FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 december 2018

Schaatsers falen op ploegenachtervolging, Japanse vrouwen domineren

De Nederlandse schaatsploeg heeft tijdens de World Cup in het Poolse Tamoszow Mazowiecki gefaald op de ploegenachtervolging. Een gelegenheidsteam kwam niet verder dan de achtste plek.

Door afwezigheid van de nodige toppers moesten marathonmannen Jorrit Bergsma, Kars Jansman en Simon Schouten het doen. Zij hebben echter simpelweg de snelheid niet en kwamen met 3:53,67 minuten niet in de buurt van het podium. De winst ging verrassend naar de Japanners Seitaro Ichinohe, Ryosuke Tsuchiya en Shane Williamson: 3:47,50.

Daarmee waren ze 0,26 seconden sneller dan de Noren, die dan weer enkele honderdsten voor Rusland eindigden. Noorwegen won voor het eerst sinds 2011 het eindklassement in de World Cup, want de wedstrijd in Polen was gelijk al de laatste ploegenachtervolging van het World Cup-seizoen. Nederland had ook nog prima kans op de eindwinst, maar dat viel door de achtste plek in het water.

Bij de vrouwen domineert Japan al geruime tijd - op het WK afstanden van 2017 na, waar Nederland won - en ook nu was er Japanse winst. Miho en Nana Takagi reden samen met Ayano Sato naar 3:02,49, ruim voldoende om Rusland en Canada te kloppen en de eindwinst in de World Cup te pakken. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Melissa Wijfje eindigden op meer dan vier seconden als vierde, tevens de eindpositie van Nederland in het klassement.

De uitslag van de vrouwen is hier te vinden, die van de mannen staat hier.

Biatleet Bø haalt uit, zeldzaam slechte dag Fourcade

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn eerste overwinning van het seizoen alvast te pakken. In Pokljuka, waar de eerste World Cup gehouden wordt, won de Noor vrijdag de sprint: 10 kilometer met twee schietbeurten.

De eerste echt sterke tijd werd neergezet door de Fransman Simon Desthieux, die bij het liggend schieten nog twee keer de fout in was gegaan. Op de langlaufski's kende hij echter de dag van zijn leven: uiteindelijk had hij van de 110 deelnemers de op één na snelste langlauftijd.

Desthieux's tijd werd verbroken door Tarjei Bø, maar hij had de leiding niet lang: broertje Johannes was veel sneller onderweg - beiden hadden één misser bij het schieten - en dook aan de finish een dikke halve minuut onder Tarjei. Dat de tijd van JTB niet meer geklopt ging worden leek wel duidelijk: hij had maar één misser en als de Noor op dreef is op de ski's, en dat was hij, is hij dan eigenlijk niet te verslaan.

De strijd om plek twee was echter wél razendspannend en ging vooral tussen Antonin Guigonnat en Alexander Loginov. Beiden schoten foutloos, maar de Fransman bleek aan de finish - zestien secnden achter Bø - drie tienden van een seconde sneller dan Loginov, die Tarjei Bø wel van het podium duwde.

De grote man van het biatlon, de Fransman Martin Fourcade, kende een rotdag. Hij miste weliswaar slechts één keer, maar door matig langlaufen eindigde hij als 24e, zijn slechtste resultaat sinds maart 2016. Achteraf liet hij weten geschrokken te zijn en te gaan onderzoeken waar het voor zijn doen dramatische resultaat vandaan komt.

NFL: Monstertouchdown en droomwedstrijd Henry

In de NFL hebben de Tennessee Titans hun zevende overwinning in dertien wedstrijden geboekt. De ploeg won tijdens Thursday Night Football van de Jacksonville Jaguars: 30-9.

De Titans domineerden, maar het was vooral Derrick Henry die schitterde. In het eerste kwart scoorde hij al een touchdown, in het tweede kwart rende de running back zich de geschiedenisboeken in: hij scoorde een 99-yard touchdown run, de langst mogelijke run in het american football en een evenaring van Tony Dorsett's record. Dorsett was in 1982 namens de Dallas Cowboys de eerste en tot donderdag nog altijd enige ooit die een 99-yard touchdown run wist te maken in de NFL.

Henry was overigens nog lang niet klaar: in het derde kwart kwam hij er met touchdown runs van 16 en 54 yards nog eens overheen. Bij 30-2 wist Dede Westbrook de enige Jaguars-touchdown te scoren, maar dat kon ze uiteindelijk niet meer helpen en dus was de negende nederlaag een feit. De Jaguars zijn daarmee uitgeschakeld in de strijd om de play-offs, en door de winst van de Titans is het ook voor de New York Jets klaar.

Titans - Jaguars (Bron: YouTube)

Uitslag PSV - Excelsior

PSV heeft zich herstelt van het puntverlies van vorige week tegen Feyenoord. In het thuisduel tegen Excelsior won de landskampioen met 6-0.

Na een kwartier spelen kwam PSV op voorsprong. Na een matige uittrap van Excelsior-keeper Sonny Stevens onderschepte Angeliño de bal en gaf vervolgens de assist op Luuk de Jong, die de 1-0 maakte.

Na het half uur werd de voorsprong verdubbeld. Een vrije trap van Hirving Lozano werd ongelukkig in eigen doel gekopt door Robin van der Meer. Na rust maakte ook Jurgen Mattheij een eigen doelpunt, waardoor het na vijftig minuten 3-0 op het scorebord stond.

Excelsior leek de schade nog enigszins te beperken, maar in de laatste tien minuten wist PSV nog drie keer te scoren. Invaller Donyell Malen bracht de stand op 4-0 na goed voorbereidend werk van Erick Gutiérrez, die zijn eerste basisplaats had bij PSV. Steven Bergwijn maakte de 5-0 en in de blessuretijd wist De Jong zijn veertiende doelpunt van het seizoen te maken en is daarmee topscorer in de eredivisie.

PSV

6 - 0

Excelsior

 17' De Jong
 34' v.d.Meer (ed)
 52' Mattheij (ed)
 80' Malen
 89' Bergwijn
 90+2' De Jong
   
 
 Gele kaart: Sainsbury, (PSV), Bruins,v.d.Meer, El Hamdaoui, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.100
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Sainsbury
Viergever
Angelino
Rosario
Gutiérrez
Hendrix (Sadílek/78)
Bergwijn
De Jong
Lozano (Malen/72)
  Stevens (Damen/46)
Fortes
Mattheij
Matthys
v.d.Meer
Bruins
Messaoud
Koolwijk(Haspolat/71)
Mahmudov El Hamdaoui
Ómarsson (Burnet/35)

'Zaak tegen Jos B. op losse schroeven'

Woensdag is de eerste, niet-inhoudelijke, zitting in de zaak tegen Jos B., die verdacht wordt van de moord op Nicky Verstappen. Maar vandaag meldt de Telegraaf dat het toch al weinige bewijs nog verder in twijfel getrokken wordt.

Volgens de Telegraaf bleek al in 2008 uit onderzoek van het NFI dat de DNA-sporen die aangetroffen zijn op de kleding van Verstappen niet zonder meer aan te merken zijn als dadersporen. Ze zouden ook na de dood of op onschuldige wijze tot stand gekomen kunnen zijn. 

Er zijn 17 DNA-sporen aangetroffen op de kleding van Verstappen. Het meeste op de tailleband van zijn onderbroek en aan de voorkant daarvan. Een spoor zat op de pyamabroek. Zowel de pyjamabroek als de onderbroek zat binnestebuiten, de onderbroek ook achterstevoren. Uit het onderzoek kan niet worden vastgesteld of de sporen verband houden met een misdrijf, evenmin kan worden vastgesteld op welk moment de sporen op de kleding zijn gekomen.

Ook is niet duidelijk waaruit de sporen bestaan, een deel zou bestaan uit speeksel. Maar ook ander lichaamsmateriaal wordt niet uitgesloten. Naast DNA zijn er ook 25 haren op het lichaam aangetroffen. Drie daarvan zouden van B. zijn, van wie de andere haren zijn is onduidelijk. 

Ook zijn er twijfels bij de destijds gehanteerde methode voor het verzamelen van sporen. Mogelijk zijn daarbij gegevens vernietigd of veranderd. Dat is nu niet meer aan te tonen.

Het OM vervolgt B. voor doodslag, ontucht en vrijheidsberoving. Een groot probleem voor justitie is dat de doodsoorzaak nooit vast is komen te staan. Daardoor wordt de bewijsvoering heel lastig en met deze ontwikkelingen nog een stukje lastiger.

FC Den Bosch blijft koploper in eerste divisie na zege in laatste minuut, Sparta en Eagles winnen ook

FC Den Bosch blijft koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De Bosschenaren wonnen met 3-2 van N.E.C., dat de hele tweede helft met een man minder speelde. Jort van der Sande maakte in de slotminuut met een schitterende volley de winnende treffer voor FC Den Bosch.

N.E.C. kwam na achttien minuten spelen op voorsprong dankzij Jonathan Okita. in de 39ste minuut maakte Sven Blummel de gelijkmaker voor de thuisploeg. N.E.C kreeg voor rust nog een tegenvaller te verwerken. Joey van den Berg kreeg in de blessuretijd van de eerste helft de rode kaart nadat hij een overtreding had gemaakt op Blummel, die op weg was naar het doel. 

Ondanks dat N.E.C de tweede helft met een man minder kwam de ploeg van Jack de Gier niet in de problemen tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. In de 72ste minuut kwam de uitploeg zelfs op voorsprong dankzij Brahim Darri. Tien minuten voor tijd kwam Den Bosch weer op gelijk hoogte via een kopgoal van Danny Verbeek. De thuisploeg ging op zoek naar de overwinning en in de blessuretijd wist invaller Van der Sande via een schitterende volley de winnende te maken.

Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles blijven Den Bosch op een punt volgen. Sparta versloeg op het Kasteel Almere City met maar liefst 6-1. Lars Veldwijk was verantwoordelijk voor drie doelpunten en is daarmee de nieuwe topscorer in de Keuken Kampioen Divisie. Ook Go Ahead Eagles moest thuis spelen. In de Adelaarshorst wonnen de Eagles met van Helmond Sport 1-0 door een doelpunt van Istvan Bakx.

FC Twente blijft ook in het spoor van de top drie in de eerste divisie. Twente, dat vorige nog een pak slaag kreeg van Jong Ajax, won in Volendam met 1-2. Wout Brama had Twente op voorsprong gepakt, maar een kwartier voor tijd kwam Volendam langszij. Peet Bijen wist vlak voor tijd puntverlies te voorkomen voor de Tukkers.

Alle uitslagen:
FC Den Bosch - N.E.C. 3-2
FC Eindhoven - Jong FC Utrecht 0-0
FC Volendam - FC Twente 1-2
Go Ahead Eagles - Helmond Sport 1-0
Jong Ajax - TOP Oss 1-0
RKC Waalwijk - MVV Maastricht 3-1
Roda JC Kerkrade - FC Dordrecht 2-2
Sparta Rotterdam - Almere City 6-1

Project X in Katwijk, politie massaal aanwezig

In het dorp Katwijk, bij Cuijk, is de politie massaal aanwezig. In het dorp is een project X-feest aangekondigd. 

De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd en de politie is in groten getale aanwezig. Zelfs losliggende bouwmaterialen worden bewaakt door agenten. Een anonieme bewoner beschrijft de extreme maatregelen: "Het stikt hier van de politieagenten, te paard, in busjes en auto’s. Overal is politie, ze houden het echt scherp in de gaten. Heel Cuijk en Katwijk zijn dichtgespijkerd.” Ook staat er een waterkanon paraat. Op alle toegangswegen voert de politiecontroles uit. Ook heeft de politie extra bevoegdheden gekregen doormiddel van de noodverordening, zo mag er onder meer preventief gefouilleerd worden.

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de toestroom zo groot gaat zijn als de politie vreest. De politie is veruit in de meerderheid. Inmiddels heeft de politie wel twee aanhoudingen verricht.

Het hele gebeuren ontstond nadat een meisje haar verjaardagsfeest openbaar aankondigde op facebook. Die aankondiging ging viral, het meisje moest daarop onderduiken. "Het is zo’n rollercoaster op dit moment. Ze is helemaal overstuur. Er worden ook forse bedreigingen geuit”, vertelde haar oom aan Omroep Brabant. "Dit lijkt helemaal te gaan ontsporen.” 

 

Man krijgt 1200 euro korting van de rechter voor 'alcoholvrije bruiloft'

Een bruidegom hoeft 1.200 euro minder te betalen voor zijn alcoholvrije huwelijksdiner dan was overeengekomen. Tijdens het diner in de IJ-kantine in Amsterdam-Noord werd – tegen de afspraken in – alcoholvrij bier geschonken. Dat meldt AT5 op haar website. 

De kantonrechter vindt aannemelijk dat het bruidspaar flink schrok toen zij meenden dat gasten 'gewoon' bier dronken, terwijl ze alcoholvrije glazen voorgezet kregen. Om die schrik op de bruiloft te compenseren krijgt de bruidegom 7,5 procent korting.

Volgens de bruidegom was het restaurant ook tekortgeschoten in de opstelling van de tafels en stoelen; er was maar dertig centimeter ruimte tussen de stoelen als die waren aangeschoven. De kantonrechter oordeelt echter dat de bruidegom zelf had kunnen bedenken dat het behoorlijk vol zou zijn tijdens het diner, omdat hij een plattegrond van de IJ-kantine had gekregen.

In totaal waren er uiteindelijk ruim tweehonderd gasten aanwezig op de bruiloft. Of het stel verder gelukkig is, is niet bekend.

Ten Cate geeft carrière toch vervolg en keert terug naar VAE

Henk ten Cate heeft toch een nieuwe club gevonden. De 63-jarige Amsterdammer gaat aan de slag bij Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten.

Ten Cate zat sinds zijn vertrek bij Al-Jazira in mei van dit jaar zonder club. Hij kon daar voor meerdere jaren bijtekenen, maar legde die aanbieding naast zich neer omdat hij naar eigen zeggen klaar was als trainer. "Het leiden van clubs heeft ervoor gezorgd dat ik de meerderheid van mijn leven niet bij mijn familie ben geweest en daarom heb ik besloten om te stoppen en om mijn gezinsleden meer tijd te geven."

