FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 september 2018

Uitslag Willem II - Excelsior

Willem II heeft een een punt overgehouden aan het thuisduel met Excelsior. In de 86ste minuut keken de Tilburgers nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar dankzij doelpunten van Sol en Kristinsson wist de thuisploeg toch één punt over te houden aan het duel met Excelsior.

Willem II

2 - 2

Excelsior

 86' Sol
 88' Kristinsson
   31' Bruins
 82' Mahmudov
 
 Gele kaart: Heerkens, Sol, (Willem II), Messaoud,Hadouir, Fortes, (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.894
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui (Kristinsson/67)
Lewis
Heerkens
Palacios
Llonch (Akkaynak/80)
Crowley
Lieftink (Anita/67)
özbiliz
Sol
Avdijaj
  Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Schouten
Koolwijk (Haspolat/90)
Messaoud
Edwards
Ómarsson (Hadouir/87)
Bruins (Mahmudov/ 80)

Concepten nieuwe generatie F1-auto's getoond

De bazen van de Formule 1 hebben in Singapore drie concepten getoond voor nieuwe Formule 1-auto's, gebaseerd op de regels die vanaf 2021 zullen gaan gelden. Op die manier kan het publiek zien hoe de ontwikkeling van de volgende generatie F1-bolides verloopt.

Onder meer de halo is aangepast om het beter in het geheel van de auto te laten passen, terwijl de auto's zelf een wat agressiever uiterlijk hebben, mede geholpen door de 18 inch banden. De bedoeling is dat het raamwerk van de regels voor eind 2019 klaar is, dus daar kan nog ruim een jaar aan gewerkt worden.

In een toelichting laat Ross Brawn, motorsportbaas van de F1, weten dat het doel zoals altijd weer is om 'auto's te hebben die goed tegen elkaar kunnen racen', inderdaad niet onbelangrijk in een raceklasse. Ook moesten de wagens er beter uit gaan zien: "We willen auto's die kinderen graag op een poster aan de muur willen hebben", aldus Brawn.

Hij voegde er verder nog standaardwoorden aan toe, zoals dat de auto 'moet inspireren' en dat de auto's in de koningsklasse van de autosport er 'senstaioneel' uit moeten zien. Volgens Brawn moet men 'in de rij staan' om deel te nemen aan de F1.

Volleyballers stunten op WK met winst op Brazilië

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK in Bulgarije voor een sensatie gezorgd. Niemand minder dan regerend olympisch kampioen Brazilië werd met 3-1 aan de kant geschoven: 21-25, 25-20, 25-20, 25-21.

Aanvallend, blokkerend, serverend...Nederland was op alle fronten eigenlijk gewoon beter dan de grootmacht, op de eerste set na. Wouter ter Maat speelde heerlijk en vooral in de slotfase van de vierde set sloeg hij met enige regelmaat snoeihard raak.

Brazilië wist zich geen raad met het gevarieerde spel van Gido Vermeulen's ploeg, waar Daan van Haarlem de man of the match was. Ook Thijs ter Horst en Maarten van Garderen waren flink trefzeker, terwijl Michael Parkinson met zijn bloks zeer sterk bezig was.

"Ongelooflijk", aldus Van Haarlem na afloop. "Het besef moet nog komen...wij kwamen er steeds beter in en zij knakten. Deze zege gaan we nooit meer vergeten." Ook Vermeulen was uiteraard blij: "De mooiste zege in mijn jaren als bondscoach, fantastisch dat we ze hebben verrast."

Nederland was tegen Canada eerder nog kansloos (3-0), maar zette China met 3-1 opzij. Dankzij de stunt van zaterdag staat Nederland derde in de groep, terwijl de eerste vier naar de tweede ronde gaan. Zondag speelt Oranje tegen het eveneens zeer sterke Frankrijk.

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft een goede generale beleeft voor het Champions League duel met AEK Athene. In eigen huis boekte het een eenvoudige 3-0 zege op FC Groningen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Hikim Ziyech in duel met Django Warmerdam en Ajdin Hrustic. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Hikim Ziyech in duel met Django Warmerdam en Ajdin Hrustic. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

AFC Ajax

3 - 0

FC Groningen

 18' Huntelaar(pen)
 66' Huntelaar
 76' Tadic
   
 
 Gele kaart: Tagliafico, Schöne, (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.720
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Ziyech (Labyad/87)
Schöne (Eiting/77)
Neres
De Jong
Tadic (v.d.Beek/79)
Huntelaar
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Chabot (Breij/80)
Handwerker
Reis (v.d.Looi/80)
Hrustic
Warmerdam
Doan
Mahi (Cassierra/67)

Uitslag De Graafschap - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft zijn tweede zege van het seizoen geboekt. De ploeg van coach Maurice Steijn was in Doetinchem met 1-2 te sterk voor De Graafschap. VVV-Venlo staat na vijf wedsrijden op acht punten en staat daarmee op een voorlopige vierde plaats in de eredivisie. De Graafschap staat na vijf wedstrijden op vier punten.

De Graafschap

1 - 2

VVV-Venlo

 89' Burgzorg    6' Susic
 30' Post
 
 Gele kaart: Olijve, S.Nieuwpoort, (De Graafschap), Seuntjens,Susic, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.702
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Abena
S.Nieuwpoort
Straalman
Owusu
Olijve
Tutuarima (Klaasen/46)
Nijland (El Jebli/46)
v.Mieghem
Thomassen (Burgzorg/70)
Serrarens
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen
Susic
Post
Seuntjens
Opoku (Kum/90 2)
Mlapa (Joosten/76)
Grot (v.Ooijen/64)

Uitslag ADO Den Haag - PSV

PSV heeft drie dagen voor de Champions League ontmoeting met FC Barcelona weinig energie hoeven te verspillen. Op bezoek bij ADO Den Haag werd er met liefst 0-7 gewonnen.

Fusion Ha! (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Fusion Ha! (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

0 - 7

PSV

     18' Lozano
 45+2' De Jong
 54' Pereiro (pen)
 73' Lozano
 75' Gutiérrez
 90+2' Bergwijn
 90+5' Pereiro (pen)
 
 Gele kaart: Meijers, Beugelsdijk, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.519
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Troupée
Beugelsdijk (N.Kuipers/64)
Kanon
Meijers (B.Kuipers /57)
Malone
El Khayati
Immers
Becker
Necid
Hooi (Lorenzen/76)
  Zoet
Dumfries (Behich/79)
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Gutiérrez/ 70)
Pereiro
Hendrix
Bergwijn
De Jong
Lozano (Malen/76)

Recherche zoekt slachtoffer

In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 september hebben in Utrecht  twee berovingen plaatsgevonden vlakbij de Daalsetunnel en de Van Sijpesteijntunnel. Drie verdachten zijn met behulp van cameratoezicht aangehouden. De verdachten zitten nog vast en de recherche is nu op zoek naar een van de slachtoffers.

Rond 03.00 uur zagen medewerkers van cameratoezicht dat er een beroving werd gepleegd bij de Van Sijpesteijntunnel. Een blanke jongen op een OV-fiets werd door drie andere jongens aangesproken. Op een gegeven moment pakte een van de jongens wat uit de rugzak van het slachtoffer, waarna het drietal hard wegrende.

Agenten die op de melding af werden gestuurd, konden na een achtervolging deze drie jonge berovers (14 en 15 jaar uit Utrecht) aanhouden. Het slachtoffer werd echter niet meer aangetroffen door de politie en heeft zich tot op heden nog niet gemeld om aangifte te doen.

Die nacht meldde zich wel een andere man die aangaf eveneens door een drietal te zijn beroofd. Dat gebeurde rond 02.30 uur vlakbij de Daalsetunnel. Rechercheurs onderzoeken of de aangehouden verdachten deze beroving hebben gepleegd.

De verdachten zitten nog vast en de recherche is op dit moment dringend op zoek naar de jongen op de OV-fiets, die zich nog niet heeft gemeld. Het gaat om een blanke jongen met donker haar. Hij droeg die nacht een lichte broek, een donkere jas en een grijskleurige rugzak. Op camerabeelden is te zien dat hij die nacht gebruik maakte van een OV-fiets.

Recherche zoekt slachtoffer (Foto: Stockfoto politie.nl)
Recherche zoekt slachtoffer (Foto: Stockfoto politie.nl)

Holland pakt wereldtitel triatlon

De Britse triatlete Vicky Holland is de nieuwe wereldkampioene op de triatlon. Tijdens de finale van de World Triathlon Series in het Australische Gold Coast eindigde Holland als tweede en dat was voldoende om het eindklassement te winnen en Flora Duffy uit Bermuda op te volgen.

Na anderhalve kilometer zwemmen zat Holland prima voorin en de veertig kilometer wielrennen werkte ze in de kopgroep af. Bij de tien kilometer hardlopen vormde ze al snel een kopgroep met de Amerikaanse Katie Zaferes en de Australische Ashleigh Gentle.

Zaferes, Holland's voornaamste concurrente, moest lossen, Gentle en Holland konden sprinten om de winst. Die ging naar Gentle, maar Holland's tweede plek was voldoende voor de wereldtitel. De Britse won dit jaar in Leeds, Edmonton en Montreal.

De Nederlandse Rachel Klamer had het eindklassement nog in de top-3 kunnen beëindigen, maar vooral op de fiets kwam ze niet bij de besten in de buurt en leverde ze veel tijd in. Klamer eindigde in Gold Coast als 24e en zakte naar plek tien in het eindklassement.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Wood de nieuwe leider op KLM Open

Op dag drie van het KLM Open heeft golfer Chris Wood de leiding gegrepen. De Engelsman speelde een zeer goede ronde van zes onder par. Zondag is de slotdag van het enige Nederlandse toernooi op de PGA European Tour.

Wood begon zaterdag met een bogey op hole 2. De eerste birdie liet even op zich wachten, maar na de eerste op hole 6, volgden er in het restant nog zes birdies voor een ronde van 65 (-6) en de leiding in de wedstrijd op -13.

''Ik ben blij verrast'', vertelt Wood. ''Gister eindigde ik slecht en ik ben bezig met een aantal grote swingveranderingen, dus mijn spel en de hoeveelheid birdies die ik weet te maken komt als een mooie verrassing. Voor nog een 65 morgen zou ik zeker tekenen.''

Twee spelers wisten nog twee slagen beter te doen dan Wood. Een van die spelers was Hideto Tanihara, die acht birdies noteerde en geen enkele bogey op weg de gedeelde tweede plaats, samen met Ashun Wu en Jonathan Thomson. Richard McEvoy staat alleen vijfde op -11.

Liverpool wint topper tegen Tottenham

Liverpool heeft de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur met 2-1 gewonnen. Georginio Wijnaldum maakte het openingsdoelpunt.

Wijnaldum kon in de 39e minuut profiteren toen Michel Vorm na een hoekschop de bal niet goed verwerkte. De middenvelder van Liverpool kopte de bal over de doellijn.

Na een misverstand tussen Vorm en Jan Vertonghen kon Roberto Firmino de 2-0 binnenwerken. In de blessuretijd bracht Erik Lamela de eindstand op 2-1.

