'Geen Brexitdeal overleven we wel'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een exit uit de Europese Unie zonder deal zal overleven en uiteindelijk zal gedijen. Eerder zei hij dat zo'n chaotische Brexit een fout zou zijn "waarvan we generaties lang spijt zullen hebben".

De minister werd daarop aangevallen door Conservatieve parlementariërs, die erop wezen dat Hunt bij het referendum had gestemd voor voortzetting van het EU-lidmaatschap. "We laten ons niet de les lezen door remainers", aldus Lagerhuislid Nigel Evans tegen de BBC. "We willen garanties van de premier dat Brexiteers de leiding hebben bij het verlaten van de EU. Want dat heeft ze beloofd."

Collega-Brexiteer Conor Burns deed er een schepje bovenop: "We moeten juist voorkomen dat we 'generaties lang' in een baan rond de EU komen, met een deal maar zonder dat we iets te vertellen hebben."

Hunt voelde zich vervolgens genoodzaakt zijn woorden te verhelderen door te stellen dat Groot-Brittannië "enkel een overeenkomst zal tekenen die de uitkomst van het referendum respecteert".

Wat dat precies inhoudt is onduidelijk, maar prettig is het allemaal niet voor Hunt. De minister toert juist langs EU-lidstaten om steun te krijgen voor Mays plannen voor een deal, die neerkomt op een betrekkelijk zachte Brexit. Maar ondertussen blijven de zogeheten harde Brexiteers in de Conservatieve Partij eisen stellen.

Verkiezingen
Zonder gevaar is dat niet: in het ergste geval valt Mays regering en komen er nieuwe verkiezingen met een nieuwe premierskandidaat, zoals bijvoorbeeld Boris Johnson. Waarbij het overigens maar de vraag is of die zijn Labour-opponent Jeremy Corbyn zou verslaan.

Voorlopig is het precies die onzekerheid die de harde Brexiteers in Mays partij ervan weerhoudt om haar beentje te lichten. Corbyn wil namelijk een "zinnige Brexitdeal met banen als prioriteit". Zo mogelijk dus een nog zachtere Brexit.

Ondertussen noemt de Deense regering Mays plan een "realistisch voorstel voor goede onderhandelingen". Letland stelt evenwel dat de kans op een chaotische no-deal Brexit ongeveer 50 procent is. "De tijd raakt op", aldus het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met ingang van 30 maart 2019 zijn de Britten volgens de huidige planning geen EU-lid meer. Dat houdt in dat er in november een deal moet liggen, omdat die nog zal moeten worden geratificeerd door de overige lidstaten en door het Europees Parlement.