Mas wint koninginnenrit in Vuelta en stijgt naar tweede plaats, Kruijswijk zakt naar plek vier

Enric Mas heeft de koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. De 23-jarige Spanjaard was de beste op de slotklim naar La Gallina voor Miguel Ángel López. Simon Yates werd op 23 seconden derde en blijft daarmee ruim de leiding van het algemeen klassement. Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde verloren tijd en zijn hun podiumplaatsen kwijt aan Mas en López.

Vandaag stond de koninginnenrit en tevens de laatste bergrit op het programma deze Vuelta. In 97,3 kilometer moesten de renners zes beklimmingen over met afsluiter de beklimming van La Gallina, een klim van de buitencategorie.

Meteen na de start ontstond er een gevecht voor de bolletjestrui. Thomas de Gendt en Bauke Mollema. De Gendt, drager van de bolletjestrui, kwam op de eerste twee beklimmingen steeds als eerste boven en zorgde ervoor dat Mollema de Belg niet meer zou inhalen.

De twee zaten in een grote kopgroep, alleen zou de kopgroep nooit in aanmerking komen voor de dagzege. De maximale voorsprong was drie minuten, maar op de vierde beklimming van de dag versnelde zo hard dat de voorsprong snel terugliep. Nog voor de top werden de vroege vluchters teruggepakt door het peloton, al kon Mollema met een sprintje nog wel als eerste boven komen.

In de afdaling van de Coll de Beixales kwam Nairo Quintana samen met López op kop te rijden. Nooit werd de voorsprong groot, maar op de voorlaatste klim reed leider Yates samen met Mas naar de twee Colombianen toe. In de achtergrond kon Valverde en Kruijswijk niet mee met de aanval van Yates en moest het achtervolgen voor een podiumplaats.

Nog voor het opdraaien van de slotklim was Kruijswijk zijn derde plaats kwijt aan Mas en López. Ook Valverde zag zijn podiumplaats in gevaar komen en vanuit de kopgroep liet Quintana zich afzakken om de Spanjaard te helpen. Ondanks het knechtenwerk van Quintana kon Valverde het tempo niet volgen en verloor veel tijd.

Kruijswijk zette zijn achtervolging in, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo kon geen tijd goed maken, en verloor in het slot van de klim alleen maar tijd. Uiteindelijk kwam Kruijswijk als zevende over de finish op ruim één minuut van de winnaar. Hij ging Valverde wel voorbij in het klassement en staat nu vierde.

Vooraan streden Mas en López voor de dagzege, nadat Yates al snel moest lossen op de slotklim.  De leider in het algemeen klassement kon de schade wel beperken en staat nog steeds ruim aan de leiding. Voor de dagzege was Mas net iets sterker dan López en pakte zo zijn eerste zege in de Vuelta. In het algemeen klassement steeg Mas naar de tweede plaats. Ook López staat op het podium in het klassement.