FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 oktober 2018

FOK! sportfoto-onderschrift week 41

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Ersa met het volgende onderschrift: "Aangezien we geen pitspoezen meer mogen mag je wel deze muts hebben."

De opgave van deze week:

ADO Den Haag-speler Tomas Necid komt hier met FC Groningen-speler Mike te Wierik in een wat vreemde positie terecht, wat is hier gaande? (Pro Shots / Kay Int Veen)
ADO Den Haag-speler Tomas Necid komt hier met FC Groningen-speler Mike te Wierik in een wat vreemde positie terecht, wat is hier gaande? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Van Gerwen sluit Europese Tour af met zege op European Darts Trophy

Michael van Gerwen heeft het Europese Tour-seizoen afgesloten met een overwinning op de European Darts Trophy. In de finale van het toernooi in Göttingen won hij met 8-3 van James Wade. De nummer één van de wereld won dit seizoen acht van de dertien toernooien op de Europese tour. 

Tot 3-2 voor Van Gerwen was de finale een echte wedstrijd, maar toen viel de break voor de Nederlander. Op 6-3 volgde nog een break, waarna Van Gerwen de partij in stijl afmaakte met een 170-finish. Een treffende statistiek voor deze finale: het gemiddelde per drie gegooide pijlen. De nummer één van de wereld gooide liefst 111,27 per beurt, Wade moest het doen met 79.09.

Eerder op de dag won Van Gerwen van Stephen Bunting (6-4), Daryl Gurney (6-2) en Michael Smith (7-2). De top 32 van de Europese Tour speelt over twee weken het Europees kampioenschap in Dortmund. Van Gerwen is als eerste geplaatst. Ook Danny Noppert, Jermaine Wattinema en Jelle Klaasen zijn namens Nederland van de partij. 

Derde ronde
Michael van Gerwen 6-4 Stephen Bunting
Daryl Gurney 6-3 Matthew Edgar
Michael Smith 6-0 Steve Beaton
Dave Chisnall 6-0 John Henderson
Jelle Klaasen 6-5 Martin Schindler
Richard North 6-1 Jonny Clayton
James Wade 6-3 Darren Webster
Rob Cross 6-5 Max Hopp

Kwartfinale
Michael van Gerwen (106,53) 6-2 (107,11) Daryl Gurney
Michael Smith (102,78) 6-2 (89,69) Dave Chisnall
Jelle Klaasen (99,21) 3-6 (96,09) Richard North
James Wade (97,42) 6-3 (95,95) Rob Cross

Halve finale
Van Gerwen (102,07) 7-2 (93,62) Smith
North (99,33) 4-7 (98,91) Wade

Finale
Van Gerwen (111,27) 8-3 (79,09) Wade

Politie onderzoekt gewapende overval op Texaco

De politie onderzoekt een gewapende overval die zondagavond rond 20.30 uur plaatsvond bij tankstation Texaco op de Akerstraat in Brunssum.  Een onbekende man met een bivakmuts kwam het pand binnen, dreigde met een vuurwapen en eiste geld. Daarop is de verdachte met een onbekende geldbedrag gevlucht richting Brunssummerheide.

Er raakte niemand gewond. Het gaat om een man van circa 1.90 m lang, fors postuur. Hij droeg een witte broek en een donker shirt met lange mouwen. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Donar klopt Den Bosch in topper Dutch Basketball League

De basketballers van het Groningse Donar hebben in het eigen MartiniPlaza de topper in de Dutch Basketball League tegen New Heroes Den Bosch gewonnen. De ploeg had lange tijd de touwtjes stevig in handen, maar in de laatste minuten kwamen de Bosschenaren knap terug. Toch hield Donar, waar Jason Dourisseau 20 punten scoorde, nog net stand: 80-75.

Niet alleen Donar, maar ook Landstede Basketbal is na drie wedstrijden nog ongeslagen. In Sporthal Sportlaan in Den Helder kregen de fans van de Suns in het vierde kwart hoop, want de achterstand van zestien punten was bijna helemaal ingelopen: 56-59. De Zwollenaren gaven echter nog weer even gas en onder meer dankzij 21 punten van Kaza Kajami-Keane won Landstede met 67-80 alsnog.

ZZ Leiden ging op bezoek bij Basketball Academie Limburg in Weert en sloeg daar in het derde kwart een gat van achttien punten, wat uiteindelijk de winst opleverde: 65-82. De Dutch Windmills, de nieuwste ploeg in de DBL, wonnen op bezoek bij Rotterdam hun eerste derby. Aan de hand van Alec Wintering, goed voor maar liefst 29 punten, won de Dordtse ploeg met 60-77.

Aris Leeuwarden won tot slot met 77-65 van Apollo Amsterdam, waarbij Griffin Kinney en Nick Masterson met 21 en 18 punten de topscorers waren aan Friese zijde.

Eerste nederlaag Castricumse rugbyers, monsterzege Hilversum

In de Ereklasse van het Nederlandse rugby hebben de rugbyers van de Castricumse RC de eerste nederlaag van het seizoen te pakken. Na vier zeges ging de ploeg op bezoek in Leiden, maar daar was LRC DIOK, bezig aan een ijzersterk seizoen, te sterk: 41-27. De Leidse ploeg staat zo na vier wedstrijden nog altijd op de maximale score, twintig punten in dit geval.

RC Hilversum verloor de eerste wedstrijd van het jaar nog van kampioen RC 't Gooi, maar sindsdien is het team lekker op dreef. Dit keer werden de Delftse studenten van DSR-C snoeihard over de knie gelegd: 98-19. 't Gooi ging in Sassenheim op bezoek bij The Bassets en won daar ook simpel: 0-62.

Hilversum en Castricumse gaan met 21 punten uit vijf wedstrijden aan de leiding, DIOK en 't Gooi staan op twintig punten, maar hebben wel beiden een wedstrijd minder gespeeld.

Uitslagen Ereklasse rugby
RC The Bassets - RC 't Gooi 0-62
Amstelveense RC - ASRV Ascrum 29-29
RC Waterland - Haagsche RC 11-37
LRC DIOK - Castricumse RC 41-27
RC Hilversum - DSR-C 98-19
RC The Dukes - EZRC Oemoemenoe 31-12

Djokovic wint Masters-toernooi Shanghai, tiener Yastremska pakt 1e titel

Tennisser Novak Djokovic heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan het Masters-toernooi van Shanghai gewonnen. De Servische nummer drie van de wereld rekende in een vrij eenzijdige finale af met de Kroaat Borna Coric (ATP-19), die zijn eerste Masters-finale speelde: 6-3, 6-4.

Verderop in het land, in Tianjin, pakte Caroline Garcia (WTA-16) haar zesde WTA-titel. Tegen de Tsjechische nummer zes van de wereld, Karolina Pliskova, ging de eerste set zonder breaks gelijk op, waarna het in de tiebreak juist alle kanten op ging. Garcia won die tiebreak en maakte het in set twee vervolgens af: 7-6 (7), 6-3.

Dayana Yastremska wist in Hong Kong haar eerste WTA-finale te halen en die won de pas 18-jarige Oekraïnse ook gelijk. De mondiale nummer 102 rekende zeer overtuigend af met de Chinese Wang Qiang, die bezig was aan een ijzersterke reeks op (semi-)Chinese grond. Yastremska won het weinig spannende duel met 6-2, 6-1.

Ook in het Oostenrijkse Linz werd gespeeld en daar ging de titel naar de Italiaanse Camila Giorgi (WTA-32). Ook daar was het verder niet spannend: de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA-119) speelde haar eerste WTA-finale, maar was met 6-3, 6-1 niet opgewassen tegen de meer ervaren Giorgi.

Peter Jackson's "They shall not grow old"

De regisseur van onder andere Lord of the Rings, Peter Jackson, heeft originele (stomme) filmbeelden van de Eerste Wereldoorlog onder handen laten nemen.

Passende geluiden zijn gevonden en de filmbeelden zijn ingekleurd en omgezet naar 3D. Maar het bijzonderste aan dit project is wel dat liplezers de filmbeelden hebben bekeken om te ontdekken wat de personen in de filmbeelden zeiden terwijl zij vastgelegd werden. Deze teksten zijn daarna door stemacteurs ingesproken. 

Dit was al eerder door anderen met een kort fragment gedaan, maar nog nooit op zo een grote schaal.

Komende week gaat de documentaire in London in première. Wanneer deze in Nederland te zien is, is helaas nog onbekend. 

Wil je meer lezen over geschiedenis? Kijk dan eens op het forum in Cultuur&Historie

Steeds meer verzet tegen verwijderen 'I amsterdam' letters

Er is steeds meer verzet tegen het weghalen van de grote I amsterdam-letters. Aanstaande woensdag vindt er een fotomoment plaats. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot afgelopen woensdag, na een voorstel van GroenLinks, om de letters te laten verwijderen. De letters zouden staan voor 'individualisme' en niet bij de stad passen.

Lees meer: GroenLinks: 'I amsterdam' is te individualistisch en moet weg

Oud-politicus Gonny van Oudenallen en kunstenaar Nico Koster vinden het plan onbegrijpelijk en willen woensdag met andere tegenstanders met de letters op de foto. Ook hebben ze het 'Comite voor behoud van de letters van het Museumplein' opgericht.

De twee spreken van een 'verlate 1-aprilgrap'. 'Blijf af van 'onze letters' I amsterdam af, de letters van de Amsterdammers waar vele mensen trots op zijn. Het kan niet zo zijn dat een nieuwe gemeenteraad iets roept en plots verdwijnt er iets uit ons straatbeeld.'

Lees meer: Friezen willen I amsterdam-letters adopteren

Van Oudenallen en Koster hebben de gemeenteraadsleden een brief gestuurd. 'Stort u op de veiligheid van de stad, het behoud van tramhaltes zonder te grote afstanden, het tegenhouden van verhogen van parkeertarieven, stimuleer de kunst op vele punten et cetera et cetera.'

Eerder werd er door andere voorstanders van de letters al een petitie opgestart, die is inmiddels zo'n 3000 keer ondertekend. Het onderzoeksbureau van Maurice de Hond liet daarnaast weten dat slechts 23 procent van de Amsterdammers voor het verwijderen van de letters zou zijn.

