode vanwege de Paasopstand van 1916, die tot veel burgerslachtoffers leidde toen deze door de Britten werd neergeslagen. Dit jaar maakt men zich extra zorgen omdat de Ierse Republiek 70 jaar bestaat, en de naderende Brexit bovendien tot extra onrust in het grensgebied leidt.

Outward

Outward is een open-wereld fantasy-RPG waarin je in de huid kruipt van een doorsnee avonturier. Uitgever Deep Silver benadrukte dit gegeven meermaals in de aanloop naar de release om aan te geven dat je geen superheld speelt maar meer een soort Jan met de Pet, die net als iedere andere sterveling moet eten, drinken, slapen en bij gevaren soms het hazenpad moet kiezen om te overleven.

Rot-Weiss Köln op z'n Duits langs Kampong in EHL

Kampong is in de KO16 uitgeschakeld door Rot-Weiss Köln, dat met 2-3 nipt de betere was. Kampong miste internationals Robbert Kemperman en Lars Balk, maar zag sterspeler en international Sander de Wijn terugkeren in het team. Aanvoerder Mats Grambusch was met twee doelpunten de grote man aan Duitse kant.

Bjorn Kellerman liep de Duitse keeper in het vierde kwart op een 1-1 stand sierlijk voorbij, had nog een leeg doel voor zich, maar miste. Zijn stick schampte de bal maar net, waardoor zijn zekere goal geen goal werd. Een minuut later mochten de Duitse hockeyers van Rot-Weiss Köln hun vierde strafcorner van de wedstrijd nemen. Zij roken bloed na de misser van Kellerman en het was aanvoerder Mats Grambusch zelf die knap op zijn buik de tip-in maakte uit de strafcornervariant. 1-2 voor Rot-Weiss Köln.

Die ene minuut was een samenvatting van het derde en vierde kwart, die ondanks matig bezette tribunes genoeg spektakel brachten. De goal van Grambusch leek de doodsteek voor Kampong, maar toen was het Martijn Havenga die opstond. Hij kegelde – net als Jip Janssen bij de 1-0 deed – de bal uit de rebound van de strafcorner snoeihard met zijn backhand in het dak van het goal.

Toch was het de individuele klasse van Mats Grambusch die Kampong te veel werd in de laatste minuten. Grambusch soleerde op z’n Duits in de laatste minuut knap door de Utrechtse defensie.

Terugkeer Sander de Wijn werd bejubeld
Kampong-Rot-Weiss Köln was voor de vijfde keer in zes seizoenen EHL de ontmoeting van de Europese powerhouses. Kampong pakte de Europese clubtitel in 2016, Rot-Weiss Köln deed dat in 2017. Nadat Kampong vorig jaar won, waren het dit keer de Duitsers die in het treffen van de Europese zwaargewichten een gelijk opgaande wedstrijd toch in hun voordeel beslisten.

Belangrijk was donderdagavond in Eindhoven de terugkeer van aanvoerder Sander de Wijn. De wedstrijd was een paar minuten oud, De Wijn had als vanouds de bal na een duel in bezit gehouden, waarna het publiek luid begon te zingen voor hun geliefde aanvoerder: ‘San-der de Wijn, San-der de Wijn, San-der de Wijn!!!!’. De aanvoerder en beste speler van Kampong speelde zijn eerste wedstrijd voor de Utrechtse ploeg in dit kalenderjaar, nadat hij op het WK in India met het Nederlands elftal was uitgevallen met een ernstige hamstringblessure.

Die terugkeer van de Utrechtse geweldenaar – met meteen de rode aanvoerdersband om de linkerarm – deed Kampong zichtbaar goed, hoewel het team het zonder hun geblesseerde internationals Robbert Kemperman en Lars Balk moest doen, waardoor het team alsnog gehavend aan de start tegen Rot-Weiss Köln begon. De eigenlijk al gestopte spits Philip Meulenbroek en verdediger Sjoerd de Wert waren daardoor weer van de partij in Eindhoven. Tijdens de wedstrijd blesseerde de weer teruggekeerde Floris de Ridder zich aan zijn hamstring, hij kon niet meer verder.

In het eerste kwart had Rot-Weiss Köln de overhand. Kampong revancheerde zich in het tweede kwart, waar Boet Phijffer een paar keer dichtbij de 1-0 was voor de Utrechtse hockeyers. Dit was het kwart waarin de Utrechtste ploeg de regie in handen nam, maar nog niet wist door te drukken. Dat was totdat Jip Janssen de geest kreeg op de kop van de cirkel.

