Watchmen wordt HBO-serie

De comic Watchmen, van Alan Moore en Dave Gibbons, wordt een tv-serie. Abonneezender HBO heeft recent aangekondigd dat de pilot die Damon Lindelof heeft ontwikkeld wordt uitgebreid tot een compleet eerste seizoen.

De afgelopen maanden druppelde er al gestaag steeds meer informatie binnen over het 'Wachmen als tv-serie'-concept. De titel, die lang als onverfilmbaar werd gezien maar toch in 2009 door Zack Snyder werd verfilmd, zou naar televisie gaan. Later bleek dat Damon Lindelof, bekend van Lost en HBO's The Leftovers, met de ontwikkeling van de serie bezig was en nog later bleek dat het niet opnieuw een verfilming van het verhaal uit de comic zou zijn, maar iets origineels, gebaseerd op het idee van 'superhelden in de echte wereld'.

In Watchmen (de comic en de film) wordt verteld over Amerika in de jaren 80, dat middenin de Koude Oorlog zit die op het punt staat te ontvlammen in een nucleaire oorlog. Wanneer in New York een oud-superheld wordt vermoord, leidt het onderzoek ervan door een aantal andere oud-superhelden tot de ontdekking van een bijzondere samenzwering. De comic werd gepubliceerd in 12 delen in 1986 en geldt nog immer als één van de beste in het genre; over de film zijn de meningen sterk verdeeld. Beide laten echter een wereld zien waarin normale mensen handelen als burgerwachten maar verboden zijn door de overheid, en het lijkt dit aspect te zijn wat door Lindelof, die met The Leftovers goede kritieken oogstte, wordt verwerkt in de nieuwe serie.

"Gezet in een alternatieve geschiedenis waar 'superhelden' vogelvrij zijn verklaard, omarmt Watchmen de nostalgie van de originele baanbrekende comic terwijl het probeert nieuwe banen te breken", luidt de tekst uit het persbericht.

Het is niet volledig duidelijk in hoeverre de serie zal aansluiten op de verhalen van comic of film; tot nu toe is het vaag gebleven of de serie probeert een vervolg te zijn. Wel is de cast al bekend: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Adelaide Clemens, Andrew Howard, Tom Mison, Frances Fisher, Jacob Ming-Trent, Sara Vickers, Dylan Schombing, Lily Rose Smith en Adelynn Spoon.

DC Comics, de uitgever van Watchmen, is vorig jaar begonnen met de publicatie van Doomsday Clock, een vervolg op Watchmen waarin de wereld van Watchmen wordt gecombineerd met het reguliere DC Universe. Het is niet de verwachting dat de HBO-serie hier verhalen uit zal volgen, maar niets is natuurlijk zeker.

Watchmen (2009)