Het fotomoment vindt woensdag om 18.00 uur plaats.

CSU krijgt op z'n lazer bij Beierse deelstaatverkiezingen

In de Duitse deelstaat Beieren vonden vandaag verkiezingen plaats en de CSU is niet blij met de voorlopige uitslag. Volgens de exitpoll van omroep ARD heeft de zusterpartij van de CDU namelijk flink in moeten leveren. Hoewel ze met circa 35,5 procent van de stemmen nog steeds de grootste partij is, is de partij wel haar absolute meerderheid kwijt. De verloren stemmen zijn met name naar Alternative für Deutschland (AfD) en Bündnis 90/Die Grünen gegaan. Het gevolg is dat er een coalitieregering gevormd zal moeten worden.

AfD komt met maar liefst 11 procent van de stemmen het Beierse Parlement binnenstormen. Ook Bündnis 90/Die Grünen maken een flinke slag: met 18,5 procent van de stemmen wordt ze de tweede partij van de deelstaat. De SPD lijkt het het hoofd te moeten buigen: ze halen volgens de exit-poll slechts 10 procent van de stemmen binnen.

Over twee weken vinden er deelstaatverkiezingen plaats in Hessen. Volgens NOS-correspondente Judith van de Hulsbeek is het voortbestaan van de 'Grote Coalitie' in gevaar als de CDU daar net zo'n nederlaag lijdt als de CSU nu in Beieren: "Het is onzeker of Merkel IV nog een interne vechtpartij kan overleven."

Japanse wetenschappers willen muizen klonen uit poep

In een recentelijke publicatie in het tijdschrift Scientific Reports beschrijven wetenschappers van de Yamanashi Universiteit in Japan in geuren en kleuren over hun bevindingen om muizen uit ontlasting te klonen. Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, verliep het proces ietwat rommelig.

Hoofdauteur poeponderzoek Satoshi Kamimura en zijn collega's waren van plan gebruik te maken van nucleaire overdracht om deze glansrijke prestatie te volbrengen. Dit is dezelfde strategie die eerder werd gebruikt om 'Dolly the Sheep' in 1996 te klonen, evenals twee apen eerder dit jaar.

Voor het nodige veldwerk haalden de Japanners hun niet neus niet op, want de onderzoekers probeerden eerst cellen te verzamelen van het oppervlak van muizenuitwerpselen.

Een proces van oogsten, centrifugeren, mengen in oplossing en opnieuw centrifugeren leverde op wat de auteurs 'celachtige lichamen' noemden. Kamimura en zijn team hoopten dat de meeste van deze zogehete epidermale cellen van de darm van de muis waren. Maar omdat veel van de geoogste cellen beschadigd waren, konden ze het niet zeker weten.

Vorming van basale pronucleus en afwijkingen
Het inbrengen van de celkernen in muizenei-cellen, die ontdaan waren van hun eigen kernen, leidde in maximaal een kwart van de gevallen tot de vorming van een basale pronucleus. De ontwikkeling ging vervolgens echter niet veel verder. 

Daarop schreven de auteurs dat "de gereconstrueerde embryo's verschillende afwijkingen vertoonden, zoals gekrompen kernmembranen en abnormale verdeling van tubuline, en geen van hen ontwikkelde zich verder dan eencellige stadiumembryo's."

Ontwikkeling van poep tot tweecellige
Daaropvolgende experimenten onthulden dat deze ontwikkelingsstoornissen waarschijnlijk werden veroorzaakt door toxische stoffen in de feces, zoals galzuur en endotoxinen van bacteriën. DNA-schade binnen de kernen van de donorcel, overigens toegebracht in de meedogenloze darmomgeving, belemmerde eveneens de ontwikkeling. 

Toen de onderzoekers extra zorg besteedden aan het ontsmetten van de donorkernen uit darmcellen, verbeterden de resultaten. Helaas was dat slechts in beperkte mate. Slechts zeven van de achttien gekloonde embryo's deelden zich en bereikten een tweecellige fase.

"Helaas, geen van hen ontwikkelde zich verder dan deze fase, zelfs tot 4 dagen na kweek", aldus de ijverige onderzoekers.

Conclusie
Een enigszins verrassende noot tot slot. De resultaten van de studie suggereren dat het klonen van dieren uit hun eigen drek niet snel mogelijk zal zijn. Toch zijn de auteurs hoopvol dat, zodra methoden voor het ontsmetten van cellen en het repareren van kernen worden verbeterd, dit een mogelijkheid zou kunnen zijn.

En dat biedt hoop.

Stank voor dank
Helemaal stank voor dank was het onderzoek overigens niet. "Feces-cellen kunnen nuttig zijn voor het behoud van bedreigde soorten wanneer technische verbeteringen worden bereikt", besluiten de onderzoekers hun conclusies. Zo zie je maar, gedegen onderzoek stinkt niet.

Aantal asielzoekers zonder papieren groeit

Er komen steeds meer asielzoekers zonder papieren naar Amsterdam. De nachtopvang voor ongedocumenteerden is echter vol en daarom moeten ze steeds vaker op straat slapen, zo meldt AT5.

De gemeente spreekt van een flinke toeloop en zegt dat per dag er zich ongeveer tien nieuwe gevallen melden. Hoe dat komt is nog niet precies duidelijk.

Jonge mensen
'Sinds een paar weken merken we dat er meer mensen komen en ook in andere steden horen we het', zegt Annette Kouwenhoven van hulporganisatie Amsterdam City Rights. 'Er slapen jongeren in parken. Het zijn hele jonge mensen ook. Meisjes van zestien, jongens van achttien.'

Ze is bang dat er iets met hen gebeurt. 'Ze kunnen in mensenhandelsituaties belanden of uitbuiting. Is dat wat we willen?'

Dublin-claim
Het gaat niet om de We are Here-groep, die al enkele jaren panden kraakt in de stad. Het zijn nieuwe asielzoekers, vaak met een zogeheten Dublinclaim. Zij zijn in een ander Europees land binnengekomen, meestal Italië, en mogen hun asielprocedure de eerste achttien maanden alleen daar starten.

'Ik kwam aan in Italië', vertelt een van hen, een man uit Eritrea. 'Je moet je vingerafdrukken geven. Daarna heb ik met een hoop mensen gesproken, zij zeiden dat het leven in Italië slecht is. Veel mensen wonen er op straat of onder een brug. Toen ik dat hoorde ben ik uit Italië vertrokken.'

Honger
Hij leeft nu ook op straat, maar dan in Amsterdam. 'Soms op bosachtige plekken. Het is erg koud. We hebben enorme honger. Het slapen lukt niet goed. Daarom vallen mensen midden op de dag in slaap.'

Hulporganisaties vragen Amsterdammers nu een bed beschikbaar te stellen voor een ongedocumenteerde. 'Die kan een poosje bij je logeren', zegt Kouwenhoven. 'Je moet wel een beetje fearless zijn, geen angst hebben.'

Sirotkin: "Williams rekende op grote vooruitgang"

Aan het begin van dit seizoen was men er bij Williams van overtuigd, dat de auto zeer grote verbeteringen aan boord zou hebben. Volgens Sergey Sirotkin werd zelfs ingezet op finishes in de buurt van P5, maar dat is dus niet helemaal gelukt.

De oorzaak van de problemen bij Williams moeten gezocht worden in de verstoorde aerodynamische balans van de FW41. Dit zorgt ervoor dat de wagen zeer slecht presteert. In de strijd om de constructeurstitel staat het team stijf onderaan met zeven schamele punten. De achterstand op nummer negen Sauber bedraagt liefst 20 punten.

"Ik was aan het eind van vorig jaar al bij het team betrokken en het was duidelijk wat er betreft de voorbereidingen voor dit jaar ging gebeuren. Ik wist precies hoe goed de FW41 op papier en in de cijfers was", aldus Sirotkin. "We dachten allemaal dat het een grote vooruitgang zou zijn. We hadden echt niet verwacht dat we lager dan de vijfde plaats zouden staan in het kampioenschap. Dat leverde veel verbazing op aan het begin van het seizoen, het zorgde ervoor dat ik mijn verwachtingen moest herzien."

Tijdens de tests op Barcelona werd al vrij snel duidelijk, dat Williams in de problemen zat. Pas tijdens het eerste raceweekend in Australië realiseerde men zich hoe groot deze daadwerkelijk waren.

Sirotkin: "In Barcelona hadden we te maken met moeilijke omstandigheden en speelden er te veel externe factoren mee die invloed hadden op het verhaal. Pas tijdens het raceweekend in Australië hadden we te maken met omstandigheden die gelijk bleven en zagen we er helemaal niet goed uit. Daarna kwam in Bahrein het moment. Daarna wisten we dat we ergens stonden waar we niet wilden zijn."

Over vier races zit het seizoen er in elk geval op en kan men zich bij Williams gaan richten op 2019, waar men dan weer met een schone lei kan beginnen.

Twente verliest van MVV, concurrentie maakt geen fout

FC Twente heeft zondag met 0-1 verloren van MVV Maastricht. Voor de Tukkers is dit het tweede verlies van het seizoen. Concurrenten Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles wisten zondag wel hun thuiswedstrijd te winnen.

Door het verlies blijft Twente steken op zeventien punten, drie minder dan koplopers Almere City, Sparta en Go Ahead Eagles.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie zondag
Go Ahead Eagles - Roda JC Kerkrade 3-0
Sparta Rotterdam - SC Cambuur 3-0
FC Twente - MVV Maastrich 0-1

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Den Bosch - FC Dordrecht 1-0
FC Volendam - Almere City FC 2-2
Helmond Sport - Telstar 1-2
Jong AZ - Jong FC Utrecht 2-2
N.E.C. - FC Eindhoven 0-1
RKC Waalwijk - TOP Oss 0-0

Cessna maakt mislukte doorstart, 3 doden

Op de berg Wasserkuppe bij het Duitse stadje Fulda (ten noordoosten van Frankfurt) zijn vanmiddag minimaal drie doden gevallen toen een Cessna neerstortte. De piloot probeerde een doorstart te maken na een mislukte landing, maar dit mislukte.

Het toestel kon niet genoeg hoogte  maken, vloog door een hek waarna het een groep mensen raakte. Onder de doden zijn twee volwassenen en één kind. Behalve de drie doden zijn er ook acht gewonden gevallen. 

