Trump: zet me af en de markt crasht

De Amerikaanse president Donald Trump is in een interview op Fox News ingegaan op de mogelijkheid dat hij zou worden afgezet. Dat deed hij voor het eerst na de schuldbekentenis van zijn voormalige advocaat Michael Cohen.

"Ik zou niet weten hoe je iemand af kunt zetten die het fantastisch doet", zei Trump in het programma Fox and Friends. "Ik zal je vertellen, als ik ooit wordt afgezet, dan crashen de markten, en dan wordt iedereen arm". Vervolgens wees hij naar zijn hoofd: "Want zonder deze manier van denken zul je ongelofelijke getallen zien, maar dan omgekeerd."

Cohen sloot dinsdag een deal met aanklagers, en bekende het overtreden van de kieswet. Dat zou hij hebben gedaan op aanwijzen van Trump. Op praktisch hetzelfde moment werd zijn voormalig campagneleider Paul Manafort schuldig bevonden aan fraude.

Cohen gaf dinsdag toe zwijggeld te hebben betaald aan twee vrouwen, vermoedelijk pornoactrice Stormy Daniels en Playboymodel Karen McDougal. Beiden zeggen een affaire met Trump te hebben gehad. Cohen zei onder ede dat hij het geld "volgens aanwijzingen" van Trump had betaald, "hoofdzakelijk om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden".

Trump ontkent er op dat moment iets vanaf te hebben geweten, en zegt dat de betalingen de kieswet sowieso niet hebben geschonden.