'Exoten' openen WK langlaufen in Oostenrijk

In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, is het wereldkampioenschap in de noordse sporten van start gegaan. Dag één was zoals gebruikelijk het toneel van de 'exoten' in het langlaufen, want de kwalificatiewedstrijden stonden op het programma.

De vrouwen werkten 5 kilometer in klassieke stijl af, de mannen 10 kilometer. De top-10 van beide wedstrijden kon zich daarmee dan plaatsen voor de hoofdwedstrijd van de individuele start: de 10 kilometer klassiek bij de vrouwen en de 15 kilometer klassiek bij de mannen. Nederlandse deelname was er niet, maar België deed zeer zeker mee.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Chinese Meng Honglian, die in 2022 in eigen land de Olympische Spelen hoopt te halen. Op dertig seconden ging plek twee naar de 43-jarige Jaqueline Mourão, de enige Braziliaanse die van de nationale bond mee mocht doen, ook al hadden twee veelbelovende jongere langlaufsters zich wat de internationale regels betreft ook gewoon geplaatst.

De Australische Katerina Paul eindigde tot slot op 42 seconden als derde, terwijl verder ook dames uit Mongolië, Turkije, IJsland, Griekenland en Kroatië de top-10 haalden. De Argentijnse tiener Catalina Gonzalez greep er vijf seconden naast, één van de vier Iraanse dames kwam een kleine minuut tekort.

Bij de heren kon de Belgische vlag gehesen worden: de pas 20-jarige Thibaut de Marre was de allersnelste en won de wedstrijd, dertien seconden voor Mark Chanloung uit Thailand en een kleine halve minuut voor de IJslander Albert Johnsson.

Argentinië mocht ook tevreden zijn: de broers Marco (20) en Franco Del Farra (18) eindigden als vierde en achtste en plaatsten zich dus voor de hoofdwedstrijd, hoewel men zal balen dat Matias Zuloaga - die de Del Farra-broers normaal gesproken het vuur na aan de schenen legt - niet verder dan de zeventiende plek kwam. Onder meer ook Seyed Sattar Seyd uit Iran wist zich met een negende plek te plaatsen.