NHL: Achtklapper voor Bruins en Lightning

De ijshockeyers van de Boston Bruins en de Tampa Bay Lightning hebben hun thuispubliek zaterdagavond uitstekend vermaak geboden. De Bruins wonnen met 8-2 van de Detroit Red Wings, de Lightning was met dezelfde cijfers te sterk voor de Columbus Blue Jackets.

In de TD Garden in Boston stonden de Bruins na twee perioden met 4-0 voor alvorens de Red Wings eindelijk wat terug konden doen. Daar kwamen nog eens vier goals van de Bruins bij, David Pastrnak scoorde een hattrick. Voor de Red Wings was het een nieuw dieptepunt: de voormalige topploeg heeft nu alle vijf wedstrijden verloren.

In de Amalie Arena in Tampa ging het ook goed los. De Lightning had na één periode een 3-0 voorsprong te pakken, maar de Blue Jackets kwamen terug tot 3-2. Dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn en in de laatste 21 minuten schoot de thuisploeg er nog eens vijf in het net van goalie Sergei Bobrovsky, die niet bepaald de dag van zijn leven had.

De Buffalo Sabres wonnen met 0-3 van de Arizona Coyotes en na een minuut of drie was het Rasmus Dahlin die de score opende. De jonge Zweed tekende daarmee voor zijn eerste NHL-goal, nadat hij afgelopen zomer in de draft als eerste gekozen werd.

Uitslagen NHL zaterdag
New York Rangers - Edmonton Oilers 1-2
Philadelphia Flyers - Vegas Golden Knights 0-1
Ottawa Senators - Los Angeles Kings 5-1
Boston Bruins - Detroit Red Wings 8-2
Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 4-5 OT
Florida Panthers - Vancouver Canucks 2-3
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 4-3 SO 
Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets 8-2
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 2-4
Dallas Stars - Anaheim Ducks 5-3
Nashville Predators - New York Islanders 5-2
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 4-3 OT
Arizona Coyotes - Buffalo Sabres 0-3
Colorado Avalanche - Calgary Flames 2-3 OT

Bruins - Red Wings (Bron: YouTube)

Idioot crosst met auto over begraafplaats

Dit weekend zijn met een auto twee graven vernield op de begraafplaats aan de Bosstraat in Moergestel. Er is aangifte gedaan van vernieling dan wel grafschennis. Het gaat om de graven van de schoonouders van een 73-jarige man uit Moergestel. De politie zoekt getuigen.

De man vertelde tegen de politie dat hij vandaag gebeld werd door een kennis die hem vertelde dat de graven van zijn schoonouders vernield waren. Deze graven liggen tegen elkaar aan. Volgens die kennis waren de graven zaterdagmorgen nog onbeschadigd. Hij is naar het kerkhof gegaan en constateerde daar zelf de vernielingen en belde de politie, waarna agenten ter plaatse kwamen.

De begraafplaats heeft aan de zijde van de Bosstraat een dubbele toegangspoort die niet op slot staat. Deze dubbele poort is breed genoeg om een voertuig door te laten. Vermoedelijk is de vandaal door deze poort de begraafplaats opgereden. In het zand langs het pad zijn bandensporen te zien. Dezelfde sporen zijn ook zichtbaar op de vernielde graven.

Mensen die iets gezien en/of gehoord hebben kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk om een tip achter te laten via WhatsApp

Idioot crosst met auto over begraafplaats (Foto: Politie.nl)
Idioot crosst met auto over begraafplaats (Foto: Politie.nl)

Democraten mijden Hillary Clinton als de pest

Het lijkt erop alsof de rol van Hillary Clinton bij de Democratische Partij is uitgespeeld. Tot aan de komende tussentijdse verkiezingen wil bijna geen van de Democratische kandidaten ook maar in de nabijheid van Clinton gezien worden. 

De voormalig kandidaat voor het Amerikaans presidentschap wordt verantwoordelijk gehouden voor het grote verlies van de Democraten en de uitverkiezing van Donald Trump als president tijdens de verkiezingen in 2016. "Ze heeft de kus des doods", aldus een strategiespecialist.

"Democraten willen niet met haar op campagne, omdat overal waar zij komt ze een geur van dood achterlaat en zij de enige politicus is die nog minder populair is dan Trump", aldus diezelfde Democraat. "Dat moet haar toch aan het nadenken zetten."

Veel Democraten waren opgelucht toen Bill en Hillary aankondigden dat hun toernee, die dertien steden zal aandoen, pas na de tussentijdse verkiezingen in november zou beginnen.

Een senator verwoordde de situatie net zo pakkend als de strateeg. "Als ik denk aan hoe wij de meerderheid in het Huis der Afgevaardigden weer terug kunnen winnen, dan denk ik niet aan hen. Ik denk dat het heel verstandig is dat ze onzichtbaar blijven, zeker voor onze kandidaten."

Helaas luistert Hillary niet echt naar haar partij, want ze blijft de publiciteit zoeken en negativiteit over de Republikeinen de ether insmijten, vooral nadat Democraten opriepen tot actie tegen Republikeinse kandidaten. "Het enige wat de Republikeinen nu nog begrijpen en blijkbaar respecteren is kracht", nadat de afgelopen weken Republikeinse vertegenwoordigers slachtoffer werden van lastigvallen en intimidaties in de privésfeer door linkse demonstranten.

20-jarige Evad Thien uit Echt weer terecht

De politie is dringend op zoek naar de 20-jarige Evad Thien. Zij vertrok vrijdagavond uit een woning aan In de Planten in Echt in verwarde toestand. Evad vertrok rond 20:30 en sinds 22:00 uur is er niets meer van haar vernomen.

Aangezien zij in verwarde toestand is vertrokken maakt de politie zich ongerust. Evad is 1.75 m lang, heeft een normaal postuur en lang donker haar tot op haar schouders. Kenmerkend zijn tattoos van hartjes op haar polsen. Bij haar vertrek droeg ze een zwarte legging, een zwart gebreide poncho en roze Nike sportschoenen.

De politie vraagt mensien die Evad nog gezien hebben of die iets weten over haar verblijfplaats, met klem om zich bij de politie te melden. Dat is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 14-10 18:00 uur
Ze is weer terecht. Ze werd zondag in goede gezondheid aangetroffen in Sittard. 

Mitchelton-Scott wint Hammer Series Hongkong en eindklassement

Mitchelton-Scott heeft in Hongkong de Hammer Series gewonnen. Het Australische wielerteam werd door die zege ook winnaar van het eindklassement over drie wedstrijden, nadat ze eerder in Stavanger ook al wonnen. In Limburg werd Mitchelton-Scott tweede achter Quick-Step Floors.

Na de sprintrace begon Mitchelton-Scott aan de afsluitende ploegenachtervolging met een voorsprong van twintig seconden op Quick-Step Floors. De Belgische ploeg wist in Hongkong twee seconden goed te maken op de Australische ploeg, waarmee Mitchelton-Scott de winnaar werd van de derde race van de Hammer Series.

Sunweb, met de Nederlanders Tom Dumoulin en Martijn Tusveld, klokte over de ploegentijdrit van 21,4 kilometer de snelste tijd. Ze waren negen seconden sneller dan Quick-Step Floors. De Duitse ploeg had in de sprintrace al een te grote achterstand opgelopen, waardoor een podiumplaats uitzicht was voor de Duitse ploeg. LottoNL-Jumbo werd zesde in de derde race van de Hammer Series.

1. Mitchelton-Scott 27.18
2. Quick-Step Floors +0.18
3. Bora-Hansgrohe +1.00
4. Sunweb +1.09
5. Lotto Soudal +2.15

HIV-positieve moeder doneert lever aan baby

Chirurgen in het Zuid-Afrikaanse ziekenhuis Wits Donald Gordon Medical Center in Johannesburg hebben bekendgemaakt dat zij voor het eerst een levertransplantatie hebben uitgevoerd tussen een hiv-positieve moeder en haar zieke kind. Transplantaties tussen hiv-positieve patiënten onderling gebeurt al vaker, maar dit is de eerste keer dat een niet-geïnfecteerde ontvanger een orgaan van een hiv-geïnfecteerde donor krijgt.

Haar kind vertoont na de operatie nog steeds geen tekenen van een infectie met hiv en doktoren verwachten dat mede door deze doorbraak het aantal donoren omhoog kan, vooral in gebieden met een hoog aantal hiv-geïnfecteerden en weinig potentiële donoren. Over het algemeen mogen mensen met hiv op de donorlijsten komen te staan, maar om het risico op besmetting te voorkomen komen deze weinig tot niet in aanmerking om te doneren.

De transplantatie vond eind 2017 al plaats, nadat de moeder een lange strijd om donor te mogen zijn had gewonnen. Haar 13-maanden oude baby leed aan een zware vorm van leverziekte en haar toestand verslechterde met elke dag dat zij op een donororgaan moest wachten. Twee eerdere donoren waren al afgewezen en haar moeder smeekte intussen de artsen om donor te mogen zijn.


hiv-positieve donor in Zuid-Afrika (Bron: Youtube)

"We stonden voor een zware beslissing", aldus hoofdchirurg Botha. "We moesten kiezen tussen de dood van een baby en de mogelijkheid van deze besmette donor. De moeder bleef aandringen en op een gegeven moment kreeg ze het idee dat we haar discrimineerden. Omdat we weten dat hiv-positieven doorgaans gezond leven, wilden we dan toch de gok nemen."

Een ethisch expert, Dr. Harriet Etheredge, deed ook nog een duit in het zakje. "Daarnaast hadden we nog te maken met een kind dat ons niet kon vertellen of zij dat risico wilde nemen."

De moeder werd goed voorbereid op de operatie, de virusaantallen in haar lichaam werden zwaar onderdrukt met medicijnen en slechts een gedeelte van haar lever werd gebruikt voor de transplantatie. Daarnaast werd haar kind voor de operatie al behandeld met anti-retrovirale drugs om haar te beschermen tegen mogelijke hiv-besmetting en kreeg ze ontstekingremmers tijdens de operatie.

