Blaak soleert naar zege in vijfde etappe Boels Ladies Tour

Chantal Blaak heeft de vijfde etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. De wereldkampioene reed de gehele wedstrijd in de aanval en reed met nog tien kilometer te gaan weg bij haar medevluchters. Giorgia Bronzini won de sprint van het peloton voor de tweede plaats voor Lucinda Brand. Annemiek van Vleuten blijft aan de staan van het algemeen klassement.

Chantal Blaak was vanaf het begin in de aanval met Roxane Knetemann (Ale Cipollini), Pernille Mathiesen (Sunweb) en Eugenie Duval (FDJ). De vier wisten ongeveer drie minuten voorsprong bijeen te fietsen, waardoor Blaak virtueel even aan de leiding stond in het algemeen klassement. De ploeg van Van Vleuten (Mitchelton-Scott) hield alles onder controle en de voorsprong, waardoor de voorsprong gestaag terug liep en Blaak geen bedreiging meer vormde voor het algemeen klassement.

In de finale maakte Janneke Ensing (Ale Cipollini), Amalie Dideriksen (Boels-Dolmans) en Charlotte Becker (Hitec) de sprong naar voren, maar op tien kilometer van de streep liet Blaak iedereen achter en kwam solo aan in Sittard. Bronzini won op 48 seconden de sprint van het peloton voor de tweede plaats, waarin ook Van Vleuten binnen kwam. In het algemeen klassement heeft de 35-jarige Nederlandse een voorsprong van achttien seconde op haar landgenote Brand

Zondag staat er nog een individuele tijdrit over 18,6 kilometer in Roosendaal op het programma.