Rode Kruis wil jihadvrouwen en kinderen helpen repatriŽren

Het Rode Kruis is bereid om de terugkeer van Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen uit Syrië te faciliteren als de regering daarom vraagt zo blijkt uit het statement dat de hulporganisatie op hun website heeft geplaatst: "Het is aan de overheid om te besluiten of kinderen en burgers worden teruggehaald en onder welke voorwaarden. Als de Nederlandse overheid besluit om dit te doen, moet zij samen met andere partijen (zoals het land waar gestreden wordt en de doorreislanden) overeenkomen hoe zij dit vervolgens gaan organiseren. Mocht het Rode Kruis gevraagd worden, is de hulporganisatie altijd beschikbaar voor (vertrouwelijk) overleg met de overheid en andere partners. Ook de terugreis faciliteren is mogelijk, als er een beroep op ons gedaan wordt en als alle partijen daarmee akkoord gaan."

De organisatie geeft wel duidelijk te kennen nooit op eigen houtje te zullen handelen: "Het Rode Kruis zal nooit op eigen initiatief mensen terughalen. Als onafhankelijke, neutrale organisatie opereren we zelfstandig, maar hebben we nadrukkelijk geen beslissingsbevoegdheid in deze kwestie. Er zal eerst een concreet verzoek moeten komen van de betrokken overheden en partijen om de terugkeer te faciliteren en alle partijen moeten het hiermee ermee eens zijn. Mocht dat verzoek komen, zullen wij ons uiterste best doen om in volledige transparantie de vrouwen en kinderen veilig terug te brengen naar Nederland."

Op dit moment verblijven er volgens de NOS naar schatting 65 kinderen en moeders in Koerdische vluchtelingenkampen. Onder hen zijn twee weeksinderen. Volgens het kabinet moeten de moeders zich melden bij de Nederlandse Ambassade als ze naar Nederland terugwillen, maar dat is lastig omdat ze vastgehouden worden.