Foutje: foto kroongetuige ligt bij verdachten in zaak Ridouan T.

Het Openbaar Ministerie heeft een foutje gemaakt. Moet kunnen, zo zei een wijs man ooit, maar dat is toch wel een vrij forse: een foto van Nabil B. is verspreid onder verdachten in de liquidatiezaak tegen Ridouan T. en zijn bende en wat wil het geval? Nabil B. is in die zaak de beschermde kroongetuige.

De foto van B. is in het strafdossier van elf verdachten beland, die allen tot T.'s bende worden gerekend. De officier van justitie zegt geschrokken te zijn: "Van onze fout en van het feit dat de foto kennelijk wordt gedeeld." Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was er snel bij om de wijd open deur in te trappen: "Dit had heel duidelijk niet mogen gebeuren."

Nabil B. was zelf betrokken bij liquidaties, maar nadat het verkeerde slachtoffer om werd gelegd en hij in de problemen kwam, stapte B. naar de politie. Grote baas T. is overigens net als rechterhand Said R. nog voortvluchtig, waarschijnlijk zit het olijke duo in het buitenland. Van de veertig door B. afgelegde verklaringen over T's organisatie zijn er inmiddels tien gebruikt in de zaak.

De kroongetuige zit in een zwaar beveiligde vleugel van een gevangenis, terwijl zijn familie is ondergedoken. Geen overbodige luxe: vorig jaar werd een onschuldige broer van B. vermoord, naar alle waarschijnlijkheid in opdracht van Ridouan T. en uit wraak voor het praten van de getuige.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat was jouw meest pijnlijke fout?