"In het leven kun je nooit 'nooit' zeggen, maar het lijkt mij dat Al-Jazira mijn laatste baan in het voetbal is geweest. Dit was het. Ik heb 47 jaar in het voetbal doorgebracht en dat is een lange tijd. Het is genoeg geweest", voegde hij er in een interview met Sport360 aan toe. Ten Cate heeft nu alsnog besloten om de draad weer op te pakken.

Bij Al-Wahda uit Abu Dhabi is Ten Cate de opvolger van Laurentiu Reghecampf, de Roemeen werd eind november ontslagen nadat hij slechts één keer had gewonnen in zeven duels. Al-Wahda staat na elf speelronden met achttien punten op de vijfde plaats in de competitie en koploper Al-Jazira heeft zeven punten meer.

FIA WTCR opnieuw naar Zandvoort; Catsburg naar Hyundai

Het FIA WTCR keert ook in 2019 terug naar Zandvoort. Het kampioenschap voor toerwagens is 18 en 19 mei te gast op het circuit aan de Noordzee. Nicky Catsburg zal komend seizoen deelnemen in dienst van Hyundai.

Op de kalender staan net als afgelopen seizen tien evenementen. Het seizoen opent in het eerste weekend van april op het stratencircuit in de Marokkaanse stad Marrakesh. In tegenstelling tot afgelopen jaren vormen de races in Macau niet langer de finale van het kampioenschap. Het stratencircuit staat nog steeds op de kalender maar niet langer als laatste race. Die taak wordt overgenomen door het circuit van Sepang in Maleisië.

Komend seizoen zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Elke fabrikant mag voortaan met maximaal vier auto's deelnemen en teams mogen maximaal twee auto's onder dezelfde teamnaam inschrijven. Het maximale startveld is 30 auto's en 2 gastdeelnemers.

Het Chinees-Zweedse merk Lynk & Co zal met minimaal drie auto's deelnemen aan het kampioenschap. Rijders van dienst zijn de Zweed Thed Björk en Fransman Yvan Muller. Derde rijder wordt waarschijnlijk Yann Ehrlacher.

Hyundai heeft bevestigd dat Nicky Catsburg en Augustso Farfus komend seizoen voor het Koreaanse merk actief zullen zijn. De Nederlander en Braziliaan worden teamgenoot van de huidige coureurs Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz.

Kalender 2019
1. 6-7 april - Marrakesh, Marokko
2. 27-28 april - Hungaroring, Hongarije
3. 11-12 mei - Slovakiaring, Slovakije
4. 18-19 mei - Zandvoort, Nederland
5. 21-22 juni - Nürburgring, Duitsland
6. 6-7 juli - Vila Real, Portugal
7. 14-15 september - Ningbo, China
8. 26-27 oktober - Suzuka, Japan
9. 26-27 november - Macau, China
10. n.n.b. - Sepang, Maleisië

Wilders: 'Zolang ik adem, zwijg ik niet'

Geert Wilders nam vandaag het woord tijdens de laatste dag van de regiezitting in het hoger beroep dat gestreden wordt in de 'Minder, minder, minder Marokkanen'-zaak tegen Wilders. 

Wilders begon ermee dat het bijna vier jaar geleden is dat 'dit gênante politieke proces' van start ging. Hij haalt verder onder meer aan dat hij gedemoniseerd wordt, doordat de aangiftes tegen hem gefaciliteerd en geronseld werden. Er werden voorgedrukte formulieren gemaakt en naar de moskee en islamitische slager gebracht volgens Wilders: "Mensen zetten een handtekening terwijl ze vaak geen idee hadden wat ze tekenden, maar ook omdat de politie zei dat ze het ook niet met de uitspraken eens waren". 

Volgens de oppositieleider werd er een compleet feest gemaakt van de aangifte tegen hem: "Een burgemeester liep in een feestelijke stoet voorop samen met de wethouders en honderden Marokkanen om aangifte te gaan doen. Ze werden op het politiebureau ontvangen met koffie en thee, terwijl de fanfare een vrolijk deuntje speelde".

Vrijheid
Volgens Wilders is hij zijn vrijheid allang kwijt, hij woont al 14 jaar in safehouse's van de overheid, nadat hij ook al perioden in gevangenissen en kazernes gewoond om maar veilig te zijn. Hij kan geen stap buiten de deur zetten zonder de 'zwaarbewapende helden van de politie'.

Hij geeft aan dat de enige vrijheid die hij nog heeft, de vrijheid van meningsuiting is: "En die laat ik me niet afpakken. Ik spreek omdat ik wil dat Nederland een vrij land blijft. Dat Nederland Nederland blijft. Daarom benoem ik problemen zoals de islamisering van Nederland, de massa-immigratie en ja inderdaad daarom spreek ik ook over het Marokkanenprobleem, over Marokkanen die zo ongeveer in alle verkeerde statistieken, van criminaliteit tot uitkeringsafhankelijkheid en terreur zijn oververtegenwoordigd."

Hij vervolgt: "Ik zal nooit zwijgen. Ik kan het niet en ik wil het niet. Ik sta voor het behoud van Nederland, onze identiteit, soevereiniteit, cultuur en onze vrijheid. Zwijgen is capituleren en capituleren is zelfmoord. Niemand zal mij doen zwijgen zolang ik kan ademen."

Hij besluit zijn betoog met het verzoek aan het hof om het OM niet-ontvankelijk te verklaren en een einde te maken aan dit 'politieke proces'. 

Het hele betoog kun je hieronder terugkijken / luisteren. 


 

Uitslag Fortuna Sittard - AZ

AZ heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning mogen bijschrijven. De ploeg van John van den Brom was te sterk voor Fortuna Sittard.

AZ had de voorgaande twee wedstrijden in de Eredivisie niet gewonnen en vooral de 0-2 nederlaag tegen Willem II van vorige week kwam hard aan in Alkmaar. In dat opzicht was de zege in Limburg erg welkom; AZ overnacht nu op de zevende plek.

Fortuna zou bij een overwinning in puntenaantal op gelijke hoogte komen met AZ. De Limburgers wisten de voorgaande drie thuiswedstrijden te winnen, maar AZ bleek toch een maatje te groot. In het regenachtige Sittard duurde het slechts twaalf minuten voordat de bezoekers de leiding grepen. Mats Seuntjens was het eindstation van een fraaie aanval; de assist kwam op naam van Oussama Idrissi. Verder kenmerkte de openingsfase zich door slordig voetbal, dat deels te wijten was aan het drijfnatte veld, en door op en neer gaand spel.

Fortuna probeerde de rug te rechten en creëerde enkele kansen. Lisandro Semedo schoot uit de draai en dwong Marco Bizot om de bal weg te boksen; een paar seconden later schoot de Portugees naast. Na balverlies van Ron Vlaar volgde even daarna een mogelijkheid voor Mark Diemers, maar opnieuw bracht Bizot redding. Ook in de openingsfase van de tweede helft ontsnapten de Alkmaarders. Nadat Bizot een schot van Semedo verwerkte kon Lazaros Lamprou intikken bij de tweede paal, maar hij miste de bal volledig.

Fortuna werd beter in het eerste kwartier na rust en dat kwam de amusementswaarde ten goede. Het betekende echter ook dat de thuisploeg meer risico ging nemen. Dat werd men uiteindelijk fataal: in de counter lagen er zeeën van ruimte voor AZ en werd Idrissi gevonden door Guus Til. De buitenspeler trok naar binnen en plaatste de bal fraai in de bovenhoek: 0-2. Daarmee was het verzet gebroken. De 0-3 hing nadrukkelijker in de lucht dan de 1-2 en zou er uiteindelijk ook komen. Calvin Stengs stuitte op keeper Alexei Koselev, maar Til peerde de bal vanaf ruim twintig meter prachtig in de kruising en bepaalde daarmee de eindstand.

Fortuna Sittard

0 - 3

AZ

     12' Seuntjens
 63' Idrissi
 80' Til
 
 Gele kaart: Pinto, Essers, Rodríguez, Lamprou, (Fortuna Sittard), Maher, Druijf, (AZ)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.133
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers (Ciranni/46)
Ninaj
Dammers
Pinto
El Messaoudi (Hutten/82)
Diemers
Rodríguez
Semedo
Stokkers (Novakovich/74)
Lamprou
  Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö (v. Rhijn/83)
Til
Maher
Stengs
Seuntjens (Druijf/75)
Idrissi

Morgen acties 'gele hesjes' in Amsterdam & Almere

Nadat de 'gele hesjes' de afgelopen weken Frankrijk terroriseerden verspreidt de beweging zich nu langzaam over Europa. Zo staan er morgen een protesten van de Nederlandse tak gepland in onder meer Amsterdam, Almere en Alkmaar. 

De gele hesjes willen vreedzaam protesteren. Uit angst voor relschoppers worden daarom in Almere geen hele hesjes gedragen. Wel worden er exemplaren als vlag gebruikt. Een woordvoerder laat wel weten dat harde acties in de toekomst niet worden uitgesloten: "Als de politiek niet luistert, dan gaat de samenleving verharden. Dan komen er acties, ook harde acties. Ook door ons, maar wat is nog niet bekend."

Premier Rutte heeft laten weten sympathie te voelen voor de gele hesjes. "We hebben allemaal een geel hesje aan." aldus Rutte. Hij zegt de acties te beschouwen als een uiting van ongenoegen. Wel laat hij weten erop te vertrouwen dat het rustig blijft. Rellen noemt hij "niet Nederlands" en zo zeg hij: we "zeggen elkaar hier wel stevig de waarheid."

FOK!nieuws is morgen aanwezig bij het protest in Amsterdam, dat start om 11:30 bij de Stopera. Gedurende de dag zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Tienvoudig wereldkampioen motorcross Everts op intensive care vanwege malaria

Stefan Everts is begin deze week met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens een liefdadigheidsrace in Congo heeft de Belg malaria opgelopen.

Drie weken geleden nam de 46-jarige Belg deel aan een 4 uurs-race in de Congolese stad Lubumbashi. Met de opbrengst van de wedstrijd worden diverse projecten voor kinderen gesteund. Tijdens zijn verblijf in de voormalige Belgische kolonie is Everts gestoken door de malariamug.

Begin deze week is de Everts opgenomen in het ziekenhuis in Hasselt en later verplaatst naar de intensive care van het universitair ziekenhuis in Leuven waar hij naar verluidt in kunstmatige coma wordt gehouden.

Malaria of moeraskoorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet, die overgebracht wordt door een steek van de anophelesmug. Het ziektebeeld bestaat uit koortsaanvallen, hoofd- en spierpijn. De ziekte kan dodelijk zijn indien deze niet tijdig behandeld wordt.

Baas Mercedes F1-team niet tevreden over ontwikkeling van motor voor 2019

Toto Wolff, de baas van het Mercedes Formule 1-team, is niet helemaal tevreden over de ontwikkeling van de nieuwe motor voor het komende seizoen.

Mercedes heeft de afgelopen vijf seizoenen zowel het wereldkampioenschap bij de coureurs en teams gewonnen. De Duitse fabrikant wil die succesvolle reeks in 2019 graag een vervolg geven. Dit seizoen leken Ferrari en Renault meer progressie geboekt te hebben dan Mercedes. Wolff heeft laten weten dat er ambitieuzere doelen gesteld voor de nieuwe motor maar dat de gewenste stappen niet gehaald zijn.

Tijdens een sponsorbijeenkomst sprak de Mercedes-baas over de ontwikkeling van de nieuwe wagen. “De reglementen zijn veranderd. Normaliter zou er minder downforce zijn maar in de paddock hoor je geruchten dat men in staat is om een groot deel daarvan terug te winnen”, aldus Wolff. “Er is een gigantische ontwikkelingsrace gaande om downforce te vinden en drag te verminderen. En uiteraard speelt de motor een zeer belangrijke rol, door meer pk’s toe te voegen aan de krachtbron. We hebben zeer ambitieuze doelen gesteld. Zes weken geleden hebben we de doelen nog verhoogd omdat we geruchten hoorden dat anderen zeer goed bezig zijn. We hebben de doelstelling qua absolute rondetijd voor de eerste race verscherpt. We hebben wat goede weken in de windtunnel achter de rug maar op motorisch vlak is er sprake van een kleine tegenslag. We hadden verwacht dat het nieuwe concept meer zou opleveren. De jongens zijn, zoals wij allemaal, zeer ambitieus dus ik ben optimistisch. Maar je weet het nooit. We weten het pas als de eerste kwalificatiesessie in Melbourne begint.”

Politie en havenarbeiders slaan handen ineen voor stevige AOW-acties

Het lijkt op het eerste oog een vreemde combinatie, maar toch hebben ze elkaar gevonden. Politieagenten en havenarbeiders gaan samen actievoeren voor verlaging van de AOW-leeftijd. 

De vakbonden die achter de acties zitten, FNV en NPB,  zeggen dat de aanleiding voor de protesten de uitspraak van premier Rutte na het klappen van het pensioenoverleg is. Rutte zei toen er niet aan te twijfelen dat de achterban van de vakbonden het akkoord zou hebben gesteund. De vakbonden zijn daar woest over. Voorzitter Jan Struijs van de NPB: "Mensen eisten van ons dat we meteen in actie zouden komen. Een grotere rode lap had je niet nodig.”


De eis van de vakbonden is dat de AOW-leeftijd op 66 jaar blijft. Ze trappen de acties daarom maandag af met een 66 minuten durende demonstratie op de Maasvlakte. De acties zullen flink verharden. "De jongens in de haven hebben al gezegd dat ze er 24 uur uit willen in de week voor de verkiezingen”, zegt FNV-man Stam. "Dan gaan we Nederland laten zien dat het echt menens is.”


Ook in andere sectoren, zoals de zorg en defensie, zijn er mensen die zich willen aansluiten bij deze actie. 

KNVB verdeelt duels EK-kwalificatie over ArenA en De Kuip

Het Nederlands elftal speelt zijn wedstrijden op weg naar het Europees kampioenschap van 2020 in de Johan Cruijff ArenA en in De Kuip.

Dat meldt de KNVB vrijdag via de officiële kanalen. Bondscoach Ronald Koeman is blij dat de wedstrijden worden afgewerkt in 'de twee grote stadions' van Nederland, zo geeft hij aan.