Door de winst heeft Liverpool nu vijftien punten uit vijf wedstrijden en is koploper in de Premier League. Tegenstander Tottenham verloor voor de tweede keer dit seizoen en blijven op negen punten staan.

Uitslagen Premier League zaterdag
Tottenham Hotspur - Liverpool 1-2
AFC Bournemouth - Leicester City 4-2
Chelsea - Cardiff City 4-1
Huddersfield Town - Crystal Palace 0-1
Manchester City - Fulham 3-0
Newcastle United - Arsenal 1-2
Watford - Manchester United 1-2

Mas wint koninginnenrit in Vuelta en stijgt naar tweede plaats, Kruijswijk zakt naar plek vier

Enric Mas heeft de koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. De 23-jarige Spanjaard was de beste op de slotklim naar La Gallina voor Miguel Ángel López. Simon Yates werd op 23 seconden derde en blijft daarmee ruim de leiding van het algemeen klassement. Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde verloren tijd en zijn hun podiumplaatsen kwijt aan Mas en López.

Vandaag stond de koninginnenrit en tevens de laatste bergrit op het programma deze Vuelta. In 97,3 kilometer moesten de renners zes beklimmingen over met afsluiter de beklimming van La Gallina, een klim van de buitencategorie.

Meteen na de start ontstond er een gevecht voor de bolletjestrui. Thomas de Gendt en Bauke Mollema. De Gendt, drager van de bolletjestrui, kwam op de eerste twee beklimmingen steeds als eerste boven en zorgde ervoor dat Mollema de Belg niet meer zou inhalen.

De twee zaten in een grote kopgroep, alleen zou de kopgroep nooit in aanmerking komen voor de dagzege. De maximale voorsprong was drie minuten, maar op de vierde beklimming van de dag versnelde zo hard dat de voorsprong snel terugliep. Nog voor de top werden de vroege vluchters teruggepakt door het peloton, al kon Mollema met een sprintje nog wel als eerste boven komen.

In de afdaling van de Coll de Beixales kwam Nairo Quintana samen met López op kop te rijden. Nooit werd de voorsprong groot, maar op de voorlaatste klim reed leider Yates samen met Mas naar de twee Colombianen toe. In de achtergrond kon Valverde en Kruijswijk niet mee met de aanval van Yates en moest het achtervolgen voor een podiumplaats.

Nog voor het opdraaien van de slotklim was Kruijswijk zijn derde plaats kwijt aan Mas en López. Ook Valverde zag zijn podiumplaats in gevaar komen en vanuit de kopgroep liet Quintana zich afzakken om de Spanjaard te helpen. Ondanks het knechtenwerk van Quintana kon Valverde het tempo niet volgen en verloor veel tijd.

Kruijswijk zette zijn achtervolging in, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo kon geen tijd goed maken, en verloor in het slot van de klim alleen maar tijd. Uiteindelijk kwam Kruijswijk als zevende over de finish op ruim één minuut van de winnaar. Hij ging Valverde wel voorbij in het klassement en staat nu vierde.

Vooraan streden Mas en López voor de dagzege, nadat Yates al snel moest lossen op de slotklim.  De leider in het algemeen klassement kon de schade wel beperken en staat nog steeds ruim aan de leiding. Voor de dagzege was Mas net iets sterker dan López en pakte zo zijn eerste zege in de Vuelta. In het algemeen klassement steeg Mas naar de tweede plaats. Ook López staat op het podium in het klassement.

2 doden, 3 zwaargewonden door kettingbotsing

Op de A200 richting Amsterdam zijn meerdere auto's op elkaar gebotst. Twee mensen hebben het ongeluk niet overleefd, zo meldt AT5. 

Het ongeluk is gebeurd vlak na knooppunt Rottepolderplein, meldt NH Nieuws. Er zijn drie mensen zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De weg richting Amsterdam blijft tot ongeveer 20.30 uur dicht.

Er zijn veel hulpdiensten aanwezig. Op foto's is te zien dat een traumahelikopter op de snelweg landde. Rond een aantal auto's heeft de brandweer witte schermen gezet.

Rijkswaterstaat is bezig het verkeer om te leiden via de A9 en de A5.

Asielzoekers steken deportatiecel in de fik

In Wenen hebben zes uitgeprocedeerde asielzoekers geprobeerd een einde aan hun leven te maken door brand te stichten in hun 'deportatiecel'. Dat schrijft de NOS. 

Voordat ze hun matrassen en beddengoed in de fik staken, schreven de vijf Afghanen en een Iraniër een gezamenlijke afscheidsbrief waarin zij hun zorgen kenbaar maakten omtrent hun aankomende uitzetting. Vervolgens barricadeerden ze de celdeur met een kast.  

De zes 'slachtoffers' zijn opgenomen op de intensive care, 14 andere gedetineerden en ten minste 3 agenten werden ter plaatse behandeld vanwege ademhalingsklachten. 

De regering van Oostenrijk, waarin onder meer de rechts-populistische FPÖ zetelt, heeft aangekondigd dat het aantal uitzettingen zal worden opgeschroefd. 

LTO Nederland is kritisch op wolvenplan

LTO Nederland is kritisch over het concept wolvenplan 2.0 waar de provincies aan werken. In het plan ontbreken onder meer maatregelen voor wolven met afwijkend gedrag, de mogelijkheid om ook vervolgschade vergoed te krijgen en een duidelijke afbakening tussen hobbyhouders en professionele houders.

Sinds de komst van de wolf naar Nederland dringt de vakgroep LTO Schapenhouderij aan op een gesprek met de provincies. Die zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid en dus voor maatregelen om de komst van de wolf in goede banen te leiden.

De vakgroep heeft de verschillende partijen in het wolvendebat opgezocht en actief deelgenomen aan bijeenkomsten van stakeholders. Helaas zijn deze inspanningen niet terug te vinden in het concept wolvenplan 2.0 dat wordt voorbereid door het IPO, stelt vakgroepvoorzitter Saskia Duives vast.

Ze wijst er op dat de komst van de wolven niet alleen gevolgen heeft voor de schapenhouderij. Ook de houders van vleesvee, paarden en eigenaren van recreatiebedrijven zullen ermee te maken krijgen. De vakgroep Schapenhouderij heeft daarom de gesprekken gevoerd namens meerdere sectoren binnen de landbouw.

Te weinig verbeteringen
LTO betreurt het dat ze niet mee heeft kunnen meeschrijven aan het wolvenplan 2.0. ‘Doordat we steeds zijdelings betrokken zijn, zien we te weinig van de door ons aangedragen verbeteringen terug in het concept. Een aantal belangrijke vragen blijft onbeantwoord’, aldus Duives.

Inmiddels heeft op initiatief van LTO Nederland een gesprek plaatsgevonden met de Gelderse gedeputeerde en verantwoordelijk IPO-bestuurder Peter Drenth. Afgesproken is dat het wolvenplan 2.0 zal worden aangeboden aan de IPO-vergadering vergezeld van een gespreksverslag met daarin de opmerkingen en vragen van LTO.

Het wolvenplan 2.0 geeft aan dat als zich een roedel wolven vestigt in Nederland, een regionale commissie gevormd gaat worden die eventuele knelpunten oplost. Dat vindt LTO een goede zaak, waarbij het wel belangrijk is dat LTO-leden in het betrokken gebied voldoende vertegenwoordigd zijn in die commissie vertegenwoordigd.

Het concept wolvenplan 2.0 geeft onvoldoende handen en voeten aan de positie van natuurbegrazers in gebieden waar de wolf actief is. Hierdoor vormt het plan een risico voor de toekomstige inzet van schaapskuddes die van wezenlijk belang zijn voor natuurbeheer, aldus LTO.

Het plan maakt onderscheid tussen hobbyhouders en professionele houders, maar niet duidelijk is waar de grens ligt. Omdat volgens het plan hobbyhouders niet en professionele schapenhouders wel in aanmerking komen voor vergoeding van preventieve kosten, wil LTO weten waar de grens ligt. Daarnaast dringt LTO Nederland aan op landelijke afspraken over de kosten van preventieve maatregelen in plaats van provinciale afspraken die onderling kunnen verschillen.

Zwervende wolven
Grootste zorg is wat LTO Nederland betreft niet een roedel wolven die zich definitief in een gebied vestigt en daar met voldoende natuurlijk voedsel in relatieve rust leeft, maar het fenomeen zwervende wolven. Iedere roedel leidt tot zwervende wolven die makkelijk 50 tot 70 kilometer per dag kunnen overbruggen. Daardoor is niet te voorspellen, waar een zwervende wolf zal toeslaan.

Zwervende wolven zullen ook eerder afwijken van hun natuurlijke gedrag. Het plan geeft onvoldoende antwoord op de vraag wanneer een wolf een gevaar vormt voor de veiligheid en ingrijpen daarom noodzakelijk is. LTO Nederland dringt aan op duidelijke handhavingskaders en een handelingsprotocol voor de provinciale overheden voor wolven met afwijkend gedrag.

LTO mist in het wolvenplan 2.0 nog steeds de mogelijkheid om ook de vervolgschade vergoed te krijgen. Op dit punt is onafhankelijk onderzoek nodig.

Op de Europese agenda
LTO Nederland roept de Nederlandse politiek op om de terugkeer van de wolf ook duidelijk op de Europese agenda te zetten. In de EU moet, ook in het belang van de wolf, de discussie gestart worden waar en in welke omvang een wolvenpopulatie in Europa veilig en toekomstbestendig is. "Je kunt je hierbij afvragen of Nederland als dichtbevolkt land een goede plek is voor de wolf", aldus LTO-bestuurder Duives. Nederlandse schapenhouders gaan volgende maand in Duitsland kijken naar maatregelen die wolven kunnen weghouden van hun dieren.

LTO Nederland is kritisch op wolvenplan (Foto ter illustratie: ©pxhere.com)
LTO Nederland is kritisch op wolvenplan (Foto ter illustratie: ©pxhere.com)

F1: Hamilton troeft Verstappen af om pole in Singapore

Lewis Hamilton heeft verrassend de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Singapore. De kampioenschapsleider was met een tijd van 1.36,015 met zijn Mercedes 0,3 seconden sneller dan de eveneens verrassend sterke Max Verstappen. De verwachte polesitter Sebastian Vettel kwam niet verder dan de derde stek.

Het eerste deel van de kwalificatiesessie verliep moeizaam voor Hamilton. De Brit werd net als zijn teamgenoot Valtteri Bottas op ultrasofts naar buiten gestuurd, maar deze gok pakte voor Hamilton bijna verkeerd uit. Met een veertiende tijd ging de Brit maar nipt door naar het volgende deel. Wel verwacht was dat de Williams achteraan zou staan en de Britse bolides moesten veel tijd toegeven op de rest van het veld. Ook Stoffel Vandoorne en Brendon Hartley konden uitstappen. Dat gold verrassend genoeg eveneens voor Kevin Magnussen die zich met zijn team Haas misrekend had.

Ook in Q2 was de spanning om te snijden, want ditmaal kwam Ferrari op de ultrasofts naar buiten. De gok pakte voor Vettel en Kimi Räikkönen niet goed uit, waardoor beiden een tweede run moesten maken. Verstappen meldde zich ondertussen bijna vooraan, terwijl om plek tien de spanning te snijden was. Fernando Alonso leek het te halen, maar hij werd er op het laatste moment uitgeknikkerd. Ook Carlos Sainz, Charles Leclerc, Marcus Ericsson en Pierre Gasly konden uitstappen.

