Trump voor Poetin en tegen de FBI

Tijdens een persconferentie in Helsinki heeft de Amerikaanse president Donald Trump partij gekozen voor zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin, en tegen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat meldt de BBC.

Na een twee uur durend gesprek achter gesloten deuren met Poetin, kreeg Trump de vraag of hij zijn eigen inlichtingendiensten geloofde, of de Russische president. De vraag ging over de beschuldiging dat Rusland zich met de Amerikaanse verkiezingen heeft bemoeid, en wellicht de uitslag heeft beïnvloed.

"President Poetin zegt dat het niet Rusland was. Ik zie geen enkele reden om te geloven dat dit wel zo was", aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president heeft Poetin de beschuldigingen "zeer krachtig" van de hand gewezen.

In 2016 concludeerden de inlichtingendiensten dat Moskou achter pogingen zat om de verkiezingsrace in het nadeel van Hillary Clinton te beïnvloeden. Dat zou zijn gebeurd via door de staat geautoriseerde cyberaanvallen en nepnieuws op sociale media.

Trump haakte hier verder op in tijdens de persconferentie. Hij vroeg zich eerst hardop af waar de servers dan waren waarmee Rusland aanvallen zou hebben uitgevoerd. "En die emailserver van Hillary Clinton? We weten nog steeds niet waar die 33.000 emails van haar zijn", voegde hij er vervolgens aan toe.

Nadat vorige week twaalf Russische agenten van militaire inlichtingendiensten door de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller in staat van beschuldiging waren gesteld, gingen in Washington stemmen op om de ontmoeting tussen Trump en Poetin uit te stellen.

Poetin bood vantevoren echter aan om FBI-agenten uit te nodigen de aangeklaagden in Rusland te komen ondervragen. Daar staat tegenover dat Rusland mensen in de VS wil kunnen ondervragen die door Moskou van misdaden worden verdacht.