Jeugdspelen: Strandhandbalsters grijpen naast brons

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires kwamen zaterdag weer flink wat Nederlanders in actie. Enzo Kuworge won een fraaie bronzen medaille in het gewichtheffen en ook in het zeilen was er Nederlands brons. Dat hadden de strandhandbalsters ook kunnen doen, sterker nog, goud was aan het begin van de dag nog mogelijk, maar ze kwamen met lege handen te staan. We kijken even terug op alle Nederlandse deelnemers buiten de al genoemde Kuworge en zeilers.

Strandhandbal
In de halve finale tegen Kroatië lukte voor Nederland ineens niks meer wat in de groepsfases nog wel lukte. De aanvallen kwamen nauwelijks van de grond en als er eens een goed schot gelost werd stond keepster Petra Lovrencevic keer op keer op indrukwekkende wijze in de weg. Topschutter Lynn Klesser kwam slechts bij vijf van haar twaalf schoten tot een goal, terwijl Nederland in totaal ook maar 52% raak schoot, tegenover 73% voor Kroatië. De Kroatische dames wonnen de eerste set met 12-19 en waren in set twee met 16-18 ook te sterk.

In de strijd om het brons speelde Nederland tegen Hongarije, het enige land waar in de groepsfases van verloren werd. Het leek helemaal gedaan met Oranje, want in beide sets werd al snel een achterstand opgelopen. Die kon twee keer deels in worden gehaald, maar het was niet genoeg om nog serieus kans te kunnen maken op het brons: 13-16 en 18-20.

Nyah Metz schiet op doel in het verloren duel om brons tegen Hongarije (Ian Walton for OIS/IOC)
Nyah Metz schiet op doel in het verloren duel om brons tegen Hongarije (Ian Walton for OIS/IOC)

Golf
Op de eerste van drie dagen voor de gemengde duo's deden Lauren Holmey en Jerry Ji het namens Nederland prima. Het duo liet zes birdies noteren en ging zo rond in 64 slagen, zes onder par en goed voor de gedeeld zesde plek. Italië en Thailand staan met -13 en -10 ruim voor de rest.

Boogschieten
Boogschutster Laura van der Winkel komt in de gemengde teamwedstrijd uit met de Rus Stanislav Cheremiskin en dat ging in de eerste knock-outronde alvast prima. De Zuid-Koreaanse Son Yer-yeong en de Brit Dan Thompson wonnen maar één set van het sterk spelende Nederlands/Russische duo, wat zondag in actie mag komen in de jacht op de medailles.

Kanovaren
Een speciale vermelding voor onze Belgische vrienden: Jules Vangeel heeft in het kayakken goud gewonnen op de sprint. In de finale verloor de jonge Belg van de Hongaar Adam Kiss, die hij een goede seconde voor zich zag finishen.

Beachvolleybal
Emi van Driel en Raisa Schoon moesten de tussenronde spelen en dat ging prima. Guiliana Poletti en Romina Ediger uit Paraguay werden in een klein half uurtje opzij geschoven (21-10, 21-14), waarodor het Nederlandse duo zondag in actie mag komen in de achtste finales.

Paardensport
Springruiter Rowen van de Mheen kwam met paard Baral Ourika niet in de buurt van de medailles. Hij kende een sterke tweede ronde, waarin hij foutloos bleef, maar Van de Mheen had in de eerste ronde al twaalf strafpunten verzameld en eindigde zo als 21e. De medailles leverden een mooi resultaat op, want brons was er voor Pedro Espinosa uit Honduras, een land wat bepaald niet uitblinkt in het behalen van medailles in welke sport dan ook.