Zowel het kind als de moeder maken het goed en het medisch team houdt het kind goed in de gaten. "De resultaten van een aantal testen op het kind hebben bijzondere resultaten laten zien. Deze zullen we op een later tijdstip publiceren", aldus Botha. "Zuid-Afrika heeft een groot tekort aan donoren en deze casus kan ons helpen in het aanboren van een  nieuwe groep donoren."

Jeugdspelen: Strandhandbalsters grijpen naast brons

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires kwamen zaterdag weer flink wat Nederlanders in actie. Enzo Kuworge won een fraaie bronzen medaille in het gewichtheffen en ook in het zeilen was er Nederlands brons. Dat hadden de strandhandbalsters ook kunnen doen, sterker nog, goud was aan het begin van de dag nog mogelijk, maar ze kwamen met lege handen te staan. We kijken even terug op alle Nederlandse deelnemers buiten de al genoemde Kuworge en zeilers.

Strandhandbal
In de halve finale tegen Kroatië lukte voor Nederland ineens niks meer wat in de groepsfases nog wel lukte. De aanvallen kwamen nauwelijks van de grond en als er eens een goed schot gelost werd stond keepster Petra Lovrencevic keer op keer op indrukwekkende wijze in de weg. Topschutter Lynn Klesser kwam slechts bij vijf van haar twaalf schoten tot een goal, terwijl Nederland in totaal ook maar 52% raak schoot, tegenover 73% voor Kroatië. De Kroatische dames wonnen de eerste set met 12-19 en waren in set twee met 16-18 ook te sterk.

In de strijd om het brons speelde Nederland tegen Hongarije, het enige land waar in de groepsfases van verloren werd. Het leek helemaal gedaan met Oranje, want in beide sets werd al snel een achterstand opgelopen. Die kon twee keer deels in worden gehaald, maar het was niet genoeg om nog serieus kans te kunnen maken op het brons: 13-16 en 18-20.

Nyah Metz schiet op doel in het verloren duel om brons tegen Hongarije (Ian Walton for OIS/IOC)
Nyah Metz schiet op doel in het verloren duel om brons tegen Hongarije (Ian Walton for OIS/IOC)

Golf
Op de eerste van drie dagen voor de gemengde duo's deden Lauren Holmey en Jerry Ji het namens Nederland prima. Het duo liet zes birdies noteren en ging zo rond in 64 slagen, zes onder par en goed voor de gedeeld zesde plek. Italië en Thailand staan met -13 en -10 ruim voor de rest.

Boogschieten
Boogschutster Laura van der Winkel komt in de gemengde teamwedstrijd uit met de Rus Stanislav Cheremiskin en dat ging in de eerste knock-outronde alvast prima. De Zuid-Koreaanse Son Yer-yeong en de Brit Dan Thompson wonnen maar één set van het sterk spelende Nederlands/Russische duo, wat zondag in actie mag komen in de jacht op de medailles.

Kanovaren
Een speciale vermelding voor onze Belgische vrienden: Jules Vangeel heeft in het kayakken goud gewonnen op de sprint. In de finale verloor de jonge Belg van de Hongaar Adam Kiss, die hij een goede seconde voor zich zag finishen.

Beachvolleybal
Emi van Driel en Raisa Schoon moesten de tussenronde spelen en dat ging prima. Guiliana Poletti en Romina Ediger uit Paraguay werden in een klein half uurtje opzij geschoven (21-10, 21-14), waarodor het Nederlandse duo zondag in actie mag komen in de achtste finales.

Paardensport
Springruiter Rowen van de Mheen kwam met paard Baral Ourika niet in de buurt van de medailles. Hij kende een sterke tweede ronde, waarin hij foutloos bleef, maar Van de Mheen had in de eerste ronde al twaalf strafpunten verzameld en eindigde zo als 21e. De medailles leverden een mooi resultaat op, want brons was er voor Pedro Espinosa uit Honduras, een land wat bepaald niet uitblinkt in het behalen van medailles in welke sport dan ook.

Löw: "Op de training gingen ze er wel in"

Duitsland ging zaterdag pijnlijk onderuit tegen Oranje en bondscoach Joachim Löw concludeerde na afloop dat niemand zijn verantwoordelijkheid nam.

De Duitsers begonnen nog wel goed aan het duel en in de eerste twintig minuten werden de nodige kansen gecreëerd. "We hadden de wedstrijd onder controle, maar je ziet dat we het vertrouwen missen om die kansen af te maken", sprak Löw op de persconferentie. "Dat komt ook door de gebeurtenissen in de laatste maanden."

Oranje leidde halverwege door een treffer van Virgil van Dijk. Löw: "Na die goal waren we het even kwijt. Een paar maanden geleden zou dat niet zomaar zijn gebeurd. Ook in de tweede helft hebben we wel twee of drie goede kansen gekregen, vooral die van Leroy Sané. Op de training gingen zulke kansen er deze week wel in."

"In een wedstrijd is de situatie natuurlijk heel anders", beseft de bondscoach. "Maar wat ons niet mag gebeuren, is dat het in de laatste tien minuten helemaal uit elkaar valt. Dat niemand nog zijn verantwoordelijkheid neemt. Als je met 0-1 verliest, oké... En je kan altijd een counter tegen krijgen als je vol op de aanval speelt. Maar twee tegengoals in de laatste tien minuten mag niet gebeuren."

MLB: Dodgers slaan terug na late homerun en 'save' Jansen

De honkballers van de Los Angeles Dodgers zijn in de National League Championship Series weer op gelijke hoogte gekomen met de Milwaukee Brewers. Na de nederlaag in Milwaukee op vrijdag werd zaterdagavond het tweede duel wel gewonnen: 3-4.

Dankzij onder meer homeruns van Orlando Arcia en Travis Shaw hadden de Brewers in de vijfde en zesde inning een 3-0 voorsprong genomen, maar in de zevende sloegen de Dodgers terug. Cody Bellinger opende de score namens de bezoekers, Manny Machado liep de 3-2 binnen.

In de achtste inning was het vervolgens Justin Turner die voor het eerst in de serie een bal goed wist te raken: met Chris Taylor op de honken sloeg hij de bal het veld af voor een 2-run homerun en dus een 3-4 voorsprong, die in de laatste inning door closer Kenley Jansen werd verdedigd.

Op Fenway Park werd de American League Championship Series geopend met het eerste duel tussen de Boston Red Sox en de Houston Astros. Red Sox-werper Chris Sale kent een ijzersterk seizoen, maar had het gelijk al lastig en moest twee runs toestaan in de tweede inning.

In de vijfde inning kwamen de Red Sox met twee runs wel langszij, maar Carlos Correa hielp de Astros weer aan een voorsprong. In de negende inning deelden de regerend kampioenen de genadeklap uit: JJ Reddick sloeg een homerun, Yuli Gurriel deed dat ook en sloeg gelijk José Altuve en Alex Bregman over de thuisplaat, waardoor de Astros met 2-7 wonnen.

MLB play-offs zondag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-7)
01.05 Boston Red Sox - Houston Astros, American League Championship Series, wedstrijd 2 (1-0 Astros)

Brewers - Dodgers (Bron: YouTube)

Ondanks verrekte enkelband winst voor Van der Poel in Gieten

Mathieu van der Poel heeft de Superprestige-wedstrijd in Gieten gewonnen. Ondanks een verrekte enkelband was de Nederlander oppermachtig. Annemarie Worst was winnaar van de wedstrijd bij de vrouwen.

Zaterdag had Van der Poel bij een val in Lokeren zijn enkelbanden verrekt. Tot kort voor de wedstrijd was het onduidelijk of hij vandaag in Drenthe kon starten. Het antwoord op die vraag was volmondig ja. Al vroeg in de wedstrijd trok de renner van Corendon-Circus de gashendel open. Wout van Aert probeerde nog even aan te haken maar moest zich al snel gewonnen geven en finishte uiteindelijk op een halve minuut als tweede. De Belg Toon Aerts werd derde.

Eerder op de middag won Annemarie Worst de wedstrijd bij de vrouwen. De Nederlandse reed na een half uur wedstrijd weg bij medevluchtster Marianne Vos. Vos werd nog bijgehaald door Alice Maria Arzuffi en Loes Sels maar won toch de sprint voor de tweede plaats.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Marcel Meisen (GER)
6. Daan Soete (BEL)
7. David van der Poel (NED)
8. Kevin Pauwels (BEL)
9. Joris Nieuwenhuis (NED)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Marianne Vos (NED)
3. Alice Maria Arzuffi (ITA)
4. Loes Sels (BEL)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Denise Betsema (NED)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Fleur Nagengast (NED)
9. Ellen Van Loy (BEL)
10. Ellen Anderson (USA)

Trainer Passenier 'Badr begrijpt me beter'

Kampioen na kampioen trainde hij, met Badr Hari als meest bekende. AT5 sprak met kickbokstrainer Mike Passenier in het tv-programma 'De Straten: Binnenskamers' over de sport. 'Badr Hari snapt mij net iets beter dan anderen.'

Hoe je Passenier het beste kunt omschrijven? Misschien wel als no-nonsenstrainer. Hij is wars van gezeik of slappe excuses om niet te kunnen trainen. En in de aanmoediging van zijn sporters tijdens wedstrijden, kan hij ver gaan. "Tering tyfus, sla hem helemaal in elkaar", is er dan bijvoorbeeld te horen. "Ja, dat is weleens nodig", zegt hij daar nu over. 

Maar hij probeert het zo fair mogelijk te houden. Passenier zit sinds 2009 met zijn sportschool Mike's Gym in Oostzaan. Een sportschool met een indrukwekkende staat van dienst. Hij leidde verschillende vechtersbazen naar succes. Aan de wand heeft hij vijf portretten opgehangen van de meest bekende sporters die door hem werden getraind. De 'fabulous five', noemt hij ze. Murthel Groenhart bijvoorbeeld. En ook Joeri Mes, Gökhan Saki en Melvin Manhoef. Maar meest bekende is zonder twijfel Badr Hari.

Brand
Toch was het helemaal niet zo zeker dat Passenier zo ver zou komen. Bijna tien jaar geleden brandde zijn sportschool helemaal af. Hij moest weer op nul beginnen. Een lastige periode, zo zegt hij. "Alles wat je hebt opgebouwd, is weg. Het was een bittere pil." Maar het lukte, en hij is er trots op. "Dit is mijn droom. Je kan dus wel zeggen: ik ga elke dag naar mijn droom toe. Daarom sta ik altijd vroeg op en blijf ik nooit lang in bed liggen. Ik wil die droom niet verpesten door in bed te blijven."

