Celstraf geŽist na dodelijk ongeluk met 16-jarige

Behoorlijk onder invloed en flink te hard reed een 27-jarige man uit 's-Gravenzande vorig jaar over de Naaldwijkseweg in het Westland. Toen hij op een tegemoetkomende vrachtauto botste, raakte zijn 16-jarige bijrijder zo ernstig gewond dat die enkele dagen later overleed. Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar tegen de verdachte.

De verdachte reed op 21 augustus 2017 in zijn bus met naast zich een 16-jarige werknemer. Toen de bus met de rechterkant van de weg raakte - hoe dat is gebeurd, is niet vast komen te staan - heeft verdachte geprobeerd terug te sturen, is daarmee op de verkeerde weghelft gekomen en daar tegen een tegemoetkomende vrachtwagen gebotst. De bijrijder van verdachte raakte dermate ernstig gewond dat hij op 30 augustus is overleden.

Vaststaat dat verdachte die dag onder werktijd flink had gedronken. Toen in het ziekenhuis zijn bloed werd afgenomen (het was toen al twee uur na het ongeluk) had dat nog een promillage van 1,9 wat bijna vier keer zo veel is als de toegestane 0,5.

'Verdachte heeft het die dag heel bont gemaakt,' stelde de officier van justitie tijdens de zitting in de rechtbank. 'Op een gewone werkdag, terwijl hij met zijn collega op pad was, is hij naar de winkel gegaan om een fles vieux te kopen. Die is zo goed als leeg teruggevonden in de bus.'

Verdachte zegt dat hij de inhoud van de fles vieux had weggegoten. Het Openbaar Ministerie denkt echter, op basis van zijn verklaringen, dat verdachte die dag een enorme kater had en dat probeerde te bestrijden met het opnieuw drinken van alcohol. Hoe dan ook is hij in dronken toestand gaan rijden.

'Dat verdachte zichzelf in gevaar brengt, moet hij zelf weten,' zei de officier van justitie. 'Het ergst van alles is dat hij dit doet terwijl hij de verantwoording draagt over een jongen van 16, die op hem vertrouwt. Die voor hem werkt. Die met het mee rijdt. Dat het uitgerekend die jongen van 16 is die overlijdt als gevolg van het wanstaltige gedrag van verdachte, vind ik ongelooflijk wrang.'

Behalve onder invloed, heeft verdachte ook te hard gereden. Hoeveel precies is niet meer eenvoudig te bepalen, omdat de bus eerst door de berm heeft gereden en daarna een driftspoor is afgezet op de weg. Dat heeft beide effect op de snelheid. Het NFI geeft aan dat de snelheid ergens tussen de 77 en 120 kilometer per uur heeft gelegen. Op een weg waar 60 kilometer per uur is toegestaan, is dat in elk geval te hard.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar op te leggen. 'Ik begrijp dat het leven van verdachte daarmee wordt verwoest,' merkte de officier ten slotte nog op, 'maar hij zal na deze straf in elk geval in staat zijn de draad weer op te pakken. Dat kan voor het slachtoffer en zijn naasten niet worden gezegd.'