FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 januari 2019

Kvitova maakt einde aan Australian Open-droom Barty, Collins naar kwartfinales

Tennisster Petra Kvitova heeft de halve finales van de Australian Open bereikt, net als in 2012. De als achtste geplaatste Tsjechische maakte een einde aan de droom van de als vijftiende geplaatste thuisspeelster Ashleigh Barty, die er niet echt aan te pas kwam: 6-1, 6-4.

Kvitova neemt het in de halve eindstrijd op tegen de verrassende Amerikaanse Danielle Collins. De mondiale nummer 35 won in haar vijf eerdere optredens in het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi geen enkele wedstrijd, maar speelde zich dinsdag zowaar langs de Russische Anastasia Pavlyuchenkova naar de halve finales.

Na een bijzonder lange eerste servicegame van een minuut of twintig kwam Pavlyuchenkova op stoom en de Russische won de eerste set duidelijk. Collins kwam echter beter in haar spel, trok de stand gelijk en domineerde het duel in de beslissende set: 2-6, 7-5, 6-1.

Collins is dé sensatie van het vrouwentoernooi in Melbourne (Pro Shots/Action Images)
Collins is dé sensatie van het vrouwentoernooi in Melbourne (Pro Shots/Action Images)

Tennisser Tsitsipas naar halve finales Australian Open, Nadal simpel door

Tennisser Stefanos Tsitsipas heeft zich als eerste Griek ooit geplaatst voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Dat is dan weer niet heel gek, want zijn kwartfinaleplaats op de Australian Open was ook al uniek voor het Griekse mannentennis.

In de kwartfinales stond het pas 20-jarige wonderkind, als veertiende geplaatst, tegenover de als 22e geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut. Die brak hem gelijk in de eerste game van de wedstrijd, maar op 3-4 sloeg Tsitsipas terug, waarna hij op 6-5 met een break de eerste set won.

Een vroege break leverde Bautista Agut de tweede set op, maar in set drie herhaalde het scenario van het eerste bedrijf zich: een vroege break voor de Spanjaard, waarna Tsitsipas met twee breaks terugsloeg. Na een gemist matchpoint in de vierde set moest een tiebreak gespeeld worden en daarin was de jonge Griek simpelweg te sterk: 7-5, 4-6, 6-4, 7-2 (2).

Tsitsipas speelt in de halve finales tegen oud-kampioen en nummer twee van de wereld Rafael Nadal. De Spanjaard had weinig moeite met de ongeplaatste, maar talentvolle Amerikaan Frances Tiafoe, die simpelweg niet opgewassen was tegen het tempo van de veteraan: 6-3, 6-4, 6-2 stond al vrij snel op de borden.

Tsitsipas stuurt Bautista Agut naar huis (Pro Shots/Action Images)
Tsitsipas stuurt Bautista Agut naar huis (Pro Shots/Action Images)

AZ ten koste van Vitesse naar halve finale beker

AZ heeft zich voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. Het klopte vandaag in eigen huis Vitesse met 2-0.

De bezoekers hadden nog wel een overwicht in de beginfase van de wedstrijd maar de eerste kansen waren voor AZ. O.a Idrissi en Seuntjens wisten deze echter niet te benutten. Vlak voor rust was het alsnog raak. Na een mooie aanval maakte Stengs de 1-0.

Vlak na rust werd de score verdubbeld toen Til met het nodige geluk voor zijn voeten kreeg en vervolgens scoorde. Vitesse had in de rest van de wedstrijd weinig in te brengen waardoor de overwinning geen moment meer in gevaar kwam.

AZ

2 - 0

Vitesse

 40' Stengs
 54' Til
   
 
 Gele kaart: , ödegaard, (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 8.165
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/ 80)
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (v.Rhijn/84)
Seuntjens
Idrissi
  Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Beerens
Serero
Foor
ödegaard
Darfalou (Margaret/67)
Linssen

Aanslag op moslimgemeenschap VS verijdeld

In het weekend zijn in de Amerikaanse staat New York vier mannen gearresteerd die van plan waren om een aanslag op een moslimgemeenschap, genaamd Islamberg, te plegen.

De politie in de buitenwijk van Rochester, Greece, arresteerde de 20-jarige Brian Colaneri, de 19-jarige Vincent Ventromile en de 18-jarige Andrew Crysel op verdenking van wapenbezit en het voorbereiden van een aanslag. De vierde jongen is nog minderjarig en blijft daarom anoniem.

Volgens de rechtbank hadden de mannen naast 23 vuurwapens, meerdere cilindervormige explosieven en weckflessen omwikkeld met duct-tape in hun bezit.

Het onderzoek naar de jongemannen begon nadat één van de verdachten op school door klasgenootjes werd getypeerd als 'de volgende schoolschutter'. Een oplettende leerling hoorde dat verhaal en stapte hiermee naar de schoolleiding, die op zijn beurt de politie inseinde.

Islamberg is in 1980 gesticht door Pakistaanse gelovige Sheikh Mubarak Gilani die met zijn, voornamelijk zwarte, volgers de misdaad in de stad New York ontvluchtte. Al langere tijd steken geruchten over fundamentalisme en terrorisme de kop op, maar er is nog nooit enig bewijs gevonden van extremisme in de besloten gemeenschap die zich volledig probeert af te zonderen van de Westerse wereld.

In 2015 werd een man tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het beramen van een aanslag op de moskee van Islamberg. Verder wordt elk jaar een protestmotortourrit gehouden door 'American bikers united against Jihad', een rit waarvan de route dwars door het dorp gaat en die de welluidende naam ‘Ride for National Security' draagt.

Vrouw en hond gewond bij bijtincident Zoutelande

Maandagmiddag rond 17.00 uur is op het strand in Zoutelande, ter hoogte van overgang Duinstraatje, een inwoonster van de gemeente Veere gewond geraakt door een aanval van vier loslopende honden.

De vrouw gaat nog aangifte doen bij de politie. Zij is zelf gewond geraakt aan haar hand en haar hond heeft eveneens bijtwonden opgelopen. De vrouw heeft zich onder behandeling van de huisarts moeten stellen. Haar hond is nog onder behandeling van de dierenarts.

De honden, vermoedelijk gaat het om een bull terrier-achtige soort, waren volgens de politie waarschijnlijk onder de hoede van een Belgische man en vrouw die wellicht in Zoutelande verblijven. De man was kaal en in donkere kleding gekleed, van de vrouw is alleen bekend dat zij lang steil donker haar had.

Mensen die informatie hebben over de verblijfplaats van deze mensen en hun honden wordt verzocht hun informatie te delen met de politie. Dit kan via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een melding via WhatsApp behoort tot de mogeliijkheden. 

Met transfer naar Barcelona komt droom uit voor Boateng

Kevin-Prince Boateng is gepresenteerd als de nieuwste aanwinst van Barcelona. De aanvallende middenvelder annex aanvaller wordt gehuurd van Sassuolo en gaat voetballen met rugnummer negentien. Met zijn transfer naar Barcelona is een droom uitgekomen, erkent de in Berlijn geboren Ghanees in de Spaanse media.

"Ik ben erg blij. Het is een grote eer voor mij om hier te zijn en om de mogelijkheid te krijgen om voor deze geweldige club te spelen", aldus Boateng. "Voor iedere jongen die met voetballen begint, is het een droom om voor een club als Barcelona te spelen. Dus ook voor mij is het een grote droom die uitkomt."

De 31-jarige Boateng beseft dat hij misschien niet direct een basisplaats zal krijgen van trainer Ernesto Valverde: "Ik ga gewoon proberen om alles te geven voor de club. Iedereen kent mijn manier van spelen, ze kennen mijn kracht. Maar ik wil het daar niet te veel over hebben. Ik wil gewoon mijn uiterste best doen om de club te helpen."

Barcelona huurt Boateng, maar kan hem tegen een optie tot koop van acht miljoen euro definitief overnemen van Sassuolo. De vijftienvoudig international hoopt dat hij ook na 30 juni in het Camp Nou te bewonderen zal zijn: "Dat is waarom ik hier ben. Ik hoop dat ik voor een langere tijd kan tekenen." Het contract van Boateng loopt bij Sassuolo nog tot medio 2021 door.

No-deal Brexit? Harde grens met Ierland, zegt Europese Commissie

Als Groot-Brittannië zonder exitdeal de EU verlaat, komt er een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, stelt de Europese Commissie. Maar de Ierse regering spreekt dat tegen: de Britten zouden ook dan aan hun verplichtingen zijn gehouden uit het Goede Vrijdag-vredesakkoord, dat zegt dat de grens open moet blijven.

"Het ligt nogal voor de hand dat je dan een harde grens hebt", zei de woordvoerder van de commissie dinsdag. Maar de Ierse regering heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het "geen harde grens op dit eiland accepteert", aldus de BBC.

In een verklaring van de Ierse premier Leo Varadkar staat: "Afgezien van de Brexit heeft de Britse regering te allen tijde de verantwoordelijkheid, zelfs in het geval dat er geen deal komt, dat de grens niet terugkomt."

Het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 kwam er na decennia van sektarisch geweld tussen pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten. Dat volgde op de partitie van het eiland na de Ierse onafhankelijkheidsstrijd aan het begin van de vorige eeuw. Daarmee hield Londen Noord-Ierland in Britse handen. Het vredesakkoord voorziet naast een open grens in gezamelijk bestuur door republikeinen en unionisten, recht op Iers staatsburgerschap voor alle Noord-Ieren, en de mogelijkheid van een herenigingsreferendum.

Ierse grensDe Ierse grens krioelt van het noordwesten van het eiland naar de zee, en heeft zo'n 275 overgangen - meer dan de hele oostgrens van de EU. De grens werd tot in de jaren 90 streng bewaakt door het Britse leger, en was geregeld het toneel van aanslagen. Sinds het vredesakkoord is het wat dat betreft rustig, maar de talloze overgangen worden veel gebruikt en de grensgemeenschappen zijn nauw met elkaar verbonden. De vrees is dat met het sluiten van de grens het geweld weer kan oplaaien.

David Cameron
De Noord-Ierse kwestie speelde bij het referendum nauwelijks een rol, hoofdzakelijk omdat toenmalig eerste minister David Cameron ervan uitging dat hij zou winnen. Maar de kwestie speelde hoog op tijdens de onderhandelingen over premier Theresa Mays exitdeal. Daar staat namelijk in dat het Verenigd Koninkrijk EU-regels blijft volgen zolang er nog geen handelsdeal is: het zogeheten vangnet. En dat is de voornaamste reden dat Mays deal vorige week overweldigend werd weggestemd, waardoor een no-deal Brexit dichterbij komt.

In de verklaring van de Ierse premier staat tevens dat het voorkomen van een harde grens "moeilijker wordt zonder exitdeal en tot zeer lastige discussies met onze EU-partners zal leiden". Maar hij stelt ook dat "het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijkheden zal moeten naleven", bijvoorbeeld via een speciale douaneovereenkomst met Dublin voor het openhouden van de grens.

Varadkar zegt verder dat hij zich geen illusies maakt hoe lastig het zou zijn om zowel de regels van de gezamelijke markt als het vredesakkoord na te leven, maar hij herhaalde dat de Ierse regering geen plannen maakt voor een harde grens. Opvallend is dat ook de Europese Commissie-zegsman zei dat de commissie "toegewijd aan het Goede Vrijdagakkoord" is.

Britse en EU vlagIn dat laatste lijkt een aanwijzing te zitten waarom May steeds opnieuw probeert tijd te winnen. Het wordt de laatste tijd namelijk regelmatig gezegd: de EU sluit deals vaak pas op het allerlaatste moment. Daarmee lijkt de Brexit een staarwedstrijd te zijn geworden van wie er het eerste knippert.

Tijdslimiet
May verwacht kennelijk dat de EU uiteindelijk het eerst zal knipperen, al dan niet onder druk van de Ieren. Op wat voor manier moet worden afgewacht, maar het is niet ondenkbaar dat er toch een koppeling komt tussen de exitdeal en een handelsovereenkomst, mogelijk in de vorm van een tijdslimiet aan de vangnetregeling. Dat zou de EU dwingen om binnen een bepaalde tijd een handelsdeal te sluiten, op straffe van een harde grens met Noord-Ierland.

En dit zou een bittere pil voor de Ieren zijn, want Dublin heeft zich er altijd tegen verzet dat het vredesakkoord wisselgeld wordt bij het sluiten van een handelsdeal met de Britten. Daarom stond het land er ook op dat de grenskwestie voor en onafhankelijk van een handelsdeal zou worden opgelost.

Op Ierse internetfora wordt doorgaans prijzenswaardig gesproken over het feit dat de EU zich eensgezind achter Ierland opstelt. Maar de laatste tijd lees je er steeds vaker opmerkingen in de trant van, je zal zien dat ze ons op het laatste moment laten vallen. Het is echter de vraag wie er dan de schuld krijgt, want de kritiek op de Britten is vaak ook niet mals.

Oud-tafeltenniskampioene Vriesekoop aangesteld als jeugdbondscoach

Oud-tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop is door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) aangesteld als bondscoach meisjes van de Nederlandse kadetten. Per januari van dit jaar is ze aan de slag gegaan om nationale talenten te begeleiden in hun carrières.

Bettine Vriesekoop werd onder andere tweemaal Europees kampioen en draaide in totaal 25 jaar mee in de mondiale top van het tafeltennis. “Bettine heeft veel kennis en ervaring en weet heel goed wat topsport inhoudt. Dat heeft ze als speelster bewezen in haar internationale carrière en nu maakt ze een nieuwe stap in haar carrière als trainer/coach”, aldus technisch directeur Paul Haldan over haar aanstelling.