Soms moet je niet nadenken, maar gewoon schieten. Dat moet international Jip Janssen gedacht hebben, toen hij zijn sleeppush gestopt zag worden door de Duitse keeper van Rot-Weiss Köln. De bal rolde langzaam terug richting de backhand van Janssen, die daarna vernietigend uithaalde in het dak van het Duitse doel. De 1-0, vlak voor rust: het was een mooie Duitse manier om met een voorsprong het tweede kwart af te sluiten. Kampong wist nog niet dat de Duitsers dat later dubbel zouden terugbetalen.

Rot-Weiss Köln nam ondanks de teleurstelling van de tegentreffer juist in het derde kwart meteen de touwtjes in handen. Een push van Tom Grambusch, aangeraakt door de stick van uitloper Ties Ceulemans, was zelfs de Ierse keeper David Harte te machtig, hoewel de geweldenaar in het Utrechtse goal er met zijn stick nog wel aan zat.

Videoreferrals volgen elkaar op
Terwijl de tribunes in Eindhoven langzaam maar zeker steeds wat leger werden en de lucht kouder aanvoelde, werd de wedstrijd per minuut interessanter. Kampong creëerde kansen, Jip Janssen pushte hard op het goal, maar Aly redde goed met een zweefduik. Good old Philip Meulenbroek kreeg twee keer zijn stick tegen de bal, maar het was net niet goed genoeg voor een doelpunt. Martijn Havenga mocht daarna de vijfde Utrechtse strafcorner nemen, maar die werd knap gered op de lijn door Johannes Grosse.

De immer actieve Kellerman miste in het vierde kwart zijn zelf gecreëerde kans, waarna Grambusch voor de Duitsers de trekker overhaalde. Martijn Havenga maakte op identieke wijze als Jip Janssen schitterend de 2-2. De 3-2 van Philip Meulenbroek bleek na een videoreferral toch niet aangeraakt door de goaltjesdief. Een Duitse 3-2 werd ook weer bediscussieerd door een videoreferral, waardoor de wedstrijd steeds meer op de thriller Manchester City-Tottenham Hotspur (4-3) begon te lijken van woensdagavond, een wedstrijd vol met beslissende videomomenten.

Na minuten wachten vol videomomenten en afgekeurde goals leken shoot-outs de logische conclusie van een evenwichtig treffen. Dat was totdat Grambusch met een heerlijke actie de 2-3 maakte. De nederlaag betekent de tweede domper voor de organisatoren van deze EHL in Eindhoven, nadat thuisploeg Oranje-Rood werd uitgeschakeld op woensdagavond. Alleen Amsterdam blijft over als Nederlandse deelnemer, geen ploeg die busladingen supporters naar Eindhoven zal trekken als het team zaterdag in Eindhoven tegen Rot-Weiss Köln speelt. Amsterdam organiseert op dit moment zelf ook de EHCC, op dit moment de vrouwelijke variant van de EHL, die volgend jaar verdwijnt en opgaat in de EHL.

Alternatieve financiering gemeenten stimuleert meer arbeidsdeelname

Gemeenten worden financieel niet gestimuleerd om alle mensen met een beperking aan een baan te helpen. Het is voor de gemeentekas aantrekkelijker om kansrijke bijstandsontvangers aan het werk te krijgen, dan niet bijstandsontvangers en mensen die veel begeleiding en subsidie nodig hebben om aan het werk te gaan. Dit blijkt uit de CPB Notitie ’Alternatieve financiering van loonkostensubsidies’.

Als gemeenten mensen met een goede kans op werk uit de bijstand helpen, besparen zij maximaal op de uitkering en hoeven ze minimaal subsidies en begeleidingskosten in te zetten. De financieringsmethode is niet de beste prikkel voor gemeenten om alle doelgroepen uit de Participatiewet aan het werk te krijgen. Op dit moment is het aantal plaatsingen van mensen met een beperking lager dan geraamd. De subsidies en middelen blijven mogelijk onderbenut. Bovendien is de methode complex. Een andere financieringsmethode op basis van gemaakte kosten zou tot extra arbeidsdeelname kunnen leiden, ook voor mensen uit de doelgroep die veel begeleiding en subsidie nodig hebben.

Remake XIII aangekondigd

Mindscape, Microïds en PlayMagic kondigen met een eerste teaser aan dat er een remake van de in 2003 verschenen XIII in de maak is. De game is gebaseerd op de gelijknamige stripserie en viel op door de cel-shading stijl.

