FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 augustus 2018

Ajax zet grote stap richting groepsfase Champions League

Ajax heeft zich woensdagavond, na de thuiszege op Dinamo Kiev, een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de groepsfase van de Champions League.

Door de afwezigheid van David Neres had Donny van de Beek een basisplaats bij Ajax en de middenvelder zette de Amsterdammers al in de tweede minuut op voorsprong. Van de Beek kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door Dusan Tadic en schoot het leer onder de grabbelende doelman Denis Boyke door: 1-0. De Oekraïners werden gevaarlijk via hoekschoppen en een inzet van Tamás Kádár kon uit de hoek getikt worden door André Onana.

Bij een volgende hoekschop moest de doelman zich wel gewonnen geven. Hij kon in eerste instantie nog redding brengen op een kopbal, maar de bal kwam in de rebound voor de voeten van Tomasz Kedziora en de rechtsback kon na zestien minuten eenvoudig binnen tikken: 1-1. Een vrije trap van Josip Pivaric leverde ook gevaar op, maar Onana kon de 1-2 voorkomen. Naarmate de eerste helft vorderde nam Ajax de touwtjes weer in handen en werd er jacht gemaakt op een nieuwe voorsprong.

De 2-1 na 35 minuten viel met het nodige geluk. Hakim Ziyech draaide vanaf de rechterflank naar zijn linkerbeen en zijn schot werd onderweg met het hoofd van richting veranderd voor Kádár en daardoor was doelman Boyko kansloos. Twee minuten voor rust bepaalde Tadic de marge op twee. Bij een uitstekende voorzet vanaf de linkerflank van Nicolás Tagliafico stond de Serviër helemaal vrij en bij de eerste paal schoot hij overtuigend binnen: 3-1.

Ajax wilde zich in de tweede helft niet toeleggen tot het verdedigen van de voorsprong, maar het duurde enige tijd totdat het elftal weer gevaarlijk kon worden. Na 65 minuten schoot Klaas-Jan Huntelaar op aangeven van Tadic naast. De spits zag tien minuten later een kopbal op de lat belandden. In de tussentijd kreeg Tagliafico een gele kaart waardoor de Argentijnse linksback geschorst is voor de return van volgende week in Oekraïne. Ook een derde mogelijkheid voor Huntelaar leverde geen treffer op doordat Boyke redding kon brengen.

Twee minuten voor tijd raakte de thuisploeg nogmaals het aluminium. Ziyech trof met een schot de paal. Ajax reist met een 3-1 voorsprong af naar Oekraïne, waar volgende week dinsdag de return wordt gespeeld. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.

Vleesetende geslachtsziekte komt naar Europa

Een zeldzame geslachtsziekte die zorgt voor genitale vleesetende zweren is voor de eerste keer in Engeland geïdentificeerd. De ziekte komt vaker voor in gebieden ver buiten Europa, zoals India, centraal Australië en zuidelijk Afrika, maar een vrouw bracht de ziekte naar Europa.

Als de ziekte, met de welluidende naam Donovanosis, onbehandeld blijft, zullen de zweren snel groeien en al het aangetaste vlees wegvreten en hevig bloeden. De ziekte is prima met antibiotica af te remmen, maar er is een grote kans dat de ziekte na zes tot achttien maanden toch weer terugkeert.


Microscopisch beeld van Donovan lichaampjes, indicatief voor de ziekte Donovanosis (Foto: Gettyimages)

Net als elke geslachtsziekte wordt de ziekte overgedragen door het hebben van onbeschermde seks met een geïnfecteerd persoon, maar logischerwijs ook door simpelweg een zweer aan te raken. De vroege symptomen, in de vorm van rode bulten, uiten zich meestal binnen twaalf weken na infectie en lijken voornamelijk rond de anus op te komen. Deze bulten beschadigen en veranderen hierdoor in diepe zweren die zich in het gebied verder verspreiden.

Apotheker Shamir Patel vertelt dat de ziekte vanwege de zeldzaamheid vaak niet direct aan de vroege symptomen herkend wordt. "De ziekteverwekkende bacteriën, waaronder klebsiella granulomatosis, kunnen zich snel verspreiden waardoor het gehele genitale gebied bedekt wordt met zweren die uiteindelijk al het vlees in dat gebied zullen wegvreten."

Geen werelduurrecord voor Beukeboom, wel Nederlands record

Wielrenner Dion Beukeboom gaat woensdag om 21.00u Nederlandse tijd beginnen aan zijn aanval op het werelduurrecord. Het huidige record staat met 54 kilometer en 527 meter op naam van Bradley Wiggins.

Voor zijn poging is de 29-jarige wielrenner van Vlasman Cycling begin augustus afgereisd naar Mexico. Beukeboom en zijn begeleider Jim van den Berg denken dat het record van Wiggins te verbeteren is vanwege de goede voorbereiding maar ook omdat de wielerbaan van Aguascalientes bijna twee kilometer boven zeeniveau ligt.

"Ik heb nog steeds niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins.", vertelt Beukeboom. "Maar Jim heeft mij laten inzien dat hij zijn record niet onder ideale omstandigheden reed. Ik ben er niet zo mee bezig of het wel of niet lukt. Ik richt mij op maar één ding: mijn taak uitvoeren. Zo zwart-wit zie ik het."

Volgens Van den Berg van wielerlaboratorium Robic hebben berekeningen aangetoond dat Beukeboom de fysieke mogelijkheden heeft om het record te verbreken maar hij snapt de scepsis bij het publiek: "Ik snap wel dat de buitenwacht naar ons kijkt met de gedachte: wie denken die gasten wel niet dat ze zijn? Maar als je het uurrecord van Wiggins onder de loep neemt, zie je dat het vooral een commercieel feestje rondom het afscheid van zijn profcarrière was. Wij, en ook het team rondom Wiggins, weten dat het record nóg scherper kan."

Tot slot Beukeboom: "Uiteraard zou ik extreem teleurgesteld zijn als ik faal. Maar ik zie niet in wat het toevoegt als ik daar van tevoren over nadenk. Niemand zou boos zijn als het mij niet lukt, dus als ik het niet haal: even goede vrienden. Maar één ding weet ik wel, het gaat ontzettend veel pijn doen."

De recordpoging start woensdag 21.00u Nederlandse tijd en wordt live uitgezonden door Eurosport en op het Youtube-kanaal van de UCI.

21.02u
Beukeboom staat op het punt om te beginnen aan zijn recordpoging.

21.17u
Inmiddels is hij 50 ronden onderweg.

21.22u
De achterstand op het geplande schema is opgelopen tot 8,1 seconden.

21.34u
Beukeboom is 30 minuten onderweg en rijdt inmiddels rondetijden boven 17 seconden. De achterstand is opgelopen tot 22 seconden. Een nieuw record gaat er niet komen.

21.39u

21.48u
Nog 15 minuten te gaan.

21.55u
Beukeboom versnelt. Rondetijden net boven 17 seconden.

22.05u
Na 60 minuten heeft Beukeboom een afstand van 52,757 km afgelegd. Geen werelduurrecord maar wel een nieuw Nederlands record. 

Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar kwartfinales WK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap in Hamburg. De vijfde en laatste groepswedstrijd, tegen Groot-Brittannië, werd woensdagavond winnend afgesloten: 66-41, onder meer dankzij maar liefst 31 punten van Mariska Beijer. 

Nederland was oppermachtig in de groepsfase. Spanje werd met 86-24 aan de kant geschoven, Australië moest er met 65-32 aan geloven. Ook Brazilië had met 73-27 weinig kans, maar de vierde wedstrijd was het meest indrukwekkend: regerend wereldkampioen Canada, winnaars van vijf van de laatste zes WK's, werd met 64-52 geklopt.

Ook voor Beijer loopt het allemaal behoorlijk op rolletjes, want ze scoorde achtereenvolgens 37, 28, 31, 36 en 31 punten. De Nederlandse sterspeelsters komt daarmee uit op gemiddeld 32,6 punten per wedstrijd, ruim elf punten meer dan de nummer twee op die ranglijst dit WK. In de kwartfinales speelt Nederland donderdag tegen Frankrijk.

De Nederlandse mannen wonnen twee van hun drie groepswedstrijden, maar in de achtste finales was Europees kampioen Turkije met 52-60 te sterk.

FOK! sportfoto-onderschrift week 34

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Dit gaat helemaal koffie verkeerd."

De opgave van deze week:

Wat is Rene van der Gijp hier aan het vertellen? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Wat is Rene van der Gijp hier aan het vertellen? (Pro Shots / Stanley Gontha)

249 kg cocaïne tussen de bananen

De Douane heeft op dinsdag 21 augustus tijdens een controle 249 kilo cocaïne aangetroffen in containers. De containers waren afkomstig uit Ecuador en aangekomen in de Rotterdamse haven. De lading was bestemd voor een regulier fruitbedrijf in Duitsland.

De verdovende middelen zaten verstopt in pakketten, verdeeld over containers met bananen. De partij drugs met een straatwaarde van zes miljoen euro is in beslag genomen en direct vernietigd.

Het Hit And Run Cargo-team in Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen politie, Douane, FIOD en OM, heeft de zaak in onderzoek.

Judoploeg met Grol en Steenhuis naar WK

Judoka's Henk Grol en Guusje Steenhuis zijn geselecteerd voor het wereldkampioenschap judo, volgende maand in Baku. Voor Grol wordt het zijn eerste WK in de gewichtsklasse boven de 100 kilogram. Steenhuis is de nummer één van de wereld in de klasse tot 78 kilogram. 

De 33-jarige Grol wist afgelopen april op het EK een bronzen medaille te veroveren in deze gewichtsklasse. Oranje schrijft een maximaal aantal van achttien judoka's voor dit WK in. 

