89 miljoen euro contant kwijt in Liberia

De centrale bank in het West-Afrikaanse Liberia heeft een probleempje: men is omgerekend zo'n 89 miljoen euro aan contant geld kwijt. Dat kan natuurlijk de beste overkomen, maar de regering heeft toch maar besloten om een onderzoek in te stellen.

Inmiddels hebben vijftien mensen al te horen gekregen dat ze het land voorlopig niet mogen verlaten, waaronder het voormalige hoofd van de centrale bank en de zoon van oud-president Ellen Johnson Sirleaf. 

Volgens de autoriteiten zijn in het afgelopen jaar meerdere ladingen met bankbiljetten simpelweg verdwenen. Die biljetten werden in het buitenland gedrukt en vervolgens via Liberiaanse havens het land binnen gebracht.

Het gaat om zo'n vijf procent van het totale bruto binnenlands product van Liberia. De bestellingen van de biljetten werden geplaatst toen Sirleaf nog president was, maar zij is inmiddels opgevolgd door oud-voetballer George Weah.

Heel ingewikkeld lijkt het overigens niet te zijn om aan het geld te komen. We raden Liberia aan om eerst even wat geld naar onze rekening over te maken voor de onkosten, wij hebben wellicht nog een erfenis van 89 miljoen dollar voor de Liberianen liggen.