Langlaufster Østberg eindelijk World Cup-kampioene, Klæbo sprint naar eindwinst

Langlaufster Ingvild Flugstad Østberg heeft eindelijk de World Cup-titel te pakken. De 28-jarige Noorse zit al jaren bij de wereldtop, maar áltijd stond ze in de schaduw van de inmiddels gestopte Marit Bjørgen, de van een dopingschorsing teruggekeerde Therese Johaug of - op de sprint - Maiken Caspersen Falla.

Dit seizoen is het anders: Østberg is de hele winter goed geweest, won de Tour de Ski en had bij de World Cup-finales in Quebec alleen Natalia Nepryaeva nog als concurrente. De Russische kampte nog met een griepje en was dan ook bij lange na niet zo sterk als eerder in het seizoen, waardoor de strijd om de eindzege niet echt spannend meer werd.

Zondag kregen de dames 10 kilometer in vrije stijl voor de kiezen, in achtervolgingsformat: de op vrijdag en zaterdag opgebouwde tijdsverschillen bepaalden wie wanneer mocht starten en de eerste over de finish mocht zich de winnares van de driedaagse World Cup-finale noemen.

De Zweedse Stina Nilsson begon als eerste, op 33 en 49 seconden gevolgd door Østberg en Johaug. Die twee Noorse dames kwamen vrij snel bij elkaar, maar het gat naar Nilsson was te groot en de Zweedse kon ruim voor de finish de handen in de lucht steken. Johaug liet in de eindsprint nog even zien rappe benen te hebben, waarmee ze Østberg naar plek drie verwees.

De Finse Krista Pärmäkoski kende een sterke wedstrijd en rukte van de zevende plek op 1:25 minuten op naar de vierde stek op 52 seconden, door de Zweedse Ebba Andersson in de eindsprint nog te kloppen.

Om 15.45 uur gaan de mannen van start, waarbij World Cup-leider Johannes Høsflot Klæbo als eerste vertrekt. Alexander Bolshunov volgt op 52 seconden samen met de Canadees Alex Harvey, die zijn laatste wedstrijd skiet, en heeft een wonder nodig om Klæbo nog van de World Cup-eindzege af te houden.

Update 17.20 uur
Klæbo leek het relatief rustig aan te doen, terwijl Bolshunov en Harvey samen in de achtervolging gingen. Dat leverde een gestage verkleining van het gat op en grofweg halverwege sloten de twee aan bij de Noorse leider.

Het trio bleef zo lange tijd samen, ondanks een paar mislukte aanvallen van Bolshunov. In de laatste kilometer trok Klæbo op het perfecte moment de gashendel open, met succes: hij sloeg een gat en pakte de winst én de eindzege in de World Cup. Harvey sloot zijn carrière op fraaie wijze af door Bolshunov nog op één tiende van een seconde te kloppen in de sprint om plek twee.