In het slotdeel schoot Hamilton met een 1.36,010 uit zijn slof, terwijl de Ferrari's flink tegenvielen. Achter de Brit verraste Verstappen met een tweede plek. Vettel moest genoegen nemen met de derde stek. In de slotfase poogden Verstappen en Hamilton nog sneller te gaan, maar in de slotfase van de ronde verloren beiden iets te veel tijd, waardoor Hamilton de eerste plek kon claimen, voor Verstappen, Vettel, Bottas, Räikkönen, Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Romain Grosjean, Esteban Ocon en Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.403 1:37.344 1:36.015 17
2 M. Verstappen Red Bull 1:38.751 1:37.214 1:36.334 14
3 S. Vettel Ferrari 1:38.218 1:37.876 1:36.628 17
4 V. Bottas Mercedes 1:39.291 1:37.254 1:36.702 20
5 K. Räikkönen Ferrari 1:38.534 1:37.194 1:36.794 17
6 D. Ricciardo Red Bull 1:38.153 1:37.406 1:36.996 12
7 S. Pérez Force India 1:38.814 1:38.342 1:37.985 19
8 R. Grosjean Haas 1:38.685 1:38.367 1:38.320 15
9 E. Ocon Force India 1:38.912 1:38.534 1:38.365 20
10 N. Hulkenberg Renault 1:38.932 1:38.450 1:38.588 18
11 F. Alonso McLaren 1:39.022 1:38.641   12
12 C. Sainz Jr. Renault 1:39.103 1:38.716   12
13 C. Leclerc Sauber 1:39.206 1:38.747   14
14 M. Ericsson Sauber 1:39.366 1:39.453   14
15 P. Gasly Toro Rosso 1:39.614 1:39.691   13
16 K. Magnussen Haas 1:39.644     6
17 B. Hartley Toro Rosso 1:39.809     8
18 S. Vandoorne McLaren 1:39.864     8
19 S. Sirotkin Williams 1:41.263     8
20 L. Stroll Williams 1:41.334     6

Van der Hoorn wint Primus Classic

Taco van der Hoorn heeft de achtste editie van de Primus Classic gewonnen. De wielrenner van Roompot-Nederlandse Loterij kon in de laatste meters uit de greep van het peloton blijven. Landgenoot Huub Duijn werd tweede.

Van der Hoorn maakte samen met Frederik Frison, Aimé de Gendt, Ruben Guerreiro en Duijn onderdeel uit van een kopgroep. Met nog vijf kilometer te gaan hadden de vluchters slechts een vijftiental seconden voorsprong op het peloton.

Door gebrek aan samenwerking in het peloton konden de vluchters voorop blijven. In de laatste kilometer demarreerde Van der Hoorn en kwam solo over de finish. Voor de 24-jarige Nederlander is dit de tweede zege van het seizoen. Van der Hoorn stond maandenlang aan de kant als gevolg van een zware valpartij eind vorig jaar. Hij wordt in verband gebracht met een overgang naar Team LottoNL-Jumbo.

Drie scenario's mogelijk rond vermiste Kamphuis

De Noorse politie heeft drie scenario's in de verdwijningszaak rond Amsterdammer Arjen Kamphuis. Genoeg bewijs om één van die drie scenario's te bewijzen ontbreekt echter. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Dit vertelt assistent-politiechef Bjarte Walla in gesprek met het AD. 'Het eerste scenario is dat hij misschien een ongeluk heeft gehad, waarbij hij omgekomen is of nog leeft maar hulp nodig heeft. De tweede is dat hij zelf verborgen wil blijven. De derde dat hij slachtoffer is van een strafbaar feit', vertelt Walla. 

Sluitend bewijs voor één van deze scenario's ontbreekt echter. 'Onderbuikgevoel mag geen rol spelen, we moeten bij de feiten blijven en tunnelvisie voorkomen. Vooralsnog hebben we niet genoeg bewijs voor één van de drie scenario's, dus houden we alle opties open', vervolgt Wada. De komende dagen komt er onder meer hulp van de kustwacht en wordt er ook onder water naar sporen van Kamphuis gezocht.

In het onderzoek naar de verdwijning van Kamphuis werden deze week verschillende persoonlijke eigendommen en een kajak ontdekt. De spullen dreven in zee tussen Fauske en Rognan. Kamphuis is niet meer gezien nadat hij op 20 augustus uitcheckte bij zijn hotel.  Twee dagen later zou hij weer terug zijn van vakantie.

Hockeyster De Goede redt Amsterdam, Laren verpulvert Groningen

Hockey-international Eva de Goede redde vrijdagavond in de derde speelronde in de Hoofdklasse Dames Amsterdam met een late treffer tegen promovendus Pinoké (2-1). Laren was flink op dreef en vond liefst acht keer het net tegen Groningen. De play-offkandidaten Den Bosch, Oranje-Rood en SCHC hadden weinig moeite in hun tegenstanders.

Groningen - Laren (0-8)
3' 0-1 (sc) Joëlle Ketting
9' 0-2 (sc) Lieke van Wijk
22' 0-3 Maxime Kerstholt
24' 0-4 Pam van Asperen
34' 0-5 (sc) Maxime Kerstholt
37' 0-6 Klaartje de Bruijn
55' 0-7 (sc) Lisanne de Lange
59' 0-8 Bente van der Veldt
Groningen kwam er vrijdagavond op eigen veld niet aan te pas tegen de dames van Laren. Liefst acht keer vonden de bezoekers het net en speelden met de ploeg uit het Noorden. Maxime Kerstholt was met twee treffers de topschutter en bracht haar seizoenstotaal op drie. Groningen wacht zondag de trip naar Amsterdam waar het Pinoké treft, Laren ontvangt hdm.

Amsterdam - Pinoké (2-1)
11' 1-0 (sc) Lauren Stam
15' 1-1 (sc) Frédérique Malefason
66' 2-1 Eva de Goede
Amsterdam hield het lang spannend tegen Pinoké. De thuisploeg opende al snel de score, maar Pinoké kon vrijwel meteen iets terug doen. Lang stond het gelijk, heel lang. Totdat Eva de Goede haar ploeg op sleeptouw nam en vlak voor tijd het verlossende, winnende doelpunt maakte. Amsterdam moet zondag nog een keer tot het gaatje gaan als de ploeg op bezoek gaat bij Den Bosch. Pinoké ontvangt Groningen.

Hurley - Den Bosch (0-2)
23' 0-1 Frédérique Matla
43' 0-2 (sc) Pien Sanders
Den Bosch deed weer wat het moest doen na de verloren wedstrijd tegen Oranje-Rood afgelopen zondag. Vrijdagavond was het sterker dan Hurley, dat het zonder Roos Drost moest stellen. De oud-international scheurde afgelopen zondag haar voorste kruisband af, waardoor ze de eerste seizoenshelft bij haar nieuwe club Hurley in ieder geval niet meer in actie komt. Hurley gaat zondag op bezoek bij Bloemendaal, Den Bosch wacht de topper thuis tegen Amsterdam.

Oranje-Rood - Bloemendaal (5-2)
9' 1-0 (sc) Yibbi Jansen
26' 2-0 (sc) Valerie Magis
30' 3-0 Freeke Moes
34' 4-0 Donja Zwinkels
35' 4-1 Merel Aarts
46' 4-2 Kim van Leeuwen
59' 5-2 (sb) Valerie Magis
Oranje-Rood kwam al snel ruim op voorsprong, maar liet Bloemendaal wat terugkomen. Gelukkig voor de Eindhovenaren was daar Valerie Magis die de wedstrijd definitief in het slot gooide. De ploeg uit Eindhoven vestigt zich nu samen met Amsterdam aan kop en heeft 9 punten uit 3 wedstrijden. Bloemendaal bivakkeert met één punt in de onderste regionen. Alleen Hurley en Groningen, met nog geen punten, staan onder de Mussen.

Huizen - SCHC (1-5)
1' 0-1 Ginella Zerbo
17' 1-1 (sc) Anne van Erp
26' 1-2 (sc) Caia van Maasakker
36' 1-3 Delfina Merino
54' 1-4 Ginella Zerbo
57' 1-5 Laurien Leurink
SCHC deed wat het moest doen op bezoek in Huizen. Nadat Anne van Erp nog voor de gelijkmaker tekende (1-1) voor Huizen, kwam de ploeg uit Bilthoven nog vier keer tot scoren. Huizen mag zondag op bezoek in Utrecht bij Kampong, SCHC speelt thuis tegen Oranje-Rood.

hdm - Kampong (2-3)
6' 0-1 Michelle Simons
15' 0-2 Lisa Gerritsen
32' 0-3 (sc) Michelle Fillet
45' 1-3 (sc) Pien van Nes
52' 2-3 Pien van Nes
Het was Kampong dat uit de startblokken schoot en al snel op een 0-2 voorsprong kwam. Michelle Fillet maakte daar na een half uur spelen zelfs nog 0-3 van. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Utrechters, maar niets was minder waar. hdm vocht zich in het tweede bedrijf terug tot 2-3, maar slaagde er ondanks een spannende slotfase niet in de gelijkmaker te scoren.

Drenthe: "Tot kotsen aan toe stond ik op die berg"

Royston Drenthe is bezig aan zijn tweede carrière als voetballer, anderhalf jaar nadat hij besloot zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

De 31-jarige linkspoot besloot in februari 2017 te stoppen nadat hij geen nieuwe club wist te vinden. In de zomer meldde hij zich echter bij Sparta Rotterdam en verdiende hij uiteindelijk een contract. De enkelvoudig international is weer topfit, terwijl hij nog niet zo lang geleden nog 95 kilo woog.

"Ik zie me nog rennen op zo'n heuvelterrein in de stad. Samen met mijn neven was ik, jongens die nooit echt gesport hadden. Ik hield ze niet bij", vertelt Drenthe in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik hield ze niet bij. Tot kotsen aan toe stond ik op die berg. Dit gaat niet goed komen, dacht ik."

Fysiotherapeut Gijs Schoenmakers had er ook weinig vertrouwen in. "Je bent een zak patat, vriend", zo citeert Drenthe hem. De linksback knokte zich terug en kwam in vier wedstrijden voor Sparta dit seizoen tot één doelpunt.

"Zolang mijn lichaam het volhoudt, ga ik door met voetballen. Zingen is leuk, zakendoen ook. Alleen: voetballen blijft toch het allermooiste", aldus Drenthe, die voelt dat hij steeds sterker wordt. "Ik ben bijna weer de Royston die door Real werd gevraagd. Kwestie van karakter tonen. Begrijp je?"

Orkanen houden huis in Verre Oosten en VS

De kern van supertyfoon Mangkhut is inmiddels het noorden van de Filipijnen gepasseerd. Het systeem valt nu net niet meer in de zwaarste categorie. Desondanks is nog sprake van verwoestende windsnelheden van 210 km/uur met windstoten tot 260 km/uur. Komende dagen zet Mangkhut koers richting de zuidkust van China. Waarschijnlijk komt het systeem morgenavond (lokale tijd) ter hoogte van Hong Kong aan land. Daarna trekt Mangkhut verzwakkend verder richting Noord-Vietnam.