Voor hem is het een uitdaging om de sporters keer op keer te prikkelen om het beste uit henzelf te halen. Hoe hij dat doet? Daar bestaat volgens hem geen blauwdruk voor. Wel weet hij: emotie is een slechte raadgever. "Je moet het hebben van je wat je kan. Boosheid kan je wel over een dood punt helpen. Maar als je er als een blinde dwaas in gaat, is dat ook niet goed. Hetzelfde geldt voor verdriet: het kan je extra motiveren. Maar het kan je juist ook naar beneden halen."

Juiste snaar
Bij Badr Hari wist hij de juiste snaar te raken. Badr kwam als jonge jongen bij hem trainen. Passenier stak onnoemelijk veel tijd in Badr. "We waren soms wel vijf uur achter elkaar bezig. Herhalen en herhalen om er technieken in te brengen. Eerst een uurtje een nieuwe combinatie leren, daarna variëren met die combinatie. Van links, rechts, ga zo maar door. Badr snapte wat ik bedoelde, het was hem net iets meer op zijn lijf geschreven dan de anderen die ik trainde."

Nog steeds komt Badr Hari bij Passenier voor trainingen, hoewel de kickbokser momenteel voornamelijk in Marokko verblijft. "Eens per maand is hij in Nederland en dan trainen we een weekje. Daarna gaat hij terug naar huis met een heleboel huiswerk."

Stoten, trappen en knieën
Het huiswerk dat Passenier de kickbokser meegeeft, is behoorlijk wat ingewikkelder dan de beginnersles hij aan AT5 geeft. Twee benen naast elkaar, de linkervoet een stap opzij en de rechtervoet naar achteren. De handen voor je gezicht, onder je ogen. Als je dat doet, ben je er klaar voor. "Dan kan je beginnen", zegt Passenier. Hoe? "Het blijft stoten, trappen en knieën gebruiken. Dat is het, ik kan er niks meer van maken."

Gewichtheffer Kuworge wint brons op Jeugdspelen

Gewichtheffer Enzo Kuworge heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires het brons gepakt in de zwaarste klasse bij de heren, die voor de deelnemers boven 85 kilogram. Het is een zeldzame prestatie voor een Nederlander, zeker gezien het feit dat Kuworge sowieso al de eerste Nederlandse gewichtheffer op een 'olympisch' evenement was sinds Piet van der Kruk in 1968.

Op het eerste onderdeel, het stoten, begon Kuworge met 155 kilogram, een evenaring van het persoonlijk record waarmee hij in juli nog zilver pakte op het EK bij de jeugd. De poging slaagde en Kuworge ging er met 159 en 162 kilo nog twee keer overheen. Het leverde hem de derde plek op, achter de Iraniër Alireza Yousefi (162kg, maar een poging eerder) en de Bulgaar Hristo Hristov (173kg).

Bij het trekken begon Kuworge met 195kg, met succes. Zijn volgende poging, 203kg, slaagde eveneens en dat leverde een nieuw PR op met één kilogram. Ondertussen werd duidelijk dat Kuworge voor het brons ging: Yousefi begon met 202, maar schoof door naar 211, terwijl Hristov 206kg optilde in zijn laatste poging. Kuworge ging zo in de derde poging nog voor een nieuw record van 210kg, maar dat lukte niet.

De jonge Nederlander, vlagdrager tijdens de openingsceremonie, eindigde zo met 365kg als totaalgewicht en pakte brons. Goud was er voor Yousefi, die afsloot met 218kg en zo op een totaal eindigde van 380kg, één kilo meer dan Hristov.

Kuworge trekt en stoot zich een weg naar jeugdolympisch brons (Florian Eisele for OIS/IOC)
Kuworge trekt en stoot zich een weg naar jeugdolympisch brons (Florian Eisele for OIS/IOC)

'Nederland in oorlog met Rusland'

In het televisieprogramma WNL op Zondag heeft minister van Defensie Marja Bijleveld gezegd dat Nederland in een cyberoorlog is met Rusland. Hoewel de oorlog niet officieel is verklaard wil de minister er wel bij zeggen dan Nederland af moet van de naïviteit.

Het bericht begin deze maand over de verijdelde hack waarbij vier Russische officieren zijn is nog maar het tipje van de sluier. De minister stelt dat oorlogsvoering is veranderd en dat digitale opsporing meer aandacht moet krijgen. Ze heeft bij de NAVO aangeboden Nederlandse cybersoldaten in te zetten en probeert de kennis zowel defensief als offensief te vergroten.

Minister Bijleveld noemt de term 'cyberoorlog' een figuurlijke term om aan te geven hoe ernstig de zaak is. Ze krijgt daarbij ook steun van andere kamerleden, zo vind Van Ojik van GroenLinks het 'begrijpelijk dat de minister de noodklok luidt'. En noemt buitenlandwoordvoerder van de VVD Sven Koopmans het 'gewoon de realiteit'.   

Met deze uitspraak en de onverwachtse bekendmaking van de hackpoging op het netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag  lijken de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer het belang van cyberbeveiliigng aan te willen tonen. Bij de NAVO is het bijvoorbeeld nog niet echt duidelijk wanneer een cyberaanval als oorlogsverklaring kan worden gezien.

Golfer Luiten staat voor rentree na operatie aan pols

Joost Luiten maakt komende week zijn rentree tijdens de Andalucía Masters in Spanje. De golfer werd in juli geopereerd aan zijn linkerpols.

De 32-jarige Luiten had sinds maart last zijn pols. Vanwege de blijvende klachten koos hij voor een operatie. De verwachtig was dat hij tot het einde van dit jaar aan de kant zou staan maar inmiddels is hij voldoende hersteld om weer deel te nemen aan een toernooi.

Joost Luiten: "De laatste twee weken heb ik goed en op hoog niveau kunnen trainen. Ik had nog heel lichte irritatie aan mijn linkerduim maar ook dat is zo goed als weg. Gisteren was de laatste test op Bernardus Golf, 18 holes spelen onder het oog van de meester,  Richard Koch, de chirurg die mijn pols heeft geopereerd. Na die 18 holes staan alle seinen op groen, de chirurg ziet geen enkele reden om komende week in Spanje niet te spelen. Ik voel af en toe nog een klein pijntje, bijvoorbeeld bij het slaan van een bal die geplugd ligt in de bunker, maar dat is volgens Koch heel normaal. Die kleine pijntjes zal ik nog wel een jaar blijven voelen, maar ik kan niets kapot maken in de pols dus is er ook geen enkele reden mijn terugkeer op de Tour langer uit te stellen."

Prades verrassend de beste in Ronde van Turkije, slotrit voor Bennett

Sam Bennett heeft de slotrit in de Ronde van Turkije gewonnen. Voor de Ierse sprinter van BORA-hansgrohe was het alweer zijn derde ritzege in de Turkse rittenkoers. De eindzege ging verrassend naar Eduard Prades. De Spanjaard begon als vierde in het klassement aan de etappe, maar doordat hij tweede werd en zo zes belangrijke bonificatieseconden pakte, was dit net voldoende voor eindwinst in de Presidential Cycling Tour of Turkey.

De zesde en slotrit van Bursa naar Instanbul over 166,7 kilometer kende vooral een lastige finale. In de laatste anderhalve kilometer werd het technisch met veel bochten en smalle straatjes in het centrum van Instanbul. Ook liep de weg behoorlijk op met een maximaal stijgingspercentage tot 7%.

Louis Vervaeke, Preben Van Hecke, Paweł Cieślik, Christophe Masson, Beñat Txoperena, Nikolay Mihaylov en Muhammed Atalay waren de renners in de kopgroep. Het peloton hield verder alles onder controle en op 6,5 kilometer werd Vervaeke (Sunweb) als laatste van de kopgroep gegrepen.

In de aanloop naar de laatste anderhalve kilometer waren er verschillende ploegen die aan kop van het peloton wilden zitten voor die laatste anderhalve kilometer. BORA-hansgrohe slaagde het beste in die opzet in dienst voor hun renner Bennett. De Ier, die al twee massasprinten had gewonnen deze ronde, liet het ditmaal echter niet tot een massasprint komen. Bennett speelde op de verrassing en ging er meteen vandoor. Niemand had daar een antwoord op en zo reed de renner van BORA-hansgrohe op indrukwekkende wijze naar zijn derde ritzege in deze Ronde van Turkije.

In de achtergrond was het chaos. Er was geen controle van het peloton en in de laatste bocht kwamen nog twee renners ten val en werden sommige renners door een valpartij opgehouden. Daar had Prades geen last van en zo kon de Spanjaard naar de tweede plaatst sprinten. Daarmee pakte hij zes bonificatieseconden en dat was net voldoende voor de eindzege in de Presidential Cycling Tour of Turkey. Alexey Lutsenko, die als leider begon aan de laatste etappe, moest genoegen nemen met een tweede plaats in dezelfde tijd als Prades.

Paffett na 13 jaar weer DTM-kampioen, Mercedes neemt afscheid met titel

Na dertien jaar is het Gary Paffett weer gelukt om de titel te pakken in de Deutsche Tourenwagen Masters. De 37-jarige Brit eindigde in de laatste race van het seizoen op de Hockenheimring als derde en dat was voldoende om de indrukwekkende aanval van René Rast af te slaan.

Regerend kampioen Rast liep in het seizoen flink wat achterstand op, maar dankzij vijf opeenvolgende zeges had hij in de slotrace nog altijd een kans. Bij de start nam Rast ook dit keer gelijk de leiding en die stond hij niet meer af, waardoor de zesde zege op rij een feit was, een ongeëvenaarde prestatie in de DTM.

Het was echter allemaal niet genoeg om Paffett van de titel te houden. De Mercedes-coureur reed op de derde plek rustig achter Audi-rijder Rast en BMW-coureur Marco Wittmann, die van poleposition vertrokken was, wetende dat plek drie ruimschoots voldoende was. De nummer twee in de titelstrijd, Paul di Resta, kwam er gedurende de race niet aan te pas en eindigde zelfs buiten de punten.