Kim Polling en Tessie Savelkouls missen dit mondiale kampioenschap. Polling staat aan de kant door een hernia, Savelkouls heeft last van een schouderblessure. Hoofdcoach Maarten Arends neemt zeven debutanten mee naar de WK. Amber Gersjes, Dewy Karthaus, Sanne Vermeer, Hilde Jager, Roy Koffijberg, Tornike Tsjakadoea en Jesper Smink doen voor het eerst mee aan de mondiale titelstrijd, waar veel punten voor olympische kwalificatie zijn te verdienen.

"Naast de bekende namen die we al vroeg hebben geselecteerd, positioneren we in een aantal klassen jonge judoka's", legt Arends uit. "Enerzijds omdat ze veel progressie hebben laten zien, maar ook om ons voor de olympische gemengde teamwedstrijd in Tokio 2020 te plaatsen." De Nederlandse judoploeg haalde vorig jaar op de WK in Budapest geen enkele medaille.

WK-selectie: Amber Gersjes (-48 kg), Margriet Bergstra, Dewy Karthaus (-57 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke, Hilde Jager (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Roy Koffijberg, Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Sam van 't Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg).

Initiatief: maak Rotterdam de hoofdstad

De Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk zat dinsdag op de watertaxi (de Rotterdamse mini-versie van de pont) en dacht: waarom zou Rotterdam niet de hoofdstad van Nederland kunnen worden?

De ondernemer overweegt 40.000 handtekeningen te gaan verzamelen om het onderwerp zo op de politieke agenda te krijgen. 'Ik ben heel benieuwd wat politici hiervan vinden', zegt hij tegen RTV Rijnmond, meldt AT5.

Amsterdam stad van het verleden
Maar waarom? 'Rotterdam is de toekomst van Nederland. Amsterdam is de stad van het verleden', zo redeneert de ondernemer. 'Rotterdam vertegenwoordigt de toekomst van ons land.'

Lagendijk noemt Rotterdam als hoofdstad vooral goed voor de portemonnee. 'Dan zal de economische groei in Rotterdam doorzetten. We kunnen toeristen gaan ontvangen. Maar niet zoals Amsterdam dat doet, we moeten de stad wel leefbaar houden', vertelt hij. 

'Amsterdam kampioen'
Dat Rotterdam staat te springen is natuurlijk wel te verklaren. 'Of het nou om de economische groei gaat, om de investeringen of om de werkloosheid, op alle fronten scoort Groot-Amsterdam beter dan Groot-Rijnmond', citeren wij graag uit een rapport van het CBS uit 2017. Dat rapport heeft als titel: 'Amsterdam economisch kampioen'.

Natuurlijk is Amsterdam niet alleen op economisch gebied kampioen. Neem nou de prijzenkast van Ajax, daar staan 33 schalen in voor het behalen van een landskampioenschap. In Rotterdam zijn dat er slechts 15. 

Joost Eerdmans enthousiast
'Haha', reageert Robert dan ook treffend op de plannen via Twitter. Lagendijk is in ieder geval optimistisch. 'We moeten ons afvragen of de hoofdstad nog bij het Nederland van nu past', zegt hij tegen AT5. Ook Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, heeft zich inmiddels achter Lagendijk geschaard.

'Het is iets dat ik al een paar jaar in gedachte heb', reageert Eerdmans. 'We hebben de juiste papieren om het stokje over te nemen. Het is goed dat er nu een discussie op gang wordt gebracht. Er moet nog heel wat water door de Maas maar wellicht is het over twintig of dertig jaar zover.' Hij haalt Brazilië aan als voorbeeld. Daar gaf Rio De Janeiro ooit het stokje over aan de stad Brasilia.  

Om de plannen daadwerkelijk door te voeren is er een grondwetswijziging nodig. 

Initiatief: maak Rotterdam de hoofdstad (Foto: FOK!)
Initiatief: maak Rotterdam de hoofdstad (Foto: FOK!)

Hawaï zet zich schrap voor zware orkaan

De Amerikaanse eilandenstaat Hawaï zet zich schrap. Orkaan Lane komt de kant van de eilanden op en Lane is een forse: categorie vier, eerder op woensdag zelfs nog categorie vijf, de zwaarste categorie voor orkanen.

Op het hoogtepunt haalde Lane windsnelheden die, gemiddeld over één minuut, tot 260 kilometer per uur reikten. De eilanden van Hawaï hebben uiteraard de nodige waarschuwingen gekregen, vooral ook omdat er tot wel een halve meter regen voorspeld wordt.

Een klein gelukje voor Hawaï is dat Lane in principe niet vol over de eilanden raast, maar wat afbuigt en langs de westelijke kant voorbij komt. De laatste keer dat een zware orkaan zo dicht in de buurt van Hawaï kwam was in 1994, maar bij orkaan John vielen geen doden.

Lane is de eerste categorie 5-orkaan boven de Stille Oceaan sinds Patricia in 2015. Dat was overigens een vrij bizarre uitschieter, met windsnelheden - wederom over één minuut gezien - die bijna 350 kilometer per uur aantikten.

Nick is nu Lucy en wil vrouwenvoetbal scheidsen

Nick Clark was het zat om in een wit mannenlichaam vast te zitten en startte het proces om zich tot vrouw te laten transformeren. Het vervelende was dat Nick voetbalscheidsrechter was en al meer dan honderd wedstrijden per jaar had geleid, zelfs eens een wedstrijd van het nationale team onder negentien. Aan die hobby zou dan een einde kunnen komen. Gelukkig was de Engelse voetbalbond coulant en Nick mag als Lucy dameswedstrijden fluiten.

Na dertig jaar innerlijke strijd en gedachten aan zelfmoord was het zondag dan toch de beurt om als Lucy een dameswedstrijd te leiden als de allereerste transgender scheidsrechter in het voetbal.

De 46-jarige Nick is getrouwd, heeft drie kinderen en leeft al achtien jaar als transgender, maar is pas sinds drie jaar geleden begonnen met de hormoontherapie en hij verwacht volgend jaar operatief geholpen te worden.

"Gelukkig heb ik geen adamsappel, maar ik wil geen vrouwelijk gezicht", aldus de dolblije scheids. "Hopelijk accepteert iedereen me zoals ik ben. Na zoveel jaren kan ik eindelijk zeggen dat ik MEZELF ben!"

Als Lucy wil Nick anderen inspireren om ook zichzelf te zijn. Op een avond, toen Nick stomdronken was, vertelde hij zijn vrouw dat hij zich als een vrouw in een mannenlichaam voelde. Zijn vrouw steunde Nick dan ook volledig gedurende de zware periodes, ze zijn nog steeds gelukkig getrouwd en ze delen zelfs make-up tips met elkaar.

Als Lucy zou Nick graag een Premier League-scheidsrechter worden, maar hij beseft ook dat dat wel eens te hoog gegrepen zou kunnen zijn. De Engelse voetbalbond 'steunt Nick volledig en laat gewoon ieder ander toe zich met hun voorkeursgender op het veld te verschijnen'.

Watchmen wordt HBO-serie

De comic Watchmen, van Alan Moore en Dave Gibbons, wordt een tv-serie. Abonneezender HBO heeft recent aangekondigd dat de pilot die Damon Lindelof heeft ontwikkeld wordt uitgebreid tot een compleet eerste seizoen.

De afgelopen maanden druppelde er al gestaag steeds meer informatie binnen over het 'Wachmen als tv-serie'-concept. De titel, die lang als onverfilmbaar werd gezien maar toch in 2009 door Zack Snyder werd verfilmd, zou naar televisie gaan. Later bleek dat Damon Lindelof, bekend van Lost en HBO's The Leftovers, met de ontwikkeling van de serie bezig was en nog later bleek dat het niet opnieuw een verfilming van het verhaal uit de comic zou zijn, maar iets origineels, gebaseerd op het idee van 'superhelden in de echte wereld'.

In Watchmen (de comic en de film) wordt verteld over Amerika in de jaren 80, dat middenin de Koude Oorlog zit die op het punt staat te ontvlammen in een nucleaire oorlog. Wanneer in New York een oud-superheld wordt vermoord, leidt het onderzoek ervan door een aantal andere oud-superhelden tot de ontdekking van een bijzondere samenzwering. De comic werd gepubliceerd in 12 delen in 1986 en geldt nog immer als één van de beste in het genre; over de film zijn de meningen sterk verdeeld. Beide laten echter een wereld zien waarin normale mensen handelen als burgerwachten maar verboden zijn door de overheid, en het lijkt dit aspect te zijn wat door Lindelof, die met The Leftovers goede kritieken oogstte, wordt verwerkt in de nieuwe serie.

"Gezet in een alternatieve geschiedenis waar 'superhelden' vogelvrij zijn verklaard, omarmt Watchmen de nostalgie van de originele baanbrekende comic terwijl het probeert nieuwe banen te breken", luidt de tekst uit het persbericht.

Het is niet volledig duidelijk in hoeverre de serie zal aansluiten op de verhalen van comic of film; tot nu toe is het vaag gebleven of de serie probeert een vervolg te zijn. Wel is de cast al bekend: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Adelaide Clemens, Andrew Howard, Tom Mison, Frances Fisher, Jacob Ming-Trent, Sara Vickers, Dylan Schombing, Lily Rose Smith en Adelynn Spoon.

DC Comics, de uitgever van Watchmen, is vorig jaar begonnen met de publicatie van Doomsday Clock, een vervolg op Watchmen waarin de wereld van Watchmen wordt gecombineerd met het reguliere DC Universe. Het is niet de verwachting dat de HBO-serie hier verhalen uit zal volgen, maar niets is natuurlijk zeker.

Watchmen (2009)

BDO heft uitsluiting PDC-spelers bij BDO-toernooien op

Darters met een tourkaart van de PDC of darters die aan het kwalificatietoernooien van de PDC meedoen kunnen dit voortaan doen, zonder in problemen te komen bij de BDO. Dit heeft de British Darts Organisation woensdag laten weten. 

