Politie gaat graven naar vermiste Willeke Dost

Het houdt de mensen al jaren in de greep: de verdwijning van Willeke Dost uit Koekange. Op 15 januari 1992 verdween het toen 15-jarige meisje van de aardbodem. Willeke woonde op dat moment bij pleegouders, nadat zij op zeer jonge leeftijd haar ouders verloor door een auto-ongeluk. Toen haar pleegouders haar ’s ochtends niet aantroffen in haar slaapkamer, dachten zij dat ze reeds naar school was gegaan, maar later die dag zou blijken dat ze nooit op school was aangekomen. In de avond gaven haar pleegouders haar als vermist op.

In de jaren erna zijn er diverse zoekacties geweest rond de boerderij aan de Koekanger Dwarsdijk 41, echter zonder resultaat. In 2017 heeft stichting Signi Zoekhonden met drie honden in hetzelfde weiland onderzoek gedaan. In een ander gedeelte dan waar eerder gegraven werd sloegen de honden aan en op beelden van een grondradar zou te zien zijn dat er ‘iets’ ligt begraven op een diepte van circa anderhalf tot twee meter. Esther van Neerbos van de stichting: "Het kan ook zijn dat er iets anders gedumpt is, want dat gebeurt nog wel eens dat er afval in de grond gestopt wordt. Maar we vonden het interessant genoeg om er meer mee te doen."

Ze deelde daarom haar bevindingen met de politie, maar het Cold Case Team zag na onderzoek en overleg met het Openbaar Ministerie vorig jaar geen aanleiding om op de bewuste plaats te gaan zoeken. Jan Huzen en Ab Bruintjes, die Klaasje Wopken (de tante van Willeke) steunen in de zoektocht naar haar vermiste nichtje, spraken met de politie over de zaak, en hebben nu besloten om, als de politie voor vrijdag geen actie onderneemt, zelf maar te gaan graven op de plaats waar de speurhonden van Signi aansloegen.

Volgens het tweetal hebben inmiddels zo’n 500 mensen aangeboden om te helpen graven. Ab Bruintjes: "Het is daar verdacht. Die honden slaan daar niet voor niets aan, en dan ook nog zo'n grondradaronderzoek. Als je rommel kwijt wilt, stop je dat niet op twee meter diepte de grond in. We zeggen dus niet dat Willeke daar ligt, maar het is een verdachte plek. En als de politie niet gaat zoeken, doen we het zelf wel. Er moet in elk geval gekeken worden."

Update 21:40 uur
De politie meldt op haar website dat er besloten is om tóch te gaan graven op de aangegeven plek. De politie en het Openbaar Ministerie hebben besloten te gaan graven in verband met het burgerinitiatief van de twee inwoners van Drenthe, die op deze manier aandacht vroegen voor de zaak.

Een woordvoerder van de politie: "De politie en Openbaar Ministerie hechten er belang aan die duidelijkheid op korte termijn te verschaffen. Het streven is binnen een week te gaan graven. We begrijpen en waarderen de betrokkenheid van mensen. We hebben immers een gezamenlijk doel. Een antwoord op de vraag wat er is gebeurd met Willeke Dost. Om bij te dragen aan het onderzoek wordt gevraagd niet naar deze plek te komen en het onderzoek van de politie af te wachten. Het is nu vooral van belang dat de grond ongeroerd blijft, zodat het politieonderzoek zo secuur mogelijk kan worden uitgevoerd."