In XIII speel je als ’Thirteen’, een getalenteerde soldaat die zijn geheugen verloor en ervan wordt beschuldigd dat hij de President van de Verenigde Staten heeft vermoord. Dertien ontwaakt gewond en zonder enige idee van wat er is gebeurd op Brighton Beach. De enige aanwijzingen die hij heeft zijn een kleine sleutel en een mysterieuze tatoeage naast zijn sleutelbeen: “XIII”. Aan de speler de taak om met een groot wapenarsenaal te zoeken naar antwoorden in een solocampagne bestaande uit 34 levels.

XIII zal in de Benelux uitgegeven worden door Mindscape. De game is beschikbaar op 13 november 2019 voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC en Mac.

Pagan Online nu in Early Access

Wargaming en Mad Head Games lanceren vandaag de Early Access van Pagan Online op Steam en Wargaming.net. Pagan Online is een hack-en-slash actie-RPG in een fantasie-universum dat is geïnspireerd door slavische mythen.

Er zijn acht karakters die vrij te spelen zijn met elke zijn/haar unieke speelstijl. Er is een campagne voor vijf spelers met drie verschillende moeilijkheidsgraden voor spelers voor spelers van elk niveau. Daarnaast zijn er verschillende gamemodi waaronder dagelijkse en wekelijkse evenementen, monsterjachten en nog veel meer. En: loot.

Pagan Online is nu beschikbaar voor €26.99 op:

  • Steam: https://store.steampowered.com/app/992640
  • Wargaming.net: https://www.pagan-online.com/article/7/buying-pagan-online-via-wargaming-premium-shop

Voorlopig zal in de Early Access de game enkel in singleplayer modus speelbaar zijn. Echter zal binnenkort ook het coöperatieve functie toegevoegd worden alsmede nieuwe zones, vijanden en uitgebreide verhaallijnen.

Mortal Kombat 11 herschrijft geschiedenis

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios onthullen de officiële launchtrailer van Mortal Kombat 11 met de remix gemaakt door internationale DJ, Dimitri Vegas en 2WEI, van het nummer “Techno Syndrome,” het bekendste nummer uit de Mortal Kombat-franchise.

In de trailer zet Kronika, the Keeper of Time, een nieuw tijdperk in als ze probeert de tijd terug te draaien naar het begin om de geschiedenis te herschrijven. Om het evenwicht in de realms te herstellen, komen de vechters uit verschillende tijdperken tezamen. We zien onder andere Scorpion, Raiden, Sub-Zero, Sonya Blade, Skarlet, Baraka, Geras, Kano, D'Vorah, Kabal, Jade, Johnny Cage, Cassie Cage, Erron Black, Jacqui Briggs, Kotal Kahn, Noob Saibot, Liu Kang, Kung Lao, Jax Briggs, Cetrion, The Kollector, Kitana en Shao Kahn.

Mortal Kombat 11 is vanaf 23 april 2019 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Pre-orders krijgen Shao Kahn als bonus.

Ministerraad stemt in met mbo-studentenfonds

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met de oprichting van een mbo-studentenfonds. Uit dit fonds kunnen mbo-studenten die met een goede reden vertraging oplopen, een vergoeding van hun school krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die ziek zijn, zwanger worden of een beperking hebben. Met deze wet wordt ook geregeld dat studenten in het mbo voortaan officieel ‘studenten’ heten, in plaats van ‘deelnemers’.

Mbo-studentenfonds
Minister Van Engelshoven stort 10 miljoen euro in dit fonds. Het beschikbare geld wordt verdeeld onder alle mbo-instellingen. De instellingen zijn vrij om de precieze invulling van het fonds te bepalen, omdat zij de problematiek het beste kunnen inschatten. Behalve de ondersteuning van studenten die vertraging oplopen, regelt het fonds ondersteuning van de onderwijsbenodigdheden voor minderjarige, voltijds studenten uit minima gezinnen. Vanuit het fonds worden dan onderwijsbenodigdheden beschikbaar gesteld. Dat zijn spullen die studenten zelf moeten kopen, zoals laptops, boeken en werkkleding.

Zwangerschap
Door dit wetsvoorstel worden onder andere de rechten van zwangere mbo-studenten beter geregeld. Zo kunnen zwangere studenten in de toekomst een vergoeding uit het mbo-studentenfonds krijgen. Ook wordt zwangerschap een officiële reden voor verzuim. Nu moeten zwangere studenten zich ziek melden. Tevens wordt expliciet geregeld dat mbo-scholen geen negatief bindend studieadvies mogen afgeven bij onvoldoende studieresultaten die zijn ontstaan door zwangerschap en bevalling.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Naar verwachting kan het wetsvoorstel in het najaar bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Jaarpremie autoverzekering jongeren duurder dan tweedehands auto

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer. De gemiddelde stijging is 5%, tegenover 13% vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt is die van 18- tot 24-jarigen. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering voor jongeren is nu 1.358 euro. Naast hoge premies is het aanbod van autoverzekeringen voor deze groep beperkter dan het aanbod voor mensen die ouder zijn.