De BDO heeft sinds kort met Derik Jacklin een nieuwe voorzitter. Hij is van mening dat deze frisse wind nodig is om veranderingen ten bate van de BDO te bewerkstelligen. Darters met een PDC tourkaart of darters die aan het PDC-WK meededen, werden bij de BDO uitgesloten van deelname. Aan deze uitsluiting komt een einde

Zowel mannen als vrouwen kunnen onder andere naar de PDC Q-School en kwalificatietoernooien voor het PDC WK spelen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun deelname aan BDO-toernooien. Dit is zeker belangrijk voor de dames van de BDO. De PDC heeft twee plaatsen voor vrouwen beschikbaar gesteld voor het aankomende WK.

Topdartsters zoals Anastasia Dobromyslova, Deta Hedman, Lisa Ashton, Lorraine Winstanley en Corrine Hammond hadden al te laten weten voor hun kans te gaan. Een tweede ronde op het PDC-WK, levert net zoveel op als een wereldtitel bij het BDO-WK voor vrouwen. Voor Nederlandse topdartsters is de beslissing om nu mee te doen aan de kwalificatietoernooien ook een stuk makkelijker te maken. 

Klusser boort balzak in tweeën

Sja...hoe vertel je dit thuis? Nah, gewoon via Twitter blijkbaar.

Bryce Mitchell, getalenteerd professioneel kooivechter, was druk aan het klussen en hij was bezig om een plank hout op het plafond te schroeven. Voor het gemak had hij zijn boor even in een broekzak gestopt en bij het aftekenen van de plank activeerde Mitchell op één of andere manier per ongeluk de boor. Aangezien de boorkop vlakbij de balzak ronddraaide was dat ook direct het eerste wat contact maakte en lekker meegedraaid werd.

Mitchell liet direct de plank vallen en draaide de boormachine beheerst terug om zijn rondgedraaide zak weer los te krijgen, maar het was al te laat. Zijn balzak was al flink ingescheurd en bloedde hevig. Voor de lol liet Mitchell, die een contract bij de UFC heeft en veel indruk maakte tijdens de real life talentenshow The Ultimate Fighter 27, nog even een foto van zijn bebloede shorts zien.

in ieder geval voorlopig geen high-kicks meer voor de beste man.

Argentijnen helemaal klaar met de kerk

In navolging van andere -veelal westerse- landen waar de bevolking al eerder een dikke middelvinger richting het geloof opstak, wordt nu ook de Rooms-Katholieke Kerk in Argentinië geconfronteerd met massale leegloop. Veel Argentijnen zijn de wantoestanden binnen de kerk spuugzat en schrijven zich in groten getale uit.

De druppel die de emmer deed over lopen was dat de katholieken een wetsvoorstel dat abortus niet langer strafbaar zou maken, kapot hebben gelobbyd. Veel Argentijnen hebben de buik inmiddels vol van dat soort relikneuterige bemoeienissen. Personen die zich uitgeschreven hebben maken hier dan ook niet bepaald een geheim van. Veel van hen tooien zich met een groene zakdoek: het symbool voor de legalisering van abortus in het kathozieke land.

Wat hierbij helpt is dat een uitschrijving kinderlijk eenvoudig is gemaakt. "Als je bij ons een formulier invult en een kopie van je ID-bewijs inlevert, dan zorgen wij voor je uitschrijving", vertelt Analía Mas van de Seculiere Coalitie, die sinds 2009 strijdt voor de scheiding van kerk en staat. Nadat de club de abortuswet had getorpedeerd ontving de politica nogal wat mailtjes waarin veel mensen aangaven helemaal klaar te zijn met de bende van Jezus. Reden voor Mas om een collectieve apostasie op te zetten.

Net zoals in andere landen waar goed onderwijs belangrijker gevonden wordt dan geschriften uit de bronstijd, zijn veel Argentijnen alleen in naam katholiek; men was wel ooit -onvrijwillig- gedoopt, maar dit was meteen het enige daadwerkelijke vage katholieke ritueel waar men bij betrokken is geweest. Ondanks een seculiere levensbeschouwing staan veel Argentijnen nog steeds te boek als christen. Deze mensen zijn er nu helemaal klaar mee. Zo weet bijvoorbeeld ene Laura Ojeda te vertellen dat 'de kerk de militaire dictatuur heeft gesteund en zich heeft verzet tegen vrouwenrechten'. 
"Ze hebben ons gays nooit geaccepteerd. Ze mogen dus niet namens ons spreken", vult haar vriendin Flo Silva aan. Dat katholieke priesters tevens een naam hebben gemaakt door overal te wereld hun seksuele lusten te botvieren op jonge kinderen zal wellicht ook een rol spelen.

In het verleden was het nog een hele klus om jezelf los te kunnen weken van kerk. "Ik had een uittreksel van het doopregister nodig dat je fysiek moet ophalen bij de parochie waar je bent gedoopt, maar dat is vijftig kilometer verderop", aldus Walter Alini. Deze handeling gaf overigens niet eens het gewenste resultaat. Walter ontving een brief waarin hem werd medegedeeld dat hij weliswaar de kerk had verlaten, maar dat zijn gegevens nog steeds te vinden waren in het doopregister.

Erg veel effect zullen de uitschrijvingen trouwens niet hebben op het beleid van het land. De subsidie die de kerk ontvangt is niet afhankelijk van de hoeveelheid schapen dat men vertegenwoordigt. Momenteel betaalt de Argentijnse staat nog steeds het salaris van de 130 bisschoppen en 550 priesters. Bovendien hoeft de club geen belasting te betalen en ontvangen ze regelmatig extra cadeautjes van de overheid (lappen grond, rekeningen die de staat voor ze betaalt, etc.).

Niet veel politieke partijen durven hun vingers te branden aan de voordelen die de Katholieke Kerk geniet in het land. Zo'n 75 procent van de Argentijnen identificeert zichzelf (voorlopig) nog als katholiek. Politieke partijen zijn bang dat wanneer ze de kerk geen uitzonderingspositie meer geven en hetzelfde behandelen als andere organisaties,dit nog wel eens stemmen kunnen gaan kosten. Slechts een kleine (linkse) politieke partij komt concreet op voor een echte scheiding van kerk en staat.

Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten'

De advocaat van Marc Dutroux is bezig om hem rond 2021 uit de gevangenis te krijgen. In dat jaar zou Dutroux 25 jaar van zijn straf hebben uitgezeten, wat volgens Bruno Dayez lang genoeg is. In België moet een voorwaardelijke invrijheidsstelling aan vier voorwaarden voldoen: daders moeten voldoende gestraft zijn, aantonen dat ze zijn veranderd, mogen geen sociaal gevaar vormen en gereclasseerd kunnen worden. 

Dayez is nu bezig met stap twee in het proces om Dutroux vrij te krijgen. Hij heeft samen met Marc een brief opgesteld, gericht aan de ouders van Julie, Melissa, An, Eefje en aan zijn slachtoffers Laetitia en Sabine. Alleen Laetitia en Sabine wisten de monsterpraktijken van Dutroux te overleven. 

Volgens de advocaat is de brief 'een opening, een verzachtende brief'. Dutroux toont in de brief berouw voor zijn daden, waarvoor hij in 2004 werd veroordeeld tot een levenslange celstraf vanwege moord, verkrachting, ontvoering foltering en opsluiting. Hij geeft aan dat Dutroux zijn verantwoordelijkheid wil nemen en antwoord wil geven op mogelijke vragen die de families nog hebben. Dutroux zou zowel schriftelijk als 'face-to-face' antwoord willen geven op die vragen. 

Foltering
Ironisch genoeg verwijt de advocaat van Dutroux de gevangenis van hetzelfde als waarvoor Dutroux veroordeeld is: foltering. In februari zei hij nog tegen VTM Nieuws: "Een kwarteeuw afgezonderd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op een marteling of een foltering". Hij heeft de gevangenis al meerdere malen verzocht om het 'beestachtige' regime van Dutrox te versoepelen. 

In mei werd al bekend dat er was begonnen met voorbereidingen voor een vervroegde invrijheidsstelling van Dutroux. Paul Marchal, vader van de vermoorde An, zei destijd: "Pas 23 jaar later. Ik hoor dat hij zijn excuses in die brief wil aanbieden. Ik ben benieuwd of die inhoudelijk ook iets zal bijbrengen.". Hij vervolgt: "Ik ben ervan overtuigd dat hij een advocaat heeft die bezig is om een strategie uit te werken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op."

Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten' (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten' (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

PSV maanden zonder aanwinst Thomas na knieblessure

Ryan Thomas kan de komende zes tot negen maanden niet in actie komen voor PSV. De nieuweling heeft op de training zijn kruisband gescheurd.

PSV nam Thomas eerder deze maand over van PEC Zwolle. De Nieuw-Zeelander kwam nog niet in actie en nu moet hij zijn debuut dus maanden uitstellen. "Het leek een onschuldig iets, maar ik lig er heel lang uit", reageert de 23-jarige speler op de officiële website van zijn nieuwe club.

"Tijdens de keuring die je moet ondergaan voor een transfer ben ik helemaal doorgelicht, alles zag er goed uit. Bij het blokken van een bal op de training, heb ik deze blessure opgelopen. In eerste instantie leek het niet ernstig, maar we hebben voor de zekerheid een scan laten maken. En die zag er niet goed uit."

"Het is niet leuk, maar ook dit hoort bij het leven van een topsporter. We gaan in de komende dagen bekijken wat het beste plan is en dan ga ik aan de slag", klinkt hij vastberaden. PSV betaalde circa drie miljoen euro voor Thomas, die in vijf jaar tijd 143 wedstrijden voor PEC Zwolle speelde.