Vriesekoop gaf al clinics en trainingen voor tafeltennisverenigingen van de NTTB en is daarnaast actief als trainer voor jonge talenten. De tafeltennislegende is daarnaast blij dat ze vanaf deze maand de taak als kadettenbondscoach op zich neemt. “De tafeltennisontwikkelingen van de afgelopen jaren heb ik als tafeltennisliefhebber op de voet gevolgd, het is toch mijn passie al die jaren geweest, die kun je niet zomaar loslaten. Ik vind het erg leuk om mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge speelsters”, zegt ze over haar nieuwe functie.

Marcel Kraa is vanaf 1 september 2018 bondscoach van de meisjes junioren en de afgelopen maanden was hij ook waarnemend bondscoach van de meisjes kadetten. Vriesekoop neemt nu de coaching van de kadetten van hem over en dus kan Marcel Kraa zich nu volledig focussen op het begeleiden van de meisjes junioren.

'Irakees' trapt Irak uit Asian Cup

In de Verenigde Arabische Emiraten zijn dinsdag de achtste finales van de Asian Cup, het Aziatisch voetbalkampioenschap, tot een einde gekomen. Donderdag en vrijdag worden de kwartfinales gespeeld in Abu Dhabi, Dubai en Al Ain.

Vier jaar geleden haalde Irak de halve finales, in 2007 won het land de titel en in 2011, 2004, 2000 en 1996 werden de kwartfinales bereikt, maar nu is het toernooi na de achtste finales al voorbij. Qatar bleek te sterk voor de ploeg, waar drie belangrijke spelers geblesseerd waren.

Irak had een penalty kunnen krijgen, maar kreeg die niet, en kort daarna scoorde Qatar de enige goal. Saillant detail is dat de winnende vrije trap voor Qatar binnen werd getrapt door Bassam Hisham. De 21-jarige verdediger is niet alleen geboren in Irak, zijn vader speelde ook nog eens voor het Irakees elftal in vroegere jaren.

Vietnam - Jordanië
Vietnam zorgde eerder voor een verrassing door het Jordanië van de Belgische bondscoach Vital Borkelmans uit te schakelen. In de moderne versie van de Asian Cup deed Vietnam alleen in 2007 als een van de gastlanden mee, met de kwartfinales als resultaat, en door Jordanië na strafschoppen uit te schakelen wordt die prestatie nu ook met 24 teams op het toernooi minstens geëvenaard.

China - Thailand
Marcello Lippi is met China vooralsnog prima bezig. De man die Italië in 2006 naar de wereldtitel leidde zag hoe Thailand op 1-0 kwam, maar in de tweede helft draaiden Xiao Zhi en Gao Lin (strafschop) het in vier minuten om: 2-1 China.

Iran - Oman
Alireza Jahanbakhsh opende namens Iran de score tegen Oman, waarna Ashkhan Dejagah de winnende 2-0 maakte voor de ploeg van bondscoach Carlos Queiroz. Drievoudig kampioen Iran hoopt voor het eerst sinds de derde opeenvolgende titel in 1976 de finale weer eens te bereiken, terwijl Oman, dit keer met Pim Verbeek als bondscoach, überhaupt voor het eerst de knock-outfase bereikte.

Japan - Saoedi-Arabië
Japan, goed voor drie titels in de vorige vijf edities van het toernooi, bleek een maatje te groot voor Saoedi-Arabië, de kampioen van 1984, 1988 en 1996. De pas 20-jarige Takehiro Tomiyasu, spelend bij het Belgische Sint-Truiden, kopte na twintig minuten de openingstreffer tegen de touwen en dat bleek uiteindelijk ook de enige goal.

Australië - Oezbekistan
Regerend kampioen Australië had het uitermate lastig met Oezbekistan, maar Mathew Leckie schoot in de strafschoppenserie uiteindelijk de winnende penalty binnen. De Emiraten hopen net als vier jaar terug minstens de halve finales te halen - of beter nog de finale, zoals toen ze in 1996 al gastheer waren - en daarvoor werd Kirgizië met de nodige moeite opzij geschoven. Tursunali Rustamov bracht Kirgizië in de 91e minuut op 2-2, maar in de verlenging schoot Ahmed Khalil het thuisland vanaf de strafschopstip alsnog naar de laatste acht.

Zuid-Korea - Bahrein
Zuid-Korea is al jaren een grootmacht in het Aziatische voetbal, maar won alleen de eerste twee edities van de Asian Cup, toen er in 1956 en 1960 vier landen van de partij waren. Vier jaar geleden werd al voor de vierde keer de finale verloren, dit keer moet het beter. Makkelijk ging het niet: de ploeg van aanvoerder Son Heung-min won pas na verlenging van Bahrein, dankzij de 2-1 van Kim Jin-su.

Curlingteam plaatst zich voor finale om WK-ticket

De Nederlandse curlingmannen hebben in de laatste groepswedstrijd van het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap directe concurrent Nieuw-Zeeland met 9-2 verslagen. Door de winst is een plek bij de eerste 3 zeker en strijdt het team morgen om een startbewijs voor het WK.

Tegen het sterke Nieuw-Zeelandse team kwam de zege voor skip Jaap van Dorp en zijn mannen geen enkel moment in gevaar. Halverwege de wedstrijd stond er al 7-1 op het scorebord, waarna de Kiwi's nog één punt haalden en vervolgens met een dubbele score de genadeklap werd uitgedeeld.

Nieuw-Zeeland gaf na zeven ends op, waardoor Nederland verzekerd is van de play-offs om de twee tickets voor het wereldkampioenschap in Canada eind maart. De ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt versloeg in het vorige groepsduel koploper Zuid-Korea. Afhankelijk van het resultaat van de laatste wedstrijd tussen Engeland en Zuid-Korea, eindigt het Nederlandse team op de tweede of derde plek in het klassement. Plek 2 betekent een finalewedstrijd tegen nummer 1 vanavond om 21:00 Nederlandse tijd. De winnaar van dat duel gaat naar het WK en de verliezer krijgt enkele uren later een herkansing tegen nummer 3 voor het tweede startbewijs.

5 kopschoppende tieners uit Spijkenisse opgepakt

Vijf minderjarige verdachten zijn aangehouden voor de mishandeling van een 14-jarige jongen uit Spijkenisse. De jongen liep een gebroken neus, blauwe plekken en een gescheurd oor op. Een filmpje van deze mishandeling verscheen op social media. Heel Nederland reageerde met afschuw.

Met de aanhouding van vijf verdachten heeft de politie een start gemaakt met het onderzoek naar de mishandeling van een 14-jarige jongen. De aftuiging van het slachtoffer werd gefilmd. Het slachtoffer werd vrijdagmiddag 18 januari opgewacht door een grote groep jongens die –zo valt te zien op de beelden- hem flink mishandelen. Dit filmpje ging maandagavond 21 januari viraal. Vijf verdachten, allen minderjarig en afkomstig uit Spijkenisse zijn aangehouden: twee op maandag, drie op dinsdag. Zij worden in verzekering gesteld. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Door de wijkpolitie en toezichthouders van de gemeente Spijkenisse wordt extra toezicht gehouden in de betreffende wijken. Het slachtoffer en zijn familie krijgen de hulp die zij nodig hebben. Er is een kaartjesactie gestart om Tommy, het slachtoffer, een hart onder de riem te steken zo meldt Hart van Nederland. Het adres is Stichting Waterland Spijkenisse, t.a.v. Tommy, Vlinderveen 515, 3205 EG Spijkenisse. Tevens weet Hart van Nederland te melden dat de betrokken kopschoppers door de plaatstelijke voetbalvereniging zijn geschorst. 

Record aantal moorden in Mexico

In Mexico zijn in 2018 meer dan 33.000 moorden gepleegd, het hoogste aantal sinds het land de telling begon bij te houden.

Dit aantal is een stijging van vijftien procent ten opzichte van 2017, toen iets meer dan 28.000 mensen gewelddadig het leven lieten. Van alle slachtoffers waren ruim 860 vrouwen, in 2017 lag het aantal vrouwelijke slachtoffers rond de 750.

Verreweg de meeste moorden worden gepleegd door drugskartels. Vanaf 2006 is de Mexicaanse regering bezig met een oorlog tegen de harddrugs en tegelijkertijd bevechten de verschillende concurrerende kartels elkaar ook nog eens. Regelmatig worden massagraven met honderden geëxecuteerden gevonden.

Gilbert maakt 147e 147 in de snookergeschiedenis

Snookeraar David Gilbert heeft dinsdag tijdens de Championship League een maximum break gemaakt. Het bleek een bijzondere 147, want het was de 147e maximum break in de geschiedenis van het professionele snooker. 

De eerste 147 kwam in 1982 op naam van Steve Davis. 37 jaar later staat de teller op 147. Eerder zijn ook wel maximum breaks gemaakt. Deze tellen echter niet mee. Lees hier meer over de definitie en de geschiedenis van de maximum break. 

Voor Gilbert was het zijn tweede maximum break in zijn carrière. Vier jaar geleden was het ook al raak tijdens de Championship League. Het al weer de achtste de 147 van dit seizoen. Deze maximale score hielp Gilbert echter niet aan de overwinning. Hij verloor met 3-1 van Stephen Maquire. 

De 147e 147 in de geschiedenis van het professionele snooker. (Bron: YouTube) 

Stewardess veegt kont opgewonden passagier

Een stewardess van luchtvaartmaatschappij EVA Air heeft een passagier van één van hun vluchten aangeklaagd vanwege seksuele intimidatie. De corpulente passagier moest namelijk op het toilet 'geholpen' worden en de dikkerd genoot daar met volle teugen van, aldus de oosterse schone.

De vlucht ging van Los Angeles naar Taiwan en twee uur na het opstijgen met nog tien uur te gaan, wilde de aan een rolstoel gekluisterde man van rond de tweehonderd kilo naar het toilet en daar had hij enige hulp bij nodig. Aangezien EVA Air geen stewards aan boord had, besloten drie stewardessen de man te begeleiden. In het toilet aangekomen vroeg de man dames echter om zijn broek en onderbroek naar beneden te trekken, omdat hij een blessure aan zijn hand had.

Met frisse tegenzin hielpen de stewardessen de man waarna zij discreet de toiletdeur sloten. De man begon hevig te protesteren en zei dat de deur vooral open moest blijven, omdat hij anders 'niet kon ademen'. Tijdens de tirade was het geslachtsdeel van de gezellige dikkerd constant zichtbaar, zo stond in de aangifte.

Het was daarmee nog niet klaar. Niemand houdt ervan om na het poepen de broek direct weer omhoog te hijsen. Er moest nog geveegd worden. Dat ging de stewardessen dan toch wel te ver, maar na een tijdje besloot één dame de latex handschoen op te pakken en de man hygiënisch zijn reis te laten vervolgen.

Tijdens het afvegen begon de man spontaan te kreunen en fluisterde hij zachtjes "dieper, dieper". De man leek ook niet overtuigd van de schoonmaakkwaliteiten van de vrouw en eiste dat ze het nogmaals zou doen. De vrouw voelde zich danig vernederd, vandaar de aanklacht tegen de man.

Na enig onderzoek bleek de man eerder ook al betrokken te zijn geweest bij een twijfelachtig incident, want in 2018 had hij al eens in zijn broek gepoept. Er wordt nu opgeroepen tot het verplicht meenemen van een begeleider, indien gehandicapten met lange vluchten willen vliegen.

De vliegmaatschappij ontkent dat er geen stewards aan boord waren en de werknemers mogen wensen van passagiers weigeren indien zij zich daar niet lekker bij voelen. EVA Air steunt de stewardess in haar strijd tegen de poepende man met de gevoelige anus.

KNVB wijst Makkelie aan voor Klassieker

Danny Makkelie heeft zondag de touwtjes in handen tijdens de eerste Klassieker van 2019, zo heeft de KNVB dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De 35-jarige arbiter zal tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip worden bijgestaan door Björn Kuipers, die de rol van videoscheidsrechter toegewezen heeft gekregen.

Makkelie was vorig seizoen ook al de leidsman bij het duel tussen de twee aartsrivalen in Rotterdam. Die wedstrijd werd destijds met 4-1 gewonnen door Ajax. De afgelopen twee edities in de Johan Cruijff ArenA stonden onder leiding van Kuipers, die nu bij het duel dus aanwezig zal zijn als VAR.

Ajax heeft dit seizoen nog geen goede herinneringen aan Makkelie. Het enige duel van Ajax dat de scheidsrechter in de huidige voetbaljaargang floot was namelijk de met 3-0 verloren wedstrijd tegen PSV in het Philips Stadion. De Amsterdammers gaan het duel in met een achterstand van twee punten op koploper PSV, terwijl Feyenoord dertien punten minder heeft dan de Eindhovenaren.

Serdar Gözübüyük komt na de veelbesproken wedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen van zondag aankomend weekend niet in actie en zal aan de slag gaan als videoscheidsrechter bij Heracles Almelo - PEC Zwolle. Dennis Higler heeft diezelfde dag de leiding bij de wedstrijd tussen PSV en FC Groningen.

Kunstschaatsster (13) zorgt voor paniek: "Je moet veel doping gebruiken"

Kunstschaatsster Anastasia Shabotova dacht maandag gezellig een live chat met wat fans te houden op Instagram, maar dat pakte verkeerd uit. Het eindigde ermee dat de halve Russische sportwereld in paniek raakte, omdat de pas net 13-jarige gezegd zou hebben dat de hele Russische kunstschaatstop - allemaal deel uitmakend van de wereldtop - aan de doping zit.