Independer analyseerde tienduizenden vergelijkingen van autoverzekeringen over de eerste twee maanden van 2016 t/m 2019. Hieruit blijkt dat de gemiddelde WA-jaarpremie voor de autoverzekering afgelopen jaar steeg met 37 euro naar 735 euro. Sinds 2016 was de jaarlijkse premiestijging niet zo laag.

Elke procentuele stijging voor jongeren betekent een fors bedrag
Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer: “Voor jongeren steeg de gemiddelde premie afgelopen jaar met 7%. Een verschil van 2% ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s."

Jongeren betalen gemiddeld 530 euro meer dan in 2016
In 2016 betaalden jongeren nog een gemiddelde jaarpremie van 828 euro voor een WA-autoverzekering. Nu ligt die gemiddelde premie op 1.358 euro per jaar. Een stijging van 530 euro. Jongeren tot 24 jaar betalen nu gemiddeld dus bijna twee keer zoveel als de generaties boven hen.

Hoe jonger hoe beperkter het aanbod van verzekeraars
Niet alleen betalen jongeren steeds hogere premies. Er is voor hen ook minder verzekeringsaanbod. Mensen boven de 25 jaar - die autoverzekeringen vergelijken – kunnen gemiddeld kiezen uit producten van ruim 20 verzekeraars. Bij 18- tot 24-jarigen ligt dat gemiddeld ruim 25% lager. De Ruiter: “Jongeren hebben een hoger schaderisico dan mensen die ouder zijn, zeker als zij kiezen voor snellere of zwaardere auto’s. Sommige verzekeraars ondervangen dit door hogere premies te vragen. Anderen kiezen ervoor om jongeren überhaupt geen verzekering aan te bieden."

Jaarpremie autoverzekering jongeren duurder dan tweedehands auto
“De hoge premies zorgen voor een bizarre situatie”, zegt De Ruiter. “Stel je bent 19 jaar, je houdt van een pittige auto en je koopt een wat oudere Volkswagen GTI. Dan kun je die voor zo’n 1.800 euro wel vinden. Maar de verzekering voor die auto kost je per jaar al gauw 2.300 euro. De verzekering is in dat geval dus duurder dan de auto zelf.”

Jongere kan gemiddeld 191 euro besparen door beste deal te zoeken
Ondanks dat de gemiddelde premies in de markt voor jongeren hoog liggen, is er ook goed nieuws voor deze groep. Independer analyseerde eveneens de top 3 van best geprijsde autoverzekeringen (op haar site) voor jongeren. De gemiddelde premie van die top 3-verzekeringen levert een besparing van 191 euro op ten opzichte van het gemiddelde van alle autoverzekeringen in de markt.

Premies gaan opnieuw stijgen
Independer verwacht dit jaar opnieuw premiestijgingen voor de autoverzekering. Uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB) van december 2018 blijkt dat WA-autoverzekeringen nog steeds verliesgevend zijn. Als toezichthouder eist DNB dat verzekeraars hun autoverzekeringen rendabel maken. Ondanks de forse premiestijgingen van de afgelopen jaren is dit - volgens deze cijfers - nog steeds niet het geval; verzekeraars zouden gemiddeld 13% toeleggen op hun WA-autoverzekeringen.

Bron: Independer

Koeman staat achter KNVB: "Het is normaal dat we Ajax helpen"

Ronald Koeman snapt dat de KNVB meedenkt met Ajax en het competitieschema aanpast, met het oog op de Champions League. De 33e speelronde in de Eredivisie wordt verplaatst om Ajax lucht te geven in het volle speelschema, zo maakte de KNVB donderdag bekend. Dat betekent dat het programma van zondag 28 april naar woensdag 15 mei verhuist en daarmee tevens de laatste speelronde en 34e speelronde wordt.

"Ik vind dat een goede zaak", benadrukt de bondscoach van het Nederlands elftal in gesprek met Voetbal International. "We hebben vaak gezegd dat we meer naar het buitenland moeten kijken, nou, daar gebeurt zoiets wel vaker. Wat Ajax presteert is zo goed voor het totale Nederlandse voetbal, dat het normaal is dat we ze helpen."