Groenewegen sprint naar eenvoudige zege in Veenendaal

Dylan Groenewegen heeft de 33ste editie van de wielerkoers Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam geschreven. De 25-jarige renner van LottoNL-Jumbo was in de massasprint duidelijk te sterk voor de rest.

Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Piotr Havik (BEAT), Jaap Kooijman (Vlasman) en Ivar Slik (Monkey Town) waren de vluchters van de dag. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van drie minuten van het peloton, maar met nog twintig kilometer te gaan was de vroege vlucht voorbij.

Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip probeerde in de finale nog weg te komen uit het peloton, net zoals Michel Kreder en de Belg Dimitri Peyskens, maar LottoNL-Jumbo hield alles bij elkaar. In de sprint die volgde maakte Groenewegen het werk van zijn ploeggenoten af en schreef zo voor de derde maal Veenendaal-Veenendaal op zijn naam en is daarmee recordhouder.

Ledematen hakken in het park in The Surge 2

Deck 13 heeft op Gamescom pre-alpha gameplaybeelden getoond van The Surge 2. Het focussen op ledematen is weer terug in deze “soulslike” actie-RPG, alleen nu in een wat groenere omgeving.

Waar zijn voorganger zich vooral afspeelde in een grauw en grijs industrieel gebied, toont de video van The Surge 2 een open parkgebied dat zich midden in een geruïneerde stad bevindt. De combat lijkt in vergelijking met het eerste deel een stuk sneller en The Surge 2 zal meer wapens bevatten, meer implantaten, en meer (harnas)ledematen om af te hakken en je eigen te maken.

Bekijk de korte gameplayvideo hieronder. The Surge 2 wordt ontwikkeld voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en de release zal ergens in 2019 zijn.

Meisje (12) steekt zichzelf in de fik, want challenge, en raakt zwaargewond

Het internet staat vol met achterlijke 'challenges', maar de zogenaamde 'fire challenge' staat toch wel hoog op het lijstje met hele domme dingen die je kunt doen. Dat heeft ook Timiyah Landers, 12 jaren jong, afgelopen week ondervonden.

Het klinkt allemaal ontzettend onschuldig: jongeren gieten brandstof over een lichaamsdeel en steken het in de fik, waarna ze de vlammen snel doven. Het resultaat komt dan natuurlijk op social media te staan, want dat is hip en dan ben je stoer. Dat kán natuurlijk niet fout gaan, zullen ook Timiyah en twee vriendinnen gedacht hebben.

Timiyah goot wat alcohol over haar onderarm, waarna er door haar of een vriendin een vlam bij gehouden werd. Het liep een tikkeltje uit de hand, want ineens stond het meisje van top tot knieën in de hens en gilde ze het uit. Moeder Brandi Owens schrok zich uiteraard de pleuris en begon naar eigen zeggen gelijk de kleren van het lichaam van haar brandende dochter te trekken.

Owens' verloofde Marquell Sholar nam het meisje vervolgens mee naar de badkamer en zette haar onder de douche, waarna ze met z'n allen naar het ziekenhuis reden. Daar werd vastgesteld dat de huid van Timiyah's halve lichaam verbrand was, maar ze heeft geluk: vermoedelijk zal ze volledig herstellen, hoewel er nog wel drie of vier operaties en maanden in het ziekenhuis nodig zijn.

Opvallend genoeg heeft de moeder een advocaat in de arm genomen om te kijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen YouTube, waar Timiyah en haar vriendinnen filmpjes van de debiele challenge vonden. "Het was haar beslissing om het te doen, maar YouTube moet die video's offline halen of er een leeftijdsrestrictie aan verbinden", aldus de moeder.

Owens is zelf een crowdfundingsactie begonnen om de medische kosten van haar dochter te betalen, wat al enkele duizenden dollars op heeft geleverd. "Kinderen beseffen vaak niet dat ze niet zomaar alles moeten doen wat ze op internet zien. Praat met ze en hou in de gaten wat ze op social media uitvoeren, zodat hopelijk niemand anders dit moet doorstaan", waarschuwt Owens andere ouders.

Dark Souls Trilogy niet naar Europa

Gisteren meldden we nog dat de Dark Souls Trilogy op komst was voor PlayStation 4 en Xbox One, maar nu lijkt een kleine rectificatie op zijn plaats. De bundel met de drie Dark Souls-games zal namelijk niet in Europa uitgebracht worden.

Dit heeft een woordvoerder van Bandai Namco gezegd, nadat vrijwel alle gamemedia de Dark Souls Trilogy al hadden aangekondigd. "Voor alle duidelijkheid, de Dark Souls Trilogy-aankondiging van gisteren (21 augustus) was alleen voor de Verenigde Staten en Azië. Het was geen Gamescom-aankondiging in Europa."

Gamers in Europa hoeven echter niet te treuren. "Dark Souls-fans in Europa komen alsnog aan hun trekken op 19 oktober – dan is namelijk de release van Dark Souls: Remastered voor Nintendo Switch." Wat je daar als PlayStation 4- of Xbox One-bezitter aan hebt, wordt verder niet aangestipt.

Henry zegt toe en is bijna trainer van Girondins Bordeaux

Thierry Henry staat voor zijn eerste klus als trainer. Girondins Bordeaux biedt hem de kans, nadat hij twee jaar assistent-bondscoach was bij België.

De legendarische oud-spits van Arsenal wil wel garanties hebben dat hij versterkingen mag halen en dat is akkoord nadat de club trainer Gus Poyet op non-actief heeft gezet. De oefenmeester uitte in de media zijn ergernis over het gebrek aan activiteit op de transfermarkt en dat wordt hem nu fataal.

Goal wist eerder al dat Henry zeer geïnteresseerd is om de baan te nemen en kan nu bevestigen dat hij zijn ja-woord heeft gegeven, nadat eerder ook Jürgen Klinsmann, Laurent Blanc en Zinédine Zidane de revue passeerden in de wandelgangen. Henry is ondanks zijn gebrek aan ervaring echter de gedroomde kandidaat en de club is bereid om aan zijn wensen te voldoen.

Henry wilde weten hoeveel financiële stootkracht de club heeft als de Amerikaanse investeerdersgroep GACP de club overneemt. Ook wilde hij weten welke spelers hij mag halen en welke spelers er al in beeld zijn bij Bordeaux. De 41-jarige Fransman sprak meerdere keren met de clubleiding en zijn oude trainer Arsène Wenger heeft een lans voor hem gebroken door te zeggen dat hij het goed zal doen als hij straks op eigen benen staat.

Bordeaux eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats en begon deze jaargang met twee nederlagen. Sterspeler Malcom is bovendien vertrokken naar Barcelona. In de voorronde van de Europa League gaat het echter wel goed. De ploeg boekte tot nu toe zes overwinningen op rij en AA Gent is de laatste te nemen horde om het hoofdtoernooi te bereiken. Donderdag zal interim-trainer Eric Bedouet de Franse ploeg leiden en daarna neemt Henry het stokje over, mits ook GACP haar zegen geeft, wat naar alle waarschijnlijkheid geen probleem gaat zijn.

Groningen slaat miljoenen winst op Doan af

FC Groningen heeft een aantal biedingen op Ritsu Doan afgewezen. De club had hem kunnen verkopen aan CSKA Moskou.

Groningen huurde de 20-jarige Japanner vorig seizoen van Gamba Osaka en deze zomer werd hij voor twee miljoen euro definitief vastgelegd. Algemeen directeur Hans Nijland bevestigt aan RTV Noord dat de middenvelder voor een veelvoud daarvan verkocht had kunnen worden aan CSKA Moskou.

"We hadden een enorm rendement op Doan kunnen verdienen, maar we laten hem niet gaan", aldus Nijland. "Doan is één van de grotere talenten van Nederland en het is een mooi compliment voor onze scouting dat er zo'n grote club is geïnteresseerd in één van onze spelers. De belangstelling van CSKA heeft geleid tot een concrete bieding."

Over de hoogte van dat bod wil Nijland alleen kwijt dat het minder dan tien miljoen euro was. "Ik heb vanochtend in een gesprek met Doan en zijn zaakwaarnemer aangegeven dat mijn inschatting is dat CSKA nu gewoon 'game over' is." De jongeling maakte in zijn eerste seizoen in Groningen tien goals in 31 competitieduels.

Van Vleuten wint eerste editie Veenendaal-Veenendaal

Annemiek van Vleuten heeft de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal gewonnen. De 35-jarige wielrenster versloeg in de sprint haar medevluchter Małgorzata Jasinska uit Polen.

De wedstrijd voor vrouwen over 137 kilometer rondom de Utrechtse gemeente Veenendaal stond dit jaar voor het eerst op het programma. In het eerste deel van de wedstrijd probeerden diverse rensters weg te springen uit het peloton maar niemand slaagde daar echt in.

Een kopgroep met Floortje Mackaij, Valerie Demey, Rotem Gafinovitz, Kylie Waterreus en Alicia Gonzalez wist maximaal een minuut voorsprong te nemen. Op 36 kilometer voor het einde werd ook deze groep teruggepakt.

Bij de tweede doorkomst op de finish ging Van Vleuten in de aanval. De Nederlandse kreeg gezelschap van Jasinska en namen een voorsprong van ruim een minuut. In de sprint was Van Vleuten duidelijk de beste van het tweetal. Lorena Wiebes won de sprint van het peloton en werd daarmee derde.

Dochter redt voor trein geduwde moeder

Na een leuk avondje uit in Atlanta, Verenigde Staten, stond Sue Wenszell samen met haar vijf dochters te wachten op de trein naar huis. Net op het moment dat de volgende trein het station binnen denderde, duwde een man de vrouw vanuit het niets op de treinrails. Haar dochter Katie twijfelde geen moment, sprong van het perron en duwde haar moeder voor de aanstormende trein weg.