"We hebben besloten onze kwalificatiewedstrijden voor EURO2020 in de twee grote stadions van ons land te spelen. Op die manier kunnen zoveel mogelijk fans onze wedstrijden bezoeken. We bewaren natuurlijk goede herinneringen aan het Nations League-duel met Duitsland in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA (3-0 winst, red.) en de zege op wereldkampioen Frankrijk in een volle Kuip (2-0 winst, red.)."

"Ik hoop dat de Oranje-supporters opnieuw massaal naar het stadion komen om ons aan te moedigen. Wij kijken er in ieder geval naar uit", besluit Koeman. Donderdag 21 maart treft Oranje Wit-Rusland in De Kuip. Drie dagen later, zondag 24 maart, is Duitsland de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA. Donderdag 10 oktober speelt Nederland tegen Noord-Ierland in De Kuip en Oranje besluit zijn campagne op dinsdag 19 november tegen Estland in Amsterdam.

Sprintdubbel voor Kulizhnikov in World Cup

Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft tijdens de World Cup in het Poolse Tomaszow Mazowiecki de 500 meter op zijn naam geschreven, bepaald niet voor het eerst.

Yuma Murakami uit Japan had met 35,182 seconden de snelste tijd staan toen de Rus aan de beurt was. Tegen landgenoot Viktor Mushtakov reed hij naar een tijd van 34,834 seconden, waarna nog twee man hem mogelijk konden bedreigen.

Olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen moest met 35,104 seconden zijn meerdere erkennen in de Japanner Ryohei Haga, maar met 34,981 kwam ook hij niet aan de tijd van Kulizhnikov en dus won de Rus, voor Haga en Lorentzen.

Kai Verbij eindigde met 35,24 op de vijfde plek als beste Nederlander. Dai Dai Ntab (35,300) werd negende, Ronald Mulder (35,468) kwam tot de veertiende plek. De B-groep werd gewonnen door Michel Mulder, die 35,36 seconden nodig had. Jesper Hospes reed daar in 35,62 seconden naar de zevende plek.

De uitslag staat hier.

1000m
Kulizhnikov had een bijzonder goede dag, want na de 500 meter won hij ook de 1000 meter overtuigend. De Rus snelde naar een dik baanrecord van 1:09,238 minuten en zag iedereen zich stukbijten op die tijd.

Verbij was de enige die verder ook nog onder de 1:10 dook: 1:09,921, goed voor plek twee, vlak voor de 1:10,076 van Lorentzen, die daarmee ook de enige andere was die binnen een seconde van Kulizhnikov bleef. Gijs Esders kwam met 1:11,379 tot een dertiende plek.

Lennart Velema pakte met 1:10,83 de derde plek in de B-groep, waar Martijn van Oosten en Dai Dai Ntab de zestiende plek deelden: ze reden allebei 1:11,949 minuten. De Noor Allan Dahl Johansson had de 28e opening van de 29 deelnemers, maar een heerlijke slotronde (27,1) bracht hem in 1:10,53 de B-groepwinst.

WK hockey: Bondscoach Cox sneuvelt met Ierland in poulefase

Een gelijkspel tegen Engeland was voor het Ierland van de Nederlandse coach Alexander Cox genoeg geweest voor een plek in de volgende ronde van het WK hockey. Maar een salonremise bleef uit in het laatste groepsfaseduel van Poule B. Engeland won de strijd met 4-2 van Ierland, dat naar huis kan. China en Engeland spelen beide een cross-over wedstrijd voor een plek in de kwartfinales. Australië was al verzekerd van een plek in de kwartfinales en verzilverde dit vandaag met een 11-0 overwinning op China.

Ierland - Engeland (2-4)
In een spannende wedstrijd trok het Engeland aan het langste eind. De Engelsman David Condon opende in de vijftiende minuut de score met een hard schot op doel. Pas in de tweede helft kwam Ierland terug. Chris Cargo scoorde de 1-1 in de 35ste minuut. Toch was het twee minuten later Engeland dat weer op voorsprong kwam dankzij een treffer van Liam Ansell. In dezelfde minuut haalde Ierland een strafcorner. De Ierse specialist Shane O’Donoghue sleepte de bal erin en trok daarmee de score weer gelijk: 2-2. Bij deze stand waren beide ploegen door naar tussenronde, maar James Gall dacht daar voor Engeland anders over en scoorde de derde treffer in vier minuten.

In de slotfase wisselde Ierland David Harte, doelman van Kampong, voor een veldspeler maar zonder succes. Ierland kreeg in de slotfase nog twee corners, maar scoorde niet. Dat deed Engeland wel in de laatste seconde. Mark Gleghorne sleepte de 4-2 eindstand hard in het net.

Australië - China (11-0)
In het laatste groepsfase duel van Poule B nam China het op tegen de nummer één van de wereld Australië. De Kookaburras waren al verzekerd van een plek in de kwartfinales en China is door het verlies afhankelijk van de andere poule wedstrijd Ierland – Engeland. Het werd een flink doelpuntenfestijn voor de mannen uit Oceanië. Het is net niet de grootste uitslag in de WK-historie. Tijdens het WK acht jaar geleden won Australië met 12-0 van Zuid-Afrika.

Australië scoorde in de eerste helft liefst zes keer. Uit deze zes treffers werd er vier keer gescoord uit een strafcorner. Blake Govers sleepte er twee in, Jeremy Hayward pushte er een in en de andere strafcorner treffer was uit een rebound door Aran Zalewski.

Verder scoorden voor Australië Tom Craig, Jacob Whetton, Flynn Ogilvie (2 keer), Blake Govers met een velddoelpunt, Dylan Wotherspoon en de geboren Nederlander van Australië Tim Brand. Blake Govers werd gekozen tot man of the match.

Queen opnieuw op hoogste positie in Top 2000

Zojuist is in het Top 2000 café de top 3 voor de editie van 2018 bekendgemaakt. Na een druk op de knop door onder meer Wouter van der Goes en Frank van 't Hof stond Queen opnieuw op de allerhoogste positie van de Top 2000 met - hoe kan het ook anders - Bohemian Rhapsody.

Het is voor de band van wijlen Freddie Mercury de zestiende keer, dat de single Bohemian Rhapsody op de eerste plaats staat. Vermoedelijk speelt onder meer het kassucces van de gelijknamige film dit jaar ook mee met de hoogste notering. De film trok tot nu toe al meer dan 800.000 bezoekers.

Op nummer twee staat ook dit jaar weer Hotel California van de Eagles. De plaat stond pas twee keer eerder op de hoogste positie en viel slechts één keer buiten de top drie. Dat was in het jaar 2000 met een vierde positie.

Toch staat Led Zappelin's Stairway To Heaven dit jaar niet op de derde plaats. Deze positie wordt nu bezet door Billy Joel met de Piano Man. Deze plaat stond in de lijst van vorig jaar nog op de vierde stek. Het nummer staat net als de andere twee platen al sinds het begin in de Top 2000. Joel zag zijn plaat echter elk jaar stijgen en deze lijn zet hij nu voor met de derde stek, iets wat niet eerder lukte.

Een eervolle vermelding is er nog voor Africa van Toto. Deze plaat, die in de stemweek flink werd gepromoot door Ruud de Wild, maakte een sprong van 17 plaatsen en komt de top 10 binnen op de achtste plaats. Dit gaat wel ten koste van November Rain van Guns N' Roses, dat buiten de eerste tien noteringen staat.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit (tussen haakjes de positie in 2017):
1. Bohemian Rhapsody - Queen (1)
2. Hotel California - Eagles (2)
3. Piano Man - Billy Joel (4)
4. Stairway To Heaven - Led Zeppelin (3)
5. Wish You Were Here - Pink Floyd (7)
6. Child In Time - Deep Purple (5)
7. Black - Pearl Jam (6)
8. Africa - Toto (25)
9. Fix You - Coldplay (8)
10. Avond - Boudewijn de Groot (9)

Amstel Gold Race start voortaan vanaf het Vrijthof

De komende editie van de wielerklassieker Amstel Gold Race start vanaf het Vrijthof in Maastricht. Tot nu vond de start plaats op de Markt van de Limburgse hoofdstad.

Het Vrijthof is groter en heeft daardoor meer ruimte voor publiek en presentatie van de renners. “We hadden al enkele jaren het Vrijthof op het oog als startlocatie en toen de gemeente Maastricht met het voorstel kwam de start naar dit plein te verhuizen, hebben we direct toegehapt.”, aldus de organisatie. “We zijn zeer verheugd dat we het Vrijthof kunnen betrekken bij de start van de Amstel Gold Race”

De vorige startlocatie zal gebruikt worden als parkeerplaats voor de bussen en auto's van de ploegen. Vanaf die plaats gaan de renners in parade naar het Vrijthof.

De eerstevolgende editie van de Amstel Gold Race vindt plaats op zondag 21 april 2019.

Feyenoord vindt 'balgooier' en beraadt zich op strafmaatregelen

Feyenoord heeft de supporter gepakt die tijdens het duel met PSV (2-1) een tweede bal in het veld gooide tijdens een aanval van de Eindhovenaren.

Een woordvoerder van de club heeft dat bevestigd tegenover RTL Nieuws. De fan zat tijdens de wedstrijd tegen VVV-Venlo ook op de tribune. "Hij is eruit gevist op basis van camerabeelden", aldus een woordvoerder van de Rotterdammers. Feyenoord doet nog geen uitspraken over de strafmaatregelen.

Er wordt nu een 'standaardprocedure' gestart, waarin wordt gesproken met de supporter en wordt gekeken of hij al eerder in de fout is gegaan. Daarna zal bekend worden welke maatregelen Feyenoord treft tegen de dader.

Terwijl PSV vorige week zondag bezig was aan een veelbelovende aanval, gooide de supporter een tweede bal in het veld. Er ontstond een verwarrende situatie en scheidsrechter Serdar Gözübüyük moest het spel stilleggen, tot woede van de spelers van PSV. Feyenoord wist het treffen met de koploper van de Eredivisie uiteindelijk met 2-1 te winnen. Donderdagavond werd ook VVV in De Kuip verslagen (4-1).

NHL: Lightning blijft winnen, Devils winnen duel der hekkensluiters

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning blijven lekker bezig in de NHL. De ploeg won donderdag dankzij goals van Brayden Point, Mathieu Joseph en Anthony Cirelli met 3-2 van de Boston Bruins.

Voor Tampa Bay is het de vijfde overwinning op rij en de 22e in 30 wedstrijden. Daarmee staat de ploeg bovenaan in de Eastern Conference, waar de Bruins met hun derde opeenvolgende nederlaag de zevende plek bezetten.

In Los Angeles stond een hekkensluitersduel op het programma tussen twee ploegen die vorig seizoen prima bezig waren. De Kings, stijf onderaan in de Western Conference, ontvingen de New Jersey Devils, die in het oosten op de laatste plek staan.

Kyle Palmieri zette de Devils in de eerste periode op voorsprong, maar Brendan Leipsic tekende al snel voor de gelijkmaker. Hetzelfde patroon volgde vroeg in de tweede periode: Travis Zajac scoorde de 1-2, Adrian Kempe trok de stand weer gelijk.

Dankzij Palmieri en Will Butcher namen de Devils vervolgens een grotere voorsprong, waar Kyle Clifford (LA) wat tegen deed. Nico Hischier en Blake Coleman troffen in de derde periode doel en daarmee was het Kings-verzet definitief gebroken: 3-6.

Uitslagen NHL donderdag
Florida Panthers - Colorado Avalanche 2-5
Philadelphia Flyers - Columbus Blue Jackets 3-4 OT
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 6-2
Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4-5 OT
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 2-5
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 3-2
Arizona Coyotes - Washington Capitals 2-4
Calgary Flames - Minnesota Wild 2-0
Vancouver Canucks - Nashville Predators 5-3
Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 4-3
Los Angeles Kings - New Jersey Devils 3-6

Kings - Devils (Bron: YouTube)

Zwolse basketballers domineren DBL en winnen ook in Groningen

In het MartiniPlaza in Groningen stond donderdagavond dé topper in de Dutch Basketball League op het programma: uitdager Donar ontving het Zwolse Landstede Basketbal, dit seizoen regerend met ijzeren vuist.

De Zwollenaren hadden hun eerste elf duels allemaal gewonnen, Donar stond na elf wedstrijden op negen zeges en kreeg in de eerste onderlinge ontmoeting van het seizoen de kans om te laten zien dat ze misschien toch nog wel de beste ploeg zijn.

Donar begon uitstekend en liep snel uit naar 10-3, maar dankzij onder meer Sherron Dorsey-Walker, uiteindelijk goed voor 22 punten, kwam Landstede weer in de buurt. Het door Lance Jeter geleidde Donar wist bij rust wel een voorsprong te pakken: 43-38.

Ook na rust schoot de thuisploeg weer uit de startblokken, vooral dankzij Jason Dourisseau. Tot twee keer toe kwam Donar op tien punten voorsprong, maar Kaza Kajami-Keane nam Zwolle bij de hand en dankzij een drietje van Kevin Bleeker ging Landstede met 63-64 het laatste kwart in.

Met drie minuten te spelen stond het 78-78 en de spanning was dan ook te snijden. Dankzij Noah Dahlman kwam Landstede vervolgens op voorsprong en dit keer gaven ze het niet meer weg: 84-90, waardoor Landstede na twaalf wedstrijden en twaalf zeges nu dan echt dé ploeg in de DBL is.

De Dutch Windmills uit Dordrecht gaven de Den Helder Suns met 55-76 klop, New Heroes Den Bosch had thuis weinig moeite met Apollo Amsterdam: 87-63. Basketball Academie Limburg maakte het thuis in Weert spannend tegen Aris Leeuwarden, maar hield stand en won met 63-60, de tweede zege in twaalf wedstrijden.

NBA: Suns blijven rotslecht, Trail Blazers profiteren

De basketballers van de Portland Trail Blazers hadden in de NBA drie keer op rij verloren, maar er was goed nieuws: donderdagavond speelden ze thuis tegen de Phoenix Suns, die er helemaal niks van bakken dit jaar: vier zeges uit 25 wedstrijden is het magere totaal voorlopig.

De eerste score werd zowaar gemaakt door Josh Jackson van de Suns, maar pas na dik vier minuten spelen kwam de volgende score voor de bezoekers, die in een abominabel slecht eerste kwart tot welgeteld negen punten kwamen.