Een fan vroeg Shabotova naar manieren om beter te presteren en daarin antwoordde het kind vrij duidelijk: "Je moet veel doping gebruiken, dan presteer je constant. Dat is alles", aldus de tiener. Even later werd haar gevraagd naar dopinggebruik in Khrustalny, het trainingscentrum in Moskou waar tig wereld- en olympisch kampioenen trainen: "Natuurlijk gebruiken ze het allemaal."

De Russische kunstschaatsbond trok gelijk richting de media om Shabotova's uitlatingen af te doen als nonsens. Haar coach, Svetlana Panova, vertelde dat ze haar atletes al eens had gewaarschuwd om voorzichtig te zijn op social media, waarbij ze aangaf met Shabotova te zullen praten, maar ook te hopen dat er geen strafmaatregelen tegen haar pupil genomen worden: "Het zou jammer zijn om de carrière van een meisje te vernietingen omdat ze iets heeft gezegd wat duidelijk niet serieus bedoeld was", aldus Panova.

Veel andere figuren uit de Russische kunstschaatswereld, zoals tweevoudig wereldkampioene Irina Slutskaya, deden het af als jeugdige naïviteit. "Volgens mij had de arme meid, die waarschijnlijk gewoon een grapje maakte, geen idee dat haar woorden zo'n schandaal konden veroorzaken. Als je haar vraagt naar wat doping is en hoe je het gebruikt denk ik dat ze niet eens antwoord zou kunnen geven."

Shabotova verontschuldigde zich overigens maandagavond al: "Ik zei iets stoms, misschien omdat ik mijn vorige wedstrijd verloor, en ik had niet gedacht dat ze me verkeerd zouden begrijpen." Klein, maar niet onbelangrijk detail: eerder in het gesprek zou Shabotova het grappend gehad hebben over 'speciale doping', die veel kunstschaatssters volgens haar gebruiken...chocola.

De Bakker niet in selectie voor Davis Cupduel tegen TsjechiŽ

Paul Haarhuis, de captain van het Nederlandse Davis Cupteam, heeft de definitieve selectie bekendgemaakt voor het duel tegen Tsjechië. Het team bestaat uit Robin Haase (ATP-58), Tallon Griekspoor (ATP-233), Scott Griekspoor (ATP-266), Jean-Julien Rojer (ATP-19, dubbelspel) en Matwé Middelkoop (ATP-38, dubbelspel).

Haarhuis heeft voor de spelers gekozen die momenteel het beste in vorm zijn en daardoor is Thiemo de Bakker afgevallen voor dit duel.

Het Nederlandse Davis Cupteam speelt op 1 en 2 februari 2019 een uitwedstrijd tegen Tsjechië, de huidige nummer 13 van de wereldranglijst. De winnaar van deze kwalificatieronde plaatst zich voor het Davis Cup eindtoernooi.

Ook Tsjechië heeft vandaag hun definitieve selectie bekendgemaakt. Het Tsjechische team bestaat uit Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Adam Pavlasek, Tomáš Macháč en Jiri Lechek.

Nederland en Tsjechië speelden zeven keer eerder tegen elkaar. De onderlinge tussenstand is 5-2 in het voordeel van Tsjechië. In september 2017 speelden de twee landen voor de laatste keer tegen elkaar in Den Haag, waarin Nederland met 3-2 won en daardoor promoveerde naar de Wereldgroep.

Nieuwe arrestatie na schietpartij Helmond

Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdagmiddag rond 16.00 uur een 21-jarige man uit Helmond opgepakt in verband met het schietincident waarbij maandagmiddag twee meisjes gewond raakten. Het onderzoek is nog in volle gang en de recherche is dringend op zoek naar getuigen.

Lees ook: 2 jonge meisjes geraakt bij schietpartij Helmond

Sporenonderzoek
Een grijze Volkswagen Golf werd maandagmiddag even voor half vier beschoten ter hoogte van de kruising van de Molenstraat en de Noord Koninginnewal. De achterruit van het voertuig raakte zwaar beschadigd en de inzittenden van de auto namen de benen. Een peuter en een meisje uit Helmond raakten gewond. Het 2-jarige meisje zat bij haar moeder achterop de fiets toen een kogel haar been raakte. Het 15-jarige slachtoffer liep een schotwond aan haar arm op toen ze over de Molenstraat fietste. De beschoten auto werd op straat achtergelaten. Getuigen meldden dat een groene Opel Astra met hoge snelheid wegreed. Deze auto werd kort daarna teruggevonden aan de Wolfstraat in Helmond. Ook de inzittenden van deze auto waren gevlucht.

Arrestaties
Op het Doorneind werd even later een 23-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij was in de buurt en leek op iemand die mogelijk betrokken was. Onderzoek wees echter uit dat dit niet het geval kan zijn geweest. De man wordt niet meer gezien als verdachte, maar als getuige. Kort na de eerste aanhouding kwam de 21-jarige man uit Helmond als verdachte in beeld. De politie was sinds die tijd op zoek naar hem en hij werd dinsdag in de loop van de dag gesignaleerd in een woning aan de Heistraat in Helmond. Een arrestatieteam viel rond 16.00 uur de woning binnen. De man zit vast en wordt verhoord door de recherche.

Aanleiding
De technische recherche deed tot dinsdagavond laat onderzoek. Ook gingen rechercheurs in de omgeving op zoek naar camerabeelden. De beelden worden op dit moment uitgebreid geanalyseerd. Op basis van het eerste onderzoek houdt de politie er sterk rekening mee dat het schietincident te maken heeft met een conflict in het Helmondse drugsmilieu. Uit een eerste analyse van de beelden is gebleken dat er veel mensen moeten zijn die iets hebben meegekregen van het schieten. Met een aantal daarvan heeft de recherche al gesproken, maar er moeten meer mensen zijn met informatie over wat er precies gebeurd is.

Ruzie
Het onderzoeksteam is onder meer op zoek naar getuigen van een ruzie: “Inzittenden van beide auto’s hadden vlak voordat geschoten werd ruzie op de Molenstraat. Er werd daarbij hard geschreeuwd of geroepen op de plek waar de auto uiteindelijk onder vuur werd genomen. Het was druk op straat en mensen moeten dat hebben gehoord”, zo laat de leider van het onderzoek weten.

Ook is het team op zoek naar een man die de moeder en het kleine meisje geholpen heeft. Hij zette de fiets van de moeder recht nadat er geschoten werd. Even later was hij kort in het gezelschap van de mannen die mogelijk in de beschoten auto zaten, maar de recherche denkt niet dat hij tot die groep behoorde. Omdat de man die hulp bood een belangrijke getuige is voor de recherche, is het team dringend op zoek naar hem.

Toestand meisjes
Het meisje van 15 is na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis gegaan. Lichamelijk maakt ze het naar omstandigheden goed, maar de gebeurtenis heeft uiteraard de nodige impact. Voor haar is daarom Slachtofferhulp ingeschakeld. De 2-jarige peuter is maandagavond in het ziekenhuis geopereerd aan haar been, dat door een kogel werd getroffen. Ze is bij kennis en maakt het naar omstandigheden goed. Het is nog onduidelijk wat de lichamelijke gevolgen voor het meisje zijn. Voor het meisje en de moeder is Slachtofferhulp ingeschakeld.

Reactie burgemeester Blanksma
“Ik ben geschokt door deze gebeurtenis in de stad. Gisteravond heb ik een bezoek gebracht aan het 15-jarige slachtoffer en haar familie. Vandaag heb ik in het ziekenhuis het 2-jarige slachtoffer en haar familie bezocht. Zij is gisteravond geopereerd en momenteel is haar situatie stabiel. Ze verblijft nog in het ziekenhuis. Ik heb daarnaast contact gezocht met het Dr.- Knippenberg College, de school van het 15-jarige meisje. Meerdere scholieren zijn getuigen geweest van het incident. De school is uiteraard enorm geschrokken van wat zich heeft afgespeeld en momenteel richt zij haar aandacht op het welzijn van leerlingen. Vanmiddag heb ik samen met een wijkagent eveneens een bezoek gebracht aan een aantal winkels en bedrijven die dichtbij de plaats van het incident zijn gesitueerd. Uit de gesprekken bleek dat de gebeurtenis veel impact heeft gehad. Zowel met de school, als met de slachtoffers en hun familie sta ik in contact. Het onderzoek van de politie is in volle gang om de reden van dit incident te achterhalen.”

Nieuwe arrestatie na schietpartij Helmond (Foto: Politie.nl)
Nieuwe arrestatie na schietpartij Helmond (Foto: Politie.nl)

Hoedt laat Southampton achter zich voor avontuur in LaLiga

Wesley Hoedt maakt het seizoen af bij Celta de Vigo, zo maakten de Galiciërs dinsdag bekend via de officiële kanalen. De Los Célticos huren de 24-jarige verdediger tot het einde van het seizoen van het Engelse Southampton en hebben ook een optie tot koop in de deal weten te bedingen. Hoedt kwam niet meer in de plannen van Saints-trainer Ralph Hasenhüttl voor.

Voor Hoedt wordt Celta alweer zijn derde club in een grote Europese competitie. De zesvoudig international van het Nederlands elftal verruilde AZ in 2015 voor het Italiaanse Lazio en speelde uiteindelijk 61 wedstrijden namens de Romeinen. In augustus 2017 volgde voor ruim zestien miljoen euro een overstap naar Southampton en Hoedt was in zijn eerste anderhalve seizoen in het zuiden van Engeland een vaste waarde.

De huidige nummer vijftien van de Premier League nam eind vorig jaar echter afscheid van Mark Hughes en die trainerswisseling is Hoedt nu fataal geworden. De stopper speelde zijn laatste wedstrijd in de Premier League op 24 november tegen Fulham en de nieuwe trainer Hasenhüttl deed sindsdien geen beroep meer op de verdediger.

De Duitser liet eerder deze maand dan ook doorschemeren dat Hoedt uit mocht kijken naar een nieuwe club: "Het klopt dat dit niet de beste omstandigheden zijn voor Wesley. Datzelfde gold ook voor Manolo Gabbiadini en Steven Davis. Zij hebben nu voor een andere oplossing gekozen, dat is beter voor hen. Voor Wesley kan het hetzelfde zijn. Wij sturen geen spelers weg, maar als hij het gevoel heeft dat hij niet zo wordt gebruikt als hij zelf zou willen, zou hij er wel over na moeten denken."

Hoedt heeft zich over de situatie verbaasd, zo vertelt hij in een interview met het Noordhollands Dagblad: "Het is heel vreemd gegaan. Ik speelde alles. Bijna vijftig wedstrijden achter elkaar stond ik in de basis en speelde ik negentig minuten. Totdat ik er opeens naast kwam te staan. Een duidelijke uitleg heb ik nooit gehad."

Snowboardkampioen Parrot (24): "Ik heb kanker"

Snowboarder Max Parrot heeft laten weten dat hij kanker heeft. De 24-jarige Canadees is gediagnosticeerd met de ziekte van Hodgkin en is inmiddels begonnen aan zes maanden chemotherapie.

In een persconferentie legde Parrot uit dat hij in de herfst steeds meer last kreeg van jeuk. "In november realiseerde ik me dat er een bult in mijn nek zat, dus ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft me doorgestuurd voor een biopsie en een paar dagen voor Kerst kreeg ik de diagnose", aldus Parrot.

"Het was natuurlijk zwaar om dat nieuws te krijgen, maar in het begin was het moeilijkste voor mij de realisatie dat het seizoen voorbij was. In december moest ik de Dew Tour wegens de biopsie al missen en dat was een uitdaging, want ik had zeven jaar lang geen enkele wedstrijd gemist. Dit is een nieuw soort wedstrijd en ik zal er alles aan doen om ook hier te winnen."

Volgens de Canadees viel de eerste behandeling mee, maar hij heeft er nog elf te gaan, één per twee weken. "Ik weet dat het alsmaar zwaarder wordt en dat je steeds vermoeider wordt. Het zal een lang proces gaan worden, maar ik heb al het vertrouwen in het medische team en daarnaast krijg ik heel veel steun van mijn familie, vrienden en de coach en psycholoog van het team."

Parrot won in 2018 olympisch zilver op de slopestyle. Op de X-Games won hij in 2014 goud op de slopestyle en big air, terwijl hij vanaf donderdag gehoopt had om op de big air voor de vierde keer op rij goud te winnen.

Parrot springt naar goud op de X-Games in 2018 (Bron: YouTube)

Sneeuwval zorgt voor all time high filerecord

Op veel snelwegen is het momenteel aansluiten in de rij. Het aantal kilometers verandert voortdurend (meestal omhoog) maar op het moment dat ik dit schrijf staat er 1411 km file in Nederland. Toch is er geen sprake van chaos. Op veel plekken rijdt het verkeer gewoon langzaam, maar rijdt het wel door. En doordat iedereen voorzichtig rijdt, zijn er weinig ongevallen.

Toch geeft de ANWB wel aan dat je bijvoorbeeld van Maastricht naar Eindhoven wel moet rekenen op 2 uur extra reistijd. En rondom Eindhoven staat sowieso alles stil. Ook rond Utrecht, Arnhem & Nijmegen zijn er veel problemen.

Terwijl ik dit schrijf loopt de stand gestaag op. Nu 1539 kilometer en er komen elke paar seconden enige kilometers bij. Het oude record was van 1 december 2017 met 1.461 kilometer waardoor vandaag de twijfelachtige eer heeft (1569 km) de file top-10 aan te voeren.

17:05: 1635 km.
17:06: 1650 km.
17:10: 1677 km.
17:16: 1689 km.
17:18: 1773 km.
17:22: 1885 km.
17:25: 1948 km.
17:27: 1984 km.