Sue hield slechts een hersenschudding en wat lichte verwondingen aan het incident over. Katie werd geraakt door de trein en kwam er niet zo goed vanaf als haar moeder. De 28-jarige heldin bereikte het ziekenhuis met onder andere hersenletsel, een afgerukte voet en arm en haar gezicht moet met behulp van plastische chirurgie weer toonbaar gemaakt worden.

De politie arresteerde de 28-jarige Christopher Patrick Brooklin, die volgens de politie mentaal nogal wat achterloopt en geen idee had wat er aan de hand was. Een woordvoerder van de politie meldde dat de motivatie van Brooklin om de vrouw voor de trein te duwen, nog onbekend is, maar heeft opnames van de beveiligingscamera's veiliggesteld.

De man van Sue koestert geen wrok en vindt steun in het geloof. "Ik bid dat zijn ziel gered wordt", aldus de hevig gelovige Jerry Wenszell. "Het enige wat ik wil is dat hij van de straat blijft, zodat hij dit nooit meer bij anderen kan doen."

Russische atoomraket kwijt

Soms zit het mee, soms zit het tegen. En soms ben je ineens een atoomraket kwijt. Dat is het geval bij de Russen, zo blijkt uit een Amerikaans rapport. Eind vorig jaar is de raket tijdens tests op de verkeerde plek neergekomen in de Barentszzee en nu is 'ie kwijt.

Inmiddels is een operatie met drie schepen op touw gezet om het ding te vinden. Een van de schepen is detectoren voor radioactief materiaal mee en dat is geen overbodige luxe: de raket wordt aangedreven met atoomkracht en bevat dus veel van dergelijk materiaal.

Een tijdlijn voor de missie is er naar verluidt niet. President Vladimir Poetin liet onlangs nog weten dat Rusland een nieuwe atoomraket heeft ontwikkeld, maar dat er ook één is verdwenen werd maar even achterwege gelaten. Een foutje moet immers kunnen.

Gewapende overvaller kiest verkeerde cafetaria uit

De eigenaar van een cafetaria aan het Van Oldenbarneveltplein in Dordrecht was niet onder de indruk van de bewapende overvaller die dinsdagavond zijn zaak in liep. Hij pakte een mes en joeg de ongenode gast weg.

Rond 22:00 uur kwam de overvaller, in het donker gekleed en met een bivakmuts op, de cafetaria binnen. Hij bedreigde het aanwezige personeel met een vuurwapen en eiste geld.

De eigenaar, die vanuit de keuken hoorde wat er in zijn zaak gebeurde, snelde naar voren. Met een mes verjoeg hij de overvaller. Er raakte niemand gewond. De verdachte heeft ook geen buit gemaakt. De politie startte direct een onderzoek, maar dat heeft nog niet geleid tot een aanhouding.

MLB: Eerste Brewers-homerun Schoop niet voldoende voor winst

Honkballer Jonathan Schoop sloeg dit seizoen in de MLB al zeventien homeruns voor de Baltimore Orioles, waar hij vooral eind juli heerlijk op dreef was. Dat leverde hem een fraaie transfer op naar de Milwaukee Brewers, maar bij zijn nieuwe ploeg lukte het niet nog helemaal.

Dinsdag sloeg de Nederlands international dan zijn eerste homerun voor de Brewers en wel in het thuisduel met de Cincinnati Reds. De Brewers stonden in de achtste inning met 5-7 achter op het moment dat Schoop de bal de tribunes in sloeg, maar genoeg was het uiteindelijk niet: de Reds maakten het in de negende inning met nog twee runs af en wonnen met 7-9.

Uitslagen MLB dinsdag
Pittsburgh Pirates - Atlanta Braves 1-6
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 10-4
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 8-2
Boston Red Sox - Cleveland Indians 3-6
Detroit Tigers - Chicago Cubs 2-1
Miami Marlins - New York Yankees 1-2
New York Mets - San Francisco Giants 6-3
Tampa Bay Rays - Kansas City Royals 4-1
Chicago White Sox - Minnesota Twins 2-5
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 7-9
Colorado Rockies - San Diego Padres 3-4
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Angels 5-4
Oakland Athletics - Texas Rangers 6-0
Los Angeles Dodgers - St.Louis Cardinals 2-5
Seattle Mariners - Houston Astros 2-3

Brewers - Reds (Bron: YouTube)

Richarlison mikt op Engelse topscorerstitel

Richarlison groeide deze zomer uit tot duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Everton en vooralsnog maakt hij de verwachtingen meer dan waar.

De Braziliaanse vleugelspeler kostte directeur voetbalzaken Marcel Brands meer dan vijftig miljoen euro, maar voorlopig staat hij na twee duels al op drie treffers. Daarmee is hij gedeeltelijk topscorer van de Premier League, samen met Sergio Agüero van Manchester City.

Daarmee spoelt hij de kritiek op zijn hoge transfersom in sneltreinvaart weg en de oud-speler van Fluminense en Watford aast op meer. In gesprek met het Braziliaanse UOL laat hij weten nu gewend te zijn aan de grillen van de Engelse competitie en hij hoopt zijn goede vorm nu wel vast te houden, wat vorig seizoen bij Watford niet lukte na een goede start.

"Ik voel me er meer klaar voor. Ik ken het ritme en de stijl nu en dat helpt me om mijn doelen waar te maken. Ik wil topscorer van de competitie worden, Everton naar de Champions League helpen en het Braziliaanse nationale team halen", aldus Richarlison.

Bij de Goddelijke Kanaries is de concurrentie voorin moordend, maar toch hoopte hij afgelopen vrijdag op een kansje in de oefenduels tegen de Verenigde Staten en El Salvador. Bondscoach Tite belde echter niet. "Man, ik was zo nerveus toen de selectie bekend werd gemaakt. Ik zat vol verwachting, maar helaas was dit nog niet mijn moment. Toch blijf ik hoopvol en ik zorg dat ik voorbereid ben als de mogelijkheid zich in de toekomst wel voordoet."

De Jong debutant in voorselectie Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft 34 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de interlands tegen Peru en Frankrijk. Ajacied Frenkie de Jong maakt zijn debuut in de voorselectie. Recordinternational Wesley Sneijder maakt voor de laatste keer onderdeel uit van de selectie.

Het Nederlands elftal opent het nieuwe interlandseizoen op donderdag 6 september met een oefenwedstrijd tegen Peru in de Johan Cruijff ArenA. Drie dagen later op zondag 9 september speelt Oranje zijn eerste UEFA Nations League-duel. In Stade de France in Saint-Denis wacht wereldkampioen Frankrijk. Beide ontmoetingen beginnen om 20.45 uur.

Sneijder is met 133 interlands recordinternational bij het Nederlands elftal en beëindigt in de wedstrijd tegen Peru officieel zijn interlandcarrière. Of zoals Sneijder het eerder zelf omschreef: "Afscheid nemen in een wedstrijd, in een team dat me dierbaar is en op een plaats die me dierbaar is."

Voorlopige selectie
Patrick van Aanholt (Crystal Palace)
Nathan Aké (Bournemouth)
Ryan Babel (Besiktas)
Donny van de Beek (Ajax)
Steven Berghuis (Feyenoord)
Steven Bergwijn (PSV)
Marco Bizot (AZ)
Daley Blind (Ajax)
Jasper Cillessen (FC Barcelona)
Memphis Depay (Olympique Lyon)
Virgil van Dijk (Liverpool)
Eljero Elia (Başakşehir)
Timothy Fosu-Mensah (Fulham)
Hans Hateboer (Atalanta Bergamo)
Daryl Janmaat (Watford)
Frenkie de Jong (Ajax)
Luuk de Jong (PSV)
Justin Kluivert (AS Roma)
Terence Kongolo (Huddersfield Town)
Matthijs de Ligt (Ajax)
Sergio Padt (FC Groningen)
Quincy Promes (Spartak Moskou)
Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion)
Marten de Roon (Atalanta Bergamo)
Wesley Sneijder (Al-Gharafa)
Kevin Strootman (AS Roma)
Kenny Tete (Olympique Lyon)
Guus Til (AZ)
Tonny Vilhena (Feyenoord)
Ruud Vormer (Club Brugge)
Stefan de Vrij (Internazionale)
Wout Weghorst (VfL Wolfsburg)
Georginio Wijnaldum (Liverpool)
Jeroen Zoet (PSV)

Kerkhove door in kwalificaties US Open, Schoofs, Griekspoor en De Bakker onderuit

Tennisster Lesley Kerkhove staat in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open. De Nederlandse nummer 227 van de wereld was met 6-0, 7-5 te sterk voor de Zuid-Koreaanse Jang Su-jeong, zo'n veertig plaatsen hoger gerangschikt.

Bibiane Schoofs nam het op tegen haar Belgische dubbelpartner Ysaline Bonaventure, 126e op de wereldranglijst. De Nederlandse, die bijna zestig plekken lager staat, kon niet op tegen Bonaventure en ging met 3-6, 2-6 onderuit.

Bij de mannen viel het doek gelijk al voor Scott Griekspoor en Thiemo de Bakker. Griekspoor (ATP-217) sneuvelde met 4-6, 6-4, 3-6 tegen de Slowaak Norbert Gombos (ATP-191), terwijl De Bakker (ATP-213) na een pittig duel verloor van thuisspeler JC Aragone (ATP-257): 4-6, 7-6 (3), 6-7 (5).

Red Bull-adviseur Marko is overtuigd van succesvolle samenwerking met Honda

Helmut Marko is lovend over de kwaliteit van de ontwikkelingsafdeling van Honda. De Japanse fabrikant is al druk bezig met de voorbereidingen om Red Bull Racing volgend F1-seizoen van motoren te voorzien.