Reden voor de aanpassing van het schema is dat er rond 28 april geen alternatief voor De Graafschap-Ajax gevonden kon worden, iets dat wel wenselijk was aangezien Ajax op 30 april tegen Tottenham aantreedt in de halve finales. De tijd tussen de voorlaatste speelronde en het duel in Engeland was daardoor te kort. "Ik kijk uit naar die halve finales en hoop op nog meer, want alles is mogelijk", denkt Koeman. "En daarna moeten we die lijn proberen door te trekken met Oranje tijdens de Nations League."

De KNVB heeft afgesproken dat een club altijd minimaal twee volledige dagen rust krijgt tussen twee wedstrijden. Verplaatsing van De Graafschap - Ajax naar vrijdag 26 april stuitte op verzet van de thuisploeg en de gemeente Doetinchem. Zaterdag 27 april was vanwege Koningsdag ook geen haalbare kaart.

Koeman staat achter KNVB: "Het is normaal dat we Ajax helpen" (Pro Shots / Action Images)
Koeman staat achter KNVB: "Het is normaal dat we Ajax helpen" (Pro Shots / Action Images)

22% vraagt herhaalrecept online aan

Van de volwassen Nederlanders heeft 22 procent in 2018 via internet een herhaalrecept aangevraagd bij de huisarts. Het maken van een afspraak online doet iets meer dan 1 op de 10 volwassenen. Weinig mensen hebben de huisarts via een videoverbinding gesproken over gezondheidsklachten of zeggen bereid te zijn dit in de toekomst wel te doen. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS.

Onder eHealth worden online toepassingen verstaan die de gezondheid of gezondheidszorg ondersteunen. In het onderzoek Belevingen is in 2018 het gebruik van specifieke eHealth-toepassingen gemeten en zijn de meningen over dit onderwerp gepeild.

Online herhaalrecept niet altijd mogelijk
Van de ondervraagden gaf bijna de helft aan dat het mogelijk was om via internet bij de huisarts een herhaalrecept aan te vragen, een derde wist niet of het kon. Van de groep die deze mogelijkheid heeft, zei 45 procent dit ook wel eens te doen. Omgerekend is dit 22 procent van de volwassen bevolking.

Indien het mogelijk is om een online herhaalrecept aan te vragen, maakt meer dan 50 procent van de 55- tot 75-jarigen hier gebruik van, bij de 55-minners ligt dit tussen de 33 en 41 procent.

Twee derde denkt wel online herhaalrecepten aan te gaan vragen
Van de volwassenen die niet de mogelijkheid hebben om herhaalrecepten aan te vragen, niet weten of dat kan, of er nog geen gebruik van hebben gemaakt, zegt bijna twee derde bereid te zijn dit in de toekomst wel te doen. De bereidheid is lager naarmate mensen ouder zijn. Met 26 procent zeggen mensen van 75 jaar of ouder het minst vaak dat zij bereid zijn om in de toekomst online een herhaalrecept aan te vragen.

Ouderen en vrouwen geven minder vaak aan bereid te zijn om verschillende eHealth-toepassingen in de toekomst te gebruiken. Tegelijkertijd geeft een groter aandeel van deze groepen aan al van deze toepassingen gebruik te maken.

Vrouwen maken vaker online afspraak met huisarts
Bijna vier op de tien volwassenen zeggen via internet een afspraak met de huisarts te kunnen maken. Ongeveer een derde van deze groep maakt hier ook gebruik van. Dit is 12 procent van alle volwassenen. Vrouwen maken vaker (36 procent) via internet een afspraak met de huisarts dan mannen (29 procent) als deze mogelijkheid er is.

Bijna twee derde bereid om online afspraken te gaan maken
In totaal is 64 procent van de mensen die online geen afspraken met de huisarts maken of deze niet kunnen maken, bereid dit in de toekomst wel te doen. Een op de vijf geeft aan dit niet te gaan doen en de overige 16 procent houdt de mogelijkheid open en zou het in de toekomst misschien wel gaan doen. Mannen (69 procent) en hoogopgeleiden (77 procent) zijn vaker bereid om online afspraken te maken dan vrouwen en laagopgeleiden (60 procent en 45 procent).

Liever mailen dan videobellen met huisarts
Een kwart van de volwassen Nederlanders zegt via mail of website met vragen of klachten bij de huisarts te kunnen komen, 9 procent zegt dat dit ook via een videogesprek kan. Ruim 1 op de 5 van de mensen die op de hoogte is van deze mogelijkheid om te mailen doet dit wel eens. Bijna 1 op de 8 neemt wel eens contact op met de huisarts middels een videogesprek. Op de totale volwassen bevolking gaat het om respectievelijk 5 en 1 procent.

4 op de 10 mensen die niet van de mogelijkheden om te mailen of contact via de website af weten, deze mogelijkheden niet hebben of gebruiken, zijn hiertoe wel bereid. Bijna 3 op de 10 staan open voor een videogesprek.

