Biatleet Bø haalt uit, zeldzaam slechte dag Fourcade

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn eerste overwinning van het seizoen alvast te pakken. In Pokljuka, waar de eerste World Cup gehouden wordt, won de Noor vrijdag de sprint: 10 kilometer met twee schietbeurten.

De eerste echt sterke tijd werd neergezet door de Fransman Simon Desthieux, die bij het liggend schieten nog twee keer de fout in was gegaan. Op de langlaufski's kende hij echter de dag van zijn leven: uiteindelijk had hij van de 110 deelnemers de op één na snelste langlauftijd.

Desthieux's tijd werd verbroken door Tarjei Bø, maar hij had de leiding niet lang: broertje Johannes was veel sneller onderweg - beiden hadden één misser bij het schieten - en dook aan de finish een dikke halve minuut onder Tarjei. Dat de tijd van JTB niet meer geklopt ging worden leek wel duidelijk: hij had maar één misser en als de Noor op dreef is op de ski's, en dat was hij, is hij dan eigenlijk niet te verslaan.

De strijd om plek twee was echter wél razendspannend en ging vooral tussen Antonin Guigonnat en Alexander Loginov. Beiden schoten foutloos, maar de Fransman bleek aan de finish - zestien secnden achter Bø - drie tienden van een seconde sneller dan Loginov, die Tarjei Bø wel van het podium duwde.

De grote man van het biatlon, de Fransman Martin Fourcade, kende een rotdag. Hij miste weliswaar slechts één keer, maar door matig langlaufen eindigde hij als 24e, zijn slechtste resultaat sinds maart 2016. Achteraf liet hij weten geschrokken te zijn en te gaan onderzoeken waar het voor zijn doen dramatische resultaat vandaan komt.