Na de ervaringen met Honda bij zusterteam Toro Rosso is Marko overtuigd dat de fabrikant voor de toekomst de betere optie is. ''Met Toro Rosso werkt het allemaal perfect'', vertelt Marko in een gesprek met Servus TV. ''Volgend jaar gaat Honda nog hoger inzetten. Ze hebben een ontwikkelingscentrum in Sakura waar niemand aan kan tippen. De Japanners hebben een andere cultuur en werken op een andere manier. Dat hebben we de afgelopen tijd wel geleerd. Onze aanpak met Honda is anders dan die van McLaren. Zij vertelden Honda hoe de motor gebouwd moest worden, maar wij zeggen dat ze de snelste motor moeten bouwen en dan passen wij die wel in het chassis. We stellen geen eisen, we bespreken alles samen.''

Red Bull Racing heeft eerder al aangegeven dat het eigen fabrieksteam van Renault één van de redenen is geweest om afscheid te nemen van de Franse fabrikant. Daarnaast is Renault er volgens Marko nooit in geslaagd om de perfecte V6 turbo-motor te ontwerpen en dat Mercedes en Ferrari daarom een voorsprong hebben. ''Renault voorspelde altijd dat het competitief ging zijn in het volgende jaar, maar dat gebeurde nooit'', aldus Marko. ''We zijn ons vertrouwen verloren in Renault. Honda is een betrokken partner met de financiële en technische middelen, voor hen zijn wij het belangrijkste team. De prestaties van Toro Rosso laten zien dat ze duidelijk progressie boeken. Ik weet zeker dat we volgend seizoen ver voor Renault staan.''

Assassin's Creed slaat 2019 over

Tijdens Gamescom heeft Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, aangegeven dat Assassin's Creed geen nieuwe titel krijgt in 2019. In plaats daarvan blijft het bedrijf Assassin's Creed Odyssey, dat dit jaar nog lanceert, ondersteunen.

Na de aankondiging van Odyssey waren veel fans bang dat Ubisoft weer terugging naar de jaarlijkse releases, terwijl onderbreking hiervoor het geprezen Origins opleverde. Volgens Guillemot werden deze twee titels gelijktijdig ontwikkeld en konden ze daardoor een jaar na elkaar uitgebracht worden. Voor 2019 zijn die plannen er niet.

Dit betekent ook dat de kans aanwezig is dat de Assassin's Creed na Odyssey in ontwikkeling is voor next-gen consoles. Geruchten dat de opvolgers van PlayStation 4 en Xbox One in 2019 of 2020 uitkomen worden namelijk steeds sterker.

Assassin's Creed Odyssey Sailing

100% DNA-match in zaak Nicky Verstappen

In de moordzaak op Nicky Verstappen is een 'belangrijke doorbraak' bereikt. Tijdens een persconferentie om 12.00 uur in het politiebureau Maastricht zullen onder meer woordvoerders van het NFI, Openbaar Ministerie uitgebreid op deze doorbraak ingaan. Ook Peter R. de Vries is namens de familie Verstappen aanwezig. 

Nicky Verstappen was een 11-jarige jongen die in de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween tijdens een zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide. De volgende avond werd hij dood aangetroffen in de buurt van het kamp. Het onderzoek naar de doodsoorzaak en de omstandigheden heeft nooit stilgelegen.

Update 12:33 uur
De politie is in verband met een DNA-match op zoek naar de 55-jarige Jos Brech. De familie heeft hem in april 2018 als vermist opgegeven. Zijn laatste bekende verblijfplaats is in de Vogezen in Frankrijk. De afgelopen jaren is hij vooral actief geweest in de wereld van het bushcraften. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en verbleef daarom zelf ook regelmatig in het buitenland. Hij is zelf ook een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij in staat is langere tijd in de natuur te overleven.

Jos Brech is vanaf 1998 opgenomen in het politiedossier. Hij was één van de passanten die in de nacht van 11 op 12 augustus 1998 op de Brunssummerheide aanwezig is geweest. Zijn gegevens zijn toen genoteerd. Om die reden is hij eind 2017 door de politie benaderd vanwege het 1-op-1 DNA-afname traject. Hij gaf geen gehoor aan de oproepen die hij kreeg.

In het kader van de vermissingszaak zijn door een ander politieteam buiten Limburg persoonlijke goederen van de man voor DNA-onderzoek ingezonden naar het NFI. Daarnaast heeft het onderzoeksteam Nicky Verstappen ook persoonlijke spullen van de man naar het NFI gezonden. Er werd door het onderzoeksteam ook DNA van twee verre verwanten van de man ingestuurd.

Op 8 juni jl. berichtte het NFI dat de DNA-profielen uit het vermissingsonderzoek en het onderzoek Nicky Verstappen en de profielen van de verre verwanten van de man overeenkwamen met de verdachte sporen op de kleding van Nicky Verstappen.

Doorbraak in zaak Nicky Verstappen  (Foto: Politie)
Doorbraak in zaak Nicky Verstappen (Foto: Politie)

Heerenveen spreekt 'spandoekincident' uit met stewards

De competitiewedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord gaat zondagmiddag ‘gewoon’ door. Het conflict met de stewards is binnenskamers opgelost.

Eerder meldde de Leeuwarder Courant dat de doorgang van het Eredivisie-duel onzeker was vanwege een conflict tussen stewards van Heerenveen en de clubleiding, maar de Friese club laat via de officiële kanalen weten dat ‘iedereen weer op één lijn zit’.

Afgelopen week werd duidelijk dat stewards van Heerenveen het thuisduel met Feyenoord dreigden te boycotten, nadat de Friese club een statement publiceerde waarin stond dat een van de stewards tijdens de thuiswedstrijd van afgelopen weekeinde tegen Vitesse eigenhandig de beslissing had genomen om een spandoek niet toe te laten tot het Abe Lenstra Stadion. Dat statement zorgde voor verontwaardiging bij de stewards.

Zij wilden namelijk niet spreken van een individuele actie, maar van een commando vanuit Heerenveen. "Je wilt niet weten wat wij over ons heen krijgen op social media. Het spandoek moest in opdracht van de commandoruimte worden verwijderd. Elke steward die zondag met een oortje rondliep kan dit beamen. Heerenveen beseft niet dat, doordat ze nu de waarheid verdoezelen, elke steward door hun eigen supporters kan worden aangevallen", zo vertelde één van hen aan de Leeuwarder Courant. Het betrof overigens een spandoek van twee kleinkinderen waarmee zij hun overleden grootvader een laatste eer wilden bewijzen.

Inmiddels heeft Heerenveen met de stewards gesproken en het boetekleed aangetrokken. "Zoals eerder aangegeven had het doek wat ons betreft mogen blijven hangen", laat algemeen directeur Luuc Eisenga weten op de clubsite. "Alleen spandoeken die discriminerend, kwetsend en/of niet bijdragen aan het sentiment van de wedstrijd, worden niet toegestaan in het Abe Lenstra stadion. Met de kennis en de rust van nu, en de input van alle betrokkenen, kunnen we dat wel concluderen. We zijn blij dat we vandaag goed met elkaar hebben gesproken en willen via deze weg benadrukken dat we de individuele stewards geen verwijten kunnen maken voor het handelen op de wedstrijddag."

'Drie clubs willen Amrabat oppikken bij Feyenoord'

Sofyan Amrabat mag vertrekken bij Feyenoord en er zijn volgens Voetbal International drie clubs die willen profiteren van zijn situatie in De Kuip.

Het weekblad laat weten dat Club Brugge, Sporting Portugal en FSV Mainz 05 belangstelling hebben voor de middenvelder, die zelf ook heeft aangegeven te willen vertrekken bij Feyenoord. Amrabat kwam afgelopen jaar over van FC Utrecht, maar groeide tot zijn teleurstelling niet uit tot een bepalende kracht in Rotterdam. Wel kwam hij tot 31 officiële wedstrijden, waarin hij het grootste deel als rechtsback speelde, wat niet zijn natuurlijke positie is.

De 22-jarige Amrabat mocht deze zomer wel naar het WK en kwam als invaller eenmaal binnen de lijnen namens Marokko. In het huidige seizoen mocht Amrabat meedoen in de gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV en ook in de Europese uitwedstrijd tegen AS Trencin was hij van de partij. In de Eredivisie zat hij echter tot twee keer toe niet eens bij de wedstrijdselectie en ook in de Europese return hoefde hij zich geen illusies te maken vanaf de tribune.

Trainer Giovanni van Bronckhorst was onlangs duidelijk over de situatie van de middenvelder. “Of er voor Sofyan nog een toekomst is bij Feyenoord ligt aan hemzelf en wat hij zelf wil. Wat hij wil weet ik en daarom kies ik voor andere mensen. Hij heeft aangegeven dat hij het liefst weg wil bij Feyenoord, daarom maak ik nu andere keuzes. Hierdoor houd ik geen rekening meer met hem in de plannen”, vertelde de trainer afgelopen weekend aan FOX Sports.

Van Bommel: "Al met al mogen we dit niet meer weggeven"

Trainer Mark van Bommel heeft zijn eerste Europese wedstrijd als trainer achter de rug en stapte als winnaar van het veld. "Het was een achtbaanrit."

Tegen BATE Borisov had PSV het in het eerste half uur moeilijk en keek het al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Dankzij een penaltymoment kwamen de Eindhovenaren in de wedstrijd en kreeg de ploeg snel kansen op meer. De tweede goal kwam na rust dankzij een heerlijk afstandsschot van Hirving Lozano. In een knotsgekke slotfase maakte Aleksander Hleb de gelijkmaker en een minuut later tekende Donyell Malen de 2-3 aan waardoor PSV een uiterst goede positie heeft om volgende week woensdag een startbewijs voor de groepsfase van de Champions League binnen te slepen.

