VU schrapt bachelorstudie Nederlands

De bachelorstudie Nederlands zal niet meer worden aangeboden door de Vrije Universiteit. De opleiding had te weinig animo onder nieuwe studenten. 

De studie had al jaren te maken met een slinkend aantal aanmeldingen, dit jaar telde de opleiding slechts vijf eerstejaars studenten. Het aanbieden van de studie is een 'verliesgevende operatie' geworden, vertelt woordvoerder Wessel Agterhof tegen radioprogramma De Taalstaat

Vorig jaar werd nog gevierd dat de studie Nederlands honderd jaar bestond aan de VU, maar daar komt nu een eind aan. Agterhof: 'Op een gegeven moment is stoppen de enige keuze als er geen groei in zit.'

Moedertaal
De opleiding wordt nog wel aangeboden bij andere Universiteiten als de Universiteit van Amsterdam, maar het aantal studenten Nederlands is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Hoogleraar Johan Koppenol zegt tegen het radioprogramma dit 'buitengewoon spijtig' te vinden. 

'We hebben het wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat wij die blijven bestuderen met z'n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen. Er is een groot tekort aan Leraren Nederlands', zegt Koppenol.