De Trail Blazers gaven de 34-9 voorsprong uiteraard niet meer weg en wonnen uiteindelijk met 108-86. Damian Lillard tekende voor 25 punten en 8 assists, alvorens het laatste kwart vanaf de bank te bekijken.

Uitslagen NBA donderdag
Boston Celtics - New York Knicks 128-100
Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 108-86
Utah Jazz - Houston Rockets 118-91

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Mbo-scholen moeten aandacht besteden aan diversiteit

De wet wordt zo aangepast dat het voor iedereen duidelijk is dat er aandacht moet worden besteed aan acceptatie van etnische, religieuze, seksuele en gender-diversiteit op mbo-scholen. Het kabinet stemt in met het voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om op deze manier ook in het onderwijs de positie van LHBTI’ers te verbeteren.

In het burgerschapsonderwijs op het mbo moet al jaren aandacht worden besteed aan de acceptatie van diversiteit. Waarover het precies moest gaan was onduidelijk. Door de eisen die worden gesteld aan het burgerschapsonderwijs nu te verduidelijken, moet voor iedereen helder worden dat het gaat om acceptatie van etnische, religieuze, seksuele en gender-diversiteit.

Minister Van Engelshoven: “Dit is een belangrijke stap in de acceptatie van diversiteit. Voor een student betekent dit dat de persoonlijke waarden natuurlijk mogen verschillen. Tegelijkertijd moet iedere student leren accepteren dat er verschillen zijn.”

Verder hebben de lerarenopleidingen besloten om gender en seksuele diversiteit expliciet in de opleiding op te nemen. Daardoor wordt niet alleen in de opleiding van nieuwe docenten stilgestaan bij diversiteit, ook is het nu duidelijk dat alle vormen van diversiteit op het mbo besproken moeten worden.

Mbo-scholen moeten aandacht besteden aan diversiteit
Mbo-scholen moeten aandacht besteden aan diversiteit

Eerste trailer Avengers 4 online

Nou, daar is die dan eindelijk hoor! De eerste beelden van de vierde Avengers-film zijn vanmiddag gepubliceerd door Marvel Studios!

In de trailer zien we onze helden omgaan met de verwoestende gebeurtenissen aan het einde van Avengers: Infinity War. Er heerst grote verslagenheid en onze helden zijn nog niet zeker wat ze nu moeten doen. De trailer past perfect bij het deprimerende weer van vandaag.

Aan het eind van de trailer wordt dan ook eindelijk de titel van de film onthuld, maar die verrassing nemen we hier nog niet weg. Avengers 4 verschijnt april 2019 in de Nederlandse bioscopen.

Bowe haalt uit op 1000 meter, Herzog wint zonder Kodaira

Schaatsster Vanessa Herzog heeft tijdens de World Cup in het Poolse Tomaszow Mazowiecki de 500 meter gewonnen. Dat deed de Oostenrijkse wel bij afwezigheid van de Japanse Nao Kodaira, die de afstand al geruime tijd domineert.

Met 38,313 seconden had de Amerikaanse Brittany Bowe de snelste tijd even in handen, tot de volgende rit. Daarin was Olga Fatkulina te sterk voor haar Russische landgenote Daria Kachanova, waarbij beiden onder Bowe's tijd doken: 38,078 tegen 38,296. In de slotrit kwam Angelina Golikova er niet aan, maar Herzog snelde naar 37,971 seconden en pakte zo de winst, haar tweede op de 500 meter.

Janine Smit (39,012) en Jutta Leerdam (39,045) kwamen er niet aan te pas en eindigden als dertiende en veertiende, Femke Beuling (39,639) noteerde de twintigste en langzaamste tijd. Letitia de Jong (39,41) en Esmé Stollenga (39,75) reden in de B-groep naar de derde en tiende plek.

De uitslag staat hier.

1000m
Op de 1000 meter heeft Bowe behoorlijk uitgehaald. In de laatste rit reed de Amerikaanse tegen de Japanse Miho Takagi, die het vooral in de eerste volle ronde niet bij kon houden. Bowe snelde naar een snaarstrakke 1:15,399 minuten, meer dan een seconde voor Takagi. Met 1:16,423 werd de Japanse echter nog wel tweede, want ze bleef Daria Kachanova uit Rusland voor.

Met 1:16,579 hield Kachanova op haar beurt Ireen Wüst (1:16,892) van het podium. Jutta Leerdam en Letitia de Jong (1:17,533 en 1:17,539) werden tiende en elfde, Lotte van Beek (1:18,194) eindigde als vijftiende. In de B-groep was er een tweede plek voor Sanneke de Neeling, die naar 1:17,45 reed.

De Kerstman doet zijn intrede

Pretoogjes verschijnen op het gezicht van Jamie (12 jaar). Trots dat hij als een van de grotere Knoevelkinderen mee mag helpen met de organisatie van de aankomst. Dat neemt niet weg dat hij wensen heeft voor de Kerstman. ‘Als ik 'm spreek, vraag ik hem of ik alsjeblieft, please (!) mag bungeejumpen. Of misschien wel Enzo Knol ontmoeten!’ Jamie is één van de langdurig zieke kinderen die op vrijdag 7 december 2018 de Kerstman mag vergezellen als hij officieel zijn intrede doet in ons land.

De Kerstman doet zijn intrede  (Foto: Maastricht Marketing - Focus 22)
De Kerstman doet zijn intrede (Foto: Maastricht Marketing - Focus 22)

De langdurig zieke kinderen van Stichting de Knoevel die de Kerstman in zijn laatste kilometers in de trein vergezellen, maken het voor hem allemaal heel bijzonder. De Kerstman kijkt ernaar uit om iedereen te spreken: ‘Het zijn de sympathieke, grappige of aandoenlijke uitspraken die de kerstperiode zo magisch maken. Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal meer aandacht voor elkaar hebben. En de lach op die gezichtjes, daar doe ik het voor!’

Route naar Magisch Maastricht op het Vrijthof
Eenmaal aangekomen op het Centraal Station in Maastricht, zullen tegen 16.40 uur nog meer jubelende kinderen de Kerstman opwachten om vervolgens samen te vertrekken in een bonte stoet richting zijn huis op het charmante Vrijthof. Tot en met 31 december ontvangt hij hier graag zijn bezoek.

De Kerstman doet zijn intrede  (Foto: Maastricht Marketing - eighty8things)
De Kerstman doet zijn intrede (Foto: Maastricht Marketing - eighty8things)

Douane vindt 65 kilo coke in koelmotor container

De Douane heeft woensdag 28 november een partij drugs gevonden van in totaal 65 kilo. De drugs zaten verstopt in een koelmotor van een container.

Controle
De Douane vond de drugs tijdens een controle in de haven. De koelcontainer was afkomstig uit Peru en geladen met bananen. De lading was diezelfde woensdag binnengekomen met een zeeschip vanuit Panama. De bananen waren bestemd voor een fruitbedrijf in Barendrecht. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

Lege containers
Achter de inspectieluiken van de koelmotor troffen Douaneambtenaren 65 pakketten cocaïne aan. Vermoedelijk was het de bedoeling om na het lossen van de goederen de verdovende middelen eruit te halen. De Douane ziet deze werkwijze vaker in depots waar lege containers worden ingeleverd.

Harc-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Douane vindt 65 kilo coke in koelmotor container (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane vindt 65 kilo coke in koelmotor container (Foto: Openbaar Ministerie)

3 jaar cel voor voorbereiden moord met terroristisch oogmerk

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Doornenburg tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden en bevorderen van het plegen van moord met een terroristisch oogmerk en aan verboden bezit van een wapen en munitie met datzelfde oogmerk.

De man had een leidinggevende, organiserende en wervende rol binnen de Anti Terreur Brigade (ATB). Dit is een racistisch, rechts-extremistisch samenwerkingsverband, waarbinnen (vuurwapen)geweld tegen moslims als geoorloofd wordt beschouwd. Daarnaast werd er getraind om geweld toe te passen en ook acties tegen extreemlinks werden besproken.

Meer dan een toetsenbordterrorist
De man beschikte over een gaspistool en meer dan 1.800 stuks munitie. Hij zocht op internet naar wapens en het aanpassen van wapens. Via een ATB-contact in België probeerde de man een vuurwapen te bemachtigen voor de munitie die hij al had. De Doornenburger uitte dat hij linkse kopstukken wil afknallen en hij noemde namen van doelwitten. Dit gaat verder dan grootspraak, verder dan gedrag van een ‘toetsenbordterrorist’, zoals de man het noemde. Hij pleegde zijn daden met een terroristisch oogmerk. Daarbij richtte de man zijn vizier op moslims en op linkse kopstukken.

Angst
Het plegen van een aanslag op personen om hun geloofsovertuiging, hun mening of hun politieke voorkeur leidt tot grote gevoelens van angst onder de bevolking of een deel daarvan.

Langdurige gevangenisstraf
Gelijkheid van burgers en vrijheid van meningsuiting raken kernwaarden in de Nederlandse samenleving. Die waarden komen in de knel als mensen juist vanwege hun overtuiging moeten vrezen voor specifiek tegen hen gericht geweld. Aan die terreur maakt de man zich schuldig. Hij is volledig toerekeningsvatbaar. Dit soort feiten kan alleen bestraft worden met een langdurige vrijheidsstraf. De opgelegde straf is iets korter dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dit komt omdat de rechtbank minder gedragingen bewezen vindt.

Megavarkensstal in Sint-Oedenrode gaat niet door

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meierijstad heeft te snel een vergunning voor de bouw van een megastal voor varkens in Sint-Oedenrode geweigerd. Dit heeft de bestuursrechter van rechtbank Oost Brabant vandaag bepaald. Desondanks krijgt het bedrijf dat de vergunning aanvroeg nog steeds geen toestemming te bouwen.

Het bedrijf uit Sint-Oedenrode maakte in 2009 plannen voor de realisatie van 4 stallen voor in totaal 17.680 varkens. Uiteindelijk vroeg zij in mei 2016 een vergunning aan voor de bouw. De gemeente wees dit in december jl. af. Daarop stapte het bedrijf naar de rechter.

De gemeente weigerde de vergunning onder meer vanwege strijd met de zogeheten stalderingsregeling in een provinciale verordening. De stalderingsregeling is een pakket aan maatregelen van de provincie om een sterke veehouderijsector te waarborgen. Kort gezegd betekent dit dat voor iedere uitbreiding van stalruimte elders een stal moet worden gesloopt of worden herbestemd. Dit heet stalderen.

Daarom heeft de provincie in haar verordening onder meer opgenomen dat alle Brabantse gemeenten verplicht zijn die eis op te nemen in bestemmingsplannen. Daarnaast geldt de eis voor de gemeenten bij het verlenen van vergunningen voor het bouwen van een dierenverblijf. Volgens het bedrijf is deze stalderingsregeling kort gezegd niet van toepassing op hun bedrijf en zou er dus een vergunning moeten worden verleend voor de bouw van een megastal.

Oordeel
De rechtbank oordeelt dat de stalderingsregeling in dit geval wel van toepassing is. Toch had de gemeente de vergunning nog niet mogen weigeren. De gemeente had namelijk eerder bij de provincie een verzoek gedaan om ontheffing van de provinciale verordening. Met die ontheffing zou de stalderingsregeling niet van toepassing zijn en zou de gemeente de vergunning mogen verlenen. De gemeente besloot echter niet te wachten op de provincie en weigerde de gevraagde vergunning.

Volgens de rechtbank had de gemeente ten minste moeten wachten op een standpuntbepaling van de provincie. Dat dit niet is gebeurd, is reden voor de rechtbank om het besluit van de gemeente te vernietigen.
Inmiddels heeft de provincie het verzoek om ontheffing geweigerd. Daarom komt de rechtbank kort gezegd niet tot een ander oordeel. Dat wil zeggen dat de vergunning nog steeds wordt geweigerd.

Megavarkensstal in Sint-Oedenrode gaat niet door (Foto ter illustratie: Pxhere)
Megavarkensstal in Sint-Oedenrode gaat niet door (Foto ter illustratie: Pxhere)

Brandweer vindt lijk naast uitgebrande auto

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) geformeerd met 20 rechercheurs nadat er een lichaam was gevonden op de Zeedijk in Kloosterzande. Het lichaam lag in de directe omgeving van een auto die in brand stond.

Op donderdag 6 december om 22.01 uur kwam er een melding dat er een brandende auto stond op de Zeedijk. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat een groot gedeelte van de auto uitbrandde. Tijdens het blussen ontdekten brandweerlieden dat er een lichaam in de directe nabijheid van de auto lag. Andere hulpdiensten werden opgeroepen en toen bleek dat de persoon overleden was. Uit feiten en omstandigheden werd de conclusie getrokken dat het hier om een misdrijf gingen en de omgeving werd ruim afgezet.

De politie startte direct een Forensisch Technisch onderzoek. Ook werd er contact gezocht met enkele omwonenden voor informatie. De uitgebrande auto is voor onderzoek weggetakeld. Ook het lichaam van de persoon is naar een onderzoekslokatie gebracht. Een woordvoerder van de politie verklaar: "De identiteit en het geslacht van de overledene is nog niet vastgesteld. Ook kan niet worden aangegeven hoe de persoon om het leven is bekomen. Wat we wel kunnen vrijgeven is het feit dat de auto een vrij hoog model auto betrof van het merk Range Rover. De kleur is onbekend. Vrijdag wordt er ook een uitgebreid buurtonderzoek verricht."

Moeder die dode baby verborgen hield krijgt celstraf

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een jonge vrouw veroordeeld tot 12 maanden cel (waarvan 3 voorwaardelijk) voor het verborgen houden van het lichaam van haar dode baby. De jonge vrouw was zwanger zonder dat iemand daarvan wist. Ook haar moeder en broer met wie zij in een huis woonde wisten het niet.

Ze heeft het kind in de woonkamer alleen ter wereld gebracht en verklaard dat het kindje al dood was toen ze het beetpakte. Vervolgens heeft ze het lichaam in een vuilniszak gestopt en op haar balkon voor iedereen verborgen gehouden. Haar moeder heeft de dode baby uiteindelijk op 7 april 2018 gevonden.