Van Bommel verscheen kort na afloop voor de camera's van Veronica en hij is uiteraard tevreden met het eindresultaat, al plaatst hij ook de nodige kanttekeningen. “De eerste vijftien à twintig minuten waren de slechtste die ik tot nu toe heb gezien van ons. We waren totaal onder de indruk van de agressieve manier van voetballen van de tegenstander, daar konden we absoluut niet mee omgaan. We waren niet onszelf, dus het was wachten op die 1-0”, analyseert hij.

Dankzij een tactische omzetting en de benutte strafschop van Gaston Pereiro liep het opeens wel, zag ook Van Bommel. "Alsof er ineens met een toverstafje werd gezwaaid, hadden we dat gevoel weer. Dat is moeilijk te omschrijven. Dat grijpt je ineens, en dan heb je de overhand”, aldus de PSV-trainer. In de tweede helft waren de Eindhovenaren de bovenliggende ploeg en lieten de bezoekers kansen op de 1-3 liggen. Dat ziet de trainer als een groot verbeterpunt.

Wel is hij te spreken over de manier waarop zijn ploeg reageerde op de late gelijkmaker van de geroutineerde Hleb. Dankzij de rake kopbal van Malen kan hij toch spreken van een geslaagde vuurdoop in Europa: “Dit leer je niet op de trainerscursus”, reageerde Van Bommel met een knipoog. “Je moet de juiste keuzes maken, spelers begeleiden, in de rust de juiste dingen zeggen om ze weer op het juiste spoor te zetten. Al met al mogen we dit niet meer weggeven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Nieuwe map en animated short voor Overwatch getoond

Gamescom is hard bezig, maar Blizzard hostte tegelijkertijd een Overwatch Fan Festival in Zuid-Korea. Het is dan ook niet verrassend dat hier een nieuwe map werd aangekondigd en de nieuwe animated short werd getoond.

De map is een Control Map en vindt plaats in Busan, een zeer bekende Koreaanse stad. In de map speel je op Sanctuary, Downtown en de Meka Base van D.Va. Dit is haar thuis en de uitvalbasis van de Meka Squad. De map zie je hieronder uitgebreid in beeld. Op pc kun je de map zelfs vandaag nog spelen op de PTR.

Ook is de animated short getoond tijdens dit Fan Festival en uiteraard heeft D.Va de hoofdrol. De video heet Shooting Star en toont D.Va in haar rol binnen de Meka Squad in een tijd waarin Busan onder bedreiging van de vijand. Ook deze vind je hieronder.

Actievoerder van 'Nijmegen Rechtsaf' opgepakt

Rond het Jonkerbosplein in Nijmegen zijn vanmorgen vroeg diverse spandoeken opgehangen en borden geplaatst door actievoerders van de groepering 'Nijmegen Rechtsaf'. De politie was snel ter plaatse en heeft deze verwijderd. Een 23-jarige inwoner van Nijmegen werd aangehouden op basis van Artikel 5 Wegenverkeerswet.

De politie trof de posters en spandoeken aan en heeft deze verwijderd, aangezien deze over de verkeersborden waren geplakt en dusdanig geplaatst waren dat dit verkeersgevaarlijke situaties opleverden. De man is meegenomen voor verhoor.

De actie was gericht tegen de komst van een nieuwe moskee, die volgens Nijmegen Rechtsaf aangestuurd door Ankara. Michael van den Bergh verklaarde tegenover de Gelderlander dat de Imams door Ankara geselecteerd en betaald worden. Van de Bergh: "Het is onwenselijk dat de lange arm van Ankara vaste voet aan de grond krijgt in Nijmegen."

Spoor van bloeddruppels leidt naar verdachte

Dinsdagmorgen hield de politie een 48-jarige Haarlemmer aan op verdenking van het plegen van een inbraak. Een spoor van bloeddruppels wees de politie de weg naar de verdachte.

Op dinsdagmorgen kreeg de politie melding van een inbraak in een lunchroom aan de Andalusiëstraat in Haarlem. Ter plaatse bleek een schuifpui (aan de zijde van de Europaweg) ingegooid te zijn met een steen. Op de glasscherven zag de politie bloed zitten. Buiten lagen ook druppels op de grond.

Het bloedspoor leidde naar een woning aan de Waddenstraat. Hier kon de verdachte worden aangehouden. Hij bleek een verwonding aan zijn hand te hebben. Uit de lunchroom werden in ieder geval sigaretten gestolen. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld.

Te dronken om een verklaring af te leggen

Een 35-jarige Tilburger is woensdag 22 augustus 2018 omstreeks 00.05 uur op de kruising van de Kempenbaan en de Ringbaan Oost in Tilburg betrapt op het rijden onder invloed. Hij had met zijn auto een lantaarnpaal uit de grond gereden. Een GGD arts heeft in het ziekenhuis bloed afgenomen om het alcoholgehalte vast te laten stellen.

De politie kreeg een melding dat er een eenzijdig verkeersongeval had plaats gevonden op de kruising van de Kempenbaan en de Ringbaan Oost. Ze zagen ter plaatse dat een zwaar beschadigde auto tegen een lantaarnpaal stond. In een ruime omgeving van het voertuig lagen glassplinters en onderdelen. De bumper lag tien meter verder. Omstanders vertelden dat ze de bestuurder uit de auto hadden gehaald. Hij werd ter plaatse gecontroleerd door verpleegkundigen van de ambulancedienst. Hij was dronken. In de auto lagen blikken en flessen bier. Een getuige vertelde dat de automobilist vanuit de richting van de Ringbaan Zuid kwam en in een lijnrechte weg tegen de lantaarnpaal was gereden.

Hij werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht, daar is ook bloed afgenomen. Daar gedroeg hij zich erg vervelend naar het medisch personeel door onder andere naar hen te spugen. Tijdens het transport naar het bureau gedroeg hij zich ook erg recalcitrant. Hij probeerde de agenten te schoppen en het portier te openen. Het lukte vanwege zijn dronkenschap niet om een verklaring van hem af te nemen dus zijn verklaring wordt op een later moment opgenomen.  Na zijn voorgeleiding werd hij in vrijheid gesteld en thuis afgezet door de politie. 

Glennis Grace gooit hoge ogen bij America's Got Talent

Glennis Grace heeft vannacht grote indruk gemaakt in de kwartfinale van de Amerikaanse talentenshow America’s Got Talent. De Amsterdamse, die haar versie van de powerballade Never Enough uit de film The Greatest Showman zong, werd na haar optreden bedolven onder lovende reacties. Dat schrijft AT5 op haar website. 

'Elegant, briljant, fantastisch', zo reageerde jurylid Simon Cowell. Ook ex-Spice Girl Mel B was enthousiast over het optreden van Grace. 'Je laat jezelf aan de wereld zien. Je hebt het geweldig gedaan, Ik kreeg tranen in mijn ogen.'

'Mijn hart is vol met jullie steun en liefde'
Grace gaf op Twitter aan heel blij te zijn met de steun van iedereen. 'Mijn hart is vol met jullie liefde en steun. Hartstikke bedankt'. Verder roept de zangeres haar fans op om te stemmen op haar. Vanavond wordt duidelijk of Grace door is naar de halve finale die op 4 of 11 september plaatsvindt.

Grace zei onlangs waarschijnlijk niet naar Amerika te willen verhuizen als ze de talentenshow wint. 'Poeh, verhuizen naar Amerika, ik weet niet of ik dat ga doen hoor. Hier in Nederland heb ik toch mijn basis. Misschien kan ik dáár een tweede huisje nemen en dan heen en weer vliegen', zei ze tegen De Telegraaf.

24-uursstaking op Schiphol

De beveiligers op Schiphol gaan dinsdag 4 september de hele dag staken. FNV Beveiliging en CNV Vakmensen hebben dit vandaag aan de betrokken beveiligingsbedrijven en Schiphol laten weten. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met deze 24-uursstaking.

Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging: ‘We kondigen later nog aan op welke plekken beveiligers die dag allemaal nog meer staken. Maar Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer. Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort.

Al zes weken houden beveiligers op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen. Op Schiphol zijn er zelfs vijf keer per dag werkonderbrekingen van een kwartier. 'Ze willen een goede cao en eisen gezondere roosters, een fatsoenlijke loonsverhoging en meer zekerheid. Werkgevers in de beveiliging weigeren tot nu toe aan deze eisen te voldoen', aldus Arie Kasper van CNV Vakmensen.

Gafki: ‘De beveiliging gaat vaak 24 uur per dag door. In de roosters van nu zit te weinig tijd om te herstellen tussen vroege en late diensten. Hierdoor is het ziekteverzuim in de beveiliging veel hoger dan gemiddeld, waardoor de werkdruk juist weer meer toeneemt. Ook willen de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging van 3% nu er weer flinke winsten worden geboekt. Deze moet in 2018 ingaan, maar werkgevers bieden pas vanaf 2019 een loonsverhoging.'

De acties van beveiligers startten zes weken terug op Schiphol, maar breiden zich al snel uit over de rest van het land. Zo werden er door beveiligers werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie en bij MSD Oss. Sinds gisteren, 21 augustus, leggen de beveiligers in het UMC Maastricht twee keer per dag het werk een half uur neer tot 2 september. Daarna gaan ze dit ook opschalen.

Stukgelopen cao-onderhandelingen
FNV Beveiliging en CNV Vakmensen stelden de werkgevers in de Particuliere Beveiliging en G4S Aviation Services een ultimatum dat afliep op 30 juni jl. omdat het gat tussen wat de bonden eisen en wat de werkgevers bieden onoverbrugbaar groot is. De cao Particuliere Beveiliging geldt voor circa 31.000 beveiligers die onder andere werken voor Securitas, Trigion en G4S Nederland, maar ook voor Schipholbeveiligers die werken bij Securitas T&A, Procheck International en I-Sec.

FOK! Wat een weer: nog één zomerse dag

Goeiedag!  