Update 17:30 uur:
De teller is lastig bij te houden. Nu 2034 km.
17:32: 2115 km.
17:33: 2148 km.
17:35: 2218 km.
17:40: 2225 km.

Update 17:45 uur
Het oude record dateert volgens de ANWB van 17 december 2017. De totale lengte bedroeg toen 1600 kilometer. Met een lengte van 2296 kilometer om 17:45 kunnen we redelijk zeker stellen dat het vorige record verpulverd is. Inmiddels begint de teller weer te dalen, dus het lijkt er op dat de totale filelengte zijn hoogste punt voorbij is. 

Sneeuwval zorgt voor all time high filerecord
Sneeuwval zorgt voor all time high filerecord

Worstelaar moet olympisch zilver inleveren wegens doping

Worstelaar Davit Modzmanashvili moet zijn olympische zilveren medaille, die hij in 2012 in Londen won, inleveren. De Georgiër is bij hertesten van urinestalen alsnog betrapt op het gebruik van een anabole steroïde.

Modzmanashvili ging in Londen in de finale van het worstelen vrije stijl tot 120 kilogram onderuit tegen Artur Taymazov uit Oezbekistan. Dat is ook een bekende met Modzmanashvili's huidige situatie: Taymazov won zilver in 2000 en olympisch goud in 2004 en 2008, maar die laatste werd wegens een positief plasje bij de hertesten twee jaar geleden doorgestreept.

Overigens won Modzmanashvili in 2008 al eens een Europese titel, die hij in moest leveren na - verrassing - een positief plasje. Voor de worstelaar, die sinds 2017 uitkomt voor Oezbekistan, volgde een schorsing van twee jaar. Wegens zijn nieuwe overtreding lijkt het waarschijnlijk dat Modzmanishvili nu definitief een ander beroep mag gaan zoeken.

Dopingkenners Taymazov en Modzmanashvili strijden om olympisch goud (Bron: YouTube)

Finish van Luik-Bastenaken-Luik ligt weer in Luik

De voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik komt dit jaar weer aan in Luik. De organisatie van 'La Doyenne' heeft de finish gelegd op de Boulevard d'Avroy. Sinds 1992 lag de aankomst steeds in het voorstadje Ans.

De 105de editie van de Ardennenklassieker telt elf serieuze beklimmingen, waarvan de laatste - de Côte de la Roche-aux-Faucons - op 15 kilometer van de finish ligt. Voor die Roche-aux-Faucons wacht onder meer het in ere herstelde drieluik Wanne - Stockeu - Haute-Levée.

De Côte de Saint-Nicolas, waar in het verleden meermaals de beslissing viel, is niet meer opgenomen in het parcours.

Frank Vandenbroucke rijdt in 1999 weg op Côte de Saint-Nicolas bij Michael Boogerd en wint Luik-Bastenaken-Luik (Bron YouTube)

Naast het parcours maakte de A.S.O ook de wildcards bekend voor Luik-Bastenaken Luik. Roompot - Charles kreeg geen wildcard. Arkéa-Samsic, Cofidis, Direct Energie, Sport Vlaanderen-Baloise, Vital Concept-B&B Hotels, Wallonie-Bruxelles en Wanty-Gobert kregen wel een wildcard voor Luik-Bastenaken-Luik.

Trumps transgenderban gaat door na vonnis hooggerechtshof

De Amerikaanse krijgsmacht wordt in veel gevallen verboden terrein voor transgenders. Een door president Donald Trump ingesteld verbod stond na rechtszaken in de ijskast, maar door een vonnis van het hooggerechtshof zijn de oordelen van de betreffende rechtbanken zelf de wacht aangezegd. Hierdoor kan het verbod nu doorgaan.

In 2016 was onder Trumps voorganger Barack Obama juist ingesteld dat transgenders welkom waren. Ze moesten wel aantonen minimaal anderhalf jaar stabiel te zijn in hun nieuwe geslacht. Medio 2017 liet Trump in een reeks tweets weten dat hieraan een einde zou komen.

Vanuit de krijgsmacht zelf kwam vervolgens kritiek. Trump had als een van de redenen namelijk hoge kosten opgevoerd. Maar de krant Military Times becijferde dat de kosten voor Viagra de krijgsmacht jaarlijks het tienvoudige kost. Ook gaf de legerleiding aan via de officiële kanalen helemaal niets van Trumps plannen te hebben gehoord, enkel via Twitter.

Nadat Trump alsnog de juiste kanalen bewandelde, werden rechtszaken tegen het geplande verbod aangespannen. Het werd vervolgens door verschillende lagere rechtbanken geblokkeerd, waartegen Trump weer bezwaar aantekende. Hierdoor kwam het verbod uiteindelijk bij de Supreme Court terecht.

Onderzoek
Ondertussen beval toenmalig minister van Defensie James Mattis het Pentagon de kwestie te onderzoeken. Een van de conclusies was dat het toelaten van transgenders "onnodige risico's" met zich meebrengt, "samenwerking en cohesie potentieel kan schaden" en een "bedreiging voor de orde en discipline" kan zijn.

De zaak van het hooggerechtshof ging evenwel niet over de transgenderban zelf, maar de bevoegdheid van de lagere rechtbanken om erover te oordelen. De rechters stemden met vijf tegen vier in het voordeel van de president.

Die boekt daarmee een significante overwinning. Hij wist tijdens de verkiezingscampagne immers christelijk rechts aan zich te binden met zijn belofte conservatieve rechters in het hooggerechtshof te benoemen. Trump had vervolgens het geluk dat hij dit tweemaal kon doen. Zo werd Neil Gorsuch benoemd nadat een nominatie van Obama maanden door de senaat was tegengehouden. En in oktober volgde de aanstelling van Brett Kavanaugh, waarmee de balans op rechts kwam te liggen.

Transgenders die tijdens het fiat van Obama al in de krijgsmacht waren of hun transitie hebben afgerond, hoeven vooralsnog niet weg. Ook mensen die al een geslachtsverandering hebben ondergaan blijven in principe welkom. Trump zwakte zijn plan vorig jaar af, zodat het verbod met name diegenen treft die tijdens hun dienst willen transitioneren.

Brandweer rukt uit en treft bange katteneigenaar in boom

In Farham, Hampshire, is een bange vrouw uit een boom gered. Zij klom in de boom toen zij zag dat haar vermiste kat zich daar bevond. Beide hadden vervolgens geen idee hoe nu verder en het alarmnummer werd gebeld. Vervolgens deed de uitgerukte brandweer wat zij verzuimde: eerst even de katteneigenaar uit de boom kijken. 

'Drie dagen zoeken en niet slapen' bracht Maria Parry door nadat Harry de gestreepte kat van haar huis in Fareham wegliep. Bij het spotten van het beestje klom ze 'uit instinct' in de boom om Harry te troosten. Vervolgens kwam ze zelf vast te zitten. 

Poezeninstinct
Vroeg in de middag begon Parry aan haar barre tocht met het idee haar kat te bevrijden van de boom. "Het was puur instinct, ik dacht niet na - en Harry beefde. Ik moest hem wel proberen te kalmeren en voordat ik het wist, klom ik zelf de boom in", zei ze.

Toen de takken eenmaal begonnen te wiegen en een wind opstak, was het gedaan met de heldhaftigheid, en zat het olijke duo als een kat in het nauw.

Waar is het vrouwtje? 
Buurvrouw Deborah Baxter gaf Parry een kattenmand op de vooravond van de tocht. "Tot mijn schrik zag ik dat 45 minuten later de kattenmand nog steeds op de grond lag. Waar is de kat? Boven in de boom. En waar is de dame? Ook boven in de boom", aldus de bijdrage van Baxter.

Ondertussen was de man van Parry ook in de paniekmodus geslagen, want hij kon nu z'n vrouw en z'n harige poes niet meer vinden. "En Harry deed het al die tijd zo goed - die kleine stofmijt. Gelukkig lachen we er nu om, want eind goed, al goed. De brandweer deed het ook fantastisch. Het was al met al best een onzekere situatie", sluit Parry af.

Voor het overgaan tot actie heeft de Hampshire Fire and Rescue Service naar verluidt eerst een tijdje meewarig staan toekijken naar het angstige duo in de boom. Vervolgens konden de twee met behulp van een ladder worden gered.

Cristiano R. na miljoenenfraude: twee maandsalarissen boete en geen cel

Voetballer Cristiano R. is ontsnapt aan een zware straf. De 33-jarige Portugees werd schuldig bevonden aan belastingontduiking en niet zo'n beetje ook: hij zou meer dan veertien miljoen euro níet betaald hebben.

Met de Spaanse justitie kwam R. al tot een deal, waar de belastingdienst in het land ook groen licht voor gaf. Dinsdag hoorde de voetballer het vonnis: 23 maanden celstraf en een boete van 18,8 miljoen euro.

In de praktijk komt dat erop neer dat hij niet de cel in hoeft - niet-geweldsdelicten met een straf van minder dan twee jaar worden in Spanje doorgaans omgezet in een voorwaardelijke straf - en dat hij hooguit zo'n twee maandsalarissen in moet leveren.

Belastingontduiking is een populaire hobby onder voetballers. Onder meer Lionel M. kwam er al eens voor in de problemen met justitie, net als Alexis S. en Radamel F. Het is nog niet bekend hoe R. na het horen van zijn miljoenenboete de winter door moet komen, maar naar verluidt heeft hij nog wel enige reserve.

Bejaard echtpaar gewond bij woningoverval

Gisteravond werd een ouder echtpaar van 80 en 81 jaar in hun woning aan de Sint Nicolaasdijk in Kampen overvallen door drie gemaskerde mannen. De politie is meteen een onderzoek gestart en zoekt getuigen van deze laffe woningoverval. Aan het einde van de middag drongen drie gemaskerde mannen de woning binnen. Daarbij werden de twee bewoners mishandeld en bedreigd. De overvallers doorzochten de hele woning en gingen er met onder andere een pinpas vandoor. Het echtpaar raakte hierbij licht gewond.

Forensisch rechercheurs deden sporenonderzoek en agenten hielden een buurtonderzoek. Daarbij spraken ze met een getuige die een verdacht voertuig in de omgeving van de overval had gezien. Iets later op de avond werden de twee inzittenden van dit voertuig in Ens aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat deze twee mannen niks met de overval te maken hebben. Zij werden dezelfde avond weer vrijgelaten.

Een woordvoerder van de politie: "Uit eerste onderzoek blijkt dat er gisteravond rond 18.30 uur twee pinpogingen zijn gedaan met de gestolen bankpas bij de pinautomaat van de Rabobank aan de Meeuwenweg in Kampen. Was u op dat tijdstip in de omgeving van deze pinautomaat? En heeft u drie mannen gezien die zich verdacht gedroegen? Of heeft u gisteren aan het einde van de middag/begin van de avond iets opvallends gezien in de omgeving van de woningoverval aan de Sint Nicolaasdijk? Misschien heeft u wel camera’s aan uw woning hangen die iets gefilmd kunnen hebben. Dan horen wij dat graag!"

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook het formulier op de website kan gebruikt worden om tips door te geven, hier kunnen ook beelden worden gedeeld met de politie. 

Resident Evil 2 remake krijgt retro-kostuums

Resident Evil 2 is een hypermoderne remake van de PS1-klassieker. Als je dan toch een beetje de oude look mist heeft Capcom een oplossing verzonnen. De game krijgt namelijk retro-kostuums als DLC die zowel Leon als Claire in klassieke PS1-stijl weergeven. De omgevingen veranderen daarmee niet, waardoor je een ridicuul contrast krijgt.

Hoeveel de DLC gaat kosten is nog niet bekendgemaakt. Resident Evil 2 komt op 25 januari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Yakuza: Kiwami komt in februari naar pc

Yakuza: Kiwami komt op 19 februari uit op Steam. Deze remake van de eerste Yakuza-game kwam al in 2017 uit op de PS4. Dit is de tweede game van de serie die op Steam wordt gezet, het volgt Yakuza Zero op die vorige zomer op Steam uitkwam.

De Yakuza-games draaien om onderwereldfiguur Kazuma Kiryu. De game vertelt een interessant misdaadverhaal dat verdergaat waar Yakuza Zero was gestopt.

Handgranaat gevonden in voortuin lid Bandidos, noodverordeningen ingesteld

Dinsdagochtend zijn er in twee voortuinen van woningen in Holtum en Echt handgranaten aangetroffen. Het is nog onbekend of er sprake is van een relatie tussen beide zaken.

Holtum
Rond 9.00 uur ontving de politie melding van een handgranaat in de voortuin van een woning aan de Velgraafweg in Holtum. De politie heeft vervolgens de straat afgezet en de bewoners verzocht hun woning te verlaten. Door leden van Team Explosieven Verkenning is onderzoek ingesteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt ter plaatse. De Velgraafweg is afgezet.

De bewoner van de woning in Holtum zou een lid van de motorbende Bandidos zijn volgens 1Limburg. Volgens omwonenden zou de zoon van Harrie Ramakers, voorman van de Bandidos en bij wie onlangs ook een handgranaat werd gevonden in Nieuwstadt, in de buurt wonen. 1Limburg meldt dat Ramakers zelf ook aanwezig is en heeft staan praten met de politie. Het is echter nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt. In verband met de coördinatie en afstemming is door de hulpdiensten besloten op te schalen naar Grip 1.

Lees ook: Handgranaat aangetroffen in voortuin Nieuwstadt

Echt
Rond 9.30 uur volgde eveneens een melding van een handgranaat die aangetroffen werd bij een woning aan de Cypresstraat in Echt. Ook voor dit incident is door leden van Team Explosieven Verkenning onderzoek ingesteld en komt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse. De eigenaar van de voortuin waar de handgranaat is aangetroffen is geen lid van een motorbende, elders in de straat woont wel een lid zo meldt de politie. Het is nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt.