Het OM vervolgde de vrouw ook voor het om het leven brengen van de baby of het hulpeloos achterlaten van het kind. Daarvan wordt ze vrijgesproken. Het is niet komen vast te staan dat het kindje nog leefde toen het werd geboren. Daaruit volgt dan ook dat niet vaststaat dat het kindje door toedoen van de moeder is overleden.

Undercoveractie Animal Rights levert gruwelbeelden varkensfokkerijen op

Een medewerker van Animal Rights werkte in het voorjaar undercover in het hart van de varkensindustrie van Gelderland en Noord-Brabant. Op de undercoverbeelden is te zien hoe zieke en gewonde biggen aan hun lot worden overgelaten, of het uitkrijsen bij injecties en bij het onverdoofd afsnijden van hun staartjes. Volgens campagneleider Erwin Vermeulen is het de gangbare praktijk in de varkensfokkerij: “De biggen en hun moeders leven boven hun eigen uitwerpselen op een betonnen roostervloer in kale, vaak vieze hokken. Het is een ellendig en dieronterend bestaan.”

Undercover in Lunteren en Nuenen
De undercovermedewerker solliciteerde zonder enige werkervaring voor een baan in de varkensfokkerij. Hij kon direct aan de slag bij varkensfokkerijen in Lunteren en Nuenen. Daar moest hij in de kraamstal biggen oormerken, staarten couperen, antibiotica en vaccinaties geven en de tanden van pasgeboren biggetjes slijpen. Hij zag hoe medewerkers de biggen ruw behandelden en hardhandig teruggooiden op de betonnen vloer.

Vermeulen: “Het couperen van de staart en het slijpen van de tanden zijn standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.”

Ontveld biggetje
Undercovermedewerker ‘Tom’ werd diep geraakt door een ontveld biggetje wat de volgende dag nog met dezelfde verwonding rond strompelde. “Hartverscheurend waren de momenten dat moedervarkens uit alle macht uit de kraamkooi wilden breken om hun afgepakte biggen terug te krijgen. Maar misschien nog wel vreselijker vond ik de moedervarkens die apathisch in hun kraamkooi naast hun (doodgeboren) biggen lagen.”

Mest uit biggetjes knijpen
Op de beelden is verder te zien hoe letterlijk de mest uit biggetjes wordt geknepen voor een monster en hoe zeugen rondlopen met vervormingen, uitgegroeide hoeven, tumorachtige vergroeiingen en lelijke wonden. “Varkens zijn intelligente, sociale wezens die veroordeeld zijn tot een troosteloos, ziekmakend bestaan in de vleesindustrie,” aldus Vermeulen. “Nu de feestdagen weer voor de deur staan roepen we de consument op om te stoppen met vleeseten. Dat is de enige manier om het dierenleed een halt toe te roepen.”

Veel misstanden op varkensfokkerijen
In 2017 voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 350 inspecties uit gericht op het welzijn van varkens. De NVWA stelde 77 rapporten van bevindingen op die voor de betrokken varkenshouders kunnen leiden tot een bestuursrechtelijke boete en/of tot herstelmaatregelen. Drie keer maakte de NVWA proces-verbaal op.

Verder maakte ze 37 herstelbrieven op en deelde ze 21 schriftelijke waarschuwingen uit. De overtredingen hadden vooral betrekking op het voorgeschreven dichte gedeelte van de vloer, de maximale spleetbreedte tussen de roosterbalken, het hokverrijkingsmateriaal en de minimaal voorgeschreven oppervlakte voor de varkens. Daarnaast signaleerde de NVWA niet-nalevingen die betrekking hadden op gebouwen en behuizing, voeder- en waterverstrekking en minimumverlichting.

LET OP! De inhoud van deze video kan als schokkend worden ervaren!


©Video: Animal Rights 

Krokodillen ontmoeten elkaar voor het eerst in DierenPark Amersfoort

De twee krokodillen in DierenPark Amersfoort zijn voor het eerst samen in hun verblijf te zien. “Twee krokodillen laten kennismaken is best spannend, want het kan er gevaarlijk enthousiast aan toe gaan”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “De ontmoeting verloopt tot nu toe rustig en de krokodillen nemen de tijd om elkaar eens kalmpjes te observeren.”

De krokodillen leefden hiervoor gescheiden van elkaar in de Amersfoortse dierentuin. “Het krokodillenmannetje is bijna dubbel zo groot als het vrouwtje en kan fanatiek reageren op vrouwelijk krokodillenschoon dat zijn verblijf binnenwandelt”, aldus de dierverzorger. “Wij waren dus erg benieuwd naar deze spannende krokodillenontmoeting en zijn blij dat de twee goed op elkaar reageren. Het vrouwtje zoekt haar partner vaak op en het krokodillenmannetje is zijn vrouwelijke wederhelft vooral roerloos aan het gadeslaan.”

De twee breedvoorhoofdkrokodillen in DierenPark Amersfoort behoren tot de kleinste krokodillensoorten ter wereld. “Zij worden niet groter dan tweeënhalve meter. Schattig kun je hen echter niet noemen, want met hun ongeveer zestig tanden kunnen zij razendsnel toehappen”, vertelt Thijs. “Het is nu afwachten of het mannetje ook ‘toehapt’ nu er een vrouwtje in zijn verblijf zit en of de twee elkaar zien zitten.” Het kersverse krokodillenpaar is te bewonderen in het krokodillenhuis van DierenPark Amersfoort.

Tot drie jaar celstraf voor inbrekers

Twee 19-jarige Amsterdammers zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot respectievelijk 36 en 30 maanden celstraf. Dit komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Ook is het duo veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 15.000 euro. Het OM is tevreden met de uitspraak van de rechtbank.

De mannen hebben in de nacht van 2 op 3 juli 2018 geprobeerd in te breken in een kledingzaak in Zwanenburg. Ze gebruikten daarbij putdeksels om de winkelruiten stuk te slaan. Een dag later komen ze terug naar de winkel en maken zij zich schuldig aan een poging overval waarbij ze een lifehammer gebruiken en dreigen met geweld. De winkeleigenaar weet de Amsterdammers echter met een hockeystick de winkel uit te jagen.

Omdat de winkeleigenaar vreesde dat de overvallers weer terug zouden komen, heeft hij beveiligers ingehuurd. Een groot deel van de kosten die hij hiervoor kwijt was, is volgens de rechtbank aan de Amsterdammers toe te rekenen.

De poging overval heeft een groot effect gehad op het winkelpersoneel, stelt de rechtbank. Uit een slachtofferverklaring blijkt dat een medewerkster van de winkel sinds de poging overval last heeft van nachtmerries, paniekaanvallen, nekklachten, concentratieproblemen en stress. Ze heeft minstens drie maanden niet kunnen werken. De veroordeelde Amsterdammers moeten van de rechtbank zowel de salariskosten van de winkeleigenaar als de zorgkosten van deze medewerkster terugbetalen.

De rechtbank veroordeelt beide mannen ook voor diefstallen en inbraak in Amsterdam en ziet geen aanleiding het jeugdstrafrecht voor ze toe te passen. Een derde persoon, een minderjarige jongen, stond 4 december voor de kinderrechter. Tegen hem is zes maanden jeugddetentie geëist en een pakket aan voorwaarden. Op 18 december doet de kinderrechter uitspraak in zijn zaak.

Recherche houdt verdachte poging verkrachting aan

Rechercheurs hebben op woensdag 5 december een verdachte aangehouden in verband met een poging verkrachting aan de Spaklerweg in Amsterdam in 2017. Het gaat om een 18-jarige inwoner van Uithoorn. Op het moment van de poging verkrachting was hij 17 jaar oud.

De poging verkrachting vond plaats in de nacht van zondag 16 op maandag 17 april 2017, rond 04.30 uur. Het was toen tweede Paasdag. Het slachtoffer fietste op die vroege ochtend vanuit het centrum over de Spaklerweg richting huis. Onderweg, ter hoogte van het parkeerterrein behorend bij het Delta Lloydgebouw, moest zij stoppen voor een sanitaire stop. Op het moment dat de vrouw gehurkt zat werd ze ineens vastgepakt door een man. Hij trok haar mee en probeerde haar te verkrachten. De vrouw verzette zich hevig, waarna de verdachte er vandoor ging op een opvallende fiets.

De verdachte en een gedeelte van het incident waren vastgelegd op bewakingscamera’s. Deze beelden zijn in de opsporingsprogramma’s Bureau 020 van AT5 en Opsporing Verzocht vertoond. Dit leverde belangrijke informatie voor het onderzoek op. Na een zeer uitgebreid en zorgvuldig onderzoek was er voldoende verdenking om de 18-jarige jongen op 5 december aan te houden als verdachte. Hij zit op dit moment vast voor verhoor.

AzG stopt met reddingswerk met Aquarius

Stichting Artsen Zonder Grenzen stopt met het reddingswerk met het schip de Aquarius op de Middellandse Zee. De reden is dat de Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, de hulp als onwettelijk heeft bestempeld, verdacht gemaakt en geblokkeerd, onder meer door landen onder druk te zetten de registratie van het schip in te trekken. Dat meldt Artsen zonder Grenzen op haar website. 

Volgens de stichting voldoet de Aquarius aan alle wet- en regelgeving en is de stiching volledig transparant over de activiteiten met het schip. Toch werd de registratie dit jaar tweemaal ingetrokken op politieke gronden. Daarnaast beschuldigt Italië Artsen zonder Grenzen ervan illegaal dumpen van afval.

Doelbewust gesaboteerd
‘Dit is een zwarte dag’, zegt algemeen directeur Nelke Manders. ‘Europa heeft gefaald om zelf middelen vrij te maken voor reddingsacties, sterker nog: het heeft doelbewust anderen gesaboteerd bij het verlenen van die hulp… Het stoppen van de Aquarius betekent dat er onnodig mensen op zee zullen omkomen zonder dat iemand daar weet van heeft.’

2.133 mensen omgekomen
Het einde van de reddingsacties met de Aquarius komt op een cruciaal moment. In 2018 zijn naar schatting 2.133 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. De meeste doden vielen onder mensen die over zee vertrokken uit Libië. Europese lidstaten jagen dit lijden aan door hun steun aan de Libische kustwacht. Zij heeft dit jaar meer dan 14.000 mensen op zee onderschept en hen onder dwang teruggebracht naar het onveilige Libië. Dit is een duidelijke schending van het internationale recht volgens Artsen zonder Grenzen. 

Toegang ontzegd
Geredde drenkelingen wordt de toegang tot veilige havens ontzegd, andere schepen mogen hen niet helpen en ze moeten weken op zee wachten op een beslissing over hun lot.

Niemand terugsturen naar Libië
In 2015 heeft Europa in de VN-Veiligheidsraad toegezegd dat niemand die op zee zou worden gered, zou worden teruggestuurd naar Libië. De praktijk is nu dat Europa het terugsturen naar Libië wel steunt. ‘Dit betekent dat kinderen, vrouwen en mannen in Libië zonder reden gevangen worden gezet’, zegt noodhulpcoördinator Karline Kleijer. ‘Dit beleid ontmoedigt ook bemanningen van alle zeeschepen drenkelingen te redden.’ Zolang het lijden op zee en in Libië voortduurt, zullen we naar wegen zoeken om hen te helpen.

Hasbro komt met Monopoly Fortnite

Sinds vandaag verkrijgbaar 'Monopoly Fortnite'. Deze exclusieve, Engelstalige, editie van Monopoly is ontstaan in nauwe samenwerking met Epic Games en is geïnspireerd op de populaire Fortnite videogame aldus producent Hasbro.

Geen Kalverstraat, maar Tilted Towers. Algemeen Fonds en Kans zijn vervangen door Trap- en Chest cards. In dit spel gaat het er niet om hoeveel je bezit, maar of je blijft leven. Daarom moeten spelers in plaats van geld, health points verzamelen. In Monopoly Fortnite claimen 2 tot 7 spelers de welbekende Fortnite locaties, bestrijden ze hun tegenstanders en is het de bedoeling dat je de Storm overleeft. 

Er zijn maar liefst 27 Fortnite outfits om mee te spelen. Spelers kunnen health packs verzamelen, muren bouwen en hun tegenstanders schade toebrengen. De laatste die overeind blijft, wint Victory Royale. 

Het spel is geschikt voor spelers vanaf 13 jaar en is met twee tot zeven spelers te spelen. De richtprijs voor het spel is 26,99 euro. 

Hasbro komt met Monopoly Fortnite
Hasbro komt met Monopoly Fortnite

Zanger Pete Shelley (63) overleden aan hartaanval

De Britse zanger Pete Shelley, mede-oprichter van de punkband Buzzcocks, is op 63-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij is overleden in zijn woonplaats Tallin in Estland waarhij in 2012 met zijn tweede vrouw Greta ging wonen. 

Shelly en Howard Deveto richtten in 1976 de Buzzcocks op naar voorbeeld van de Sex Pistols. De groep heeft in de Benelux nooit een hit gehad maar heeft een cultstatus in de punkwereld verworven. Van de Britse hitsingles is Ever fallen in love with someone (you shouldn't have fallen in love with) (1978) in de versie van Fine Young Cannibals (1987) bekend geworden.

Op 14 december zou de band optreden op het poppodium Luxor Live in Arnhem. Het is nog niet bekend of het optreden volgende week doorgaat zo laat een medewerker weten aan het NRC. 

 

OM eist 47 maanden voor ripdeal Hoofddorp

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft tegen drie mannen uit Zuid-Holland een gevangenisstraf van bijna vier jaar geëist. Het OM beschuldigt de verdachten van een gewelddadige overval op een bedrijf in Hoofddorp. Daarbij zijn dozen henneptoppen buit gemaakt.

Grof geweld
Verdachten hebben volgens het OM op 26 mei 2015 op klaarlichte dag een zeer brute overval gepleegd. Ze dragen bivakmutsen en kogelwerende vesten, en de mannen gebruiken automatische vuurwapens, waarmee zij hun slachtoffers bedreigen. Daarbij moeten de slachtoffers op de grond gaan liggen, de handen met tie wraps achter hun rug gebonden. Eén van de slachtoffers loopt een forse hoofdwond op doordat hij met een hard voorwerp op zijn hoofd is geslagen.

