Skilegende Svindal kondigt afscheid aan

Alpineskiër Aksel Lund Svindal heeft aangekondigd dat hij bezig is aan zijn allerlaatste seizoen. Het WK in het Zweedse Åre, van 4 tot en met 17 februari, zal zijn laatste optreden worden.

De Noorse snelheidsspecialist maakte dat zaterdagavond bekend in het Oostenrijkse Kitzbühel, waar hij wegens knieproblemen niet aan de start van de beroemde Hahnenkammrennen staat. "Ik richt me nu volledig op het WK en dat zullen mijn laatste races zijn", aldus de goedlachse Svindal.

In zijn rijke carrière won Svindal talrijke prijzen. In 2010 pakte hij olympisch goud op de super-G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom, acht jaar later werd hij in Pyeongchang olympisch kampioen op de afdaling. Zijn eerste écht grote succes kwam in hetzelfde Åre waar zijn carrière tot een einde zal komen: in 2007 werd hij er wereldkampioen op de afdaling en de reuzenslalom. Svindal won verder ook nog twee wereldtitels op de alpinecombinatie en nog één op de afdaling.

Svindal pakt olympisch goud in Pyeongchang (Bron: YouTube)

Naast kampioenschappen was hij uiteraard ook in de World Cup succesvol. In november 2005 won hij in Lake Louise tijdens de super-G voor het eerst, afgelopen december pakte hij op de super-G in Val Gardena zijn 36e zege. Het hielp hem onder meer naar de eindzeges in de World Cup in 2007 en 2009, plus vijf eindzeges op de super-G, twee op de afdaling en één op de reuzenslalom en combinatie.

Svindal had nog veel meer kunnen winnen, maar werd regelmatig geplaagd door allerhande blessures. Vooral zijn knieën bleken gevoelig en meer dan eens moest hij maandenlang toekijken. Zijn meest recente comeback kwam rond Pyeongchang, waar hij op zijn 35e de oudste olympisch kampioen ooit werd in het alpineskiën.