Robotkat voor mensen met dementie

Mensen met dementie kunnen depressief raken en het is belangrijk om ze te ondersteunen om gezond te blijven. Vaak worden daarvoor therapieën gebruikt waarbij muziek, massage en ook huisdieren worden toegepast. Meestal is het echter niet eenvoudig om met huisdieren te werken. Ze hebben verzorging nodig, zijn duur in onderhoud, schoonmaak en kunnen een gevaar vormen voor anderen. Zeker binnen zorginstellingen is dit niet eenvoudig te realiseren.

Samen met een in dementie gespecialiseerde zorginstelling is in 2011 in Zweden begonnen met de ontwikkeling van een interactief ‘robothuisdier’; de JustoCat. Hij is zo groot en zwaar als een echte kat en gedraagt zich in vele opzichten als een echte kat. Onder de (wasbare) vacht bevindt zich de sensorunit die reageert op beweging (optillen, wiegen) en druk (aaien, knuffelen of aanraking). De robotkat ademt, miauwt en kroelt.

De interactieve kat geeft patiënten rust, verbetert intermenselijke actie, gaat eenzaamheid tegen en geeft mensen een gevoel opnieuw ergens voor te kunnen zorgen.

Erwin Vennik, eigenaar van Roboticare en importeur van JustoCat, is dan ook heel blij met deze Zweedse innovatie. "Het is niet alleen een betaalbare zorgrobot maar de JustoCat is ook zeer eenvoudig in gebruik en wasbaar! Natuurlijk zal technologie nooit de mens vervangen, maar JustoCat is een perfect voorbeeld van hoe robotica een waardevolle bijdrage kan leveren aan het leefplezier van mensen."

Robotkat voor mensen met dementie
Robotkat voor mensen met dementie