Update 13:05 uur
De situatie aan de Velgraafweg met het gevonden explosief is onder controle. Er is geen gevaar meer voor de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Na onderzoek van Team Explosieven Verkenning is de EOD even na 11:30 uur ter plaatse gekomen. Het explosief is bekeken en de situatie is onder controle. Ontruimen van gebouwen in de nabijheid is dus niet nodig. GRIP 1 is afgeschaald.

Buurtonderzoek en sporenonderzoek zijn opgestart. Over de aanleiding van het achterlaten van de handgranaat is nog geen duidelijkheid. Dit wordt onderzocht door de politie, evenals of er een relatie is met het aantreffen van de handgranaat op de Cypresstraat later deze ochtend in Echt. De EOD is nu onderweg naar dat incident.

Update 15:17 uur
Ook de situatie in de Cypresstraat is onder controle. De EOD was rond 13.50 uur ter plaatse. Niet lang daarna is ook het explosief daar veiliggesteld. De eigenaar van de voortuin waar de handgranaat is aangetroffen is geen bendelid, wel is er een bende-lid woonachtig in de straat. Het is nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt.

Onderzoek
De politie heeft buurtonderzoek gedaan en naar sporen gezocht op beide locaties. Over de aanleiding van het achterlaten van de handgranaat is nog geen duidelijkheid. Dit onderzoekt de politie, evenals of er een relatie is met het aantreffen van de handgranaat op de Cypresstraat later deze ochtend in Echt.

Maatregelen
De gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen beraden zich over maatregelen naar aanleiding van de incidenten. In beide plaatsen is de noodverordening afgekondigd.

Nintendo zendt morgen nieuwe Indie Highlights uit

Nintendo zendt morgen een nieuwe Indie Highlights-video uit. Deze video's focussen zich op indie-titels die uitkomen op Nintendo Switch. De video is morgen vanaf 15:00 uur Nederlandse tijd hier te bekijken.

Welke indies langs komen blijft nog even een verrassing. Ongetwijfeld is Wargroove er één van, aangezien die release date volgens de ontwikkelaars erg dichtbij is. We gaan het meemaken.

Bokser Pacquiao verslaat woeste Broner, Browne slaat Jack tot pulp

Voor het boksen keren we weer even terug naar het weekeinde, want een ware legende stond in de ring van het MGM Grand Hotel in Las Vegas. Manny Pacquiao, 40 jaren jong, verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) tegen de Amerikaan Adrien Broner.

MGM Grand Hotel, Las Vegas
Pacquiao heeft veel teveel titels gewonnen om op te noemen, maar feit is dat hij in Las Vegas voor het eerst sinds het heroveren van de weltergewichttitel in de ring stond om deze te verdedigen. Met een record van 60-7 begon hij tegen Adrian Broner (33-3), die zo nu en dan goed partij kon bieden, maar eigenlijk vrij kansloos was.

Meerdere malen deelde Pac Man een salvo loeiharde klappen uit, maar Broner wist ternauwernood te ontsnappen en bleef overeind. Na twaalf ronden waren alle juryleden echter duidelijk in hun oordeel en de Filipijnse senator bleef de wereldkampioen. Dat was wel tot groot ongenoegen van Broner: "Iedereen weet dat ik gewonnen heb!", zo stond hij als een slechte verliezer te brullen.

De Amerikaan Rau'shee Warren (16-2) en de Fransman Nordine Oubaali (14-0) vochten in Vegas om de vacante WBC-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg). De twee troffen elkaar op de Olympische Spelen van 2012, met Oubaali als nipte winnaar, en ook dit keer won de Fransman. De jury was nu echter unaniem in hun oordeel en dus is Oubaali de nieuwe wereldkampioen.

In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) vochten de Amerikaan Marcus Browne (22-0) en de Zweed Badou Jack (22-1) om de interimwereldtitel van de WBA en de Silver-titel van de WBC. Dat duurde eveneens twaalf ronden, maar Browne was de duidelijke winnaar: Jack The Ripper kreeg een nare snee op zijn voorhoofd en werd gedegradeerd tot een soort bloederige pulp, waardoor het een wonder was dat hij het gevecht überhaupt af kon maken.

De hoogtepunten van Pacquiao - Broner (Bron: YouTube)

Madison Square Garden, New York
In het beroemde Madison Square Garden in New York stonden ook de nodige wereldtitels op het spel. De Amerikaan Demetrius Andrade (26-0) nam het op tegen de Rus Artur Akavov (19-2), met als inzet de WBO-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg). Het leek naar een beslissing te gaan, maar diep in de tweede ronde deelde Andrade flinke klappen uit aan Wolverine, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte en Andrade voor het eerst zijn titel verdedigde.

TJ Doheny (20-0) uit Australië vocht tegen de Japanner Ryohei Takahashi (16-3), met de IBF-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) als inzet. De ongeslagen Aussie sloeg in de elfde ronde toe en met een technische knock-out verdedigde hij zijn wereldtitel.

Ook bij de vrouwen werd gevochten en wel om de WBO-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg). Echt lang duurde het niet: de Puerto Ricaanse Amanda Serrano (35-1) maakte haar bijnaam The Real Deal volledig waar, door de Oostenrijkse Eva Voraberger (24-5) met een harde stoot op het lichaam al na 35 seconden op één knie te dwingen, waarna The Golden Baby ook niet meer verder kon.

Jack - Browne (Bron: YouTube)

Verona
In het Amerikaanse Verona maakte de pas 21-jarige Shakur Stevenson (9-0) weer eens grote indruk. In het vedergewicht (-57,2kg) liet hij Jessie Cris Rosales (22-1) uit de Filipijnen kansloos in diens eerste gevecht in de VS. In de vierde ronde sloeg Stevenson hard toe, waardoor de jongeling nu al zes zeges op KO heeft en de nieuwe intercontinentale IBF-kampioen is.

De Colombiaan Oscar Rivas (25-0) won zijn achttiende partij op knockout door de Amerikaan Bryant Jennings (24-2) in de twaalfde ronde te verslaan in het zwaargewicht. Rivas is daarmee de nieuwe internationale kampioen van de IBF in de zwaarste gewichtsklasse.

OM vervolgt lekkende politieagent aanrijding Stationsplein

De politiemedewerker die vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt over de automobilist die in de zomer van 2017 een groep mensen aanreed op het Stationsplein in Amsterdam wordt strafrechtelijk vervolgd.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan AT5. 'De man zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden. Hij wordt verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim.'

Eerder al ontslagen
De politiemedewerker van de eenheid Noord-Holland werd in augustus vorig jaar aangehouden. Hij heeft volgens justitie informatie over de bestuurder uit een intern politiesysteem naar Geenstijl gelekt. De politie besloot hem eerder al te ontslaan. Geenstijl publiceerde een foto van een politiecomputer met daarop informatie over de automobilist.

Onwel
De aanrijding voor het station op 10 juni 2017, waarbij in totaal acht personen gewond raakten, veroorzaakte commotie. Mede vanwege de onduidelijke communicatie direct na het incident. Zo twitterde de politie vrijwel meteen dat het om een ongeluk ging, maar werd een paar dagen later alsnog het huis van de bestuurder doorzocht.

Na uitvoerig onderzoek concludeerden politie en OM dat de automobilist achter het stuur onwel was geworden vanwege een te lage suikerspiegel. De bestuurder lijdt aan diabetes. Volgens de woordvoerder is er nog geen zittingsdatum bekend.

Oscarnominaties bekend, Roma en The Favourite zijn favoriet

In Los Angeles zijn vandaag de nominaties voor de Oscars bekend gemaakt. Grote favorieten zijn The Favourite en Roma met beide 10 nominaties in de grote categorieën. Ook Poolse film Cold War gooit hoge ogen met drie nominaties. En voor het eerst is een superheldenfilm genomineerd in de categorie Beste Film!

Hieronder vind je een overzicht van de genomineerden in de belangrijkste categorieën. De Oscars worden in de nacht van 24 op 25 februari uitgereikt. Dit is live te volgen op Net 5.

Beste Film

 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • Bohemian Rhapsody
 • The Favourite
 • Green Book
 • Roma
 • A Star Is Born
 • Vice

Beste Regie

 • Spike Lee, BlacKkKlansman
 • Pawel Pawlikowski, Cold War
 • Yorgos Lanthimos, The Favourite
 • Alfonso Cuaron, Roma
 • Adam McKay, Vice

Beste vrouwelijke hoofdrol

 • Yalitza Aparicio, Roma
 • Glenn Close, The Wife
 • Olivia Colman, The Favourite
 • Lady Gaga, A Star Is Born
 • Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Beste mannelijke hoofdrol

 • Christian Bale, Vice
 • Bradley Cooper, A Star Is Born
 • Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
 • Rami Malek, Bohemian Rhapsody
 • Viggo Mortensen, Green Book

Beste vrouwelijke bijrol

 • Amy Adams, Vice
 • Marina de Tavira, Roma
 • Regina King, If Beale Street Could Talk
 • Emma Stone, The Favourite
 • Rachel Weisz, The Favourite

Beste mannelijke bijrol

 • Mahershala Ali, Green Book
 • Adam Driver, BlacKkKlansman
 • Sam Elliot, A Star Is Born
 • Richard E. Grant, Can You Ever Forgive Me?
 • Sam Rockwell, Vice

Beste buitenlandse film

 • Capernaum
 • Cold War
 • Never Look Away
 • Roma
 • Shoplifters

Beste Lied

 • “All the Stars,” Black Panther
 • “I’ll Fight,” RBG
 • “The Place Where Lost Things Go,” Mary Poppins Returns
 • “Shallow,” A Star Is Born
 • “When a Cowboy Trades His Spurs For Wings,” The Ballad of Buster Scruggs 

Beste muziek

 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • If Beale Street Could Talk
 • Isle of Dogs
 • Mary Poppins Returns

Beste animatiefilm

 • Incredibles 2
 • Isle of Dogs
 • Mirai
 • Ralph Breaks the Internet
 • Spider-Man: Into the Spider-Verse

EBTL-personeel is onvoldoende toegerust voor taak

Personeel van de twee speciale opvanglocaties waar overlastgevende asielzoekers verblijven, is onvoldoende toegerust voor zijn taak. Medewerkers hebben nauwelijks juridische en praktische middelen om grenzen te stellen aan asociaal of crimineel gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar aanleiding van het niet-natuurlijk overlijden van een asielzoeker uit de Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) in Hoogeveen.

Volgens de Inspectie heeft het EBTL-personeel de man zo zorgvuldig mogelijk opgevangen, tot aan een confrontatie waarbij hij viel. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit incident onderzocht nadat de inspectie haar bevindingen hierover met het OM heeft gedeeld. Het OM heeft besloten geen strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Opvang in de specifieke casus
De man kwam op 9 maart 2018 beschonken de EBTL Hoogeveen binnen. Hij verbleef daar vanwege zijn vele problemen en lastige gedrag. Hij viel die dag drie keer, de laatste keer bij een confrontatie met medewerkers. De man overleed daags erna, volgens de schouwarts ten gevolge van die val. Tot aan dit incident heeft het personeel geprobeerd maatwerk te leveren in de opvang van deze asielzoeker, concludeert de inspectie. Zij verrichtte het onderzoek op verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Zwaardere problemen
Uit het onderzoek blijkt dat de bewoners in de EBTL’s vaak zwaardere problemen hebben dan vooraf was ingeschat. Een groeiende groep bewoners is verslaafd of kampt met medische en/of psychische problemen. Veelal weigeren zij hun gedrag aan te passen. Medewerkers kunnen asociaal of crimineel gedrag van bewoners niet begrenzen. De politie reageert niet altijd direct op meldingen van agressief gedrag tegen medewerkers terwijl dat wel de afspraak is. Ook afspraken om asociaal en crimineel gedrag buiten de EBTL’s aan te pakken, worden niet altijd nagekomen.

Ontslag doktersassistente om verzwijgen relatie met patiŽnt (85)

De kantonrechter in Bergen op Zoom heeft de arbeidsovereenkomst tussen een huisartsenpraktijk uit Roosendaal en een doktersassistente ontbonden. De vrouw (nu 54 jaar oud) verzweeg de relatie die ze had met een 85-jarige patiënt en de financiële belangen die ze daarbij had. Ze was betrokken bij een euthanasieverzoek voor de patiënt en begeleidde hem bij zijn verstervingstraject toen euthanasie geweigerd werd door het negatief advies van een tweede arts. De huisarts hoorde pas van de relatie na het overlijden van de patiënt en vroeg haar ontslag aan.

Enige erfgenaam
De behandelend huisarts uit de maatschap delegeerde een aantal taken met betrekking tot deze patiënt aan zijn assistente. Ze ging in 2014 voor het eerst op huisbezoek bij de patiënt, die ze daarvoor al begeleidde bij bezoeken aan de praktijk. In 2015 zette de man de doktersassistente als enige erfgenaam in zijn testament. De vrouw scheidde vervolgens op papier van haar echtgenoot en ging om fiscale redenen een geregistreerd partnerschap aan met de patiënt. In deze periode kocht de man een nieuwe woning waarin de doktersassistente op enig moment is gaan wonen. Hij overleed enkele maanden later. De voormalige echtgenoot van de vrouw is nog steeds haar levenspartner.

