'Game of Thrones vol oorlogsmisdaden, Daenerys de grootste schurk'

Wie Game of Thrones wel eens gezien heeft zal er misschien wel eens iets van mee hebben gekregen: er wordt soms ietwat vuil spel gespeeld. Een halve familie uitmoorden op een bruiloft, zombies gebruiken, allemaal vrij standaard, maar het mag eigenlijk niet. Even voor de goede orde: hieronder volgen joekels van spoilers uit de eerste zeven seizoenen, ga dus lekker wat anders doen als je die nog niet mee wilt krijgen.

Een groep vrijwilligers van het Rode Kruis is de afgelopen tijd aan de slag geslagen en heeft alle 67 afleveringen van de serie - de eerste zeven seizoenen dus - met de Geneefse Conventie in de hand bekeken. Wat blijkt? Maar liefst 103 oorlogsmisdaden werden genoteerd, dus het Internationaal Strafhof krijgt het druk.

De grootste nog levende schurk blijkt Daenerys Targaryen te zijn, die maar liefst vijftien keer een oorlogsmisdaad heeft begaan. Ja, ze bevrijdde de vele slaven van bijvoorbeeld Mereen, ze besloot ook om alle ex-heersers aan het kruis te laten nagelen en dát mag dan weer niet: buitengerechtelijke executie, marteling, je kent het wel. Dat ze militairen met bloedverzengend drakenvuur aanvalt is prima, maar voorraden die voor burgers bedoeld zijn daarmee vernietigen, dat kan echt niet meer. "Doe nou niet, Dani", zegt het Rode Kruis dan ook.

Dit is natuurlijk oneindig gaaf...maar blijf wel van de burgervoorraden af! (Bron: YouTube)

Als je aan oorlogscriminelen in Westeros denkt, denk je natuurlijk ook aan de immer gezellige familie Bolton, die met een gevilde man als wapen. Roose staat met acht oorlogsmisdaden op plek drie, zijn zoon Ramsay - tevens degene die hem vermoordde - is met zeventien aanklachten de ongekroonde koning van de oorlogsmisdaden. In Den Haag zullen ze hem overigens niet zien: Ramsay werd opgevreten door zijn eigen honden, overigens ook wel een beetje illegaal van Sansa.

Eeuwige etterbak Joffrey hield zich niet altijd aan de regels, maar voor hij eindelijk het hiernamaals in werd gejaagd had hij ogenschijnlijk niet genoeg tijd om een hoge plek te pakken. Zijn lieftallige moeder Cersei blies wel een tot de nok toe met semi-belangrijke personages gevuld heiligdom op, volgens het Rode Kruis is dat een terreurdaad en geen schending van het oorlogsrecht.

De bekende Red Wedding vindt men bij het Rode Kruis ondanks de naam ook niet tof, de vijand laten denken dat deze door oorlogsrecht beschermd is om vervolgens de hele familie uit te moorden scoort geen punten. Jon Snow zet kindsoldaten in, Tyrion Lannister krijgt een tik op zijn vingertjes voor het gebruik van wildfire, de Dothraki waren iets te gretig met hun seksueel geweld en de Night King moet écht stoppen met het gebruik van slaven, zijn ondode volgelingen.

Dit mag dus niet (Bron: YouTube)

Overigens is er één leider die zich eigenlijk best keurig aan de regels heeft gehouden: Robb Stark beging één overtreding wegens het nemen van een gijzelaar, maar verder komt hij er prima vanaf. Hij kreg bijvoorbeeld pluspunten, omdat hij er op stond dat óók de gewonde vijanden gewoon medische verzorging zouden krijgen. Veel had hij er dan weer niet aan, want ook hij is al lang dood.

Het Rode Kruis neemt de boel natuurlijk niet al te serieus en gaat niet écht een levensgevaarlijke ondode leider naar Den Haag slepen, moeten we ook niet willen. "Het is een mooie manier om mensen in oorlogvrije landen de waarde van deze regels te laten zien. Dat kan mooi via een scenario waar ze bekend mee en betrokken bij zijn."