Bij het aan land gaan aan de zuidkust van China is het systeem nog even zwaar als nu. Dat betekent gemiddelde windsnelheden van 210 km/uur met uitschieters tot 260 km/uur. De wind kan zeer veel schade aanrichten. De wind stuwt een enorme stormvloed de Zhujiang rivierdelta ten westen van Hong Kong in. Er worden golven tot circa 10 meter hoog verwacht. Door stormvloed kunnen grote gebieden aan de zuidkust van China overstromen. Daarnaast valt op grote schaal 100-300 mm regen. Plaatselijk valt zelfs 400 mm regen. Dat is evenveel als normaal in Nederland in een half jaar valt.

Noord-Vietnam krijgt restanten Mangkhut
Maandag trekt Mangkhut westwaarts richting het noorden van Vietnam. Hierbij zwakt het systeem snel af tot een gewoon lagedrukgebied. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat het grensgebied van Vietnam en China met windschade en extreem veel regen te maken krijgt.

Florence
Ook de VS wordt getroffen, maar dan door orkaan Florence. Aan de kust van North en South Carolina is tot nu toe al 700-1200 mm regen gevallen en daar komt dit weekend op grote schaal 100-300 mm bij. In het grensgebied van North Carolina met South Carolina valt mogelijk zelfs 400-600 mm regen. Morgen begint Florence richting het noordwesten weg te trekken, maar aan de Amerikaanse oostkust blijven ook na het weekend hevige plensbuien actief. Pas dinsdag of woensdag wordt het droog.

Florence is momenteel nog een zware storm, maar geen orkaan meer. Er worden gemiddelde windsnelheden gemeten van 90 km/uur met windstoten tot 110 km/uur. De kern van Florence ligt nu boven het kustgebied van South Carolina. Vanavond (lokale tijd) raakt het systeem zijn stormkracht kwijt, doordat het langzaam noordwestwaarts South Carolina intrekt. Zondag trekt de tropische depressie traag in de richting van Tennessee.

Na het weekend trekt Florence noordoostwaarts weg
Maandag komt er meer snelheid in de verplaatsing en wordt Kentucky aangedaan. Vervolgens zal het systeem afbuigen naar het noordoosten en met hoge snelheid richting de Atlantische Oceaan koersen. Woensdag liggen de restanten van Florence boven de oceaan ten oosten van de noordoostelijke staten van de VS.

Terwijl de kern van het lagedrukgebied met de restanten van Florence over het oosten van de VS rondtrekt blijft een front met hevige buien slepen langs de oostkust van de VS. Hierdoor kan het ook aan de kust van North en South Carolina nog natter worden en zal pas vanaf woensdag gestart kunnen worden met puinruimen.

Van der Mark naar 8e World Superbikes-podium van het jaar, Rea ongenaakbaar

Motorcoureur Michael van der Mark heeft alweer zijn achtste podiumplaats van het seizoen binnen in de World Superbikes. Op het circuit van Portimão eindigde de Nederlandse Yamaha-coureur als derde in de eerste race.

Jonathan Rea nam bij de start gelijk de leiding over van Eugene Laverty, die voor het eerst sinds 2013 - het jaar waarin hij tweede werd in het WK - weer eens op pole stond. Die vreugde was snel voorbij, want al in de eerste bochten werd Laverty onderuit gereden door Xavi Fores.

Rea had zo de leiding in handen na één ronde, voor Marco Melandro, Lorenzo Savadori en Michael van der Mark, die geen beste start kende, maar profiteerde van het wegvallen van Fores en Laverty. Tom Sykes zat op het wiel van de Nederlander, de vanaf P14 vertrokken Chaz Davies volgde.

Op de baan veranderde bar weinig, tot een ronde of acht voor de finish. Savadori gleed onderuit en dus schoof Van der Mark door naar de derde plek. Daar bleef het ook bij: Rea won zonder enige concurrentie, voor Melandri, Van der Mark, Davies, Sykes en een nette zesde plek van Loris Baz. 

Roeiers pakken WK-brons op olympische onderdelen, goud voor pararoeiers

Op het wereldkampioenschap roeien in Plovdiv heeft Nederland zaterdag drie medailles gewonnen: één keer goud op een paralympisch onderdeel en twee keer brons op olympische onderdelen.

De Nederlandse topboot van de laatste jaren, de vrouwen dubbel-vier, is de wereldtitel kwijt. Olivia van Rooijen, nieuwkomer Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers vochten een felle strijd om het brons tegen China en wonnen dat met een fractie van een seconde.

In de lichte dubbel-twee was olympisch kampioene Ilse Paulis, tegenwoordig roeiend met Marieke Keijser, goed voor brons, vlak achter de Amerikaanse boot. Het goud kwam van pararoeiers Annika van der Meer en Corné de Koning in de gemengde dubbel-twee, waar het duo oppermachtig was.

De mannen grepen net naast de medailles: in de vier-zonder eindigde Nederland als vierde, een seconde achter het brons. In de dubbel-vier deed Nederland lange tijd mee in de strijd om de medailles, maar in de slotfase zakte de boot terug naar de vijfde plek.

Vettel imponeert in derde vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft de derde vrije training voor de Grand Prix van Singapore als snelste afgesloten. De Duitser klokte met 1:38,054 tot op heden de snelste tijd van het weekend. Max Verstappen kwam niet verder dan de zesde stek.

Verstappen kon gisteren nog goed meekomen, maar kende een slechte aanloop. De Nederlander kwam pas op de baan, toen er nog maar 26 minuten te gaan waren. Bovendien hoorde hij volgens de boordradio vreemde geluiden in zijn Renault-motor. De eerste ronde was in vergelijking met ploeggenoot Daniel Ricciardo wel een stuk beter: Het verschil bedroeg een kleine seconde op de soft-banden, maar aan het einde van de rit was de Australiër toch een fractie sneller.

Mercedes en Ferrari bleken uiteindelijk oppermachtig, aangezien zij de top vier (niet voor het eerst dit seizoen) vulden. Het gat tussen Valtteri Bottas en Ricciardo was een halve seconde. Romain Grosjean was uiteindelijk de 'best of the rest'. De Fransman bezette na het vallen van de vlag de zevende plaats.

Uitslag derde vrije training Singapore:

Pos. Rijder Team Tijd Band ronden
1. S. Vettel Ferrari 01:38.054 Hypersoft 19
2. K. Räikkönen Ferrari 01:38.416 Hypersoft 16
3. L. Hamilton Mercedes 01:38.558 Hypersoft 14
4. V. Bottas Mercedes 01:38.603 Hypersoft 17
5. D. Ricciardo Red Bull 01:39.186 Hypersoft 14
6. M. Verstappen Red Bull 01:39.265 Hypersoft 10
7. R. Grosjean Haas 01:39.747 Hypersoft 14
8. E. Ocon Force India 01:40.073 Hypersoft 14
9. S. Pérez Force India 01:40.231 Hypersoft 14
10. F. Alonso McLaren 01:40.254 Hypersoft 10
11. N. Hulkenberg Renault 01:40.450 Hypersoft 17
12. K. Magnussen Haas 01:40.559 Hypersoft 13
13. C. Sainz Jr. Renault 01:40.591 Hypersoft 14
14. P. Gasly Toro Rosso 01:40.686 Hypersoft 16
15. S. Vandoorne McLaren 01:40.798 Hypersoft 15
16. C. Leclerc Sauber 01:40.915 Hypersoft 20
17. B. Hartley Toro Rosso 01:41.562 Hypersoft 18
18. S. Sirotkin Williams 01:41.884 Hypersoft 19
19. M. Ericsson Sauber 01:41.953 Hypersoft 18
20. L. Stroll Williams 01:42.220 Hypersoft 18

Raad: 'Verschijningsplicht overbodig'

Het is onverstandig om verdachten tijdens een strafzitting standaard verplicht aanwezig te laten zijn als een slachtoffer gebruik maakt van zijn spreekrecht. Dit zegt de Raad voor de rechtspraak in zijn wetgevingsadvies over de uitbreiding van slachtofferrechten.

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil de 'verschijningsplicht' in het belang van slachtoffers invoeren voor een categorie verdachten van ernstige strafbare feiten. Volgens de Raad is dit echter niet altijd in het belang van het slachtoffer en druist het in tegen het uitgangspunt dat een verdachte onschuldig is totdat de rechter anders heeft beslist.

De minister wil met de wetsvoorstellen de positie van het slachtoffer in het strafproces verder versterken. In het algemeen vindt de Raad dit een goed idee, maar hij plaatst bij de daadwerkelijke plannen kritische kanttekeningen. Zo wordt in het wetsvoorstel een ongerechtvaardigd onderscheid gemaakt tussen verdachten die vastzitten en verdachten die op vrije voeten zijn.

Ook wijst de Raad erop dat de rechter nu al de bevoegdheid heeft om een verdachte verplicht te laten verschijnen in de zittingszaal als hij dat nodig vindt. Dit stelt de rechter in staat maatwerk te leveren. Een verschijningsplicht is daarom niet alleen onwenselijk, maar ook overbodig.

Onschuldig
Op dit moment is het voor een verdachte niet verplicht om aanwezig te zijn tijdens zijn proces, tenzij de rechter vindt dat dit moet. Volgens de wetsvoorstellen van de minister moet een verdachte in de toekomst verplicht aanwezig te zijn als een slachtoffer of nabestaande gebruik maakt van het recht te vertellen over wat hem is overkomen. Dit is volgens de Raad onverstandig omdat het niet gezegd is dat slachtoffer erop zit te wachten zich direct tot de verdachte te richten of zelfs in zijn aanwezigheid te spreken. Daarnaast is het spreekrecht niet bedoeld om de verdachte de les te lezen of alvast te 'straffen'. Een verdachte is onschuldig tot de rechter anders beslist.

Tbs
De voorgestelde invoering van het spreekrecht bij tbs-verlengingszittingen ontraadt de Raad met klem. Dit spreekrecht zal volgens het voorstel alleen kunnen worden uitgeoefend als tijdens deze zittingen een voorwaardelijke beëindiging van de tbs aan de orde wordt gesteld. Het slachtoffer kan in die gevallen bovendien alleen iets zeggen over de voorwaarden die aan deze voorwaardelijke beëindiging kunnen worden gesteld, zoals een contactverbod of gebiedsverbod. Nog niet zo lang geleden heeft de minister de introductie van dit spreekrecht zelf ontraden.

In plaats daarvan zijn toen verschillende maatregelen aangekondigd om slachtoffers beter bij de tenuitvoerlegging van de tbs-maatregel te betrekken. De Raad waarschuwt dat het strafrechtsysteem door de invoering van het spreekrecht zwaarder wordt belast en vindt dat eerst onderzoek moet worden gedaan naar de effectiviteit van de aangekondigde maatregelen en de daadwerkelijke behoefte en het nut van het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden. 