De uitspraak
De kantonrechter stelt vast dat de doktersassistente een financieel belang had bij het overlijden van de patiënt, zodat van de vereiste afstand die een zorgverlener dient te bewaren tot zijn patiënt ook om deze reden geen sprake meer was. Zij had ervoor moeten kiezen af te zien van de opgetuigde ‘regeling’ of de huisartsenpraktijk daar in ieder geval van op de hoogte moeten stellen. De kantonrechter acht het zeer kwalijk dat de vrouw dit zelf niet heeft ingezien en kennelijk nog steeds niet inziet. De kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de doktersassistente ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en ontbindt de arbeidsovereenkomst op die grond.

NVWA en Marktplaats strijden samen tegen verboden producten

De NVWA en Marktplaats maken vandaag bekend samen te gaan werken om handel in illegale producten tegen te gaan. Vandaag ondertekenden zij een samenwerkingsdocument met afspraken die helpen advertenties met verboden waar zoveel als mogelijk te weren van de handelssite. Gezamenlijk zetten de partijen zich in voor betere voorlichting en toezicht. Daarbij gaat het om handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten.

Het samenwerkingsdocument werd vandaag getekend door Rob van Lint, inspecteur-generaal van de NVWA, en Jet Roos-Van Aerssen, CFO Marktplaats. De samenwerking gaat officieel op 1 maart 2019 van start.

In de nieuwe samenwerking zal Marktplaats kopers en aanbieders er nog scherper op wijzen dat aangeboden producten en diensten moeten voldoen aan relevante wetgeving (zoals de Warenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Wet Natuurbescherming en de Geneesmiddelenwet) en dat de NVWA hierop toeziet. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan verboden aanbod dat vaker voorkomt en een groot risico vormt voor consument, dier of natuur.

Notice and Take Down
Wanneer NVWA inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Markplaats, melden zij dat met een simpele druk op de knop aan de handelssite. Marktplaats zorgt er vervolgens voor dat de betreffende advertenties met voorrang worden verwijderd, waarbij de verkoper gewezen wordt op de melding van de NVWA ('Notice and Take Down procedure'). Met behulp van een door Marktplaats en de NVWA samen gedefinieerde trefwoordenlijst worden verboden aanbiedingen automatisch verwijderd. Daarnaast worden de accounts van aanbieders tegen wie de NVWA meerdere meldingen heeft gedaan door de handelssite geblokkeerd.

Succesvolle pilot
De 'Notice and Take Down procedure' is afgelopen jaar door de NVWA getest in een pilot, die betrekking had op een aantal gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. In een periode van ongeveer 2 maanden zijn bijna 100 advertenties voor gewasbeschermingsmiddelen en bijna 20 advertenties voor invasieve exoten verwijderd. Slechts een klein deel van de verwijderde advertenties werd na verwijdering een 2e keer geplaatst. Na de 2e verwijdering keerde geen enkele advertentie meer terug in deze pilot. Afgelopen zomer werd de pilot uitgebreid voor de NVWA 'domeinen' BED (Bijzondere Eet- en Drinkwaren zoals voedingssupplementen, afslankmiddelen et cetera), productveiligheid, e-sigaretten en e-liquids.

Internethandel groeit
Internethandel vindt steeds meer via digitale platforms plaats. Regelmatig worden op handelsplaatsen goederen, dieren, planten en diensten aangeboden of claims gebezigd die niet voldoen aan de wetgeving. Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden dagelijks 350.000 nieuwe advertenties geplaatst. Marktplaats heeft als platform zelf geen actieve rol in de handel en is niet aansprakelijk voor de inhoud die op de site wordt aangeboden. Toch zet de organisatie zich in om kopers en verkopers goed voor te lichten over wat wel en niet kan en mag op het platform en vraagt zij bezoekers ook actief mee te werken. Zo hebben bezoekers de mogelijkheid verdachte zaken eenvoudig te melden bij Marktplaats. Ook werkt de handelssite samen met politie en justitie in de strijd tegen internetoplichting.

Oproep aan consumenten
De NVWA roept consumenten op extra alert te zijn als het gaat om webshops buiten de EU. De kans is aanwezig dat deze producten niet aan de veiligheidsstandaarden voldoen van de Europese Unie. Maar ook bij online aankopen binnen de EU is het zaak alert te zijn. Een webshop is snel opgericht en er zijn veel onprofessionele aanbieders die weinig kennis hebben van wet- en regelgeving en de veiligheid van hun aanbod niet kunnen garanderen.

Nog 2 verdachten aangehouden voor viervoudige moord Enschede

Vanmorgen zijn in Brabant twee mannen van 71 en 32 jaar uit Sint Willebrord aangehouden voor betrokkenheid bij de viervoudige moord in Enschede. De twee worden ervan verdacht een wapen te hebben geleverd aan de reeds eerder aangehouden verdachten. Na de aanhouding is de politie gestart met een doorzoeking in een woning in Sint Willebrord. De twee mannen zijn overgebracht naar cellencomplexen van de politie-eenheid Oost-Nederland. Meerdere aanhoudingen worden overigens niet uitgesloten.

Lees ook: Identiteit slachtoffers Enschede bekend bij politie

Op 13 november werden in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mannen levenloos aangetroffen. De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing geformeerd dat de zaak sinds die tijd onderzoekt. Op 26 november werden drie mannen aangehouden in de leeftijd van 30, 32 en 57 jaar die worden verdacht van betrokkenheid. Zij zitten nog steeds vast.

Lees ook: 2 verdachten opgepakt voor viervoudige moord Enschede & Politie houdt 3e verdachte voor viervoudige moord aan

Tassen
De politie is nog steeds op zoek naar twee tassen. Mogelijk dat getuigen uit de omgeving van Sint Willebrord deze tassen sinds 13 november ergens hebben gezien of gevonden. Vanavond zal opnieuw in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht hiervoor aandacht worden gevraagd. Dit programma wordt op NPO1 om 20.30 uur uitgezonden en de volgende dag om 12.00 uur op NPO2 herhaald.

Een woordvoerder van de politie: "Het rechercheteam heeft nog steeds belang bij informatie van getuigen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord wat kan helpen in het onderzoek naar dit gewelddadige misdrijf. Hopelijk maken de reeds gedane aanhoudingen het makkelijker voor mensen om naar voren te stappen om informatie te delen."

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via de (gratis) opsporingstiplijn 0800 6070, het politienummer 0900 8844 of het tipformulier op de website. Melden kan ook volledig anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000 of het Team Criminele Inlichtingen 079 3458999 (tussen 8.00 uur en 17.00 uur).

Nog 2 verdachten aangehouden voor viervoudige moord Enschede (Foto: Politie)
Nog 2 verdachten aangehouden voor viervoudige moord Enschede (Foto: Politie)

Islamitische 'Jezus' Marouane B. uit NL geband

Marouane Boulahyani, geboren op 11 februari 1995 te Rheden heeft één nationaliteit minder, namelijk de Nederlandse. Staatssecretaris Mark Harbers heeft het paspoort van Marouane in de shredder gemikt wegens jihadden bij de Islamitische Staat (IS).

Marouane was in 2013 naar Syrië getogen om voor IS te gaan rappen vechten. Na een poosje jihadden werd er bericht dat hij dood was. Echter herrees hij als een soort islamitische Jezus weer uit de dood en vierde dat met een lieve rap aan zijn mama. Marouane is in Nederland veroordeeld tot zes jaar cel voor zijn bijdrages aan IS.

Politie vindt lijk in Delft

In het water bij de Reineveldbrug in Delft trof de politie vanochtend een overleden persoon aan. Een getuige zag vanochtend rond tien uur in het water bij de Reineveldbrug een overleden persoon liggen en waarschuwde direct de politie.

De politie heeft de omgeving afgezet en doet onderzoek. Op de website van Regio15 staan meer beelden en een video. 

Opnieuw puntverlies voor FenerbahÁe

Fenerbahçe heeft in de strijd tegen degradatie twee dure punten laten liggen. Tegenstander Bursaspor maakte in de slotminuten gelijk.

De Gele Kanaries leken maandag door een doelpunt van Roberto Soldado te winnen van de nummer elf van de ranglijst, maar in de negentigste minuut ging het dus mis: 1-1. Fenerbahçe heeft zeventien punten en staat op basis van een beter doelsaldo dan Akhisar nét boven de rode streep. De voorsprong op hekkensluiter Rizespor bedraagt twee punten.

Het Fenerbahçe van trainer Ersun Yanal ging op jacht naar de eerste competitiezege sinds 11 november (Alanyaspor, 2-0) en hoopte de eerste overwinning op vreemde bodem in de Süper Lig sinds 16 september te boeken. Toen werd er met 0-1 gewonnen van Konyaspor en was Phillip Cocu nog de coach van de club uit Istanbul. Tegen Bursaspor werd het verschil aanvankelijk gemaakt door Soldado. De spits scoorde na twintig minuten uit een omhaal na een voorzet van Mauricio Isla.

De Spanjaard was al eerder dicht bij een treffer geweest toen zijn inzet van de lijn werd gehaald door een speler van Bursaspor. Tien minuten voor tijd kreeg Bursaspor twee dotten van kansen: Hasan Ali Kaldirim haalde een bal voor de lijn weg en Umut Nayir kopte vervolgens naast. Fenerbahçe overleefde, maar niet voor lang. In de negentigste minuut werd het via een kopbal van Aytaç Kara gelijk: 1-1. Fenerbahçe kan zich nu richten op de bekerwedstrijd van komende donderdag tegen Ümraniyespor.

Viertal dat verdacht pakketje achterliet veroordeeld tot taakstraf

De vier verdachten die in oktober vorig jaar een met tape dichtgeplakte kartonnen doos voor het provinciehuis in Lelystad hebben gelegd zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot werkstraffen van 40 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. Door het ’s nachts achterlaten van het pakketje, in combinatie met de spandoeken die ze hebben opgehangen, is het provinciehuis enkele uren afgesloten geweest. Ook het trein- en busstation van Lelystad was enkele uren ontruimd. Een vijfde verdachte is vrijgesproken.

Lees ook: Verdacht pakket bij provinciehuis Lelystad

Explosieven Opruimingsdienst
In de nacht van 21 op 22 oktober 2018 hebben de vier op verschillende plekken spandoeken opgehangen en een afgesloten kartonnen doos voor de hoofdingang van het provinciehuis achtergelaten. Samen met de vijfde verdachte voerde de groep actie tegen het faunabeleid van de provincie Flevoland. De doos werd in de vroege ochtend van 22 oktober gevonden door surveillerende agenten. De autoriteiten hebben het zekere voor het onzekere genomen en, onder andere, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Ook is besloten om de omgeving rond het provinciehuis, waaronder het station van Lelystad, enkele uren af te sluiten. Hierdoor was ook het provinciehuis onbruikbaar voor werknemers en publiek.

Knuffelbeertje, zeis en dildo
Uiteindelijk bleek er geen explosief in de kartonnen doos te zitten, maar een met rode vloeistof besmeurd knuffelbeertje, een plastic zeis en een dildo. Op de dildo stond de naam van een gedeputeerde van de provincie Flevoland geschreven. Volgens de verdachten ging het om een ludieke actie en hebben de hulpdiensten veel te groot opgeschaald. De rechtbank is het daarmee niet eens. In het licht van het huidige tijdsgewricht, terwijl de discussie over de Oostvaardersplassen in heftigheid wordt gevoerd, had het viertal moeten en kunnen weten dat hun actie niet zonder gevolgen zou blijven.

Strafmaat
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere meegewogen dat het provinciehuis, het station en de wegen rondom het provinciehuis enkele uren afgesloten waren. Met het opleggen van de werkstraf en de voorwaardelijke gevangenisstraf wil de rechtbank niet alleen de vier verdachten straffen, maar ook hen en anderen ervan weerhouden soortgelijke acties uit te voeren. Doordat de rechtbank niet bewezen acht dat de verdachten met hun acties het provinciebestuur wilden dwingen hun besluitvorming te wijzigen wijkt de opgelegde straf af van de eis van de officier van justitie.

Depay slaat terug na bizar spandoek over zijn vader

Memphis Depay heeft via social media zijn mening gegeven over het spandoek dat fans van Saint-Étienne zondag lieten zien tegen Olympique Lyon.

De derby in Ligue 1 was een prooi voor Lyon, dat in de 95ste minuut via Moussa Dembélé de 1-2 maakte. Tijdens de wedstrijd toonden fans van Saint-Étienne een spandoek met de tekst: "Memphis. Vijf miljoen volgers (op Instagram), maar nog steeds geen vader." De Oranje-international werd op jonge leeftijd in de steek gelaten door zijn vader. Hij wil daarom niet met 'Depay' op zijn shirt voetballen.

"Ik heb niets tegen degenen die dit hebben gedaan. Ik weet dat ze stiekem van me houden!" schreef de aanvaller van Lyon op Twitter. "Ook weet ik dat ze gewoon boos zijn. Ze zijn boos, omdat ze geen één speler hebben die dezelfde kwaliteiten heeft als ik. Het stoort me geen seconde, ik wilde er gewoon iets over zeggen. Nul punten tegen ons dit seizoen, ik kan me wel voorstellen hoe dat voelt..." Eerder dit seizoen won Lyon in eigen huis met 1-0 van Saint-Étienne.

"Moet ik nog even doorgaan?" schreef Depay in een volgende tweet, om vervolgens af te sluiten met onderstaande wijze les. Memphis speelde zondag de hele wedstrijd, maar hij kwam opnieuw niet tot scoren. Zijn laatste treffer in het shirt van zijn club dateert al van 10 november.

Olympique Lyon ging de lokale rivaal uit Saint-Étienne dankzij de krappe zege voorbij op de ranglijst. Het team van coach Bruno Génésio staat derde, drie punten achter Lille. PSG is nog steeds soeverein koploper met een voorsprong van dertien punten op Lille. De Parijse miljoenenploeg heeft bovendien twee duels minder gespeeld.