Dat was gisteren weer een warme dag erbij. De 59e om precies te zijn. Vandaag komt daar de 60e bij, maar daarna is de koek (al dan niet tijdelijk) op. De dag begon gisteren met bewolking en af en toe zon, maar later in de middag werd het helemaal helder. Daardoor liep de temperatuur wat hoger op dan verwacht. Eigenlijk een prima doe-dag, wat op een ander forum verguisd wordt.  

Regen- en onweersbuien vonden we gisterem opnieuw in Italie. Er ligt ligt daar een kleine depressie voor de zuidkust. Ook in Spanje en in de Alpen ontstonden de zogezegde warmteonweders. Elders in Europa was het meest zonnig en droog.

De komende dag veranderd het weer niet echt in onze omgeving. Het is rustig weer en na het optrekken van nachtelijke nevel wordt het vandaag weer een prima dag. De maxima liggen tussen de 24 in Zeeland tot 28, 29 in het zuiden. Een warme tot zomerse dag dus.

Maar dan verschijnt er een diepe depressie nabij IJsland. Daarbij behorend koufront bereikt ons donderdag. We beginnen nog wel met veel zon, maar in de middag kunnen er een paar stevige regen- en onweersbuien vallen. En dat maakt dan een voorlopig einde aan de indrukwekkende zomer. Eerst is het nog 24 graden, maar als de buien zijn gepasseerd begint de grote afkoeling.

Vrijdag kan er een enkele bui vallen, en is het nog maar 18 graden. Dus ook geen warme dag meer (20 graden) 

Zaterdag kan wel eens klets- en kletsnat verlopen. Daarover uiteraard later meer. 

Tot spreeks!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland

Meer (Foto: spylacopa_68)
Prachtige wolkenluchten boven een meer in Schotland. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Albert Heijn opnieuw doelwit van Wakker Dier

Vanaf vandaag zet Wakker Dier opnieuw de tv-spot in tegen de kiloknallers van Albert Heijn. De supermarkt stunt nog altijd veel met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Afgelopen half jaar eindigde de grootgrutter wederom hoog in de kiloknallerranglijst van Wakker Dier.

“Albert Heijn lokt klanten naar haar winkels door te stunten met vlees van dieren die een rotleven hebben. Daardoor vergroten zij de vraag naar dieronvriendelijke producten. Dat moet echt stoppen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Nooit naar buiten
In de reclamespot speelt een kiloknallerkip de hoofdrol. Dit dier leeft haar hele leven in een dichte schuur, met vele andere lotgenoten per vierkante meter. Zij komt nooit buiten. Maar dit zijn niet de enige kiloknallers die Albert Heijn in haar folder zet. Zo kiloknalt zij ook nog altijd met rundvlees en industrievarken.

In de greep
Door al dat gekiloknal houden supermarkten de dieren gevangen in slechte omstandigheden. Want door de decennialange focus op lage prijzen lijkt een dierenleven niets meer waard. Boeren moeten hun dieren steeds meer laten produceren tegen steeds lagere kosten. De supermarkten hebben de macht om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Hilhorst: “Als supermarkten meer aandacht vragen voor diervriendelijkere alternatieven in plaats van kiloknallers, kiezen consumenten hier vaker voor. En daarmee kunnen steeds meer boeren, steeds meer dieren een beter leven geven.”


Vrouwenoverschot in universiteitssteden

In veel gemeenten met een universiteit of hogeschool wonen meer jonge vrouwen (20 tot 25 jaar) dan jonge mannen. In Utrecht zijn 73 mannen op elke 100 vrouwen van deze leeftijd. In Leiden zijn dat er 74, in Maastricht 76. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

In Nederland woonden op 1 januari 2018 bijna 1,1 miljoen mensen van 20 tot 25 jaar. Vrouwen zijn licht in de minderheid in deze leeftijdsgroep. Op elke 100 jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen. Jaarlijks worden ongeveer 5 procent meer jongetjes dan meisjes geboren, en deze verhouding is bij twintigers nog terug te zien. Vrouwen worden over het algemeen wel ouder dan mannen. In de totale bevolking vormen zij een kleine meerderheid. Op elke 100 vrouwen zijn 99 mannen.

Mannen blijven langer thuis wonen
Het vrouwenoverschot in de grotere steden en een aantal studentensteden en het mannenoverschot in kleinere gemeenten hangt samen met de jongere leeftijd waarop vrouwen uit huis gaan. Op de leeftijd van 21 jaar woonde begin 2018 55 procent van de vrouwen en 69 procent van de mannen nog thuis. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat studenten in 2016 later zelfstandig gingen wonen dan in de jaren daarvoor.

Aan de universiteiten in Nederland staan meer vrouwen dan mannen ingeschreven. In het studiejaar 2017/’18 studeerden 94 mannen per 100 vrouwen (alle leeftijden) voltijds aan een universiteit, tien jaar eerder was die verhouding 98 mannen op de 100 vrouwen.

Relatief meeste jonge vrouwen in Utrecht en Leiden
Vooral enkele gemeenten met een universiteit en/of hogeschool kennen een veel hoger aandeel jonge vrouwen dan het landelijk gemiddelde. In Utrecht is het aandeel vrouwen van 20 tot 25 jaar het hoogst. Daar zijn 73 mannen op elke 100 vrouwen van deze leeftijd. In Leiden zijn dat er 74, in Maastricht 76. Ook in Amstelveen en Weesp, waar veel Amsterdamse studenten wonen, zijn relatief veel jonge vrouwen.

Relatief weinig jonge vrouwen op Terschelling en in Delft
Op Terschelling is het aandeel jonge vrouwen veruit het laagst, met 250 mannen per 100 vrouwen, op enige afstand gevolgd door Delft met 170 mannen per 100 vrouwen. Deze scheve verhoudingen hangen waarschijnlijk samen met de aanwezigheid van het Maritiem Instituut op Terschelling en de Technische Universiteit in Delft. Vrouwen kiezen minder voor techniekopleidingen dan mannen. In andere gemeenten met een technische universiteit zijn jonge vrouwen ook in de minderheid: in Eindhoven zijn 126 mannen op 100 vrouwen, in Enschede 124 en in Hengelo 113.

Scheve bevolkingspiramide
In de bevolkingspiramide van Utrecht is het vrouwenoverschot bij de twintigers goed te zien, in die van het kleinere Delft het vrouwentekort nog duidelijker. Bij de hogere leeftijden wordt de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen weer gelijker.

Mannenoverschot in Delft groter geworden
Ondanks de toenemende belangstelling van vrouwen voor technische studies is het mannenoverschot in Delft hoger dan tien jaar geleden. De verhouding steeg van 161 mannen per 100 vrouwen in 2008 naar 170 mannen per 100 vrouwen in 2018. Hetzelfde geldt voor Eindhoven (van 116 naar 126 mannen per 100 vrouwen), maar in Enschede daalde het van 133 naar 124 mannen per 100 vrouwen.

Vergeleken met 2008 zijn de verhoudingen van het aantal mannen en vrouwen in de grote steden niet veel veranderd. In Maastricht wonen nu relatief meer jonge vrouwen dan mannen dan tien jaar eerder. Het aantal mannen per 100 vrouwen is gedaald van 83 in 2008 naar 76 in 2018. Ook in Wageningen wonen nu relatief minder jonge mannen, het aantal mannen per 100 vrouwen nam af van 89 naar 79. In Nijmegen steeg de verhouding van 69 naar 77 mannen per 100 vrouwen.

Vrouwenoverschot in universiteitssteden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Vrouwenoverschot in universiteitssteden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Storing NS verholpen, extra drukte mogelijk

De storing in de besturingssystemen van het treinverkeer rondom Amsterdam is verholpen. Dat betekent dat de treinen vandaag in de normale dienstregeling kunnen starten. Doordat misschien nog niet alle treinstellen op de juiste tijd op de juiste plek kunnen zijn, kunnen treinen korter zijn dan normaal. 

Een woordvoerder van de NS: "Veel reizigers hebben gisteravond last gehad van deze storing. Wij bedanken iedereen voor hun geduld en begrip. Ook wil NS iedereen bedanken die gisteravond hulp heeft aangeboden aan gestrande reizigers, al dan niet via #treinpoolen."

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)
Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)

Automobilist rijdt opzettelijk gemeentehuis binnen

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een automobilist mogelijk zelfmoord gepleegd door opzettelijk het gemeentehuis van Lingewaard (Bemmel, Gelderland) in te rijden. Nadat de auto het gemeentehuis was binnengereden brak er onmiddellijk brand uit. 

Volgens de brandweer, die de brand rond 03:00 uur onder controle had, werd er een gasfles gevonden op de bijrijdersstoel. Volgens een woordvoerder is het niet zeker of dat iets met de brand te maken heeft, maar is het wel erg waarschijnlijk. 

Het gemeentehuis blijft woensdag gesloten. De politie is ter plaatse bezig met onderzoek en de brandweer is het pand aan het doorluchten. 

Waarschuwing voor dichte mist

In de provincies Zuid-Holland en Utrecht komen dichte mistbanken voor. Het zicht bedraagt 100-200 meter en daarmee zijn de mistbanken hinderlijk voor het verkeer. Ook elders in het westen en zuiden is het nevelig en kan lokaal een mistbank voorkomen. Na zonsopkomst zal de mist snel optrekken.

Het zich was tot dusver het slechts in De Bilt met 99,2 meter rond 5:00 uur vannacht. In Cabauw (Utrecht) is een minimaal zicht van 86 meter gemeten en in Voorschoten (Zuid-Holland) was het zicht op het slechtste moment tot nu toe 164 meter. Ook in Stavoren (Friesland) is een mistbank opgedoken waarbij het zicht slecht 126 meter bedraagt. 

Waarschuwing voor dichte mist  (Foto: Iteejer)
Waarschuwing voor dichte mist (Foto: Iteejer)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.