'Komst Lelystad Airport onvermijdelijk'

Afgelopen jaren vertrokken er steeds meer vluchten vanaf Schiphol. Deze groei moet de komende jaren sterk verminderen, vindt de pas aangetreden Schiphol-topman Dick Benschop. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Hiermee is niet gezegd dat de luchthaven helemaal niet meer zal uibreiden, maar na 2020 is de hoeveelheid groei van de afgelopen jaren niet meer nodig, zo meldt Benschop in Het Parool. De Schiphol-directeur wil afspraken maken met luchtvaartmaatschappijen om het aantal vluchten te beperken.

Daarbij vindt hij de komst van Lelystad Airport onvermijdelijk. Door een deel van de vluchten vanaf daar te laten vertrekken, zou de druk op Schiphol sterk kunnen verminderen. Aanleiding van de nieuwe plannen is de overlast waar bewoners rond Schiphol al jaren mee kampen. Naast de leefbaarheid in de omgeving zouden de veranderingen ook de duurzaamheid ten goede komen, aldus Benschop in Het Parool.

'Komst Lelystad Airport onvermijdelijk' (Foto: FOK! )
'Komst Lelystad Airport onvermijdelijk' (Foto: FOK! )

Tesla-kopers worden ongeduldig en zijn ontevreden

Het schijnt dat Tesla alles op alles zet om zich aan het productieschema van hun electrische auto's te houden, maar klanten beginnen nu toch wel ongeduldig te worden.

Richard Lam heeft zijn ruim 79.000 dollar al betaald voor de meest uitgebreide versie van de Tesla 3, maar wordt nu al twee maanden aan het lijntje gehouden door de Californische autobouwer. "Ik ben niet erg blij met de hele situatie", aldus Lam die nu nog in een geleende Ford Mustang rijdt.

Andere bezitters van de auto klagen ook steen en been over de slechte communicatie met het personeel en afhandeling van klachten. Zelfs nieuw geleverde auto's moeten soms direct terug naar de garage voor reparaties en vele bezitters gaat dat veel te ver.

Ook Tesla-oprichter Elon Musk erkent het probleem en zegt dat zijn bedrijf alles in het werk stelt om klanten tevreden te stellen. Niets is minder waar, volgens Lam. "Ik kon mijn auto op 8 augustus ophalen, maar drie kwartier voor aflevering werd ik gebeld dat de auto niet kwam, omdat hij niet door de veiligheidscontrole kwam. Andere klanten klagen over bellen in de lak, deuken, vieze afwerking, lege accu's, gebroken bumpers en verkeerde kleurstellingen."

Een autoverkoper in Californië leek eerlijk te zijn en ze zei: "We zijn te snel gegroeid. Elk kwartaal komen we bij elkaar en proberen we onze afleverproblemen op te lossen, maar het lukt nooit. Zodra we met een plan komen is dat alweer achterhaald. Ze veranderen constant van gedachten."

Op de vraag wie 'Ze' zijn, gaf de verkoper als antwoord "Elon Musk".

Het gaat de laatste tijd niet echt heel lekker met de PR van Musk. Zijn vage Twittergebruik, het uitschelden van reddingswerkers, het roken van een joint en zijn vage geruchten over het terugtrekken van de beurs van het bedrijf Tesla, doen vele twijfelen aan de stressbestendighed van de real life Tony Stark.

2 arrestaties na inbraak advocatenkantoor

Agenten hebben zaterdag in alle vroegte twee arrestaties verricht na een inbraak bij een advocatenkantoor aan de Beerseweg in Cuijk. Ondanks het vroege tijdstip van 03:30 uur was het in de buurt opgevallen dat er bij het pand werd ingebroken. Daarop werd de politie gewaarschuwd en kwam een grote zoektocht op gang.

Omdat de twee daders er mogelijk al vandoor waren gegaan hielden agenten ook de omgeving van het kantoor goed in de gaten. Bij het pand bleek een ruit gebroken en een jerrycan in het raamkozijn te staan. Om de daders te pakken werd een flink deel van de wijk afgezet. Er werd onder andere met speurhonden en een helikopter gezocht.

Kuchen
De eerste verdachte verraadde zichzelf. Ineengedoken op een donker grasveldje begon hij zachtjes te kuchen. Het bleek geen slimme actie. Een agent in de buurt rekende hem meteen in. Het gaat om een 28-jarige man zonder vast woonadres. De tweede verdachte bleek wat lastiger te vinden, maar vanuit de helikopter zagen agenten hem op het dak van een bedrijf aan de Lange Beijerd liggen. Bij zijn arrestatie bleek het een 17-jarige jongen uit Eindhoven te zijn.

Het is niet duidelijk wat de twee precies van plan waren. Ze zitten vast en worden verhoord.

Twee arrestaties na inbraak advocatenkantoor (Foto: Stockfoto politie.nl)
Twee arrestaties na inbraak advocatenkantoor (Foto: Stockfoto politie.nl)

Bijna 70 procent kipbroodbeleg nog plofkip

Bijna 70 procent van de kipvleeswaren in de supermarkt is plofkip. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. Plofkip wordt nog volop gebruikt door A-merken als Zandvliet en Zwanenberg en in huismerken. "Supers keuren de verse plofkip af, maar verwerken het op grote schaal in hun broodbeleg. Dat moet veranderen," aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Slechtste score
Supermarktketens Lidl en Aldi hebben het slechtste aanbod. Zo verkoopt Lidl uitsluitend plofkipvleeswaren. Bij Aldi is 95 procent van het broodbeleg plofkip. Hilhorst: “Voor consumenten is het oppassen geblazen. Deze supermarkten lopen met hun kipvleeswaren ver achter op de rest. Daardoor belandt nog veel dierenleed op de boterham.”

Langzamer groeiende kip
Alle huismerk kipvleeswaren van Albert Heijn en Jumbo, en deels ook van de Vomar, komen van een ‘tussenkip’. De tussenkip zit wat betreft welzijn tussen de plofkip en een kip met één ster Beter Leven in. Ze groeit minder snel dan de plofkip, maar krijgt weinig ruimte in de stal en komt nooit buiten. Slechts een klein deel van de vleeswaren in de supermarkt heeft een dierenwelzijnskeurmerk: 11 procent krijgt één Beter Leven-ster, en 6 procent is biologisch.

Steekproef
Wakker Dier deed de steekproef in mei tot en met juli 2018, bij de twaalf grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Emté, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Bij elke keten is in drie filialen gekeken naar het aantal kipproducten voor op de boterham, waarbij werd gelet op de aanwezigheid van een dierenwelzijnskeurmerk. Vers vlees, conserven en borrelhapjes zijn niet meegenomen in het onderzoek

MLB: Braves naderen play-offs, homeruns Gregorius en Profar

De honkballers van de Atlanta Braves komen alsmaar dichter bij de play-offs. Vrijdag wonnen Ozzie Albies en zijn ploeggenoten met 10-5 van de Washington Nationals, waardoor de kans bijna honderd procent is dat de play-offs gehaald worden.

De New York Yankees kunnen de play-offs puur in theorie nog wel missen, maar die kans is bijna gelijk aan nul. Een 11-0 thuiszege op de Toronto Blue Jays hielp de ploeg weer een stapje dichter naar het postseason, onder meer dankzij een homerun van Didi Gregorius.

De Los Angeles Dodgers komen alsmaar dichter in de buurt van de play-offs. Vrijdagavond won de ploeg op bezoek bij de St Louis Cardinals met 0-3. Yasiel Puig sloeg twee homeruns, werper Kenley Jansen gooide de boel in de laatste inning netjes op slot.

De voor de play-offs al uitgeschakelde Texas Rangers wonnen op bezoek bij de San Diego Padres met 0-4, onder meer dankzij een 2-run homerun van Jurickson Profar in de zevende inning.  

Uitslagen MLB vrijdag
Baltimore Orioles - Chicago White Sox 6-8
New York Yankees - Toronto Blue Jays 11-0
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 14-2
Boston Red Sox - New York Mets 0-8
Cleveland Indians - Detroit Tigers 4-5
Tampa Bay Rays - Oakland Athletics 1-2
Atlanta Braves - Washington Nationals 10-5
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 3-2
Houston Astros - Arizona Diamondbacks 2-4
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 7-4
Kansas City Royals - Minnesota Twins 8-4
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 0-3
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 0-5
San Diego Padres - Texas Rangers 0-4
San Francisco Giants - Colorado Rockies 2-0

Ronald Acuña Jr kende een puike wedstrijd bij de Braves (Bron: YouTube)

België heeft ook genoeg van Palestijnse terroristenverheerlijking

België is het verheerlijken van Palestijnse terroristen zat. Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo schort daarom het budget voor de bouw van Palestijnse scholen op.

Reden hiervoor is dat eerder gebouwde scholen, gebouwd met geld van onze zuiderburen, hernoemd zijn naar bekende Palestijnse terroristen. Zo is een meisjesschool in Hebron hernoemd naar Dalal Mughrabi, een Fatah-terroriste die verantwoordelijk is voor de dood van dertien kinderen. Meerdere oproepen van de Belgische regering om de naam te verwijderen werden door de Palestijnen genegeerd.

Mughrabi wordt namelijk als een heldin vereerd in de moslimgemeenschap en wordt geëerd op scholen, maar ook op populaire schoolkampen en zelfs pleinen zijn naar de PLO-activiste vernoemd.

"De verheerlijking van terrorisme of van daders van terroristische daden is onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar. Ons land heeft het Belgische standpunt herhaaldelijk overgemaakt aan het Palestijns Ministerie van Onderwijs. Zolang via schoolnamen terrorisme wordt verheerlijkt, kan België niet rechtstreeks samenwerken met het Palestijns Ministerie voor Onderwijs en blijven budgetten voor scholenbouw opgeschort", aldus De Croo.

België zal niet de volledige ontwikkelingssamenwerking stopzetten en blijft ook samenwerken met Palestijnse vluchtelingorganisaties. Minister De Croo geeft aan dat de Belgen zich blijven inzetten voor verbetering van de mensenrechten en dan vooral focussen op de rechten van meisjes en vrouwen.

Eerder was Noorwegen al woedend nadat de Palestijnen eenzelfde truukje uithaalden met een school in de stad Burqa. De Noren eisten toen teruggave van al het gedoneerde geld en verwijdering van het logo van het Noorse Ministerie van Buitenlandse zaken uit het gebouw.

'Cryptobubbel klapt harder dan internetzeepbel in 2000'

Het gaat wederom niet zo best met de cryptomunten. Sinds januari is de MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index, waar de tien belangrijkste munten gemeten worden, met maar liefst tachtig procent gedaald.

Het hele cryptogebeuren daalt zo nog harder dan de markten tijdens het klappen van de internetzeepbel of dot-com bubble in 2000: de Nasdaq Composite Index daalde destijds met 78 procent. Vooral Ether, de op één na grootste virtuele munt, gaat hard naar beneden, deze maand alleen al met tientallen procenten. De grootste en bekendste munt, Bitcoin, blijkt nu even redelijk stabiel. Bij elkaar zijn alle munten zo'n 187 miljard dollar waard, wat op het hoogtepunt bijna duizend miljard dollar was.

Vooral vorig jaar stegen de koersen als een dolle. Bitcoin ging bijvoorbeeld van duizend dollar per munt in januari 2017 naar meer dan zestienduizend dollar in december, voor de boel in begon te storten. Vooral altcoins, de minder bekende en grote munten, lijken slachtoffer te worden. "Waarschijnlijk krijgen we uiteindelijk één winnaar en dat is vermoedelijk Bitcoin", aldus marktanalist Neil Wilson.