Bryan Cranston speelt gehandicapte, SJW's boos

Bryan Cranston, je kent 'm vast nog wel uit Breaking Bad, ligt onder vuur, want in zijn jongste film The Upside (een remake van de Franse film Intouchables) speelt hij een man die vanaf zijn nek verlamd is, en dát kan natuurlijk niet. Als acteur maar een beetje iemand gaan spelen die je zelf niet bent. Wat denken acteurs wel niet!

Nee, de rol had moeten gaan naar iemand die écht vanaf zijn nek verlamd is, aldus One World, kennelijk een Nederlands blogje voor permagekwetsten. Die vindt namelijk, samen met een berg sjw's uit de Verenigde Staten, dat hetero's geen homo's mogen spelen (fuck you Modern Family en The Bird Cage), niet blinden geen blinde (fuck you DareDevil!), niet-autisten geen autist (fuck you I), mensen die niet verlamd zijn geen verlamde (fuck you Intouchables) en iemand zonder verstandelijke beperking geen verstandelijk beperkten (fuck you What's Eating Gilbert Grape?)

In plaats daarvan zou niet moeten worden gekeken naar acteerkwaliteiten en de beste persoon voor de rol, maar naar fysieke kenmerken. Volgens Xandra Koster, die het stuk op One World schreef, "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand zonder beperking de handicap beter kan spelen dan een gehandicapte persoon zelf."

Daarbij wordt het zo geloofwaardig mogelijk neerzetten van de beperking boven het zo geloofwaardig mogelijk neerzetten van het persoon gesteld. Effectief marginaliseer je daarmee persoonlijkheid en stel je dat de beperking belangrijker is dan de persoon, diens beweegredenen, diens leven en ervaringen en de rol in het algemeen en kan de rol van Bruan Cranston dus, volgens Xandra, gespeeld worden door iedereen, mits die maar in een rolstoel zit. Acteertalent is kennelijk volkomen onbelangrijk.

Cranston heeft zichzelf inmiddels moeten verdedigen over het waarom hij deze rol heeft aangenomen. Het moet niet gekker worden.


'Recordaankoop Sala van Cardiff aan boord vermist vliegtuig'

Er zijn zeer grote onduidelijkheden rondom de nieuwe recordaankoop van Cardiff City, Emiliano Sala. Maandagavond verdween een vliegtuig, een Piper Malibu met twee inzittenden, voor de kust van Alderney (Engeland) van de radar. Volgens onbevestigde berichten zou de nieuwe ster van Cardiff aan boord zijn van het toestel. Reddingshelikopters en schepen zoeken inmiddels in het gebied naar het vliegtuig, maar tot nu toe zonder resultaat. 

Het toestel zou zijn opgestegen vanuit Nantes, waar de 28-jarige Argentijnse speler afscheid nam van zijn oude ploeggenoten. De aanvaller was enkele dagen eerder door Cardiff aangetrokken voor een recordbedrag van twintig miljoen euro en is daarmee de duurste aankoop ooit van de club. Met de nieuwe impulsen van Sala moet de club zich handhaven in de Premier League. De aanvaller heeft voor vijf jaar getekend. Bij Nantes was de speler dit seizoen goed voor twaalf goals en twee assists. 

'Recordaankoop Sala van Cardiff aan boord vermist vliegtuig' (Pro Shots / Panoramic)
'Recordaankoop Sala van Cardiff aan boord vermist vliegtuig' (Pro Shots / Panoramic)

NFL: Patriots en Rams naar Super Bowl na overtimethrillers

De New England Patriots en Los Angeles Rams hebben zich geplaatst voor de Super Bowl, de grote finale van de NFL, het American football in de VS. De Patriots gaan na de verloren wedstrijd van vorig jaar voor hun zesde titel in hun elfde Super Bowl-optreden, de Rams stonden in 2001 voor de derde en tot nu laatste keer in de Super Bowl, met alleen 1999 als jaar waarin ze de titel pakten.

NFC Championship: New Orleans Saints - Los Angeles Rams 23-26
De Saints begonnen thuis in de Mercedes-Benz Superdome prima: Wil Lutz tekende voor twee field goals, Garrett Griffin ontving een touchdown pass van quarterback Drew Brees en na één kwart stond het 13-0. Rams-ricker Greg Zuerlein trapte een field goal binnen in het tweede kwart, waarna Todd Gurley zijn ploeg met een touchdown weer in de wedstrijd bracht: 13-10. In het derde kwart bezorgde Brees een 2-yard touchdown pass bij Taysom Hill, maar Rams-quarterback Jared Goff bereikte Tyler Higbee eveneens voor een touchdown: 20-17.

Ruim vijf minuten voor tijd trok Zuerlein de stand met een field goal gelijk, waarna Lutz de Saints op 23-20 bracht. Met vijftien seconden op de klok was de beurt weer aan Zuerlein en vanaf 48 yards trapte hij raak: 23-23 en dus moest overtime gespeeld worden. Daarin ging het fout voor de Saints: John Johnson onderschepte een pass van Brees, de Rams mochten aanvallen en vanaf maar liefst 57 yards trapte Zuerlein de winnende field goal tussen de palen, waarna de Superdome dood- en doodstil werd.

Saints - Rams (Bron: YouTube)

AFC Championship: Kansas City Chiefs - New England Patriots 31-37
Sony Michel dook in het eerste kwart al de endzone in voor de Patriots, Phillip Dorsett veranderde een 29-yard pass van quarterback Tom Brady in een touchdown: 0-14 bij rust. Toch gaven de Chiefs niet op en quarterback Patrick Mahomes leverde een pass af bij Travis Kelce voor de touchdown, waarna Stephen Gostkowski voor New England drie punten tussen de palen trapte.

In het vierde kwart vochten de Chiefs zich écht terug, waarbij vooral Damien Williams schitterde. Mahomes bezorgde hem na negen seconden in het laatste kwart een touchdown pass, waarna de Chiefs met acht minuten op de klok een voorsprong dachten te pakken. De touchdown werd echter afgekeurd, omdat een Patriots-speler de bal nog net met het uiterste puntje van zijn duim aan had geraakt, maar Williams tekende kort daarop na een 23-yard pass van Mahomes toch voor de touchdown en 21-17.

In de laatste minuten ging het nog flink los. Michel kwam met een 10-yard rushing touchdown, waardoor de Patriots de leiding pakten, maar Williams deed het Arrowhead Stadium ontploffen door de Chiefs nog geen twee minuten later met zijn derde touchdown op 28-24 te zetten. Rex Burkhead legde iedereen het zwijgen op door de bal de endzone in te werken voor 28-31, maar Chiefs-kicker Harrison Butker trapte vanaf 39 yards met acht seconden te gaan raak en dus was overtime nodig.

In overtime viel het doek dan definitief voor de thuisploeg. Burkhead kon zich de endzone in werken en de Patriots wonnen het duel, waardoor ze zich voor het derde jaar op rij voor de Super Bowl plaatsten.

Super Bowl (Atlanta, Georgia)
3 februari, 00.30 uur; New England Patriots - Los Angeles Rams

Chiefs - Patriots (Bron: YouTube)

Man vernielt hotel vakkundig met graafmachine

Een gloednieuw hotel in Liverpool (Groot-Brittannië) is vakkundig vernield door iemand in een kleine graafmachine. De reden daarvoor zou volgens lokale media zijn dat de dader nog recht had op omgerekend 680 euro aan achterstallig loon. 

Omstanders, én mensen in het hotel, hebben de wraakactie even vakkundig (nou ja, beter hadden ze landscape gefilmd, maar dat terzijde) op video vastgelegd. De ravage is in ieder geval groot, en de schade bedraagt zeker meer dan het bedrag waarop de man recht had. 

Gewapende overval op tankstation; politie zoekt getuigen

Vanmorgen vroeg, rond 05:50 uur, is de Esso aan de Wethouder Schoutenweg in Culemborg overvallen. De politie doet onderzoek en roept getuigen op om zich te melden. 

Bij de opening van het tankstation werd de medewerker bedreigd, mogelijk met een vuurwapen. Omwille van het onderzoek doet politie nog geen uitspraken over een eventuele buit. Kort na de overval startte er een onderzoek. Met onder meer een speurhond wordt er in de omgeving onderzoek gedaan.

Een woordvoerder van de politie vertelt: "Op dit moment is er nog geen duidelijk signalement van de dader. Maar de politie heeft al wel de volgende vragen:Wie heeft er vanochtend in alle vroegte iets opvallends gezien rond dit tankstation? Wie woont er in de buurt van het tankstation en heeft camera’s rond het huis? Mogelijk is de dader tussen 5.30 en 6.30 te zien op de beelden."

Mensen die iets gehoord of gezien hebben kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wereldkampioen Van Gerwen grote winnaar op PDC-gala in Londen

Michael van Gerwen heeft een eervolle onderscheiding voor zijn succesjaar gekregen. De kersverse wereldkampioen darts werd maandagavond tijdens het PDC-gala in Londen bekroond met de titel ‘Speler van het Jaar'.

Van Gerwen kende zeker niet zijn beste jaar, maar won toch behoorlijk wat grote trofeeën. Hij werd voor de derde keer wereldkampioen en hij won de Premier League, The Masters en de World Grand Prix. Ook op de vloer was Van Gerwen het beste. Daarvoor kreeg hij de 'Pro Tour Speler van het Jaar'-award. 

Van Gerwen werd voor de vierde keer op rij verkozen tot beste speler van de wereld. Michael Smith werd door de spelersvakbond echter gekozen tot speler van het jaar. Het is voor Bully Boy een primeur. Smith kwam onder meer tot de finales van het WK en de Premier League. In beide gevallen was Van Gerwen te sterk voor hem in die finales.

Behalve Smith en Van Gerwen vielen ook Gary Anderson, Luke Humphries, Daryl Gurney en Max Hopp in de prijzen. Anderson werd verkozen tot favoriet van de fans. Humphries kreeg, mede dankzij zijn definitieve doorbraak op het WK, de titel 'beste nieuwkomer’. De prijs van het beste op televisie uitgezonden optreden ging naar Daryl Gurney. Hij kreeg de trofee vanwege zijn prestaties tijdens het Players Championship. Hopp werd verkozen tot beste jongeling bij de PDC.

Een andere prestigieuze prijs viel ten beurt aan Rod Harrington. The Prince of Style werd vanwege zijn verdiensten voor de PDC opgenomen in de Hall of Fame. Verder waren er nog speldjes voor alle negendarters die er in 2019 gegooid zijn. Een gouden speldje voor een negendarter op TV en een zilveren voor een negendarter op de vloer. 

2019 PDC Annual Awards
PDC Nine-Dart Club
Gold Pins: Gary Anderson, Dimitri Van den Bergh
Silver Pins: Robbie Green, Ian White, Michael van Gerwen (x3), Peter Jacques, John Goldie, Cameron Menzies, Jamie Lewis, Noel Malicdem, Steve Hine, Stephen Bunting, Nathan Aspinall, Dawson Murschell, Dennis Nilsson, Lee Turle, Simon Preston, Adrian Lewis, Vincent van der Voort, James Wade, Krzysztof Ratajski, Rowby-John Rodriguez, George Killington, Peter Hudson, Andrew Gilding, Jimmy Hendriks, Eddie Lovely

ProTour Player of the Year
Winner: Michael van Gerwen
Nominated: Peter Wright, Rob Cross, Ian White

Best Newcomer
Winner: Luke Humphries
Nominated: Danny Noppert, Ryan Joyce, Luke Humphries, Gabriel Clemens

Televised Performance of the Year
Winner: Daryl Gurney (Players Championship Finals Final v Michael van Gerwen)
Nominated: Michael van Gerwen (Premier League Final v Michael Smith), Gary Anderson (World Matchplay Quarter-Final v Joe Cullen), Michael Smith (World Championship Semi-Final v Nathan Aspinall), Luke Humphries (World Championship Fourth Round v Rob Cross)

Fans' Player of the Year
Winner: Gary Anderson
Runner-up: Michael van Gerwen

PDPA Players' Player of the Year
Winner: Michael Smith
Runner-up: Michael van Gerwen

Young Player of the Year
Winner: Max Hopp
Nominated: Dimitri Van den Bergh, Jeffrey de Zwaan, Luke Humphries

PDC Hall of Fame Inductee
Rod Harrington – PDC Director and two-time World Matchplay Champion

Player of the Year
Winner: Michael van Gerwen
Nominated: Gary Anderson, Michael Smith, James Wade

Luizenmoeder best bekeken programma in 2018

Gisteren heeft Stichting Kijkonderzoek de jaarcijfers gepubliceerd over 2018. De top-10 meest bekeken programma's wordt aangevoerd door de aflevering van Luizenmoeder op 4 februari 2018 met 4.745.000 kijkers. Op de tweede plaats staat de aflevering van Boer zoekt Vrouw van 2 december 2018 met 4.148.000 kijkers. De derde plaats wordt ingenomen door de halve finale van het WK tussen Frankrijk en België van 10 juli 2018 met 3.923.000 kijkers. Dat is ook meteen het best bekeken sportitem van het jaar. 

Cijfers per doelgroep
Het meest bekeken programma in de doelgroep 6-12 jaar in 2018 is het Sinterklaasjournaal van 12 november 2018. Daarna volgt Wie is de Mol van 10 maart 2018. Het meest bekeken programma in de doelgroep 13-19 jaar in 2018 is Wie is de Mol van 10 maart 2018. Op de tweede plaats staat Luizenmoeder van 4 februari 2018. Het meest bekeken programma in de doelgroep 20-34 jaar in 2018 is Luizenmoeder van 4 februari 2018, gevolgd door Wie is de mol van 27 januari 2018. 