Vooral jongeren willen mailen of videobellen met huisarts
Voor alle bevolkingsgroepen geldt dat zij vaker bereid zijn om te mailen of via de website een vraag te stellen dan om dat via een video-gesprek te doen. Het verschil in voorkeur is het sterkst onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar; van hen vindt de helft het geen probleem om vragen te mailen of via de website te stellen, 28 procent vindt video-bellen een optie. Bij de 75-plussers is dit respectievelijk 14 en 9 procent.

Supermarkten verwachten recordomzet met Pasen

Met een zonnig paasweekend voor de boeg verwachten supermarkten een recordomzet. Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op 870 miljoen euro, ruim 7% meer dan vorig jaar. Nederlanders pakken flink uit en in de supermarkt is een ruim aanbod aan heerlijke paasproducten te vinden.

Het paasontbijt en de paasbrunch blijven belangrijke momenten om samen te eten aan een mooi aangeklede paastafel. Populaire producten voor op de paastafel zijn afbakbroodjes, eitjes, verse sappen en smoothies, garnalen, gerookte zalm en courgettesoep. Met het mooie weer wordt zacht fruit, aardbeien en blauwe bessen, goed verkocht. Dat geldt ook voor sla, tomaat en paprika.

Met een zomers weekend in aantocht wordt er ook veel gebarbecued komend paasweekend. Er is een uitgebreid barbecue assortiment te vinden in de supermarkten, met spiesen, diverse burgers en lapjes. Grote stukken vlees zijn ook populair voor op de barbecue. Voorbeelden daarvan zijn picanha en Côte de Boeuf. Gourmetten is ook met Pasen in trek. De verwachting is dat asperges veel worden gekocht en steeds meer consumenten kiezen voor vis of vegetarische gerechten. Gezondere opties met meer variatie en kleur in groenten en fruit zijn in trek, bijvoorbeeld courgettesoep met gerookte zalm.

Een plaatje voor Pasen, gewoon omdat het kan (Foto: Pixabay)
Een plaatje voor Pasen, gewoon omdat het kan (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: zon, zon en nog eens zon

Moggé!  

Hoe ik het elke keer uitkien om op 18 april jarig te zijn, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het bijna ieder jaar fantastisch weer is. Vorig jaar was het nog een graad of 2 warmer, maar de dik 21 graden die we gisteren mochten bijschrijven mocht er ook zijn. Het mooiste verjaardagscadeau zou nu een geweldige onweersbui zijn, maar dat zat er in de verste verte niet in.   Gelukkig vier ik het in het weekend, al kwamen er gisteren ook gasten. Dat wordt dan heerlijk s'avonds op het terras zitten, want dit mooie weer weet voorlopig van geen wijken. 

Ik kan dus kort zijn. Het is één en al zonneschijn wat de komende dagen de klok slaat. Dit alles bij gemiddeld gezien een graad of 21. Soms iets hoger, soms iets lager. Fantastisch weer dus.  De wind blijft uit een oostelijke richting waaien. 

Tot ziens!  

Jarig! (Foto: Pixabay.com)
Feest in huize Stephan. Hij is jarig, dus daar drinken we op. ( Foto: Pixabay.com)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis: 'controleer op tekenbeten tijdens Pasen'

Het Rode Kruis waarschuwt mensen zich dit weekend goed te controleren op tekenbeten als ze naar buiten zijn geweest. Met het mooie weer dat met de Paasdagen is voorspeld, trekt iedereen er massaal op uit. Daarmee is de kans dat ze een tekenbeet oplopen, ook groter. Het is belangrijk om die snel te verwijderen, zo wordt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme verkleind. Het Rode Kruis adviseert om een teek met een puntig pincet recht uit de huid te trekken. Slechts 1 op de 5 mensen zouden zo een teek verwijderen, bleek uit eerder onderzoek.

Het niet tijdig verwijderen van een teek kan heftige gevolgen hebben. Maaike Boere (25) had twee banen, trouwplannen en zin in verre reizen, voordat ze door een teek gebeten werd. Nu heeft ze de ziekte van Lyme en wisselt ze haar bed af met een rolstoel. Vaak heeft ze niet eens genoeg energie om iets uit de koelkast te pakken. Ze had op een zonnige dag in 2015 niet door dat ze door een teek gebeten was en ging ook niet gelijk naar de dokter, toen ze een rode kring zag verschijnen: “Als ik had geweten wat ik nu weet, was ik niet zo ziek geworden. Op school vroeger zeiden ze dat we moesten uitkijken als we naar het bos gingen. ‘Zet een capuchon op want ze vallen uit bomen’. Maar teken vallen helemaal niet uit bomen. Ze leven voornamelijk in gras. En veel mensen worden in stedelijk gebied gebeten. Op veldjes en uitlaatstroken. Bij mij is het waarschijnlijk gewoon in mijn achtertuin gebeurd.”