Paffett sloot het seizoen zo af met 255 punten, vier meer dan Rast en 22 meer dan Di Resta. Mercedes neemt zo afscheid met zowel de coureurs- als constructeurstitel, volgend jaar is het merk er niet meer bij. Robin Frijns vertrok op de achttiende en laatste plek, maar sloot een zeer indrukwekkende inhaalrace af op de vijfde plaats, waardoor de Nederlander in de titelstrijd als dertiende eindigt. 

Hoogbejaarde vrouw overvallen, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een overval op een hoogbejaarde vrouw uit Eindhoven zaterdagavond. Dat gebeurde tussen 19.00 en 20.00 uur in haar flat aan de Reinaertlaan. De twee overvallers gingen er met geld vandoor.  De politie roept mensen, die iets gezien of gehoord hebben in de buurt van de flat, met klem op om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Buurtonderzoek heeft helaas niets opgeleverd. De politie neemt de zaak hoog op, gelet op de kwetsbaarheid van het slachtoffer.

De 89-jarige Eindhovense vrouw deed zaterdagavond de deur open, omdat ze veronderstelde dat het haar zorghulp was die aanbelde. Twee mannen (circa 20 jaar oud) stormden naar binnen en haalden haar hele woning overhoop. Nadat de mannen ervandoor gingen, zag de vrouw kans de politie te waarschuwen. Ze is fysiek niet gewond geraakt bij de overval, maar is erg ontdaan over wat er gebeurd is. Er is slachtofferhulp ingeschakeld voor de vrouw.

Een woordvoerder van de politie: "Zeker nu de donkere dagen weer in aantocht zijn, roepen we mensen op extra alert en waakzaam te zijn. Als u het niet vertrouwt, doe de deur van uw woning dan niet open, zeker niet in de avonduren. En als u bezoek verwacht, check even goed dat het ook uw gasten zijn die voor de deur staan. Ziet u verdachte personen in uw omgeving, bel dan direct met de politie."

Sportbaas Baumann (51) overleden tijdens Jeugdspelen

De Zwitserse sportbestuurder Patrick Baumann is zaterdag plotseling overleden. Baumann was secretaris-generaal van wereldbasketbalbond FIBA, IOC-lid en president van de GAISF, de overkoepelende organisatie voor bonden in bijna honderd olympische en niet-olympische sporten. De Zwitser overleed op 51-jarige leeftijd, naar alle waarschijnlijkheid aan een hartaanval.

Baumann was aanwezig bij de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar hij zich vooral bezig hield met het toernooi in het 3x3-basketbal. "Dit is onwerkelijk, zelfs vandaag hebben we hem - zoals we hem kennen - nog hard zien werken voor de sport waar hij zo van hield", aldus IOC-president Thomas Bach in een statement zaterdagavond. 

Baumann was zelf speler, coach en scheidsrechter in het basketbal en kwam in 1994 als advocaat bij de FIBA te werken. Een jaar later werd hij al plaatsvervangend secretaris-generaal en in 2002 werd hij unaniem gekozen tot daadwerkelijk secretaris-generaal. Vanaf 2007 was hij IOC-lid en tot aan zijn dood was hij ook voorzitter van het organisatiecomité voor de Jeugd Olympische Winterspelen van 2020, in het Zwitserse Lausanne.

In het olympisch dorp in Buenos Aires zal zondag een herdenking gehouden worden voor Baumann, terwijl op het IOC-hoofdkantoor en op de Jeugdspelen de olympische vlag halfstok gehesen wordt.

Zeilers Van der Meer en Bouwer pakken brons op Jeugdspelen

Zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires het brons gepakt in de gemengde Nacra-klasse. Het duo lag lange tijd op de tweede plek in het klassement, maar die moesten ze in de afsluitende medalrace nog uit handen geven.

Dante Cittadini en Teresa Romairone uit Argentinië domineerden de competitie en wonnen voor eigen publiek goud na een zesde plek in de medalrace. Daarin eindigden Van der Meer en Bouwer als vierde, terwijl de winst voor Titouan Petard en Kenza Coutard uit Frankrijk was. Die gingen daarmee voorbij aan het Nederlandse duo, die de Belgen wel achter zich konden houden en zo dus brons pakten.

Van der Meer en Bouwer in actie in de medalrace (Gabriel Heusi for OIS/IOC)
Van der Meer en Bouwer in actie in de medalrace (Gabriel Heusi for OIS/IOC)

Agent gewond geraakt bij achtervolging

In de Hoofdstraat in Hillegom is in de nacht van zaterdag op zondag een 24- jarige man uit Noordwijk na een politieachtervolging met zijn auto tegen een lichtmast gereden. Bij zijn aanhouding raakte een agent gewond aan zijn hand.

De 24-jarige bestuurder van een auto werd door agenten in de Meerbeekstraat gecontroleerd. Toen een van de agenten een speekseltest bij hem wilde uitvoeren reed de bestuurder met geopend bijrijdersportier er plotseling vandoor. Daarop achtervolgden de agenten het voertuig dat zeer gevaarlijk met hoge snelheid door het centrum van Hillegom reed.

Op de Hoofdstraat zagen de politieagenten dat het voertuig tegen een lichtmast was gereden en dat de bestuurder er rennend vandoor ging. Een van de agenten zette lopend de achtervolging in. Vervolgens klom de man over een ijzeren hek. De politieagent die hem achtervolgde verwondde zich aan een ijzeren punt van dit hek en raakte gewond aan zijn hand. De 24- jarige Noordwijker werd uiteindelijk in de Houttuin achter een container aangetroffen.

De man weigerde mee te werken aan zijn aanhouding en werd met behulp van pepperspray naar de grond gewerkt en geboeid. Bij de aanhouding werd de agent geholpen door een oplettende burger. Na behandeling bij de dokterspost kon de politieagent zijn dienst vervolgen.  

Uit een adem- en een speekseltest bleek dat de man vermoedelijk verdovende middelen had gebruikt. Op het politiebureau werd bloed van hem afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. De auto van de man is in beslag genomen en het rijbewijs is ingevorderd. De verdachte wordt gehoord en er zal een proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

Wenger wil weer aan het werk: "Kan van alles zijn"

Arsène Wenger is na een paar maanden al klaar voor een terugkeer in de voetballerij. Er is veel belangstelling voor de voormalige manager van Arsenal.

Wenger nam dit voorjaar afscheid van The Gunners, waar hij bijna 22 jaar aan het roer stond. Daarvoor werkte de 68-jarige Fransman bij Nagoya Grampus Eight (Japan), AS Monaco en Nancy. "Ik ben een slechte voetbalpensionado. Ik heb 35 jaar lang op hoog niveau gewerkt. Misschien is twee of drie maanden rust niet slecht voor mijn gezondheid, maar het kan allemaal wel weer beginnen", vertelt Wenger aan Bild.

"Of ik bij een club uit de Bundesliga aan de slag ga? Waarschijnlijk niet. Maar ik kan je niet vertellen waar dan wel, want dat weet ik zelf niet eens." De ervaren coach geeft aan dat er veel interesse in hem is. "Het blijft maar doorgaan. In welke positie ik aan het werk zal gaan weet ik nog niet. Het kan in mijn eigen dorp zijn, in Japan, overal... Het kan ook een nationale ploeg zijn."

Een nationale ploeg heeft echter niet zijn voorkeur. "Het probleem is dat je de drug ook in het weekend nodig hebt." Tot slot liet Wenger zich ook uit over de moeizame seizoensstart van Bayern München onder Niko Kovac. "Ik ben verrast, maar niet bezorgd. Bayern komt altijd terug. Ze moeten doorgaan met Kovac. Er heerst veel stress in de huidige voetbalwereld, daarom is solidariteit tussen trainers enorm belangrijk."

Unieke serie van vijf late warme dagen

Voor de vijfde dag op rij registreert De Bilt een officiële warme dag. Om 11:50 uur werd het 20,1 graden. Niet eerder kwam het zo laat in het najaar nog tot een aaneengesloten reeks van minstens vijf warme dagen. Series van vier warme dagen op rij kwamen in 1990, 2001 en 2005 halverwege oktober wel voor. Meteorologen spreken van een officiële warme dag als het in De Bilt 20 graden of meer wordt.

Het aantal warme dagen in 2018 is hiermee opgelopen naar 129 tegen 85 normaal. Dit jaar was al sinds 17 september recordhouder. Het verschil met het oude record, van 116 warme dagen uit 2003, is sindsdien alleen maar groter geworden. 1907 is het jaar met de minste warme dagen. Toen werd slechts veertig keer de 20 graden gehaald.

Zeer waarschijnlijk worden ook maandag en dinsdag nog officiële warme dagen in De Bilt. Op beide dagen komt de middagtemperatuur uit rond 22 graden. Mogelijk wordt ook woensdag nog een warme dag met precies 20 graden als middagtemperatuur in de huidige verwachting.

Door klimaatverandering 26 warme dagen extra
Het opwarmende klimaat is goed terug te zien in het aantal warme dagen. Gemiddeld over de periode 1989-2018 telt De Bilt maar liefst 92 warme dagen. Begin vorige eeuw kwam het in een normaal jaar tot 66 officiële warme dagen. Er is dus sprake van een toename van 26 warme dagen.

Unieke serie van vijf late warme dagen (afbeelding;: weeronline.nl)
Unieke serie van vijf late warme dagen (afbeelding;: weeronline.nl)

Duitse media keihard: "Neergang gaat razendsnel verder"

De crisis bij 'Die Mannschaft' na het desastreuze WK is nog lang niet opgelost. Dat concluderen de Duitse media na de nederlaag tegen Oranje.

Bondscoach Joachim Löw mocht ondanks de afgang op het WK aanblijven en hij beloofde beterschap. "Maar van de aangekondigde nieuwe start is niets te zien", schrijft Kicker. "In plaats daarvan schrijft de DFB aan de vervolgroman van het WK-debacle. Het roept, wederom, de vraag op naar de toekomst van de bondstrainer."