Overigens kwam de Nasdaq na het klappen van de internetzeepbel wel weer op zijn pootjes terecht, dus er is hoop. Heb wel even geduld: destijds duurde het een jaar of vijftien.

Zeilsters Bouwmeester en De Geus zeker van OS 2020

Zeilsters Marit Bouwmeester en Lilian de Geus hebben zich bij WB-wedstrijden in het Japanse Enoshima verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Olympisch kampioen Bouwmeester gaat in de Laser Radial-klasse als eerste de medalrace van zondag in en is al zeker van goud of zilver. Een plaats bij de top vier was nodig om te voldoen aan de kwalificatie-eisen.

Ook windsurfster De Geus heeft zich verzekerd van een startbewijs voor de Spelen. De Nederlandse eindige in de medalrace van de RS:X-klasse als derde en werd daarmee tweede in het eindklassement achter de Chinese Chen Peina. Dat was voldoende voor een startbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio. Vorige maand werd De Geus nog wereldkampioen in de RS:X-klasse.

Bouwmeester en De Geus zijn de eerste individuele Nederlandse atleten die zich hebben gekwalificeerd voor Tokio. Eerder deze week kwalificeerde de dressuurploeg zich al voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Gepaneerd hart in KFC-maaltijd

Je kent het wel: bestel je lekker een doos vette meuk van de KFC, ligt er ineens een gepaneerd (kippen)hart tussen je eten. Dat overkwam ene Timothy, 21 jaren jong, in Australië.

"Het zat gepaneerd in de doos en toen de paneerlaag losliet, kwam er iets zwarts tevoorschijn", vertelde Timothy. Hij had door dat het om een orgaan ging en besloot toch maar even naar de KFC te gaan om wat vragen te stellen. Hoe zoiets nou kan, bijvoorbeeld.

De vaste klant zegt er elke twee weken wel iets te eten, maar zoiets had hij nog nooit meegemaakt. "Soms is iets even niet zo lekker gebakken, maar dit is wel weer het andere uiterste." KFC Australië heeft excuses aangeboden, de keukenteams aangesproken en Timothy zijn geld teruggegeven.

Doelpuntenfestijn in Eredivisie vrouwen: 3 wedstrijden, 19 goals

De tweede speelronde in de Eredivisie voor vrouwen heeft in de eerste drie wedstrijden alvast flink wat spektakel opgeleverd. Vrijdagavond stonden dus drie wedstrijden op het programma en dat zorgde in totaal voor maar liefst negentien treffers.

Vooral Fenna Kalma had er zin in. Met sc Heerenveen ging de 18-jarige spits op bezoek bij Achilles '29 en na acht minuten opende ze de score. Dertien minuten later capituleerde Achilles al en had Kalma haar hattrick binnen. Het werd uiteindelijk 2-6 voor de Friezinnen.

Kayleigh van Dooren opende de score voor PSV thuis tegen VV Alkmaar al na drie minuten, maar daarna bleef het lang stil. Katja Snoeijs zorgde in de 58e minuut dan voor 2-0 en in het laatste kwartier wisten de Eindhovense dames er nog eens drie bij in te leggen: 5-0.

PEC Zwolle kreeg bezoek van FC Twente en vooral Babiche Roof was de grote vrouw aan Overijsselse zijde. Ze tekende na zeven minuten voor de 1-0, maar Twente werkte zich naar een 1-2 voorsprong bij rust. Toch kwam PEC weer langszij en Roof schoot de boel kort voor tijd in het slot: 4-2.

Voor Heerenveen was het de eerste zege van het seizoen. Logisch, het was immers ook hun eerste duel. PSV en PEC verloren de eerste wedstrijd en staan nu dus ook beiden op drie punten. ADO Den Haag en Ajax spelen zondag tegen elkaar.

Facebook bant young-adultavond advertentie

Bij young-adult-avond, denk jij dan aan een boekengenre voor jongeren, of een schimmige avond waar ouderen van alles met kinderen gaan doen? Als jij aan het tweede denkt kun je zo bij Facebook aan de slag.

Wat is er aan de hand. Boekhandel Binnert Overdiep uit Heerenveen organiseert 21 september een Young Adult-avond en kocht een Facebook-advertentie. De drie woorden kwamen echter niet door de selectiecommissie omdat de inhoud strijdig zou zijn met hun advertentiebeleid. De foto hielp misschien ook niet. Facebook was niet bereikbaar voor commentaar.



Paard 'Barack Obama' overleden na uitputtingsslag

Op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon is paard Barack Obama overleden. Het endurancepaard van de Nieuw-Zeelandse Jenny Champion werd slachtoffer van de enorme uitputtingsslag, die ruim voor het einde afgelast werd.

De 160 kilometer lange endurancewedstrijd werd al snel stilgelegd wegens allerlei organisatorische problemen. Zo waren delen van het parcours zo slecht gemarkeerd dat ruiters geen idee hadden welke kant ze op moesten en verdwaald raakten.

De race werd na een uitgebreide onderbreking hervat voor 120 kilometer, maar ook dit keer werd het snel stilgelegd: de weersomstandigheden waren veel te zwaar, met zeer hoge temperaturen en een luchtvochtigheid van ruim boven de negentig procent.

Maar liefst 53 paarden hadden uiteindelijk medische hulp nodig, het gros daarvan ging aan het infuus. Vrijwel allemaal herstelden ze, maar voor Barack Obama kwam hulp te laat: hij had nierklachten en kreeg een dodelijke injectie toegediend. Het paard was 20 jaar, wat gezien wordt als zeer oud voor een endurancewedstrijd.

Vuelta: Etappe 20 - De beslissende rit, zwaar en explosief

Het is tijd voor de laatste serieuze rit van de Vuelta a España 2018. Naar alle waarschijnlijkheid is wel beslist dat Simon Yates gaat winnen, maar wie weet, er kan natuurlijk altijd nog iets raars gebeuren. Alejandro Valverde, Steven Kruijswijk, Enric Mas en Miguel Angel Lopez strijden om het podium.

De laatste echte etappe is weer een bijzondere: nog geen honderd kilometer, maar het gaat bijna honderd kilometer lang op en neer en op en neer. Zes beklimmingen in totaal, voor de details daarvan verwijzen we door naar de uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum.

De rit in Andorra eindigt met de beklimming van de Collada de la Gallina, een goede zeven kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van zo'n acht procent, hoewel we regelmatig over de tien procent zullen gaan. Niet de zwaarste klim ooit, maar zeker een pijnlijke.

De korte etappe begint even voor drie uur pas, het is immers toch een korte rit. Eurosport en Sporza (op Canvas, wat op Één wordt eerst een Belgisch koersje uitgezonden) zijn er gelijk bij, de finish wordt weer ergens tussen half zes en zes uur verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Alcácer debuteert met goal bij koploper Dortmund

Borussia Dortmund is prima uit de interlandonderbreking gekomen. Het elftal van Lucien Favre vocht zich een weg naar de koppositie.

Die Borussen maakten vrijdagavond op eigen veld zeker geen grootse indruk tegen Eintracht Frankfurt en leek na een doelpunt in de tweede helft van Sébastien Haller zelfs af te stevenen op puntverlies. Dortmund toonde in het laatste kwart van de wedstrijd echter karakter en wist de drie punten mede door twee assists van Jadon Sancho toch nog uit het vuur te trekken: 3-1. Daardoor heeft het na drie duels zeven punten en is het voorlopig koploper in de Bundesliga.

Zomeraanwinst Paco Alcácer zat voor het eerst dit seizoen in de Bundesliga bij de wedstrijdselectie van Borussia Dortmund, maar de van Barcelona overgekomen spits kon nog niet rekenen op een basisplaats. Ook Axel Witsel moest bij BVB genoegen nemen met een reserverol. Bij Eintracht Frankfurt was Haller basisspeler, maar ontbrak Jetro Willems nog vanwege een schorsing en zat Jonathan de Guzmán op de bank.

Het bezoek uit Frankfurt verweerde zich in de eerste helft kranig. Borussia Dortmund oogde ideeëloos en het mocht dan ook geen verrassing heten dat het openingsdoelpunt na 36 minuten voetballen voortkwam uit een standaardsituatie. Na een hoekschop van Jacob Bruun Larsen stuitte Abdou Diallo in eerste instantie nog op Kevin Trapp, maar in de rebound wist de verdediger alsnog te scoren.

Borussia Dortmund maakte echter geen denderende indruk en dat resulteerde halverwege de tweede helft in de gelijkmaker van Eintracht Frankfurt. Danny da Costa bracht de bal vanaf de rechterflank van het veld in het strafschopgebied van de thuisploeg, waarna Haller op knappe wijze de 1-1 tegen de touwen werkte. Paco Alcácer was vlak daarvoor binnen de lijnen gebracht door Favre en even later maakte ook Witsel zijn opwachting, maar het was een andere invaller die Borussia Dortmund vier minuten na de treffer van Haller op sleeptouw nam.

Sancho, de eerste invaller van de avond aan de zijde van Borussia Dortmund, werd de diepte ingestuurd, waarna de jonge Engelsman twee tegenstanders het bos instuurde met een kapbeweging. Sancho hield het overzicht en wist vervolgens Marius Wolf vrij te spelen bij de tweede paal. De Duitser controleerde de bal met rechts en haalde vervolgens doeltreffend uit. Een doelpunt van Luka Jovic werd daarna nog terecht afgekeurd vanwege buitenspel, maar verder kwam de zege nauwelijks meer in gevaar voor Borussia Dortmund, dat de buit twee minuten voor tijd definitief veiligstelde. Na opnieuw goed voorbereidend werk van Sancho wist Paco Alcácer zijn debuut te bekronen met een doelpunt.

Gerechtsgebouw Breda geopend door Koning

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning onthulde het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw huisvest de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Het markante kunstwerk ‘La Source’, prominent en opvallend door zijn felrode uiterlijk, diende als decor voor de ontvangst van de koning. Met de onthulling van Vrouwe Justitia in het gebouw verrichtte Koning Willem-Alexander de openingshandeling, zoals zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, in 1986 bij de opening van het vorige gerechtsgebouw aan de Sluissingel ook deed.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaf op 4 juni 2018 het voltooiingscertificaat af aan InBalans. De totale oppervlakte van het gerechtsgebouw bedraagt circa 33.000 m² bruto vloeroppervlakte exclusief een parkeervoorziening en park/terreininrichting. De bouw liep volgens planning en duurde twee jaar.

De gevel van het gerechtsgebouw is bekleed met gevarieerd afgewerkte architectonisch beton waarin grote glaspartijen zijn opgenomen. Het complex oogt met zijn 66 meter hoogte en drie gedraaide bouwdelen (betonnen plint, stalen middenbouw en prefab betonnen hoogbouw) als een solitair pand dat gezag uitstraalt, wat door de ruimtelijke verankering nog wordt versterkt. Tegelijkertijd heeft het gerechtsgebouw een lichte, transparante uitstraling met gescheiden delen voor de drie organisaties.