“Het risico op de ziekte van Lyme in Nederland is sterk toegenomen. Dat heeft verschillende oorzaken, maar klimaatverandering zorgt in elk geval ook voor een gunstiger leefklimaat voor teken,” zegt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Doordat het nu al warm weer is, gaan mensen ook vaker naar buiten. Vorig jaar lag het aantal tekenbeten in april dan ook hoger dan het jaar ervoor. Ook dit weekend wordt het mooi weer en zijn veel mensen vrij in verband met Pasen. Kinderen gaan bijvoorbeeld paaseieren zoeken in het gras en de bosjes, waar teken ook leven. Daarom raadt het Rode Kruis iedereen aan die naar buiten is geweest ‘in het groen’ zijn naasten en zichzelf op tekenbeten te controleren.

“Als je gebeten bent, verwijder de teek op de juiste manier: dus haal het beestje met een pincet in een rechte beweging uit de huid. Er zijn ook speciale hulpmiddelen te koop, zoals tekentangen. Volg de gebruiksaanwijzing zorgvuldig op als je een ander hulpmiddel gebruikt,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. Op internet staat veel verkeerde informatie over het verwijderen van de teek. In de gratis Rode Kruis EHBO-app is na te lezen hoe je een teek op de juiste manier uit de huid haalt en wanneer je naar de dokter moet gaan.

Valencia verslaat Villarreal opnieuw en gaat zich meten met Arsenal

Valencia heeft zich voor de halve finales van de Europa League geplaatst. Het team van Marcelino zegevierde ook voor eigen publiek over Villarreal.
Exact een week geleden won Valencia ook al de heenwedstrijd (1-3). Streekgenoot Villarreal kan zich nu volledig gaan focussen op lijfsbehoud in LaLiga. Valencia staat in de halve finales tegenover Arsenal; de Engelsen waren een maatje te groot voor Napoli.

Villarreal had in de eerste helft weliswaar meer balbezit, maar het team van Javier Calleja slaagde er niet om kansen te creëeren. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd in Mestalla was voor Valencia, na tien minuten spelen. Een goed schot van Dani Parejo eindigde op de vuisten van Andrés Fernández. Luttele minuten later nam de thuisploeg de leiding. Andrei Ratiu verspeelde de bal aan Goncalo Guedes, die vervolgens een perfecte voorzet richting Antonio Latorre verstuurde: 1-0.

In het restant van het eerste bedrijf ging het spel op en neer. Villarreal had immers nog steeds drie doelpunten nodig om in ieder geval een verlenging af te dwingen, maar de bezoekers kwamen niet verder dan een kans in de 39e minuut. Na een corner kopte Gerard Moreno op doel en verrichtte Neto een goede redding. Enkele minuten na rust moest de Braziliaan weer in actie komen, bij een twee-tegen-twee-situatie. Alfonso Pedraza had de bal wellicht beter aan Moreno kunnen afgeven en zag zijn inzet gekeerd worden door Neto.

Valencia gooide de tweestrijd niet veel later in het slot. Een vrije trap van Parejo ging via de rug van Ramiro Funes Mori in het doel: 2-0. Villarreal probeerde in het resterende half uur de nederlaag nog enigszins draaglijker te maken, maar de inspanningen van el Submarino Amarillo resulteerden niet in een aansluitingstreffer.

Fiasco Italiaans voetbal compleet na uitschakeling Napoli door Arsenal

Arsenal heeft zich voor het tweede seizoen op rij geplaatst voor de halve finales van de Europa League. De Engelse grootmacht won opnieuw van Napoli. Alexandre Lacazette opende aan het einde van de eerste helft de score uit een vrije trap, waardoor de ploeg van trainer Unai Emery uiteindelijk een probleemloze avond beleefde in het Stadio San Paolo. The Gunners wonnen vorige week al met 2-0 en het stuit in de volgende ronde op Valencia, dat over twee duels simpel afrekende met Villarreal (5-1).

