WK biatlon begint met Noorse wereldtitel op gemengde estafette

In het Zweedse Östersund is het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Op dag één stond de gemengde estafette op het programma en dat werd een prooi voor de Noorse ploeg.

Lisa Vittozzi maakte van de startloopsters veruit de meeste indruk. De World Cup-leidster schoot alle tien schijven strak en snel omver en gaf Italië zo een fikse voorsprong. Die werd wel flink kleiner, want de Noorse Marte Olsbu Røiseland langlaufde bijna twintig seconden dicht en gaf vlak achter Vittozzi over aan Tiril Eckhoff, die de aanval kon openen op Dorothea Wierer (Italië).

Op een dikke tien seconden volgde Zweden, waar Linn Persson het stokje overgaf aan Hanna Öberg, terwijl Oekraïne (Anastasiya Merskushyna op Vita Semerenko), Slowakije (Ivona Fialkova op zus Paulina) en Duitsland (Vanessa Hinz op Denise Herrmann) nog binnen een halve minuut van Italië wisselden.

Bij schietbeurt drie schoof het hele veld door missers van Wierer en Eckhoff wat in elkaar: de top-5 kwam binnen dertien seconden van elkaar de schietbaan af. Wierer en Eckhoff gingen de mist in bij het staand schieten, maar ontsnapten zonder strafronde en zagen Öberg aansluiten, alvorens de Zweedse ook weer af moest haken.

Herrmann schoot weer eens niet best, maar wist het gat te dichten en wisselde zelfs als eerste op Arnd Peiffer. Eckhoff en Wierer wisselden vrijwel gelijk en deden dat op respectievelijk Johannes Thingnes Bø en Lukas Hofer. Jesper Nelin kwam er voor Zweden in op twintig seconden en dus was het thuisland ook zeker nog niet kansloos.

Bø en Peiffer namen na het liggend schieten gezamenlijk de leiding, Hofer leverde tijd in, maar hield plek drie vast, een halve minuut voor Dmitry Malyshko (Rusland), Ondrej Moravec (Tsjechië) en Nelin. Staand ging het voor Bø niet vlekkeloos, maar hij ontsnapte en vertrok zeven tellen voor Peiffer, terwijl Hofer het erg moeilijk had, de strafronde nét wist te voorkomen en na 35 seconden als derde vertrok.

Bø gaf het virtuele stokje als eerste over en wel aan slotloper Vetle Sjåstad Christiansen, terwijl Peiffer vijftien seconden later de Duitse slotloper Benedikt Doll aantikte. Hofer stuurde Dominik Windisch een minuut na de Noren op gang, maar dat was nog wel een dikke halve minuut voor de Tsjechen (Michal Krcmar) en Russen (Alexander Loginov).

Christiansen liet zijn ijzersterke vorm van de laatste weken zien, schoot tien schijven moeiteloos omver en sloeg de aanval van Doll - die twee extra patronen nodig had - keurig af. Naast goud was het ook om zilver niet spannend meer, want Doll ging bijna twintig seconden na Christiansen de slotronde in, maar ook met een grote voorsprong op de rest. Windisch wist namens de Italianen stand te houden en pakte het brons, een dikke twintig seconden voor Loginov en de Zweed Sebastian Samuelsson.

Vrijdag om 16.15 uur staat de sprint bij de dames op het programma, net als alle wedstrijden live te zien op onder meer het Duitse ARD/ZDF en Eurosport.