Ook bij Bild twijfelt men aan de toekomst van Löw. "Het WK is voor Duitsland na de historische uitschakeling in de voorronde sinds 109 dagen voorbij. Maar vooruit gekomen is Jogi Löw ondanks uitgebreide analyse en een aangekondigde Umbruch nog niet echt. 3-0 tegen Holland. Jogi, zo degraderen we." Duitsland staat met één punt uit twee duels onderaan in de Nations League-poule met Nederland (drie punten) en koploper Frankrijk (vier).

"De neergang van de Duitse voetbalploeg gaat razendsnel verder", meldt de Rheinische Post. "Na de blamerende WK-k.o. tegen Zuid-Korea dreigt voor bondsocoach Joachim Löw met het DFB-team na de 0-3 tegen aartsrivaal Nederland degradatie in de Nations League. De met vijf man van het zwalkende Bayern München en nieuweling Mark Uth aangetreden DFB-elf liet dezelfde zwaktes zien als op het WK in Rusland: het ontbrak aan tempo, frisheid, spelplezier en effectiviteit."

Duitsland speelt dinsdag al de volgende belangrijke wedstrijd, want dan is Frankrijk in Parijs de opponent. Op 19 november is het laatste groepsduel met Oranje en dan zal blijken wie van de drie toplanden degradeert naar League B van de Nations League.

Moeder en dochter opgepakt om mishandelen parkeerwachters

Een 38-jarige vrouw en haar 18-jarige dochter uit Terheijden hebben zich zaterdagmiddag op de (Korte) Boschstraat in Breda misdragen en twee toezichthouders van de gemeente, een man en een vrouw, mishandeld. Het tumult ontstond nadat zij een bekeuring hadden gekregen omdat zij niet betaald hadden voor het parkeren van hun auto. Zij werden door de politie na het incident in hun woning aangehouden.

De toezichthouders deden aangifte. De vrouwelijke BOA verklaarde dat zij in de Boschstraat een auto op een betaalstrook zag staan. In de auto zat een vrouw achter het stuur te wachten. Zij had niet betaald zo bleek uit het programma op de diensttelefoon van de parkeercontroleur. Zij sprak de bestuurster aan die vertelde dat haar dochter iets moest ophalen.

Op dat moment stapte een jonge vrouw, de dochter, in aan de bijrijderszijde. De toezichthouder vertelde de dames dat zij een bekeuring kregen voor het niet betalen voor het parkeren in een betaalzone. Er ontstond een discussie met de zojuist ingestapte vrouw die riep dat zij dat niet kon maken. De parkeercontroleurs legden nogmaals uit dat er bekeurd werd waarna zij doorliepen.

In de Korte Boschstraat werden de handhavers opnieuw door de bijrijdster aangesproken die een beroep deed op het gratis kwartiertje. Hier was echter geen sprake van omdat het voertuig niet geregistreerd stond. De discussie escaleerde waarna de jonge vrouw uitstapte en begon te schelden. Ze pakte de BOA vast en sloeg haar in het gezicht. De mannelijke handhaver greep in en pakte de dochter vast. Hierop stapte moeder ook uit de auto die de mannelijke handhaver op zijn hoofd sloeg.

De dochter kon daardoor loskomen en gaf de vrouwelijke parkeerwachter een duw die daardoor op de grond viel. Ze kon enkele schoppen in de richting van haar hoofd ontwijken. Twee burgers hebben de handhavers nog geassisteerd en de jonge vrouw tegengehouden. Via het kenteken kwam de politie al snel op het spoor van de verdachten, die kort na het incident in hun woning zijn aangehouden. Zij werden verhoord en daarna weer in vrijheid gesteld. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

'P!nk volgend jaar naar Johan Cruijff Arena'

De Amerikaanse Alecia Beth Moore, beter bekend als zangeres P!nk, komt volgend jaar juni naar Johan Cruijff Arena. Het optreden maakt onderdeel uit van de Beautiful Trauma World Tour, vernoemd naar het vorig jaar uitgebrachte album. Het concert is nog niet officieel aangekondigd, maar de verkoper van de kaartjes Ticketmaster heeft al wel een pagina gepubliceerd over de show, zo meldt AT5.

Het concert staat gepland op zondag 16 juni 2019. Een maand daarvoor sluit P!nk de Amerikaanse reeks van haar tour af in New York. Wanneer de kaartverkoop voor Amsterdam begint, is nog niet bekend. Vijf jaar geleden gaf P!nk voor het laatst een optreden in Nederland. Ze stond toen in het kader van haar The Truth About Love Tour in de Ziggo Dome.

Oranje zonder Van Dijk tegen België

Virgil van Dijk laat de oefeninterland van Oranje tegen België aan zich voorbijgaan. De aanvoerder kampt nog steeds met pijnlijke ribben.

Van Dijk liep de blessure op tijdens de competitiewedstrijd van Liverpool tegen Southampton, op 22 september. De KNVB meldt zondag dat in overleg met de international is besloten om hem alleen tegen Duitsland in te zetten. De 27-jarige verdediger reist maandag dus niet met de selectie mee naar Brussel, waar de Rode Duivels dinsdagavond de tegenstanders zijn.

Tegen Duitsland deed Van Dijk zaterdagavond de hele wedstrijd mee en hij maakte na een half uur de openingstreffer. Het was voor de verdediger zijn tweede doelpunt in zijn 22ste duel in het Oranje-shirt.

Schumacher nieuwe Formule 3-kampioen

Mick Schumacher is de nieuwe Europees kampioen Formule 3. De 19-jarige zoon van Formule 1-legende Michael Schumacher verzekerde zichzelf tijdens het slotweekeinde op de Hockenheimring van de laatste titel in de klasse onder het huidige format.

Prema-coureur Schumacher kende een wat lastig begin van het seizoen, maar vooral in de tweede helft stond er geen maat op de jonge Duitser. Hij boekte halverwege het jaar in Spa zijn eerste zege en daar kwamen er uiteindelijk nog zeven bij. Voorafgaand aan het slotweekeinde was hij al bijna zeker van de titel, hoewel hij die in problemen in race één nog niet gelijk pakte.

In de tweede race kwam Schumacher als tweede over de streep, vijf plekken voor titelrivaal Dan Ticktum. Daarmee was de titel een feit en dus kon hij zondag zonder druk het seizoen afsluiten met opnieuw een tweede plek. De eerste van drie races op de Hockenheimring werd gewonnen door Schumacher's teamgenoot Zhou Guanyu, zijn tweede zege van het jaar nadat hij ook de allereerste race won. Jüri Vips won de tweede race, Robert Shvartzman pakte de derde en laatste race.

Ticktum sluit het kampioenschap af als tweede, voor de Rus Shvartzman en de Est Vips.

Taliban bevestigt ontmoeting met speciale gezant VS

Leiders van de Taliban en de nieuw benoemde speciale gezant voor vrede in Afganistan gaan door met besprekingen over hoe de oorlog te beëindigen, aldus de Taliban in een statement zaterdag. Het is de eerste officiële bevestiging dat de partijen met elkaar praten.

Zalmay Khalilzad, een in Afganistan geboren diplomaat van de Verenigde Staten, heeft de Talibaanse leiders vrijdag gesproken in Doha, Qatar.

"Beide kanten bespraken hoe er vreedzaam een einde kan komen aan de bezetting [...]. Beide kanten zijn het eens om in de toekomst elkaar weer te ontmoeten," zei woordvoerder voor de Taliban, Zabiullah Mujahid.

DTM-seizoen krijgt ontknoping in laatste race, podium voor Frijns

Het seizoen in de Deutsche Tourenwagen Masters krijgt zondagmiddag, vanaf 13.30 uur, een potentieel bijzonder fraaie ontknoping. Op de Hockenheimring staat dan de slotrace op het programma met nog drie kanshebbers op de titel.

De race van zaterdag leverde de vijfde opeenvolgende zege op voor regerend kampioen René Rast, die daardoor weer helemaal terug is in de titelstrijd. De Duitse Audi-coureur vocht een zeer mooi duel uit met Mercedes-rivaal Gary Paffett, waarbij ze meer dan eens de leiding van elkaar overnamen. In de slotfase van de race moest Paffett afhaken en hij kon zelfs het podium niet meer vasthouden.

Hij werd onder meer ingehaald door Robin Frijns, die na een mooie inhaalrace op de tweede plek terecht kwam. Rast had hij wellicht nog in kunnen halen in de slotronde, want met het tempo van Frijns zat het wel goed, maar de Nederlander deed logischerwijze geen serieuze poging meer om zijn voor de titel vechtende merkgenoot punten af te snoepen.

Timo Glock eindigde de race als derde, Paffett moest genoegen nemen met plek vier. Daarmee pakte hij dan weer wél de leiding terug in de titelstrijd, want leider Paul di Resta kwam niet verder dan de achtste plek. De kwalificatie van zondagochtend leverde poleposition op voor Marco Wittmann, maar belangrijker nog, plek twee voor Rast en drie voor Paffett.

Met de punten van de kwalificatie erbij - de top-3 krijgt 3-2-1 punten - staat Paffett met 240 punten aan de leiding, voor Di Resta (233) en Rast (224). De slotrace zal live te zien zijn op Ziggo Sport, zoals altijd, hoewel dit keer op een van de Extra-kanalen.

De hoogtepunten van race één op de Hockenheimring (Bron: YouTube)

Fun met Funda #121 - Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef

Ben je op zoek naar ruimte? Wel in Egmond aan den Hoef vonden wij op de Slotweg dit complete huizenblok voor je. Hoewel enkele ruimtes nog prima te bewonen zijn, zul je voor het overgrote deel je knip moeten trekken om het bewoonbaar te maken. Quanta costa? Geen idee, de prijs is op aanvraag (en dat snappen we ook wel na het zien van de foto's). Lopen jullie even mee? Kijk wel uit dat je niets breekt! 

Liever alle foto's onder elkaar? Check dan snel de laatste pagina! 

Ruimte genoeg in Egmond aan den Hoef (Foto: Funda)
Ruimte genoeg in Egmond aan den Hoef (Foto: Funda)

Lange en Ryf prolongeren wereldtitel Ironman in nieuw record

Patrick Lange is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen Ironman geworden. De 32-jarige Duitser legde in Hawaï de klassieke triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) af in een tijd van 7.52.39. Dat is een nieuw parcoursrecord.