Arsenal had de controle in de openingsfase, maar de eerste serieuze mogelijkheid was na ruim een kwartier voetballen voor Napoli. José María Callejón werd aan de rechterkant van het strafschopgebied bereikt door Kalidou Koulibaly, waarna hij uit een lastige hoek op doelman Petr Cech schoot. Even later dacht de thuisploeg alsnog op voorsprong te komen nadat Arek Milik de bal over Cech heen wipte, maar het doelpunt van de Poolse spits werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Milik was rond het halfuur opnieuw gevaarlijk: na een afgemeten voorzet van Piotr Zielinski kopte hij geheel vrijstaand ongecontroleerd naast. Arsenal zag kort erna Aaron Ramsey uitvallen met een hamstringblessure, maar de Londenaren konden in minuut 36 wel de 0-1 vieren. Lacazette mocht vanaf ongeveer 25 meter aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal uiteindelijk buiten het bereik van doelman Alex Meret tegen de touwen. Het doelpunt was een forse tegenvaller voor Napoli, dat in het restant van de eerste helft niet meer in de buurt van een gelijkmaker kwam.

Vlak na de onderbreking had Pierre-Emerick Aubameyang de 0-2 op zijn voet. De spits uit Gabon had de bal voor het inschieten na voorbereidend werk van de voor Ramsey ingevallen Henrikh Mkhitaryan, maar Meret redde uiteindelijk miraculeus. Daardoor mocht Napoli blijven hopen op een wonder, maar de formatie van Carlo Ancelotti oogde aanvallend onmachtig, waardoor de Europa League-campagne van de Italianen uiteindelijk als een nachtkaars uitging. Door de uitschakeling van Napoli is er geen enkele Italiaanse ploeg meer actief in Europa.

Fiasco Italiaans voetbal compleet na uitschakeling Napoli door Arsenal (Pro Shots / Insidefoto)
Fiasco Italiaans voetbal compleet na uitschakeling Napoli door Arsenal (Pro Shots / Insidefoto)

Chelsea bereikt laatste vier na spektakelstuk met zeven doelpunten

Chelsea heeft zich ten koste van Slavia Praag bij de laatste vier van de Europa League geschaard. De Londenaren gingen uitstekend van start.
Na de 0-1 overwinning uit de heenwedstrijd volgde donderdagavond op het eigen Stamford Bridge een nieuwe zege voor de Engelsen: 4-3. Voor Chelsea wacht in de halve finales een tweeluik met Eintracht Frankfurt, dat zich ontdeed van Benfica. Pedro was de grote man aan de kant van the Blues: hij scoorde tweemaal en was ook betrokken bij de overige treffers. Mick van Buren zat bij Slavia Praag negentig minuten op de bank.

Vorige week bezorgde Marcos Alonso Chelsea pas in de absolute slotfase de overwinning, maar ditmaal had het aanvankelijk een stuk minder te duchten van Slavia Praag. Het elftal van manager Maurizio Sarri schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en stelde kwalificatie eigenlijk razendsnel veilig door binnen zeventien minuten driemaal te scoren. Pedro vertolkte bij alle doelpunten een hoofdrol. De Spaanse buitenspeler nam na vijf minuten voetballen zelf de openingstreffer voor zijn rekening: na een combinatie met César Azpilicueta en Olivier Giroud rondde hij oog in oog met doelman Ondrej Kolar beheerst af.

Vier minuten later was Pedro ook betrokken bij de 2-0. Hij schoot na voorbereidend werk van Eden Hazard op de paal, waarna de terugkaatsende bal ongelukkig in eigen doel werd gelopen door Simon Deli. Het bezoek kwam er absoluut niet aan te pas en moest even later toezien hoe Giroud na een assist van Pedro voor de 3-0 tekende. Slavia Praag deed in minuut 26 wat terug via een rake kopbal van Tomas Soucek, maar Chelsea wist zijn voordelige marge van drie vrijwel onmiddellijk weer in ere te herstellen via Pedro. Hij frommelde de bal tegen de touwen, nadat Giroud in eerste instantie nog op Kolar was gestuit.

Slavia Praag leek daarmee rijp voor de slacht, maar via Petr Sevcik wisten de Tsjechen in de eerst tien minuten na de onderbreking volledig terug te komen in de wedstrijd. De middenvelder verschalkte Kepa Arrizabalaga tweemaal met een poging van afstand, waarvan met name het tweede schot onhoudbaar was voor de doelman van Chelsea, en zorgde daarmee na 54 minuten spelen voor een 4-3 tussenstand. Slavia Praag had daarna nog twee doelpunten nodig voor een wonder, maar Chelsea was op tijd bij de les en speelde de wedstrijd uiteindelijk professioneel uit.

Chelsea bereikt laatste vier na spektakelstuk met zeven doelpunten (Pro Shots / Action Images)
Chelsea bereikt laatste vier na spektakelstuk met zeven doelpunten (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.