Seidl pakt na 100 wedstrijden eindelijk World Cup-winst op noordse combinatie

Het wintersportseizoen is volop begonnen, want zaterdag is ook de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan. Dat leverde gelijk een mooie winnaar op: Mario Seidl, die nog nooit een wedstrijd had gewonnen.

De Oostenrijker Seidl debuteerde bijna zeven jaar geleden al in de World Cup, maar zijn 100 eerdere wedstrijden hadden nog nooit een zege opgeleverd. In het Finse Ruka haalde hij 's ochtends bij het schansspringen gelijk stevig uit: hij bouwde een voorsprong van maar liefst 57 seconden op ten opzichte van de Noor Jarl Magnus Riiber, die als tweede mocht vertrekken bij het langlaufen. De nummer drie, matige langlaufer Yoshito Watabe, moest al ruim anderhalve minuut wachten bij de start van de tien kilometer op de lange latten.

Seidl had dan ook dé perfecte kans om eens te winnen, hoewel Riiber - doorgaans vooral een sterke springer en mindere langlaufer - toch indrukwekkend snel in de buurt kwam. De jongeling strandde echter op zestien seconden, dus Seidl kon voor het eerst de handen in de lucht steken als winnaar. Op bijna een minuut van Riiber ging de derde plek naar de Duitser Johannes Rydzek, die zich los had gewerkt van een achtervolgende groep. De sprint in die groep werd gewonnen door de Tsjech Tomas Portyk, die met plek vier het beste resultaat uit zijn loopbaan evenaarde.

Zondag staat in Ruka een teamwedstrijd op het programma, met om 09.45 uur het schansspringen en om 15.00 uur het langlaufen, live te zien op Eurosport.

Seidl wint in Ruka (Bron: YouTube)