Professioneel
De overval is volgens de officier van justitie goed voorbereid: ‘’Dat blijkt uit de voorbesprekingen en voorverkenningen die verdachten hebben gedaan, het gebruik van gestolen auto’s met valse kentekenplaten, en gebruikmaking van afgeschermde telecommunicatie.’’ De officier vervolgt: ‘’Dit alles heeft zich kennelijk in het criminele milieu afgespeeld nu de overval betrekking had op dozen met henneptoppen. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan een zware vorm van criminaliteit, die niet alleen zeer bedreigend is en traumatiserend kan zijn voor de slachtoffers, maar ook veel onrust en gevoelens van onveiligheid veroorzaakt in de samenleving.’’

47 maanden
De officier van justitie eist tegen alle drie de mannen 47 maanden gevangenisstraf. In de strafeis heeft de officier rekening gehouden met het samenwerkingsverband, de professionele werkwijze en het wapentype dat is gebruikt. Ook het gebruikte geweld jegens de slachtoffers dragen bij aan de hoogte van de eis. Wel is rekening gehouden met het tijdsverloop in de zaak.

OM eist 47 maanden voor ripdeal Hoofddorp (Foto: Stockfoto Openbaar Ministerie)
OM eist 47 maanden voor ripdeal Hoofddorp (Foto: Stockfoto Openbaar Ministerie)

De Telegraaf: "PSG wordt voor 75 miljoen nieuwe werkgever van De Jong"

Niet Barcelona, niet Manchester City, maar Paris Saint-Germain wordt volgende zomer de nieuwe werkgever van Frenkie de Jong, aldus De Telegraaf.

Het dagblad heeft een foto gepubliceerd waarop een delegatie van de Franse topclub te zien is met zaakwaarnemer Ali Dursun. Ook sprak PSG al met Ajax en men zou ten volle bereid zijn om de gevraagde 75 miljoen euro op tafel te leggen. Marc Overmars bevestigt de gesprekken, maar volgens hem is er nog geen definitief akkoord.


De Telegraaf claimt dat dit 'zo goed als zeker' aanstaande is, al is onduidelijk wanneer dit dan bekend gaat worden, want beide ploegen zitten in een drukke fase van het seizoen. Voor Frenkie de Jong zou het een opluchting zijn omdat hij zich nu weer vol op zijn missie kan storten: kampioen worden met Ajax en zo ver mogelijk komen in de Champions League.

De keuze voor PSG is een verrassende, want lange tijd leek Manchester City de beste papieren te hebben. Daar zou de 21-jarige middenvelder in november zelfs hebben gesproken met Pep Guardiola, maar de club deed een stap terug vanwege mogelijke problemen met de Financial Fairplay-regels. De Parijzenaars maakten vervolgens dankbaar gebruik van die plotselinge radiostilte.

Onlangs liet sterspeler Kylian Mbappé zich ontvallen dat De Jong een enorme aanwinst zou zijn voor PSG en dat triggerde de clubleiding, die er vervolgens geen gras over liet groeien. Spaanse media claimden steeds dat Barcelona ook in de race was, maar De Telegraaf weet dat de Catalanen niet aan de hoge vraagprijs van Ajax konden voldoen. Daarom werd het een tweestrijd om zijn handtekening, die nu gewonnen lijkt door Paris Saint-Germain.

Zodra de deal openbaar wordt gemaakt, is De Jong de duurste transfer ooit in de Eredivisie. Dat record staat nu op naam van Davinson Sanchez, die vorige zomer voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur trok. Ook Arek Milik (32 miljoen, Napoli) bracht in 2016 veel geld in het laatje bij de Amsterdammers. De duurste Nederlander ooit blijft Virgil van Dijk met een transfer van 85 miljoen naar Liverpool.

Langgezochte agressieve winkeldief opgepakt

De politie heeft dinsdagmiddag in Amsterdam een langgezochte verdachte aangehouden in verband met het plegen van vele winkeldiefstallen. De 43-jarige man wordt verdacht van vele tientallen winkeldiefstallen waarvan er ook vele gepaard gingen met ernstige verbale bedreigingen, zelfs doodsbedreigingen.

In een aantal gevallen bedreigde hij het winkelpersoneel en een handhaver tevens met een mes. In sommige gevallen kwam de verdachte later zelfs terug om het personeel nog eens te bedreigen. De dreiging die van de verdachte uitging werd door diverse personeelsleden als dusdanig heftig ervaren, dat ze langdurig hun werk niet konden doen, overgeplaatst moesten worden of zelfs professionele psychische hulp nodig hadden.

De verdachte was onder andere actief op het Buikslotermeerplein, Oostelijke Handelskade, Jodenbreestraat, Eerste Oosterparkstraat, Overtoom, Spaarndammerstraat, Plein 40-45, 2e Hugo de Grootstraat en de Haarlemmerstraat. De verdachte gebruikte, naar later blijkt, een gestolen fiets om bij de winkels langs te gaan. Hij stal een verscheidenheid aan artikelen, van elektrische apparatuur, sportkleding tot parfum. De verdachte verkocht de gestolen spullen meestal zo snel mogelijk.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Langgezochte agressieve winkeldief opgepakt (Afbeelding: Politie.nl)
Langgezochte agressieve winkeldief opgepakt (Afbeelding: Politie.nl)

Diverse winkelketens waar de verdachte zijn slag steeds opnieuw sloeg maakten gebruik van WhatsApp-groepen. Door die WhatsApp-groepen en de beschikbare informatie werd het rechercheonderzoek vergemakkelijkt. In totaal zijn er 19 aangiften aan deze agressieve verdachte gekoppeld. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor veel meer winkeldiefstallen maar sommige winkels deden geen aangifte omdat het om een onbekende verdachte ging.

Bij een doorzoeking in een woning waar de verdachte verbleef is een mes aangetroffen waar hij mogelijk mee gedreigd heeft. Verder is een fiets aangetroffen die van diefstal afkomstig is en daarnaast is een behoorlijke hoeveelheid vermoedelijk gestolen kleding en sportkleding aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachte wordt vandaag, vrijdag 7 december, voorgeleid voor een rechter-commissaris.

Zeven keer #MeToo in de Tweede Kamer

Als je dacht dat #MeToo nu wel zo'n beetje een stille dood gestorven zou zijn, heb je het mis. In een werkbelevingsonderzoek zijn maar liefst zeven Tweede Kamermedewerkers uit de school geklapt. In vijf van de gevallen zou de seksuele intimidatie door een collega of leidinggevende hebben plaatsgevonden. In twee van de gevallen ging het om een extern iemand zoals een burger die de kamer bezocht.

Vier van de zeven zeggen dat ze het al eens eerder aangekaart hebben bij een leidinggevende of vertrouwenspersoon. Vervolgens zou er onvoldoende of zelfs niets met hun klacht zijn gedaan. Wat er dan wel mee is gebeurd, wordt niet duidelijk. Dit blijkt uit intern onderzoek door de Tweede Kamer dat in handen is van het NRC. Uit datzelfde onderzoek komt naar buiten dat 33 mensen een klacht hebben ingediend over bedreiging of agressie, zijn er 22 pesters in de Tweede Kamer en klagen er 18 over discrimineren. 

'Drugsproducenten spelen voor Sinterklaas'

Woensdagavond 5 december 2018 besloten een stel drugsproducenten voor sinterklaas te spelen in de buurt van Bilthoven. Rond 20.00 uur werd er een grote lading drugsafval gevonden aan de Vuurscheweg nabij Bilthoven en de Lage Vuursche. In totaal werden 66 vaten van verschillende inhoud gevonden en daarnaast 20 vuilniszakken met afvalstoffen die zijn ontstaan bij de productie van vermoedelijk harddrugs. De politie zoekt getuigen van deze dumping.

Herkomst vaten
Gezien de omvang van de dumping zijn de vaten waarschijnlijk vervoerd in een bestelauto of kleine vrachtwagen. Illegale dumpingen vinden vaak plaats in het donker. De pollitie hoopt dat er mensen zijn die ‘s avonds of ‘s nachts iets bijzonders gezien hebben in de buurt van de Vuurscheweg tussen Bilthoven of de Lage Vuursche of wellicht weten waar de vaten vandaan komen. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Drugsproducenten spelen voor Sinterklaas' (Foto: Politie.nl)
'Drugsproducenten spelen voor Sinterklaas' (Foto: Politie.nl)

Metin Çelik lijsttrekker DENK Zuid-Holland

DENK maakte eerder bekend dat zij deelneemt aan de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. De ervaren politicus Metin Çelik wordt lijsttrekker voor DENK Zuid-Holland. “Het is geweldig dat ik mijn ervaring en enthousiasme kan inzetten als lijsttrekker voor DENK Zuid-Holland. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik, samen met een zeer gemotiveerd team, het geluid van DENK goed zal vertegenwoordigen.”, aldus Metin Çelik.

Eerder was Metin Çelik Tweede Kamerlid, gemeenteraadslid in Rotterdam en tot voor kort Statenlid voor de Provincie Zuid-Holland. Ook werd hij in 1999 verkozen tot meest talentvolle politicus in Rotterdam en was in 2010, in zijn eerste jaar als Kamerlid, genomineerd als politiek talent in de Tweede Kamer. De lijsttrekker van DENK Zuid-Holland staat in nauw contact met burgers. Zo werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau, een benoeming wegens bijzondere verdiensten jegens de samenleving, bekleed hij een managementfunctie bij de Nationale Politie en is betrokken bij diverse onderwijsinstellingen als gastdocent en lid van de Raad van Toezicht.

Metin Çelik: “Ik heb de afgelopen tijd gezien hoe DENK het geluid van een grote groep mensen in de samenleving laat horen. Een groep mensen die eerder niet of nauwelijks werden gehoord. Ik heb gezien met hoeveel enthousiasme en positieve energie DENK’ers dagelijks werken aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving. Het is een fantastische ontwikkeling waar ik absoluut onderdeel van uit wil maken.”

DENK voorzitter Selçuk Öztürk: “Wij zijn zeer verheugd dat Metin Çelik de lijst voor DENK Zuid-Holland gaat aanvoeren. Wij hebben de overtuiging dat het een mooie campagne wordt richting de Provinciale Statenverkiezingen. Met al zijn politieke ervaring is Metin Çelik zeker een aanwinst voor onze groeiende organisatie.”

De komende periode zal Metin Çelik zich onder meer richten tot het mede samenstellen van het verkiezingsprogramma alsmede het organiseren van verschillende campagneactiviteiten. In Zuid-Holland gaat DENK voor 4 zetels in de Provinciale Staten. De volledige kandidatenlijst van DENK Zuid-Holland en het verkiezingsprogramma worden op korte termijn bekend gemaakt.

Metin Çelik lijsttrekker DENK Zuid-Holland (Foto: DENK)
Metin Çelik lijsttrekker DENK Zuid-Holland (Foto: DENK)

Far Cry New Dawn onthuld

Vannacht tijdens de Video Game Awards is Far Cry New Dawn onthuld. Het vervolg op Far Cry 5 speelt zich af in een post-apocalyptische wereld en is vanaf 15 februari 2019 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zeventien jaar na een wereldwijde nucleaire ramp, belandt de speler in een bijna onherkenbaar en verwilderd maar prachtig Hope County, Montana. Na de chaos begon het normale leven hier stilaan terug te keren, tot de overlevenden te maken kregen met een nieuw kwaad: The Twins, Mickey en Lou, leiders van de genadeloze Highwaymen bende. Deze tweelingzussen zijn opgegroeid zonder wetten of regels en zijn vastberaden om de overlevenden te beroven van al hun bezittingen. Aan spelers de taak om daar een stokje voor te steken.

Spelers bereiden de strijd tegen The Twins voor in thuisbasis Prosperity. Hier starten spelers, samen met de overlevenden, een eigen community, maken ze wapens en voertuigen en trainen ze hun Guns for Hire, onder wie een aantal bekende gezichten. Deze thuisbasis wordt gedurende de game verder uitgebouwd en biedt zo meer mogelijkheden om krachtigere wapens en uitrusting te maken. De thuisbasis is eveneens het startpunt voor Expeditions. Deze avonturen spelen zich af op uiteenlopende, memorabele locaties in de Verenigde Staten. Daar is het aan spelers om waardevolle materialen veilig te stellen en zo snel mogelijk weer weg te glippen, terug naar Hope County.

Far Cry New Dawn wordt ontwikkeld door Ubisoft Montreal in samenwerking met Ubisoft Shanghai, Ubisoft Kiev en Ubisoft Bucharest. Dit stand-alone vervolg op Far Cry 5 brengt voor het eerst een post-apocalyptische setting naar de Far Cry-serie. Spelers verzamelen een divers gezelschap Guns en Fangs for Hire of nodigen een vriend uit om hen te helpen in coöp en beleven zo de wildste Far Cry-avonturen tot nu toe.

 Far Cry New Dawn is nu te pre-orderen, onder meer in de Ubisoft Store, voor een adviesprijs van € 44,99.

Defensie en bedrijfsleven slaan handen ineen

Voorzitter van ondernemersorganisatie FME Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen nemen binnenkort voor 1 dag elkaars werk over. Met die belofte trapten ze gisteren een uitwisselingsprogramma af voor medewerkers van Defensie en het bedrijfsleven.

De afspraak werd beklonken in de Haagse Malietoren, tijdens de Summit van het Platform Defensie Bedrijfsleven NL Next Level. Daar draaide het allemaal om de samenwerking tussen Defensie en bedrijfsleven. Zo’n 300 branchevertegenwoordigers en leden uit de topsectoren van Economische Zaken en Defensie kwamen er bij elkaar.

Vissen in dezelfde vijver
Staatssecretaris Barbara Visser sprak over de meerwaarde van een goede samenwerking. "Defensie en het bedrijfsleven vissen vaak in dezelfde vijver bij de zoektocht naar technisch personeel. Door samen te werken, personeel uit te wisselen en te streven naar duaal werkgeverschap, kunnen we het schaarse personeel goed benutten. Dit levert een win-win-win situatie op. Want voor personeel is het natuurlijk een mooie ervaring om ergens anders een kijkje in de keuken te nemen.’’

