Riiber bekroont fenomenaal seizoen met wereldtitel noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft zijn eerste wereldtitel op de noordse combinatie te pakken. De nog altijd maar 21-jarige Noor kent een fenomenaal goed seizoen - de eindzege in de World Cup is al zeker - en in het Oostenrijkse Innsbruck en Seefeld bekroonde hij dat met WK-goud op de kleine schans.

Riiber won het schansspringen en mocht zes seconden voor landgenoot Espen Bjørnstad vertrekken, terwijl de Oostenrijkse Franz-Josef Rehrl een seconde later volgde. Op grofweg twintig tot veertig seconden volgden de nodige andere kanshebbers, die tijdens de tien kilometer langlaufen al snel een achtervolgend groepje vormden.

Voorin viel Bjørnstad vrij rap weg, maar Rehrl sloot aan bij Riiber, tot ook de Oostenrijker het tempo moest laten gaan. Rehrl sloot aan bij de achtervolgers, waar de Oostenrijkse veteraan Bernhard Gruber het tempo dusdanig hoog hield dat alleen Rehrl en de Japanner Akito Watabe konden volgen.

Het trio kwam langzaam bij Riiber in de buurt en sloot in de slotfase onder leiding van Watabe aan, waarna de Japanner - nadat Rehrl definitief gelost was - een aanval op goud pleegde. Dat werd echter gepareerd en Watabe moest het hoofd buigen: brons. Riiber's benen waren een stuk sneller dan die van de vijftien jaar oudere Gruber en dus ging het goud naar de jonge Noor, hoewel ook Gruber kon juichen met zijn knappe zilveren medaille.