Het meest bekeken programma in de doelgroep 35-49 jaar in 2018 is Luizenmoeder van 11 februari 2018. Daarna volgt de halve finale van het WK tussen Frankrijk en België van 10 juli 2018. In de doelgroep 50-64 jaar is in 2018 het meest bekeken programma Luizenmoeder van 4 februari 2018, gevolgd door Boer zoekt Vrouw van 2 december 2018. Het meest bekeken programma in de doelgroep 65+ in 2018 is Geheime dagboek van Hendrik Groen van 8 januari 2018. Op de tweede plaats staat Boer zoekt Vrouw van 2 december 2018.

Trivia
De Nederlander keek in 2018 gemiddeld 173 minuten per dag televisie (2 uur en 53 minuten). Dit is 2,6% minder dan in 2017. De daling in de kijktijd is minder sterk dan vorig jaar (-3,0%). Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2018 naar 9,9%, wat overeenkomt met 17 minuten per dag. In 2017 was dit nog 15 minuten per dag.

Top tien best bekeken programma's inclusief sportTop tien best bekeken programma's inclusief sport

Top tien best bekeken programma's exclusief sport
Top tien best bekeken programma's exclusief sport

Top tien best bekeken sportprogramma's
Top tien best bekeken sportprogramma's

Eurogamer: We zijn politieke activisten

Eurogamer ligt onder vuur van gamers nu ze zelf min of meer toegeven linkse politieke activisten te zijn. Dat blijkt althans uit een tweet van het gamingkanaal. In reactie op de vraag van een twitteraar of Eurogamer niet gewoon kan stoppen met politiek activisme en gewoon gamenieuws kan brengen wordt geantwoord met 'No, Sorry'.

In een latere reactie stelt een Twitteraar dat gamers geen interesse hebben in politieke issues als ze op zoek zijn naar nieuws over games en dus 'keep it off games because we don't give a shit', waarop gereageerd wordt met een gif met de tekst 'EHHH.. NAH.'

Naast de klachten zijn er overigens ook veel mensen die zich achter Eurogamer scharen en geen bezwaar hebben tegen de politieke boodschappen van de site.

Vraag: Moet een gamingsite zich bezig houden met politiek activisme? En zo ja, maakt het daarbij nog uit welke politieke kleur gepromoot wordt?

May houdt vast aan Brexitplan

De Britse premier Theresa May houdt voorlopig vast aan haar exitdeal met de EU. Ze was gedwongen om al na enkele dagen met een alternatief plan te komen na haar overweldigende nederlaag in het Lagerhuis vorige week. Erg alternatief is dat plan echter niet, want het bestaat er alleen uit dat er nog een poging wordt gedaan om over de grens met Ierland te onderhandelen.

Daar zit voor de Brexiteers in haar partij en Noord-Ierse gedoogpartner DUP het struikelblok. De Goede Vrijdag-vredesregeling uit 1998 voorziet namelijk in een open grens, en Ierland staat erop dat dit los van een handelsakkoord wordt gegarandeerd. Dus zolang dat er niet is blijft het Verenigd Koninkrijk EU-regels volgen, zonder dat de Britten het recht hebben dit eenzijdig op te zeggen.

Dublin gaat ook niet akkoord met het idee dat zogenoemde vangnet uit de EU-exitdeal te halen, en in plaats daarvan een bilateraal verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek te sluiten. Dit komt volgens de Ieren neer op het wijzigen van het Goede Vrijdagakkoord. Ook EU-onderhandelaar Michel Barnier benadrukt dat de Europese Unie als één team over één deal onderhandelt, en er dus geen stukken apart kunnen worden uitbesteed.

Wisselgeld
De hamvraag is wat May nog kan veranderen aan de Ierse vangnetregeling. De Brexiteers in haar partij eisen een tijdslimiet, maar Dublin staat erop dat het dan geen vangnet meer is, want zonder handelsovereenkomst is er dan alsnog een harde grens. Bovendien vrezen de Ieren dat het Goede Vrijdagakkoord op die manier wisselgeld wordt in de handelsbesprekingen.

Het lijkt er eigenlijk ook wel op dat May beseft dat er weinig zal veranderen, op wat vage toezeggingen vanuit de EU na over een inspanningsverplichting met betrekking tot de handelsdeal, en het benadrukken dat het niet de bedoeling is dat die vangnetregeling eeuwigdurend is.

Dus dan blijft over de strategie van tijdrekken. Op 29 januari wordt er immers opnieuw gestemd, en dan is de klok alweer wat verder doorgetikt richting de Brexitdatum van 29 maart. May hoopt dus niet alleen meer Brexiteers en de DUP over de streep te trekken. Ze hoopt ook dat er oppositie-parlementsleden voor gaan stemmen, uit angst voor een chaotische no-deal Brexit.

Niettemin is de verwachting dat ook deze versie van Mays deal het niet haalt. De vraag is of ze daarna wel aan de bak gaat om compromissen te vinden waarmee er alsnog goedkeuring door het Lagerhuis kan plaatsvinden.

Opvang ongedocumenteerden kost Amsterdam ruim elf miljoen euro

De gemeente Amsterdam is dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan de opvang en hulp aan asielzoekers zonder een verblijfsvergunning, de groep zogenoemde ongedocumenteerden.

Dat bevestigt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink in antwoord op vragen van Forum voor Democratie. Er was dit jaar in eerste instantie 7,7 miljoen nodig, een bedrag dat al gedekt is vanuit coalitiemiddelen. Daar komt vanwege 'nieuw beleid' nog 3,8 miljoen bij. Over dit bedrag moet de gemeenteraad zich later nog buigen. 

Juridische ondersteuning
Van de 11,5 miljoen is 2,5 miljoen bedoeld voor het vastgoed. Het leefgeld dat de 'deelnemers aan de 24-uursopvang' krijgen kost de stad dit jaar 5 miljoen euro. De juridische ondersteuning kost zo'n vier ton, net als de 'toekomstoriëntatie'. 

Ook zijn er bijvoorbeeld opleidingen en innovaties nodig, interne kosten bij de gemeente en organisatie en regie door een externe partij. Deze posten kosten elk ongeveer vier ton.

Meebetalen
Groot Wassink onderhandelt op dit moment ook met het Rijk, dat als pilot mogelijk miljoenen gaat meebetalen aan de opvang als het gezien wordt als een landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV). Toch is het nog de vraag of dat gebeurt, want in het regeerakkoord stond dat een verblijf in een LVV zonder voorwaarden maximaal twee weken mag duren. Amsterdam wil daar maximaal anderhalf jaar van maken.

Groot Wassink zegt dat zijn eigen plan 'leidend' is bij de onderhandelingen. 'Dit zou inderdaad kunnen betekenen dat wanneer het uitvoeringsplan niet uitgevoerd kan worden binnen de LVV, Amsterdam niet zal deelnemen als LVV-pilot.' In dat geval kan de stad dus fluiten naar de  financiële steun van het Rijk.

Terugkeer
De wethouder liet eerder al weten dat hij streeft naar ongeveer twee 24-uursopvanglocaties per stadsdeel. In totaal moet er daarmee plek zijn voor 500 ongedocumenteerden. Als er geen zicht is op het krijgen van een verblijfsvergunning, dan moeten ze meewerken aan een project dat gericht is op 'toekomstoriëntatie en terugkeer'. De bedoeling is dat ze uit zichzelf vertrekken naar het land van herkomst of een derde land.

Doen ze dat niet, dan gaan ze de opvang uit. Groot Wassink zegt daarbij wel dat de gemeente niet meewerkt aan een gedwongen uitzetting.

FOK! Wat een weer: SNEEUW, maar zoveel stelt het niet voor

Goeiedag sneeuwpopjes van me.  

De kreet ' Elfstedentocht' galmde alweer door internetland na twee nachten met pittige vorst. En nu maken we ons alweer druk over de sneeuw die morgen gaat vallen. Nou, het zal ook nu wel mee gaan vallen. Volstrekt kansloos van de NS om de dienstregeling alweer aan te passen in de drukste tijd van het jaar. In Oostenrijk en Zwitserland sneeuwt het ook wel eens, maar dan iets harder en vaker en daar rijden zelfs de bergtreinen vaak nog door. 

De afgelopen nacht koelde het al veel minder af dan de nachten daarvoor. Het vroor aan zee een graad of 2, terwijl het in het zuidoosten nog tot matige vorst kwam. In de loop van de nacht nam dan de bewolking langzaam toe en ook de wind wakkerde wat aan.

Vandaag dan die sneeuw. In de ochtend begint dat in het zuidwesten en trekt dan langzaam over de rest van het land. In het oosten gaat het pas in de middag sneeuwen. Over het algemeen verwacht ik 1 tot 3 cm in het westen tot 3 tot 5 cm in het oosten, en dat komt omdat het front zich daar stuk loopt op het hogedrukgebied boven het midden van Europa.

In het westen gaat het zeker dooien, behalve als het even wat harder sneeuwt, maar na passage van het front komt er zachtere lucht binnen. Uiteindelijk kan het daar zo'n 3 graden worden. In de rest van het land blijft het bij 0 tot 1 graad. Kortom, we gaan allemaal wel wat sneeuw zien, maar als men zich in het verkeer een beetje aanpast, verwacht ik geen chaos op de weg. Ja, wel drukkere treinen.  

Ik hou jullie vandaag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Fijne dag! 

P.S: Foto's zijn van harte welkom als jullie in de sneeuw gaan spelen, of gewoon wandelen natuurlijk.  

Weinig wolken, maar interpretatie spotte ze toch
Weinig wolken, maar Interpretatie spotte ze toch

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Manspreading: uitgelegd aan vrouwen

Als man mag je tegenwoordig alleen zitten als je je ballen strak tussen je eigen dijen klemt, want anders ben je - volgens feministen althans - vooral bezig op opzichtige wijze je eigen penis op te dringen en eigen je jezelf doelbewust enorm veel ruimte toe die eigenlijk aan vrouwen toebehoort.

Zo ook een aantal vrouwen in onderstaande video van Steven Crowder (en een man die overduidelijk ballen mist). Tot ze zelf opeens een piemel en ballen hebben.

Vrouwen blijven vaker werken na geboorte eerste kind

Vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden in 2013 dragen meer bij aan het gezinsinkomen dan de jonge moeders uit 2005. Hoogopgeleide vrouwen dragen meer bij dan niet hoogopgeleide vrouwen. Steeds minder vrouwen stoppen met werken als een eerste kind zich aandient. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de inkomensverhouding bij paren voor en na geboorte van het eerste kind.

Voor dit onderzoek zijn 64.000 werkzame heterostellen gevolgd die in 2005 of in 2013 voor het eerst ouders zijn geworden. Er is gekeken naar de inkomensverhouding tussen de man en de vrouw twee jaar voor en twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. Twee jaar voor de geboorte van de eersteling was het inkomensaandeel van de vrouw binnen het huishouden gemiddeld 44 procent voor de stellen die in 2005 hun eerste kind kregen. Het inkomensaandeel voor de geboorte van het eerste kind was niet anders voor de jonge ouders uit 2013.

Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte. Steeds minder vrouwen stoppen met werken als een eerste kind zich aandient. Van de jonge moeders uit 2005 is 7 procent gestopt met werken na de geboorte van hun eersteling. Van de jonge moeders uit 2013 was dat 4 procent.

Het inkomensaandeel van vrouwen is na de geboorte van het eerste kind lager dan voor de geboorte. Mede doordat steeds meer vrouwen evenveel uren blijven werken nadat ze moeder zijn geworden, is hun gemiddelde aandeel in het gezinsinkomen wel toegenomen. Jonge moeders uit 2005 droegen twee jaar later gemiddeld 33 procent bij aan het gezinsinkomen. Jonge moeders uit 2013 droegen meer bij: gemiddeld 38 procent van het gezinsinkomen.

Verschillen naar opleiding
Hoogopgeleide vrouwen hebben een groter inkomensaandeel voor en na de geboorte van de eersteling dan vrouwen die minder opleiding hebben genoten. Ook stoppen zij minder vaak met werken. Het percentage jonge moeders uit 2013 dat twee jaar na de geboorte van het eerste kind niet meer werkte is onder niet-hoogopgeleide vrouwen in vergelijking met 2005 wel meer afgenomen, namelijk van 9 naar 5 procent.

School noemt pandaknuffel 'Ping Pong', en da's racistisch

Het schoolhoofd van de Chellaston Academy nabij Derby in Groot-Brittannië ligt onder vuur van ouders en enkele stafleden die anoniem de media inschakelden, omdat hij na een schoolreis naar China een daar verkregen knuffeldier de naam 'Ping Pong' heeft gegeven. Ze noemen de naam voor het knuffelbeertje racistisch en verwijten het schoolhoofd, Kevin Gaiderman, ervan racist te zijn.

Gaiderman heeft echter in tegenstelling tot veel anderen zowel ballen als ruggegraat en wuift de racismeroepers aan de kant. In een verklaring laat hij weten blij te zijn met de steun die hij van veel andere ouders heeft gekregen en legt hij uit waar de naam vandaan komt. Tijdens de trip speelden de studenten en faculteit veel tafeltennis met elkaar. De naam is een knipoog naar die ervaringen en heeft met racisme helemaal niets te maken.

Ja, zijn relaas is een stuk langer, maar uiteindelijk is de strekking gewoon dat mensen zich eerst eens achter de oren moeten krabben voordat ze anderen onterecht en ongefundeerd voor racist uitmaken.

Ping Pong
Ping Pong

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #37
special
VrijMiBabes #37 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #214
special
Random Pics van de Dag #213
special
Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks
review
EPOS GTW 270 Hybrid earphones
©FOK.nl e.a.