Kromowidjojo ook wereldkampioene op 50m vlinderslag

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Ranomi Kromowidjojo zich voor het eerst in haar indrukwekkende loopbaan laten kronen tot wereldkampioene op de 50 meter vlinderslag.

50m vlinderslag vrouwen
Kromowidjojo, vicewereldkampioene op de langebaan, kende veruit de sterkste start en stond haar leidende positie geen moment meer af. Na 24,47 seconden tikte ze als eerste aan, relatief ver voor de Australische Holly Barratt (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Maaike de Waard zwom met 25,32 seconden naar een uitstekende vijfde plek, vlak voor de pas 13-jarige Chinese Wang Yichun.

4x50m vrije slag mannen
Er werd een strijd verwacht tussen de Amerikanen en de Russen en die kwam er ook. Caeleb Dressel moest het als startzwemmer verrassend afleggen tegen de ontketende Vladimir Morozov, maar Ryan Held sloeg een flink gat naar Evgeny Sedov. Jack Conger hield dat tegen Ivan Kuzmenko vast, waarna Michael Chadwick snel genoeg was om Evgeny Rylov van het lijf te houden: 1:21,80 tegen 1:22,22 minuten, waarmee beide teams overigens ruim onder het vier jaar oude Russische wereldrecord doken. Italië pakte voor Australië en Zuid-Afrika het brons.

100m wisselslag mannen
Het Russische zwemfenomeen Kliment Kolesnikov was de grote favoriet, maar had het op de rugslag verrassend moeilijk tegen Marco Orsi. De Italiaan wist Kolesnikov tot het uiterste te pushen, maar de Rus tikte in 50,63 seconden toch als eerste aan. Orsi won in 51,03 het zilver, brons was er toch wel verrassend in 51,53 voor de Japanner Hiromasa Fujimori, vijf honderdsten van een seconde voor Michael Andrew uit de VS.

100m wisselslag vrouwen
Katinka Hosszu heeft zich voor de vierde keer op rij gekroond tot wereldkampioene op 'haar' 100 meter wisselslag. De wereldrecordhoudster tikte aan na 57,26 seconden en hield de Japanse Runa Imai (57,85) van het lijf. Alia Atkinson uit Jamaica klopte de Amerikaanse Melanie Margalis en pakte in 58,11 seconden het brons, net als twee jaar geleden.

400m vrije slag vrouwen
Na haar zege op de 200m vrije slag was er op de dubbele afstand ook goud voor de 18-jarige Australische Ariarne Titmus. Ze nam al vroeg de leiding, maar had de zelfs pas 16-jarige Chinese wereldrecordhoudster Wang Jianjiahe constant vlak achter zich. Wang wist echter niet echt dichterbij te komen en moest na goud op de 800m genoegen nemen met zilver op de 400m. Titmus tikte aan na 3:53,92 minuten en pakte daarmee ook nog eens Wang's werelrecord af. Wang zelf finishte in 3:54,56 minuten, haar ook nog maar 16-jarige landgenote Li Bingjie won in de achtergrond in 3:57,99 het brons.

50m vrije slag mannen
Caeleb Dressel lijkt zich te ontpoppen tot de koning van het zwembad, zeker wat het sprinten betreft, maar op de 50 meter vrije slag werd hij toch echt geklopt. Net als op de 4x50 vrij was Vladimir Morozov sneller en de Rus deed dat met een toptijd: met 20,33 pakte hij het goud en bleef hij maar 0,07 seconden verwijderd van het vier jaar oude wereldrecord van Florent Manaudou. Met 20,54 was er wel zilver voor Dressel, terwijl de Zuid-Afrikaan Bradley Tandy in 20,94 verrassend brons pakte. Daar had hij wel wat hulp nodig: de Brit Ben Proud tikte als derde aan, maar werd wegens een valse start gediskwalificeerd.

50m rugslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo zette haar dag voort door met 26,54 de gedeeld achtste tijd te zwemmen in de halve finales van de 50m rugslag. Ze had tegen de Française Mathilde Cini mogen zwemmen om een finaleplek, maar besloot af te zeggen, om zich zaterdag op de 50m vrije slag te richten. Maaike de Waard viel met 26,74 en een elfde plek flink tegen. De Braziliaanse wereldrecordhoudster en tweevoudig regerend wereldkampioene Etiene Medeiros kende een rotslechte start, kwam er geen moment meer aan te pas en eindigde als laatste.

50m rugslag mannen
Bij de mannen was er goud voor de Rus Evgeny Rylov. Hij vocht een mooi duel uit met de Amerikaan Ryan Murphy, die hij met zijn tijd van 22,58 seconden nipt wist te kloppen: Murphy pakte zilver in 22,63 seconden. De Ier Shane Ryan bleef de Rus Kliment Kolesnikov één honderdste voor en greep in 22,76 het brons. De Chinees Xu Jiayu hoopte voor eigen publiek voor het goud te zwemmen, maar moest zich om nog onbekende redenen afmelden.

4x200m vrije slag mannen
De Amerikanen gingen voor hun zevende wereldtitel uit zeven estafettes, maar die kwam er niet. Blake Pieroni bracht de Amerikanen aan de leiding, maar Ryan Held viel terug naar plek vier en daar bleef de ploeg ook. Brazilië, Rusland en China vochten om het goud, met vooral een geweldige 200m van de Braziliaan Fernando Scheffer.

De Chinese topper Sun Yang bracht het thuisland als derde zwemmer naar de leiding, maar slotzwemmer Wang Shun werd gepasseerd door de Braziliaans Breno Correia en de Rus Aleksandr Krasnykh. De Rus leek het nog bijna te doen, maar Correira tikte aan na 6:46,81 minuten, een verwoesting van het uit 2010 stammende Russische wereldrecord (6:49,04) en 0,03 seconden voor Krasnykh. China pakte op minder dan driekwart van een seconde het brons in misschien wel hét hoogtepunt van dit WK tot nu toe.