KTM verhindert Amerikaans avontuur Herlings

Jeffrey Herlings zal zodra hij hersteld is toch niet afreizen naar De Verenigde Staten voor het motocrosskampioenschap AMA Nationals. Zijn werkgever KTM ziet de overstap niet zitten, laat trainer Joël Smets vandaag weten aan NOS.

De Brabander liep een complexe voetbreuk op tijdens een crosstraining in Spanje begin dit jaar en zal 'zeker nog tot eind april' nodig hebben om volledig te herstellen. Hierdoor kon meteen een streep door een significant deel van het MXGP-seizoen. Dit betekent dat de eerste en enige Nederlandse motocrosswereldkampioen ooit zijn titel sowieso verliest. Herlings zette daarom zijn zinnen op een alternatief kampioenschap, de AMA Nationals, dat pas in mei van start gaat.

KTM steekt daar nu een stokje voor. In het contract van de Nederlander is enkel het WK in de MXGP opgenomen. Bovendien verschijnt de Oostenrijkse fabriek al sterk aan de start in de USA. “KTM heeft daar echter al twee troeven aan de start, de Amerikaan Cooper Webb en de Fransman Marvin Musquin. Nog een rijder daarbij zou voor onnodige rivaliteit zorgen. Liever zien we hem naast Tony Cairoli in de MXGP," aldus zijn coach. 

KTM beschermt Herlings tegen zichzelf
Daarnaast meent KTM dat het de coureur tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Hoewel Herlings benadrukte pas weer op niveau te wllen rijden als hij weer volledig is hersteld, kent KTM de crosser anders. Smets legt uit: “We kennen de gedrevenheid van Jeffrey en willen geen risico’s nemen. In het verleden heeft hij daarin fouten gemaakt en we vinden dat we hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen."

De komende week meldt de coureur uit Geldrop zich weer bij zijn arts en wordt er concreter wanneer de crosser eventueel zijn rentree kan maken.