Duurzaam netwerk
Het Civiel Militair Professional Uitwisselingsprogramma (CiMPUP) is zo’n opstapje naar duaal werkgeverschap. Daarbij ruilen Defensie en het bedrijfsleven van personeel op gelijksoortige functies, voor enkele dagen tot 1 jaar. Zo ontstaat de basis voor een duurzaam netwerk waarbij leren en het uitwisselen van kennis en ervaring centraal staat. Deze Summit zijn er zo’n 30 zeer gevarieerde opdrachten bekend gemaakt en sommige functies daarvoor al ingevuld.

Verslechterde veiligheidssituatie
Wijnen: “Defensie zit midden in een transitieproces naar een toekomstbestendige adaptieve krijgsmacht. We moeten onze blik naar buiten richten en intensiever samenwerken met het bedrijfsleven. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken.” De generaal benadrukte de noodzaak daartoe. “We hebben te maken met een verslechterde veiligheidssituatie. Tel daar de snelle technologische ontwikkelingen bij op. Die veroorzaken, ook op militair terrein, een ware revolutie. Dit kunnen we als Defensie alleen niet aan. We hebben het bedrijfsleven en kennisinstituten keihard nodig.”

Economische vooruitgang
Dezentjé Hamming noemde op haar beurt het belang van Defensie voor het bedrijfsleven: “Wij hebben baat bij een sterke, innovatieve krijgsmacht en een veiligere wereld. Zonder veiligheid en stabiliteit is economische vooruitgang en welvaart een utopie.”

Defensie en bedrijfsleven slaan handen ineen (Foto: Defensie)
Defensie en bedrijfsleven slaan handen ineen (Foto: Defensie)

Prinses Amalia blaast 15 kaarsjes uit

Hiep hiep hoera! Prinses Amalia is vandaag 15 jaar! Ze werd in 2003 om 17:01 uur geboren in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Ruim een half jaar later werd de prinses gedoopt in de Grote Kerk (ook wel Sint-Jacobskerk), eveneens in Den Haag. Haar doopnamen zijn Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. 

Prinses Amalia in het koninklijk paleis in Amsterdam (Foto: RVD - Erwin Olaf )
Prinses Amalia in het koninklijk paleis in Amsterdam (Foto: RVD - Erwin Olaf )

The Dread Wolf staat op in Dragon Age-teaser

Dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een nieuw deel in de Dragon Age-serie, was bekend. Maar nu is er op The Game Awards een eerste teaser getoond, die oproept tot vragen.

"So you found me at last, I suspect you have questions," horen we voordat groot #TheDreadWolfRises in beeld verschijnt. De titel Dread Wolf is een verwijzing naar Fen’Harel, een elven godheid uit de lore van Dragon Age. Het lijkt erop dat de volgende game in ieder geval wat dieper ingaat op dit personage.

In een blogpost op de website van BioWare geeft uitvoerend productent Mark Darrah aan dat ze nog geen verdere details over de nieuwe Dragon Age naar buiten brengen. Hij wil wel even aangeven dat hij een sterk team heeft samengesteld bestaande uit Dragon Age-veteranen die aan de eerdere games hebben meegewerkt. Met sommige mensen werkt hij zelfs al samen sinds Baldur’s Gate.

Verder dus nog weinig info behalve de hieronder te bekijken trailer. En natuurlijk de officiële bevestiging dat er echt een nieuwe Dragon Age aan zit te komen.

Op zoek naar huis in The Last Campfire

No Man’s Sky-ontwikkelaar Hello Games heeft The Last Campfire aangekondigd tijdens The Game Awards. Deze game valt in de categorie ‘Hello Games Short': een kleinere titel die vooral geldt als creatieve uitspatting van de studio. Ook de ontwikkelaar van LostWinds werkt mee aan dit project.

The Last Campfire is een avonturengame waarin een verdwaald kooltje op zoek is naar zijn huis – en naar een diepere betekenis in het leven. De game zit vol met vreemde verdwaalde wezens en mysterieuze ruïnes in een verwilderde wereld.

Een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt, wel dat de game ergens in 2019 verschijnt. En dan in ieder geval op Steam, of er ook consoleversies gepland staan is vooralsnog onbekend. Laat je hieronder meevoeren in de sfeervolle trailer.

Mortal Kombat 11 aangekondigd

Netherrealms Studios heeft Mortal Kombat 11 aangekondigd. Wij hopen dat de soundtrack beter wordt dan in onderstaande trailer.

Als we iets uit de trailer moeten opmaken is het dat er blijkbaar iemand met de tijd kan rommelen door middel van een grote zandloper. Er zijn weer wapens in de vechtgame, na afwezigheid van enkele delen. En natuurlijk zijn Raiden en Scorpion in ieder geval van de partij.

Mortal Kombat 11 komt naar PlayStation4, Xbox One, pc en Switch. Als je nu preordert krijg je early access voor de bad guy Shao Kahn. Op 17 januari komt er een evenement waarin de makers meer over de game gaan vertellen.

Stranger Things 3: The Game aangekondigd

Stranger Things 3: The Game is aangekondigd tijdens The Game Awards. Deze beat-em-up met wat lichte puzzelelementen zal vooral draaien om de gebeurtenissen in het aankomende seizoen van de immens populaire Netflix-serie, al zal de game ook zijn eigen verrassingen kennen.

Stranger Things 3: The Game heeft wat weg van de eerder uitgekomen smartphonegame van de serie, maar dan ogen de personages en de omgeving wat realistischer en moderner. De game komt uit met co-op cross-play voor Xbox One, Switch en pc. Over een PlayStation 4-versie is met geen woord gerept. Het is goed mogelijk dat die wel komt, maar dan zonder cross-playmogelijkheden. Een releasedatum is nog niet genoemd.

Bekijk de trailer van Stranger Things 3: The Game hieronder. Deze geeft vooral een beeld van de game, spoilers voor het nieuwe seizoen hebben we niet kunnen ontdekken.

FOK! Wat een weer: guur herfstweer

Het is bewolkt en het regent of motregent vrijwel overal. In de loop van de ochtend wordt het in het midden en zuiden tijdelijk droger. In de middag gaat het van het westen uit weer overal regenen. In de avond volgen er enkele opklaringen en komen er vooral in de kustgebieden enkele buien voor, mogelijk met korrelhagel en onweer. De maximumtemperatuur is ongeveer 12°C. De zuidwestenwind is matig, aan de westkust vrij krachtig tot krachtig. Vanochtend neemt de zuidwestenwind boven land toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de eerste helft van de middag zijn er aan zee enige tijd zware windstoten mogelijk van circa 85 km/uur. Gedurende de namiddag verplaatsen deze windstoten zich oostwaarts over het land, lokaal tot ca. 75 km/uur. De wind draait na de kortdurende windstoten naar west en zwakt dan af naar matig, aan zee naar vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind weer naar zuidwest.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar ontstaan er verspreid over het land buien, lokaal mogelijk met korrelhagel en onweer. De minima liggen tussen 4°C plaatselijk in het oosten en 8°C aan zee. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige tot harde zuidwestenwind. In de loop van de nacht neemt langs de kust de kans op zware windstoten rond 75 km/uur weer toe.

Zaterdagochtend begint buiig, tegen de middag trekken de meeste buien weg naar Duitsland en wordt het tijdelijk droger met enkele opklaringen. Aan het einde van de middag bereikt een gebied met buiige regen het zuidwesten en dit gebied breidt zich in de avond over het hele land uit. Plaatselijk is dan ook korrelhagel of onweer mogelijk. Het wordt ongeveer 9°C. De wind draait in de ochtend naar west en neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig tot krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer blijft de wind krachtig tot hard, in het Waddengebied komt van tijd tot tijd een stormachtige wind te staan. In de middag draait de wind tijdelijk naar zuidwest. Een groot deel van de dag komen er in de kustgebieden zware windstoten voor tot ca. 85 km/uur, in de avond kunnen er ook landinwaarts weer (zware) windstoten rond 75 km/uur voorkomen, met name in het zuiden. (Bron: KNMI)

Nederland

Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)
Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Man hoest unieke bloedprop op na opname in ziekenhuis

Een 36-jarige man in het Amerikaanse Californië werd opgenomen met chronische hartklachten. De hevig hoestende man had eerder al een pacemaker gekregen en werd in het ziekenhuis van de University of California in San Francisco behandeld.

Gedurende de week dat de man in het ziekenhuis verbleef bleef de man flink slijm en bloed ophoesten, kreeg ademhalingsproblemen en kreeg hierdoor steeds meer zuurstof toegediend. Tijdens een enorm zware hoestbui hoestte de beste man plots een stuk long naar buiten, een flink stuk ook nog.

Dit was zo'n enorm zeldzaam geval van amputatie, dat deze zaak gepubliceerd werd in het zeer hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

Update 7-12 07:45
User Lios was zo vrij om ons er op te wijzen dat het niet om een stuk long gaat, maar om een 'cast of the right bronchial tree', oftewel een afdruk, oftewel een bloedprop. Wel heel uniek, zo groot en intact. Hoe dan ook, het blijft een freaky ding. 

De man werd nog een week behandeld voor zijn aandoening, maar stierf ruim een week later aan complicaties van zijn hartkwaal.

Obsidian werkt aan The Outer Worlds

Obsidian heeft hun nieuwe project aangekondigd: The Outer Worlds. Het betreft een singleplayer first-person sci-fi RPG uit handen van de makers van Fallout en Fallout: New Vegas. De game is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

In The Outer Worlds ontwaak je uit een diepe slaap op een ruimteschip dat verloren raakte onderweg naar Halcyon. Halcyon is de grootste aardse kolonie aan het randje van de melkweg. Je komt terecht in een samenzwering dat deze kolonie probeert te verwoesten. Jouw acties beïnvloeden de uitkomst van dit conflict.

Bekijk de trailer hieronder. The Outer Worlds moet in 2019 beschikbaar komen.

Verhaaltrailer Anthem toont slechterik

Anthem was aanwezig tijdens de Video Game Awards en werd getoond in de vorm van een verhaaltrailer. Deze trailer toont The Dominion, een groep dat men veilig wil houden door ze te controleren en aan een kort lijntje te houden.

Weinig verrassend wil de grote slechterik van de game, The Monitor, Anthem gebruiken om de macht over te nemen (en zogenaamd de oorlogen te stoppen). Hoe dit er allemaal uitziet kun je in de trailer hieronder zien.

De pre-order demo van Anthem begint op 25 januari. De open bèta begint voor iedereen op 1 februari. Vervolgens lanceert Anthem op 22 februari voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Epic Games Store is live en gaat gratis games aanbieden

Epic gaat meer games aanbieden via hun Epic Games Store. Hier bieden ze een groter deel van de omzet aan de ontwikkelaars in kwestie en gaan ze ook gratis games in aanbieden.

De eerste drie games die zijn toegevoegd zijn Hades, Ashen en Hello Neighbor: Hide and Seek. Van 14 tot 27 december wordt Subnautica gratis aangeboden. Van 28 december tot 10 januari is het de beurt aan Super Meat Boy. Epic Games neemt de kosten van deze gratis releases op zich.

Epic lijkt hiermee direct de strijd aan te willen gaan met Steam. Of dat succesvol gaat uitpakken is afwachten.

Marvel Ultimate Alliance 3 exclusief naar Nintendo Switch

Tijdens de Video Game Awards is een nieuwe Marvel Ultimate Alliance aangekondigd. De serie keert na tien jaar terug, exclusief op Nintendo Switch. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order wordt ontwikkeld door Team Ninja en uitgegeven door Nintendo zelf.

In de Action RPG komt het ultieme team van Marvel superhelden samen. Speel als The Avengers, The Guardians of the Galaxy, de X-Men en meer. Samen neem je het op tegen Thanos en zijn wrede leden van The Black Order. De game staat gepland voor ergens in 2019.

De eerste trailer kun je hieronder bekijken.

CPB: 'Overheid moet innovatiebeleid moderniseren'

Om innovatie te stimuleren in het digitale tijdsperk is aanpassing van het innovatiebeleid van de overheid nodig. Beleid kan beter aansluiten bij de manier waarop bedrijven innoveren. Dit is veranderd door de digitalisering van de economie. Innovatie is meer dan in het verleden gebaseerd op allerhande beschikbare data. Bedrijven gebruiken (vaak gratis) softwarecode en wetenschappelijke inzichten en kunnen innovatieve projecten gemakkelijker (deels) uitbesteden of delen met andere bedrijven. Bedrijven die vooroplopen, zijn moeilijker dan in het verleden in te halen door concurrenten. Dit is de belangrijkste conclusie uit de zojuist verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘Digitalisering van R&D’.

Effectief overheidsbeleid biedt gelijke kansen aan voorlopers en bedrijven die ze uitdagen. Om de koppositie te verkrijgen geven grote techbedrijven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dit levert hen veel voordeel op en doordat deze bedrijven meer gebruikers hebben, verkrijgen zij automatisch meer data. Dat biedt hen meer houvast voor innovaties. Zo wordt de markt dynamischer. Een van de grootste innovatiesubsidies, de Innovatiebox, geeft nu vooral koplopers financieel voordeel en hun uitdagers daardoor een relatief nadeel. Dit terwijl concurrentie belangrijk is om tot nieuwe innovaties te komen.

Open data en opensourcesoftware verdienen meer aandacht in modern innovatiebeleid. De overheid kan dat doen door zelf actiever data te delen en de ontwikkeling van opensourcesoftware te steunen. Ook de bestaande beleidsinstrumenten kunnen beter aansluiten bij bedrijven met veel digitale R&D. Bijvoorbeeld door niet alleen subsidieaanvragen voorafgaand aan de R&D-werkzaamheden toe te staan, maar ook achteraf, en ook door uitbestede R&D te steunen.

Digitalisering vraagt modernisering innovatiebeleid (Afbeelding: CPB)
Digitalisering vraagt modernisering innovatiebeleid (Afbeelding: CPB)

God of War wint Game of the Year bij The Game Awards

God of War was vandaag de grote winnaar bij The Game Awards. De game van Sony Santa Monica sleepte 'Game of the Year' in de wacht en versloeg daarmee onder andere Red Dead Redemption 2. The Game Awards is een grote Amerikaanse show die ook wel 'de Oscars van games wordt genoemd'. Naast de prijzen worden er ook veel nieuwe games aangekondigd.

Red Dead Redemption 2 won andere awards, zoals 'best narrative' en 'best music.

