Langlaufer Manificat neemt Noren te grazen, Johaug domineert

Langlaufer Maurice Manificat heeft in het Zweedse Ulricehamn de 15 kilometer vrije stijl gewonnen. Voor de Franse specialist is het alweer de tiende zege in zijn World Cup-carrière.

Manificat was de eerste van de echte kanshebbers die onderweg ging en hij noteerde tussentijden waar niemand aan kon tippen. Dat veranderde even na 13,6 kilometer, toen Simen Hegstad Krüger een seconde sneller was, maar de Noor moest dat ook weer inleveren en werd op 1,1 seconden tweede. Zijn landgenoot Didrik Tønseth deed ook een dappere poging om Manificat te verslaan en werd op 8,7 seconden derde, voor de Rus Sergey Ustiugov.

Bij de vrouwen maakte Therese Johaug haar favorietenrol zoals zo vaak weer waar. Ze legde de 10 kilometer 22,8 seconden sneller af dan haar landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die onderweg ook overal de tweede tijd liet noteren. De jonge Zweedse Ebba Andersson vocht zich naar een derde plek op 24,9 seconden, doordat ze haar race beter indeelde dan Jessica Diggins. De Amerikaanse werd op 38 seconden vierde.

Zondag staan in Ulricehamn de in het langlaufen vrij zeldzame estafettes op het programma. De vrouwen beginnen om 11.15 uur, de mannen gaan om 14.15 uur van start.