Het gerechtsgebouw haalt zijn warmte en koude uit de bodem en het nabijgelegen kanaal de Mark. Deze unieke combinatie van duurzame technieken zorgt voor een enorme energiebesparing en CO2-emissiereductie. Bovendien is de installatie extreem robuust waardoor de drie gebruikersorganisaties te allen tijde kunnen rekenen op een comfortabele temperatuur binnenin het gerechtsgebouw.

Verstappen: 'Herlings verdient kampioenschap'

Max Verstappen is van mening dat niemand anders dan Jeffrey Herlings de wereldtitel in de MXGP verdient. De F1-coureur zei dit in gesprek met Motorsport.com in Signapore. Dit weekend wordt de 24-jarige crosser vrijwel zeker gekroond tot wereldkampioen.

"Ik heb het niet echt gevolgd, maar weet dat er veel overwinningen waren en dat is altijd goed.” Van de tot nu toe 17 verreden GP's heeft Herlings er 15 gewonnen. Verstappen is er dan ook van overtuigd dat we de vierde editie van de Assense MXGP kunnen afsluiten met een Nederlands kampioenschapsfeest. “Als je ziet hoe vaak hij wint, dan is er ook maar eentje die het verdient om kampioen te worden. Het gaat hem ook zeker lukken.” 

Gevraagd of alleenheerser Herlings de titel Sportman van het Jaar moet krijgen, reageert Verstappen: “Dat denk ik wel! Maar hij moet eerst natuurlijk nog wel genomineerd worden. Ik hoop voor hem dat dat gebeurt.” Allard Kalff, race-commentator bij F1, liet eerder al weten de verkiezing niet meer serieus te nemen als de coureur uit Oploo niet op zijn minst genomineerd wordt: "Ik vind dat hij in ieder geval genomineerd moet worden. Die hele verkiezing is een gotspe als dat niet gebeurt.’’

Nederlander Brian Bogers debuteert in MXGP

Het motocrosskampioenschap is alweer bijna voorbij maar de Eindhovenaar Brian Bogers debuteert zondag in Assen eindelijk in de MXGP. Na een zware tien maanden kan de Nederlander zich eindelijk meten met de concurrentie. 

De bijna 22-jarige Bogers tekende eind vorig jaar een tweejarige deal bij het Honda-fabrieksteam HRC. Diezelfde maand verbrijzelde de coureur zijn enkel bij een promotiedag en zo veranderde 2018 in een 'rampzalig jaar', aldus Bogers in gesprek met Omroep Brabant. Halverwege het seizoen was de gretige racer bijna klaar voor een comeback toen hij een terugslag te verwerken kreeg en voor een derde keer onder het mes moest. 

Hoewel hij nog niet op zijn oude niveau zit, verschijnt de Nederlander dit weekend eindelijk aan de start van een MXGP-wedstrijd. “Ik heb nu drie weken gereden", zegt Bogers in een interview met Motorsport.com. "Om dertig minuten vol te kunnen houden moet je eigenlijk veel langer in training zijn. Normaal gesproken bestaat een voorbereiding uit drie maanden.” De crosser heeft dan ook niet te veel verwachtingen. “Ik ben natuurlijk erg opgefokt om hier aan de start te staan. Als je je thuiswedstrijd rijdt, is dat helemaal mooi. Maar ik ga redelijk zonder verwachtingen het weekend in. Moe word ik toch wel. Of ik nu helemaal kapot over de finish kom, of van de motor af val, dat maakt ook niet meer uit.” 

Voor Bogers is het zijn eerste krachtmeting met de concurrentie in de klasse. Het is voor de racer belangrijk om te voelen waar hij staat ten opzichte van zijn rivalen. “Daarom wil ik deze wedstrijden inderdaad rijden. Ik weet gewoon echt niet waar ik sta. Voordat ik viel reed ik echt goed, maar wist ik ook niet wat ik kon verwachten. Nu zit ik nog niet op dat niveau, dat kan ook niet. Maar het is voor volgend jaar wel heel fijn om deze wedstrijd nog te kunnen rijden.”

In zijn interview met Omroep Brabant liet de Nederlander toch ook weten te hopen dat zijn eigen fans hem dit weekend nét dat beetje extra kunnen geven: "Misschien ben ik dan fysiek nog niet honderd procent. Maar ik hoop dat de mensen me dan helpen, dat ze me extra energie geven." 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Feels so good to be back on the bike again..💪🏻🔥 #18days 🎥 @xnaomibogers

Een bericht gedeeld door BB5 (@brianbogers) op28 Aug 2018 om 6:40 (PDT)

Agent breekt hand bij aanhouding man

Donderdagmiddag heeft een agent in een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderenstraat in Goes zijn hand gebroken bij de aanhouding van een man. De politie kreeg rond 16.30 uur een melding van geluidsoverlast in een woning. De agenten hoorden inderdaad duidelijk vanuit een geopend raam harde muziek komen. De overlast werd door enkele mannen veroorzaakt.

Een van hen wilde niet naar beneden komen en wilde zich ook niet legitimeren. De man werd hierop aangehouden. Hij verzette zich tegen de aanhouding. Een van de agenten raakte hierbij gewond. Bij onderzoek bleek dat hij zijn hand had gebroken. De man werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij is vrijdagmorgen verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Rond 12.15 uur mocht hij het cellencomplex verlaten.

Rechter: krijtstreep-methode niet betrouwbaar genoeg

De e-bike van een bewoner uit Amsterdam-Oost is onterecht weggeknipt door handhavers van de gemeente. De rechter heeft gisteren geoordeeld dat de betrouwbaarheid van de door de gemeente gebruikte krijtstreepmethode 'onvoldoende onderbouwd is', aldus AT5 op haar website.

De krijtstreepmethode wordt gebruikt in de strijd tegen de vele fietswrakken in de stad. Binnen de ring mogen fietsen maximaal zes weken ongebruikt staan. Daarna heeft de gemeente het recht om de fiets weg te knippen en te stallen bij het fietsdepot.

Maar dan moet er wel bewezen kunnen worden dat de fiets er ook echt zes weken ongebruikt gestaan heeft. In alle stadsdelen, behalve Centrum, wordt daarvoor de krijtstreepmethode gebruikt. Op het achterwiel, onder het spatbord, wordt door handhavers een lichte krijtstreep gezet. Na zes weken komen de handhavers terug, zit de streep nog op de band dan krijgt de fiets een rood label en wordt hij een week later verwijderd.

Uitgeprobeerd door handhavers
Het idee is dat de krijtstreep op de achterband na een paar honderd meter fietsen vanzelf verdwijnt. Maar volgens de rechter is dat helemaal niet onderbouwd met feiten. In de uitspraak staat dat stadsdeel Oost geen objectief bewijs heeft voor de methode en dat hij alleen is uitgeprobeerd door handhavers. 'Deze enkele stelling is onvoldoende', vindt de rechter.

De eigenaar van de e-bike zei dat hij zijn fiets in de zes weken wel degelijk gebruikte. Hij betoogde zelfs dat hij de krijtstreep heeft proberen weg te boenen met schoonmaakmiddel, maar dat lukte niet. Het rode label dat later om de fiets gehangen werd heeft de eigenaar meteen verwijderd. Wegknippen op basis van de krijtstreep-methode was daarom niet te verantwoorden, zo oordeelt de rechtbank.

En dat is een flink probleem voor de verschillende stadsdelen. Stadsdeel Oost gaat er aanstaande maandag zelfs over vergaderen. Een woordvoerder zegt dat het stadsdeel de krijtstreep-methode gebruikt heeft om veel bezwaren van eigenaren van weggeknipte fietsen af te wijzen. Zo ook het bezwaar van de eigenaar van de verwijderde e-bike.

Bezwaren mogelijk opnieuw behandelen
'Ik kan me voorstellen dat deze uitspraak grote gevolgen heeft', aldus de woordvoerder. Mogelijk moeten eerdere bezwaarprocedures opnieuw behandeld worden. Om hoeveel bezwaren het precies gaat is niet duidelijk

De eigenaar van de e-bike heeft zijn fiets terug. Stadsdeel Oost moet hem de kosten voor het fietsdepot terugbetalen. Ook krijgt hij 9,99 euro voor een nieuw slot en moet het Stadsdeel de man 6,40 euro aan reiskosten betalen. Voor dat laatste bedrag kon de man op en neer naar de rechtbank.

Rechter: krijtstreep-methode niet betrouwbaar genoeg (Foto: Stockfoto PXhere)
Rechter: krijtstreep-methode niet betrouwbaar genoeg (Foto: Stockfoto PXhere)

PSG wint ook eenvoudig zonder Mbappé en Neymar

Paris Saint-Germain heeft na vijf speelronden nog geen fout gemaakt in de Ligue 1. Met een 4-0 overwinning leeft men ontspannen toe naar de CL-start.

Het team van Thomas Tuchel rekende vrijdagavond af met Saint-Étienne (4-0) en staat na vijf speelronden op vijftien punten. PSG kon niet beschikken over de geschorste Kylian Mbappé en Neymar, die rust kreeg voor het duel met Liverpool van aanstaande dinsdag.

PSG had de steraanvallers niet nodig om Saint-Étienne te verslaan. In de beginfase kreeg men al een aantal goede kansen, al zorgde ASSE ook voor enige dreiging toen Loïs Diony faalde na een lage voorzet van Kévin Monnet-Paquet. De score werd na 22 minuten uiteindelijk geopend door Julian Draxler. De aanvaller kopte de bal na een schitterende pass van Marco Verratti over de uitkomende Stéphane Ruffier heen: 1-0. Dat was ook de ruststand.

Over het spel kon Tuchel moeilijk tevreden zijn, maar desondanks kwam de zege niet in gevaar voor zijn pupillen. Na vier minuten viel immers de 2-0 al: Loïc Perrin beging een overtreding op Edinson Cavani en de scheidsrechter legde de bal op de stip. Cavani scoorde en maakte zijn derde competitiedoelpunt van het seizoen, waarvoor hij slechts drie schoten op doel nodig had. Even later leken les Parisiens op 3-0 te komen.

Een voorzet van Juan Bernat viel via een verdediger van Saint-Étienne in het doel, maar vanwege buitenspel ging het Parijse feestje niet door. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 3-0: Di María pikte een van richting veranderde voorzet op en hamerde met links binnen. Via Moussa Diaby werd het ook nog 4-0. Bij PSG liep Eric Maxim Choupo-Moting zich in de tweede helft warm, maar de aanwinst uit Kameroen moet zijn debuut voor PSG uitstellen.

Uitslagen Ligue 1 vrijdag
OGC Nice - Stade Rennes 2-1
Paris Saint-Germain - St Etienne 4-0

FOK! Wat een weer: wolkenvelden, later warm weer

Hallo!  

Het weer sprak gisteren niet echt tot de verbeelding. Er waren wel enkele opklaringen, maar over het algemeen was de bewolking het dominantst. Hier en daar viel er een klein buitje. Beetje saai allemaal. 

Vandaag lijkt sprekend op gisteren. Er zijn opnieuw wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Hier en daar schijnt de zon af en toe. Het wordt hierbij een graad of 19 en er staat een matige westelijke wind.

Morgen breekt de zon vaker door en loopt de temperatuur al op tot boven de 20 graden.

