'Irakees' trapt Irak uit Asian Cup

In de Verenigde Arabische Emiraten zijn dinsdag de achtste finales van de Asian Cup, het Aziatisch voetbalkampioenschap, tot een einde gekomen. Donderdag en vrijdag worden de kwartfinales gespeeld in Abu Dhabi, Dubai en Al Ain.

Vier jaar geleden haalde Irak de halve finales, in 2007 won het land de titel en in 2011, 2004, 2000 en 1996 werden de kwartfinales bereikt, maar nu is het toernooi na de achtste finales al voorbij. Qatar bleek te sterk voor de ploeg, waar drie belangrijke spelers geblesseerd waren.

Irak had een penalty kunnen krijgen, maar kreeg die niet, en kort daarna scoorde Qatar de enige goal. Saillant detail is dat de winnende vrije trap voor Qatar binnen werd getrapt door Bassam Hisham. De 21-jarige verdediger is niet alleen geboren in Irak, zijn vader speelde ook nog eens voor het Irakees elftal in vroegere jaren.

Vietnam - Jordanië
Vietnam zorgde eerder voor een verrassing door het Jordanië van de Belgische bondscoach Vital Borkelmans uit te schakelen. In de moderne versie van de Asian Cup deed Vietnam alleen in 2007 als een van de gastlanden mee, met de kwartfinales als resultaat, en door Jordanië na strafschoppen uit te schakelen wordt die prestatie nu ook met 24 teams op het toernooi minstens geëvenaard.

China - Thailand
Marcello Lippi is met China vooralsnog prima bezig. De man die Italië in 2006 naar de wereldtitel leidde zag hoe Thailand op 1-0 kwam, maar in de tweede helft draaiden Xiao Zhi en Gao Lin (strafschop) het in vier minuten om: 2-1 China.

Iran - Oman
Alireza Jahanbakhsh opende namens Iran de score tegen Oman, waarna Ashkhan Dejagah de winnende 2-0 maakte voor de ploeg van bondscoach Carlos Queiroz. Drievoudig kampioen Iran hoopt voor het eerst sinds de derde opeenvolgende titel in 1976 de finale weer eens te bereiken, terwijl Oman, dit keer met Pim Verbeek als bondscoach, überhaupt voor het eerst de knock-outfase bereikte.

Japan - Saoedi-Arabië
Japan, goed voor drie titels in de vorige vijf edities van het toernooi, bleek een maatje te groot voor Saoedi-Arabië, de kampioen van 1984, 1988 en 1996. De pas 20-jarige Takehiro Tomiyasu, spelend bij het Belgische Sint-Truiden, kopte na twintig minuten de openingstreffer tegen de touwen en dat bleek uiteindelijk ook de enige goal.

Australië - Oezbekistan
Regerend kampioen Australië had het uitermate lastig met Oezbekistan, maar Mathew Leckie schoot in de strafschoppenserie uiteindelijk de winnende penalty binnen. De Emiraten hopen net als vier jaar terug minstens de halve finales te halen - of beter nog de finale, zoals toen ze in 1996 al gastheer waren - en daarvoor werd Kirgizië met de nodige moeite opzij geschoven. Tursunali Rustamov bracht Kirgizië in de 91e minuut op 2-2, maar in de verlenging schoot Ahmed Khalil het thuisland vanaf de strafschopstip alsnog naar de laatste acht.

Zuid-Korea - Bahrein
Zuid-Korea is al jaren een grootmacht in het Aziatische voetbal, maar won alleen de eerste twee edities van de Asian Cup, toen er in 1956 en 1960 vier landen van de partij waren. Vier jaar geleden werd al voor de vierde keer de finale verloren, dit keer moet het beter. Makkelijk ging het niet: de ploeg van aanvoerder Son Heung-min won pas na verlenging van Bahrein, dankzij de 2-1 van Kim Jin-su.