Voor Game of the Year waren de volgende games genomineerd:
Assassin’s Creed Odyssey
Celeste
God of War

Marvel’s Spider-Man
Monster Hunter: World
Red Dead Redemption 2


Anti-ISIS-coalitie bespreekt wereldwijde dreiging ISIS

De internationale coalitie tegen ISIS wil deze terroristische groepering volledig verslaan. Over de inspanningen die dat vergt spraken minister  en 12 Defensie-collega’s donderdag in het Canadese Ottawa. Nu de militaire strijd op de grond zijn einde nadert, komen er andere vraagstukken in beeld. Daarom spraken de aanwezigen ook over de wereldwijde dreiging van ISIS en gerelateerde groepen.

Afrekenen met ideologie
Bijleveld: “Ik ben trots op wat we met deze coalitie hebben bereikt. Ik verwacht ook veel van onze gezamenlijke inspanningen voor een veilig en stabiel Irak. We moeten beseffen dat we nog niet hebben afgerekend met het gedachtengoed van ISIS. Zelfs niet nu we de terreurorganisatie militair vrijwel hebben verslagen.”

De Defensieministers benadrukten dan ook dat het gevecht nog niet voorbij is. Bijleveld: “Voor blijvende vrede moeten we onze inspanningen voortzetten. Na het militaire succes, is het zaak ook ‘the day after’ te winnen. Daarom blijft Nederland toegewijd aan de strijd tegen ISIS.”

Toekomst
Voor een bestendige toekomst is ook niet-militaire inzet gewenst, zoals wederopbouw en stabilisatie van Irak. Denk daarbij aan capaciteitsopbouw van instituties zoals politie en leger en de re-integratie van oud-strijders. Maar ook diplomatieke betrokkenheid is gewenst, net als verzoening en verantwoording van het land.

De Canadese minister Harjit Saijan en zijn Amerikaanse ambtsgenoot James Mattis zaten de vergadering voor. Op de agenda stonden verder een briefing over de status van de militaire strijd en een update over de actuele politieke en veiligheidssituatie in Syrië en Irak.

Nederland draagt bij aan de strijd tegen ISIS met onder meer militaire adviseurs en trainers in Erbil en Bagdad. Ook zijn 4 Nederlandse F-16’s actief in de luchtcampagne boven Syrië en Irak. De inzet van de F-16's stopt in januari.

Vlnr: De defensieministers James Mattis, Ank Bijleveld-Schouten en Harjit Saijan. (Foto: Defensie)
Vlnr: De defensieministers James Mattis, Ank Bijleveld-Schouten en Harjit Saijan. (Foto: Defensie)

Psychonauts 2-gameplay onthuld

Psychonauts 2 is al een paar keer uitgesteld door Double Fine, maar het toonde vandaag eindelijk voor het eerst veel gameplay tijdens The Game Awards. Psychonauts 2 haalde in 2016 vier miljoen dollar op via crowdfunding.

Dit is natuurlijk de sequel op de bizarre platformer waarin een geheime organisatie van mensen met psychische krachten in het hoofd van andere mensen duiken om problemen op te lossen. De game moet in 2019 uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

Stadsvogels nemen af in populatie

In de periode 1990–2017 zijn de populaties van 13 van de 20 voor de stad kenmerkende broedvogelsoorten juist in het stedelijk gebied in aantal afgenomen. De kuifleeuwerik is als broedvogel zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. Alleen van de huiszwaluw neemt sinds 1990 de populatie toe, zowel in de stad als landelijk. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Sovon.

In 2015 besloeg het stedelijk gebied in ons land 16 procent van het totale landoppervlak. Alle vogelsoorten waarvan meer dan 32 procent van de Nederlandse populatie in de stad broedt, noemen we stadsvogels. Het gaat om 20 vogelsoorten. In de afgelopen 27 jaar zijn de populaties van deze soorten in de stad gemiddeld met meer dan de helft afgenomen.

Huiszwaluw als enige stadsvogel in de lift
Veel broedvogels die afhankelijk zijn van de stedelijke omgeving of daar veel voorkomen, gaan in aantal achteruit in het stedelijk gebied. Dit geldt voor 13 van de 20 soorten stadsvogels. Onder deze soorten zijn de huismus, de kauw, de merel en de spreeuw. De kuifleeuwerik is zelfs helemaal uit ons stadsbeeld verdwenen. De populatie Europese kanaries bestond in 2017 nog uit 1 procent van het aantal in 1990.

Alleen de huiszwaluw neemt sinds 1990 in het stedelijk gebied in aantal toe. Deze toename volgt op een afname van ongeveer 80 procent in de decennia daarvoor. Van zes soorten is de populatie sinds 1990 stabiel: ekster, gaai, groenling, koolmees, pimpelmees en putter.

Het aantal eksters en kauwen neemt de laatste tien jaar overigens weer toe. Daar staat tegenover dat de groenling, de koolmees en met name de staartmees de laatste tien jaar juist weer in aantal afnemen.

Landelijk toename voor zeven soorten stadsvogels
Buiten de steden groeien de populaties van sommige van deze soorten nog wel. Zeven soorten zijn sinds 1990 landelijk in aantal toegenomen. Vier soorten zijn stabiel gebleven, negen soorten gaan ook landelijk achteruit.

Van acht soorten ligt de populatie-ontwikkeling in het stedelijk gebied lager dan landelijk. Dit geldt onder meer voor de putter, de zanglijster en de groenling. Voor geen enkele soort ligt de ontwikkeling in het stedelijk gebied hoger dan de landelijk trend. Dit wijst erop dat de stedelijke omgeving voor stadsvogels als broedplek minder geschikt is geworden ten opzichte van het buitengebied.

Virtuele seks op Second Life leidde tot afpersing in de echte wereld

Identiteitsdiefstal, sextortion en inbreken op de computer van de voormalige baas om zo een betere ontslagvergoeding te krijgen. Tijdens een speciale cybercrime-zitting bij de Haagse rechtbank kwam gisteren een variatie aan computercriminaliteit voorbij. Het OM eiste taakstraffen tot 240 uur.

De zitting opende met een zaak waarin de virtuele en de echte wereld zich met elkaar vermengden. Het slachtoffer was actief op SecondLife, een fantasiewereld op internet waar mensen elkaar als avatars ontmoeten en dingen doen en bespreken die zij (meestal) in het echt niet doen. Zo had de avatar van het slachtoffer virtueel SM-contact met de avatar van de verdachte waarin hij de slaafrol had.

Daarbij wist de verdachte – een 47-jarige man uit Oploo (Noord-Brabant) – op slinkse wijze het telefoonnummer en adres van het slachtoffer te bemachtigen, evenals pikante foto’s die hij van de computer van het slachtoffer had gehaald. Vervolgens begon hij hem te chanteren. Het slachtoffer moest betalen. Zo niet, dan zou hij de foto’s plaatsen op een speciaal daartoe aangemaakte website onder de naam van het slachtoffer. De verdachte voegde ook daad bij woord en plaatste daadwerkelijk enkele foto’s. Hij dreigde dat er meer zouden volgen. En ook dat hij familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer op de website zou wijzen, tenzij het slachtoffer 1000 euro betaalde. Gisteren hoorde de verdachte 240 uur taakstraf tegen zich eisen (waarvan de helft voorwaardelijk).

Depressief
In de tweede zaak ging het onder meer om een identiteitsdiefstal die aan het rollen kwam na een uitzending van RTL Late Night uit december 2016. Ten einde raad vertelde een meisje uit Gouda daarin hoe iemand haar foto en naam van internet had geplukt en die misbruikte voor nep-accounts met een seksuele lading. Het meisje leed zo onder dit misbruik dat zij nauwelijks meer onder de mensen durfde te komen en depressief werd.

Politieonderzoek leidde naar een 20-jarige vrouw uit Zeist. Zij gebruikte de nep-accounts om zogenaamd tegen betaling seksuele diensten aan te bieden. Via hitsige chats verleidde zij mannen om voor camera te masturberen. De volgende stap was dan geen spannend afspraakje, maar chantage met het openbaar maken van de beelden. Tenzij er geld werd overgemaakt. Ze accepteerde ook cadeaukaarten. Tegen haar eiste de officier van justitie vandaag 200 uur taakstraf (waarvan 80 uur voorwaardelijk).

Bonje met de baas
De derde zaak lag genuanceerder. Het ging om twee “werknemers” (een 48-jarige man uit Gouda en een 66-jarige Hagenaar) van een Haags bedrijf dat in financiële nood zou verkeren. Zij hadden onder andere daarover bonje met hun baas. De 48-jarige Gouwenaar was ontslagen en voerde een civiele rechtszaak tegen zijn baas voor een hogere ontslagvergoeding.

Om daarin sterker te staan gebruikte de 48-jarige gegevens afkomstig van de server van het bedrijf, terwijl hij al was ontslagen. Met behulp van zijn nog werkende inloggegevens wist de 66-jarige de hand te leggen op gegevens die de ontslagen man inbracht in de civiele zaak. Hoewel beiden vonden dat zij hiermee in hun recht stonden, vergeleek de officier van justitie die met ‘inbreken bij een notoire dief om deze het voordeel van zijn criminele activiteiten te ontnemen’.

Misbruik van inlognaam
Ofwel, niet iets wat je zomaar mag doen wat ook blijkt uit eerdere vonnissen. Die zeggen dat je inlognamen en wachtwoorden alleen mag gebruiken met het doel waarvoor ze zijn verstrekt. Tegen de 66-jarige eiste de officier 240 uur taakstraf (waarvan 80 uur voorwaardelijk) en tegen de 48-jarige 180 uur taakstraf (waarvan 60 uur voorwaardelijk). Het verschil lag voor de officier erin dat de 66-jarige veel vaker met dubieuze bedoelingen had ingelogd.

De uitspraak is over twee weken.

Abzu-ontwikkelaar kondigt The Pathless aan

The Pathless is vandaag onthuld bij The Game Awards. De enigszins mysterieuze game wordt gemaakt door Giant Squad, bekend van de prachtige onderwater duik-game Abzu. Je speelt als een jager op een mythisch eiland en je doel is om onder andere een bos te verkennen, puzzels op te lossen en magische beesten neer te halen.

Bekijk de eerste trailer van de game hieronder. Het moet in 2019 uitkomen voor PS4 en pc via de Epic Games Store.

Rage 2 komt in mei uit

Bethesda heeft de releasedatum van Rage 2 bekendgemaakt. De game komt 14 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Mensen met een pre-order ontvangen een exclusieve missie met de naam Cult of the Death God en krijgen het armor en pistol van Nicholas Raine.

In Rage 2 speel je in een tijd waarin de aarde aan het herstellen is van een groot ongeluk. De wereld begint weer te leven, facties bestaan, maar de mensheid is zelf nog niet hersteld. Jij speelt iemand met superpowers. Als je genoeg vijanden dood, dan vult een meter zich. Eenmaal vol, dan kun je Overdrive starten. Je beweegt sneller, je ziet vijanden beter en je health wordt ook nog eens aangevuld. Hiermee word je dus bijna onoverwinnelijk en schiet je de hordes aan vijanden nog makkelijker af.

Joker van Persona 5 in Super Smash Bros Ultimate

Nintendo heeft een nieuw DLC-personage bekendgemaakt voor Super Smash Bros. Ultimate. Joker uit Persona 5 komt meevechten.

Joker is de hoofdrolspeler in de JRPG Persona 5. Nintendo is een samenwerking met Atlus aangegaan om hem in de crossover vechtspel te krijgen. Of er andere spirits uit Persona 5 toegevoegd worden valt nog te bezien, maar we verwachten in ieder geval een arena gebaseerd op de game. Wil je weten hoe Super Smash Bros. Ultimate is dan kun je onze review lezen. De game is vanaf vandaag uit op Nintendo Switch.

Crash Bandicoot racet met nitro

De geruchten warenw el erg sterk en nu is het dan officieel: Actvision werkt aan Crash Team Racing Nitro-Fueled, een in HD-geremasterde versie van Crash Team Racing.

Crash Team Racing Nitro-Fueled is ontwikkeld door Beenox en wordt uitgegeven door Activision. De game is een volledige remaster van de originele Crash racing game en brengt alle bekende personages, karts, tracks en arena’s naar moderne consoles in HD. Crash, Coco en Dr. Neo Cortex nemen het op tegen het personage Nitros Oxide om onze planeet van de vernietiging te redden. Deze nieuwe versie brengt alle spelstanden terug, inclusief Adventure, Arcade Single Race, Arcade Cup Race, Time Trials en Battle Mode. Je kunt Crash Team Racing Nitro-Fueled zowel online als offline spelen in single- en multiplayer modus.

"De liefde die fans voelen voor Crash Team Racing maakt duidelijk dat het meer is dan gewoon een leuke kart racing game en we vinden het geweldig dat we fans eindelijk kunnen laten zien waar we aan hebben gewerkt voor het twintigste jubileum", zegt Thomas Wilson, co-studiohoofd bij Beenox. "We hebben Crash Team Racing helemaal opnieuw gemaakt, met alle personages en tracks die spelers zich herinneren, maar dan met nieuwe animaties en details die op het originele platform gewoon niet mogelijk waren. We kunnen niet wachten om te zien hoe fans in de online-multiplayer het tegen elkaar gaan opnemen."

Spelers kunnen nu al de speciale editie Crash Team Racing Nitro-Fueled Nitros Oxide Edition preorderen. In deze digitale deluxe editie is het personage Nitros Oxide direct speelbaar in alle spelstanden. Naast de volledige game krijgen spelers met deze versie ook o.a. Oxide’s Hovercraft kart en space skins voor Crash, Coco en Cortex. Koop je de normale editite dan kun je het personage Nitros Oxide en Oxide’s Hovercraft kart vrijspelen door de uitdagingen aan te gaan in de Adventure Mode.

Crash Team Racing Nitro-Fueled komt 21 juni uit op PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One.

Racisme bestaat (eigenlijk) niet meer.

De definitie van racisme is het exceptionalistische idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere.

Tot zover de officiele definitie. In de loop der jaren heeft men er echter allerlei zaken aan toegevoegd, maar die erken ik niet aangezien, als je daar aan toe geeft, het einde zoek is en je uiteindelijk alles wat je niet bevalt zodanig kan verdraaien dat het uiteindelijk racisme is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.