De climax lijken we op dinsdag mee te gaan maken als aan de voorzijde van ex-hurricane Helene zeer warme lucht naar ons land wordt aangevoerd. Ik sluit zelfs een lokale 30 graden in Limburg niet uit. 

Het blijft de komende dagen ook droog. Maar het temperatuursverloop na dinsdag is onzeker. 

Fijn weekend!  

Zonkracht  

Nederland

Wamel (Foto: Rubbereend)
Een prachtige zonsopkomst met wat nevelvelden. Rubbereend maakte deze fraaie foto nabij Wamel. (Foto: Rubbereend)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland op 2-0 achterstand in Davis Cup tegen Canada

Na twee wedstrijden staat Canada 2-0 voor op Nederland in de play-offs van de Davis Cup. Zowel Thiemo de Bakker als Robin Haase verloren hun partij in Toronto.

De Bakker, de nummer 236 van de wereld, was in de openingspartij kansloos tegen Milos Raonic, de nummer twintig van de ranglijst: 3-6 2-6 2-6. In elke set keek de Nederlander al snel tegen een achterstand aan en kon dat niet meer goed maken tegen de Canadees.

Haase had wel kansen in zijn partij tegen Denis Shapovalov. De beste Nederlandse tennisser kwam met 2-0 voor in sets, maar verloor uiteindelijk alsnog: 6-3 6-3 5-7 3-6 4-6.

Haase kende in de eerste twee sets geen problemen met de nummer 34 van de wereld. De Nederlander zelf tien plaatsen op de wereldranglijst kreeg in de derde set op 5-5 verschillende breakkansen, maar wist deze niet te benutten en verloor vervolgens zijn eigen servicegame. In de vierde set had Haase geen kansen tegen de pas 19-jarige Canadees en moest er een vijfde set aan te pas komen.

Daarin pakte Haase een 3-1 voorsprong, maar Shapovalov kwam terug. Op 4-4 verloor Haase zijn service en mocht de Canadees voor de wedstrijd serveren. De 31-jarige Hagenaar kreeg daarin nog een breakkans, maar was niet besteed aan Haase, waarna Shapovalov de wedstrijd uitserveerde.

De inzet van de play-off tussen Nederland en Canada is een betere plaatsing in de voorronde van de Davis Cup in februari 2019, als de landenstrijd volgens een geheel nieuw format wordt gespeeld. De winnaar in Toronto zal bij de loting tot de twaalf geplaatste landen behoren.

Cities Skylines voor de Switch

Tegenwoordig wordt alles geport naar de Switch, maar Cities: Skylines stond al hoog op het lijstje van fans van de citybuilder. En Paradox slaat nu de handen ineen met Nintendo om die wens in vervulling te laten gaan: hierdoor heeft de Zweedse publisher de primeur om de allereerste game in het city-builder genre op de console te hebben. Puddington mocht de game op de Switch voor het eerst testen op Gamescom.

Cambuur grijpt koppositie, Twente krabbelt op

SC Cambuur is de nieuwe koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De club won zelf en profiteerde van de verliesbeurt van Go Ahead Eagles.

N.E.C. leek in de eigen Goffert door twee doelpunten van Bart Ramselaar te verliezen van Jong PSV, maar in een waar spektakelstuk werd het nog 4-4. FC Twente boekte op zijn beurt een broodnodige zege, waardoor het weer iets opkrabbelt op de ranglijst.

Jong AZ - Go Ahead Eagles 3-2 
AZ zat gauw op rozen, want binnen vijf minuten ging de bal op de stip na een overtreding op Tijani Reijnders. Ferdy Druijff ging achter de bal staan en maakte zijn vierde doelpunt van het seizoen: 1-0. Thomas Verheydt nivelleerde de score na een kwart wedstrijd na een hoekschop, maar via een nieuwe penalty van Druijff kwam AZ weer op voorsprong. In de tweede helft kopte Jamie Jacobs de 3-1 tegen de touwen en daarmee leek AZ de zege wel binnen te hebben. Via Richard van der Venne deed Go Ahead nog wat terug, maar verder kwamen de gasten van John Stegeman niet meer.

SC Cambuur - Telstar 2-0 
Cambuur begon rommeling en dwong weinig serieuze kansen af. Na twintig minuten had Telstar op voorsprong kunnen komen, ware het niet dat Anass Najah naast mikte. Die misser kwam het bezoek duur te staan, want aan de andere kant scoorde Kevin van Kippersluis na een pass van Andrejs Ciganiks de 1-0. De 7.362 supporters zagen Cambuur nog enkele kansen krijgen, maar pas na de pauze werd er weer gescoord. Justin Mathieu controleerde een verdedigende kopbal op de borst en ramde raak in de onderhoek: 2-0. Hierna kreeg Jasper van Heertum van Telstar nog zijn tweede gele kaart.

N.E.C. - Jong PSV 4-4 
N.E.C. begon uitstekend en nadat Brahim Darri een goede kans had gemist, opende Sven Braken na tien minuten de score. De spits schoot binnen na een voorzet van Jonathan Okita. De Nijmegenaren bleven de betere partij, terwijl PSV via Ramselaar gevaarlijk werd en ook nog een keer de paal raakte. Braken verdubbelde op aangeven van Tom Overtoom de marge, maar PSV knokte zich knap terug. Een van richting veranderd schot van Matthias Verreth leverde de 2-1 op en via Joël Piroe werd het 2-2. In de tweede helft kregen beide partijen goede mogelijkheden, maar was het PSV dat scoorde. Ramselaar schoot na 73 minuten binnen na een overstapje van Piroe. Even later maakte de middenvelder er ook 2-4 van. N.E.C. gaf echter niet op en sleepte een punt uit het vuur via Ole Romeny en Josef Kvida.

FC Volendam - TOP Oss 0-0
TOP Oss verraste vorige week vriend en vijand door met 1-2 te winnen bij FC Twente, maar de succesformatie van trainer Klaas Wels moest het initiatief in de eerste helft aan FC Volendam laten. Teije ten Den was na een half uur voetballen zeer dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal trof uiteindelijk het aluminium. Op slag van rust stuitte Cas Peters uit een lastige hoek nog op doelman Nick Olij. In de tweede helft werd het spel er niet beter op. FC Volendam toonde de meeste aanvallende intenties, maar een treffer bleef uiteindelijk uit.

FC Dordrecht - FC Twente 0-2
Na een rustige openingsfase nam FC Twente na negentien minuten voetballen de leiding aan de Krommedijk. Peet Bijen zette de voet tegen een indraaiende vrije trap van Aitor Cantalapiedra en gaf doelman Bryan Janssen zo van dichtbij geen kans. De 0-2 volgde niet veel later: na opnieuw een vrije trap van Cantalapiedra kopte Antonio Stankov de bal in eigen doel. Vlak na onderbreking leek Dordrecht snel wat terug doen, maar een doelpunt van Marko Maletic werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Via Ulrich Bapoh liet FC Twente daarna nog een grote mogelijkheid onbenut, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor de club uit Enschede.

RKC Waalwijk - Roda JC Kerkrade 0-1
Beide teams begonnen het seizoen sterk met twee zeges op rij, maar de twee duels die daarna volgden werden beide verloren. RKC was in de eerste helft gevaarlijk via Mario Bilate, Ezra Walian en Emil Hansson, maar Tom Muyters voorkwam met goed keeperswerk een Waalwijkse treffer. Namens Roda was het grootste gevaar voor rust afkomstig van Richard Jensen: de verdediger kopte na een vrije trap van Mitchel Paulissen van dichtbij over. Na een uur voetballen stelde Roda de zege uiteindelijk veilig in het Mandemakers Stadion. Henk Dijkhuizen beproefde zijn geluk van grote afstand en zag de bal vervolgens via de blunderende Etienne Vaessen in het doel belanden.

Overige uitslagen
Almere City - Jong FC Utrecht 3-1
FC Eindhoven - MVV Maastricht 0-1

Halsema: wil haatprekende gebedshuizen in uiterste geval sluiten

Burgemeester Halsema wil in het uiterste geval gebedshuizen sluiten als daar haatdragende boodschappen worden verkondigd. 'Op het moment dat je dat doet, en je doet dat vaker, dan heb je een probleem met ons.'

In het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester doet Halsema uit de doeken hoe zij de de-radicaliseringsaanpak van de stad voor ogen heeft.

'Dwingen of intimideren'
In een brief aan de raad schreef ze eerder al haar uitgangspunten; Amsterdammers mogen zich gevrijwaard weten van vernedering en geloven wat ze willen geloven. De grens ligt voor Halsema daar waar orthodoxie overgaat in fundamentalisme en mensen met dwang en intimidatie anderen hun wil opleggen.

'Op dat moment ben je niet meer beschermd door de geloofsvrijheid, als je anderen dwingt of intimideert. Het is een vrij klassieke grens: als je anderen dwingt dan heb je een probleem met de gemeente', zegt Halsema.

'Vervelende gesprekken'
Om onder andere die dwang en intimidatie een halt toe te roepen wil de burgemeester meer dan alleen het strafrecht in kunnen zetten. Als ze lucht krijgt dat er op plekken in de stad 'anti-integratieve en antidemocratische' praktijken plaatsvinden, dan wil ze sneller kunnen optreden. 'Daartussen is er een heel gebied waarin je vergunningen kunt gebruiken, waarin je mensen kan volgen, waarin je vervelende gesprekken met mensen kan voeren.'

Maar wanneer er in gebedshuizen herhaaldelijk haatpreken gegeven worden, dan wil Halsema ook het meest extreme middel kunnen gebruiken, zo vertelt ze. 'Er wordt natuurlijk al veel langer gezocht naar mogelijkheden om in het uiterste geval een gebedshuis, want daar hebben we het dan over, te kunnen sluiten. Het is heel rigoureus en je doet het ook alleen in het aller, aller uiterste geval. Je moet kunnen optreden in het uiterste geval.'

Anders dan haar voorganger Van Aartsen is Halsema niet van plan om de banden aan te halen met fundamentalistische, salafistische organisaties in de stad om jongeren te behoeden voor de gewelddadige jihad. 'Mensen die anti-democratisch zijn, die de gelijkwaardigheid van man en vrouw niet serieus nemen, die nodig ik niet uit aan de bestuurstafels.'

Daarentegen is ze juist wel op zoek naar nieuwe netwerken van vrouwen en jongeren in de wijken. 'Mensen die de waarden van onze stad, de waarde van vrijheid, van emancipatie, van gelijkheid van man en vrouw, van homoseksuelen en heteroseksuelen een warm hart toedragen. Dat zijn onze bondgenoten en dat zijn de mensen die ik aan tafel uitnodig.'

Magistrale manouvres in Moskou (14)

Toen ze beiden wegliepen, begon Hans te lezen in een Engelse krant die hij van een van de lege tafeltjes had opgepikt. Fred staarde nadenkend voor zich uit. Michael en Peter zaten inmiddels als twee samenzweerders tegenover elkaar. "Dat is nou wat je noemt: de koppen bij elkaar steken," bedacht Fred inwendig lachend terwijl hij naar Peter en hun Russische bondgenoot keek. Beiden hadden de hoofden ietwat naar elkaar toe gebogen. "Hans, geef mij ook een stuk van die krant," verzocht Fred. "Hè wat? O, hier."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.