Lange was nog maar net in een nieuwe recordtijd als winnaar over de meet gekomen van de Ironman Hawaï, of hij vroeg zijn vriendin ten huwelijk. Na het huwelijksaanzoek van de Duitser kwam de Belg Bart Aernouts als tweede binnen op vier minuten van de winnaar. Daarmee zijn Lange en Aernouts de eerste twee triatleten die op Hawaï onder de acht uur hun klassieke triatlon afwerkte.

Bij de vrouwen ging de zege naar Daniela Ryf. De Zwitserse werd tijdens het zwemen gebeten door een kwal. Ze dacht lange tijd aan opgeven en kwam pas ruim negen minuten later uit het water dan de Britse Lucy Charles, maar aan het einde van het fietsen had ze de achterstand al goed gemaakt. Tijdens het lopen stond er geen maat op Ryf en kwam binnen in een tijd van 8.26.16, daarmee was ze meer dan twintig minuten sneller dan haar oude parcoursrecord. Voor de 31-Zwitserse was het al haar vierde zege op rij in Hawaï. Charles werd op tien minuten tweede.

7 (zwaar)gewonden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Voorthuizerstraat in Putten zijn zondagmorgen rond 05.20 uur 7 inzittenden van een personenauto gewond geraakt, waarvan vijf ernstig. De auto kwam vanuit de richting Voorthuizen en reed tegen een boom. De hulpverleningsdiensten politie, ambulancedienst en brandweer rukten massaal uit en ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Alle 7 personen, vier vrouwen en drie mannen, zijn afkomstig uit Polen.

Ten minste één persoon bleek bekneld te zitten in het voertuig en werd door brandweerlieden bevrijd. In totaal zaten er 7 personen in het voertuig die allen gewond zijn geraakt; vijf ernstig en twee lichtgewond. De slachtoffers zijn met ambulances naar verschillende ziekenhuizen overgebracht, waaronder in Utrecht en Ede.

De provincie zorgde voor het afzetten van de weg en de Verkeersongevallenanalysedienst (VOA) deed ter plaatse technisch sporenonderzoek; het voertuig is inbeslaggenomen voor verder onderzoek. Ook werden er enkele getuigen gehoord. De toedracht van het ongeval wordt nader onderzocht en bij de bestuurster is  bloed afgenomen voor onderzoek naar rijden onder invloed.

Judoka De Wit via herkansing naar brons op Grand Prix Cancun

Frank de Wit heeft een bronzen medaille veroverd op de Grand Prix in Cancun. In de klasse tot 81 kilogram won de Nederlander de strijd om de medaille van de Rus Alan Khubetsov in de golden score.

In Mexico begon de Noord-Hollander zijn wedstrijddag met winst op ippon tegen Luis Angeles Sotelo uit Peru. In de kwartfinale nam De Wit het op tegen Tim Gramkow. In de extra tijd werd De Wit overgenomen door de Duitser en moest naar het de herkansing. In de herkansing won onze landgenoot in de verlenging van Jose Maria Mendiola Izquieta uit Spanje. 

Sam van ’t Westende deed mee in de gewichtscategorie tot 73 kilogram. De Nederlander trof zijn eerste wedstrijd Eduardo Barbosa. De Braziliaan scoorde waza-ari en schakelde daarmee Van ’t Westende vroegtijdig uit het toernooi. In de zwaardere klassen zondag komen geen Nederlandse judoka's meer op de tatami in Cancun.

Hazesfan aangehouden om geluidsoverlast

De politie heeft afgelopen nacht vanwege het herhaaldelijk veroorzaken van enorme geluidsoverlast de 56-jarige bewoner van een huis in de wijk Pannenhoef in Kaatsheuvel aangehouden. De geluidsapparatuur is in beslag genomen.

De politie kreeg omstreeks 01:20 uur een melding dat er in een seniorencomplex in de wijk Pannenhoef sprake was van geluidsoverlast. De agenten gingen ter plaatse en zagen dat de 56-jarige bewoner waarover geklaagd werd voor het complex stond. Hij was onder invloed van alcohol. De dienders gaven de man een waarschuwing en zijn daarna vertrokken. Later in de nacht kwamen vanuit het complex nog diverse meldingen binnen van geluidsoverlast. Ook zou de dronken man bij buren tegen de deur hebben getrapt en twee stoelen omver hebben gegooid.

Om 04:30 uur constateerden agenten zelf dat er harde muziek werd gedraaid, nummers van André Hazes, vanuit het appartement van de 56-jarige bewoner. In overleg met de hulpofficier van justitie zijn zij de woning binnen gegaan en hebben drie boxen en een versterker in beslag genomen. De bewoner schreeuwde tegen de politiemensen dat hij nu drie keer zo hard met zijn computer geluid zou produceren. Hij werd achter zijn PC vandaan gehaald en aangehouden inzake het veroorzaken van burengericht.

Het is bij de redactie niet bekend of er muziek van André Hazes Sr. of André Hazes Jr. werd gedraaid. In ieder geval zal de politie hem wel kunnen vertellen wat hij heeft gedaan. 

Petitie gestart om I Amsterdam-letters

Tegenstanders van de plannen om de I Amsterdam-letters weg te halen van het Museumplein in Amsteram zijn een petitie gestart in de hoop dit te voorkomen. Het plan van GroenLinks wordt gesteund door de coalitiepartijen D66, PvdA en SP en heeft daarmee een meerderheid in de gemeenteraad, zo meldt AT5. 

Sinds de bekendmaking afgelopen week wordt er ook veel kritiek geuit op het het mogelijke verdwijnen van de letters. Veel critici spreken van symboolpolitiek. 'Wij willen dat de I Amsterdam-letters, de op één na bekendste city marketing ter wereld (na New York) blijft. Het staat voor verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: ik ben er. Ik mag er zijn. En samen zijn wij Amsterdam', schrijft initatiefnemer van de petitie Jesse Hardeman.

Inmiddels hebben ruim driehonderd mensen de petitie getekend.

Vrachtauto met chemicaliën aangetroffen

Op een parkeerplaats aan de Sportlaan in Oisterwijk is afgelopen nacht omstreeks 00.50 uur door de politie op aanwijzing van een alerte beveiliger een vrachtauto met chemicaliën aangetroffen.

De laadklep van de wagen stond open. Daarop stond een IBC container met een geelkleurige transparante vloeistof. In de laadruimte stonden nog twee van deze containers met dezelfde kleurige vloeistof. Er kwam een sterke chemische lucht vanaf.

Het gaat waarschijnlijk om afval van een drugslab en een gestolen auto. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de containers geruimd. De politie stelt een nader onderzoek in.

World Superbikes-coureur Rea wint ook op gloednieuw circuit Argentinië, Van der Mark 8e

World Superbikes-kampioen Jonathan Rea heeft weer eens een race gewonnen in het kampioenschap wat hij al geruime tijd domineert. Op het splinternieuwe Argentijnse circuit van El Villicum stond weer geen maat op de Noord-Ier, die Kawasaki ondertussen ook aan de constructeurstitel hielp.

Rea nam bij d start al gelijk weer de leiding over van polesitter Marco Melandri, die wel aan kon sluiten bij de wereldkampioen, voor Tom Sykes, Eugene Laverty, Alex Lowes, Xavi Fores, Chaz Davies en de sterk rijdende Turk Toprak Razgatlioglu, terwijl Michael van der Mark een plek inleverde en op plek twaalf doorkwam.

Rea nam langzaam maar zeker de touwtjes stevig in handen, voor de eveneens wat eenzaam rijdende Melandri. Sykes werd daarachter verschalkt door Laverty, die op de lange rechte stukken van El Villicum perfect profiteerde van de topsnelheid van zijn Aprilia. Lowes had het lastig, want hij werd gepasseerd door Razgatlioglu, Davies en Fores, terwijl Van der Mark halverwege op plek tien reed.

Met nog negen ronden te rijden viel het doek voor Davies, die Sykes wilde passeren, maar onderuit gleed. Rea reed ondertussen onbedreigd naar de overwinning, zijn zoveelste van het seizoen. Melandri's tweede plek kwam ook niet meer in gevaar, maar om de derde plek werd nog even gevochten. Razgatlioglu hield Fores, Laverty en Sykes achter zich, waardoor de 21-jarige Turkse Kawasaki-rijder na Donington voor de tweede keer het podium mocht betreden. Van der Mark kwam achter teamgenoot Lowes als achtste over de finish.

Malafide privébericht PS4 ‘softlocked’ console

PlayStation 4-bezitters wordt opgeroepen om de instellingen van privéberichten zo te zetten, dat ze alleen door vrienden bereikt kunnen worden. Er gaat namelijk een bericht met vreemde tekens rond dat de console direct ’softlocked’. Dit houdt in dat de PlayStation vastloopt en tijdelijk onbruikbaar wordt.

Je hoeft het betreffende bericht niet eens te openen, alleen het krijgen van de notificatie is al genoeg om je PlayStation vast te laten lopen. De enige remedie hiertegen is om de console geforceerd terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Op Reddit wordt door verschillende users opgeroepen om de berichtinstellingen op ‘alleen vrienden’ of ‘niemand’ te zetten. Een gebruiker werd getroffen tijdens een potje Rainbow Six: Siege. "Een speler van het andere team gebruikte een dummy-account om het bericht te verzenden en het hele team crashte. We hebben allemaal de fabrieksinstellingen moeten herstellen. Een enkeling ontweek de hack omdat hij zijn berichten op privé had gezet."

Sony heeft nog niet gereageerd of een officiële waarschuwing uitgegeven. Maar het kan geen kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen. Je verandert de instellingen via ‘Instellingen>Accountbeheer>Privacy-instellingen>Persoonlijke Informatie | Berichtenfunctie>Berichten’.

PlayStation 4 groot

Blu-ray: The Gringo

The Gringo is de nieuwste speelfilm waarin de getalenteerde David Oyelowo, bekend van zijn hoofdrol in Selma (2014), zijn opwachting maakt. En dat is maar goed ook, want het is juist zijn aanwezigheid die de film naar een hoger niveau weet te tillen. Het geheel komt helaas, ondanks de sterrencast met onder andere Charlize Theron en Joel Edgerton, toch niet helemaal goed uit de verf. De zwarte komedie The Gringo stelt dus een beetje teleur, terwijl de trailer ons wel aan het lachen kon maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.