FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 augustus 2018

Bertens bereikt finale in Cincinnati

Kiki Bertens heeft de finale bereikt van het WTA toernooi in Cincinnati. Ze versloeg in de halve finale de Petra Kvitová met 3-6, 6-4 en 6-2.

Bertens begon nerveus aan de wedstrijd en kreeg in haar eerste opslaggame meteen een paar breakpoints tegen maar wist die nog weg te werken. Ze plaatste zelf de eerste break van de wedstrijd en kwam daardoor in de set 3-2 voor maar won in de rest van de set geen game meer.

De tweede set leek het bijna of aan service zijn een nadeel was want er waren maar liefst zeven breaks te noteren. Bij een stand van 5-4 in het voordeel van Bertens was Kvitová aan service maar mede door twee dubbele fouten gingen de game en de set naar Bertens.

In de derde set begon de vermoeidheid bij Kvitová parten te spelen en mede daardoor kende de duidelijk fittere Bertens weinig problemen, ze won de beslissende set met 6-2. In de eindstrijd neemt ze het op tegen de winnares van het duel tussen de als eerste geplaatste Roemeense Simona Halep en Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland.

Kiki Bertens naar de finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Kiki Bertens naar de finale. (PRO SHOTS/Action Images)

Milik draagt bij aan zege Napoli op Lazio

SSC Napoli heeft de eerste wedstrijd in het nieuwe Serie A-seizoen gewonnen. De Napolitanen waren in Rome te sterk voor SS Lazio.

Napoli zorgde in de openingsfase van de wedstrijd voor het meeste gevaar, maar pogingen van Lorenzo Insigne en Piotr Zielinski leverden niks op. Na 25 minuten spelen wist Lazio de wedstrijd via Ciro Immobile open te breken. De spits werd met een lange bal weggestuurd, stuurde drie verdedigers het bos in en rondde vervolgens beheerst af: 1-0.

De bezoekers zetten de jacht op de gelijkmaker in en Zielinski trof met een schot de lat boven Thomas Strakosha. De doelman moest zich na 41 minuten gewonnen geven nadat Arek Milik van dichtbij een rebound raak schoot. Na ingrijpen van de VAR werd de treffer echter geannuleerd. In de blessuretijd van de eerste helft volgde alsnog de treffer van de oud-spits van Ajax, nadat hij na een prachtige aanval scoorde.

Napoli, dat gedurende de wedstrijd het meeste balbezit genoot, kwam na 59 minuten spelen op voorsprong. Met een prachtig schot zette Lorenzo Insigne de stand in het Stadio Olimpico op 1-2. Lazio was via Francesco Acerbi nog dicht bij de 2-2, maar de verdediger kopte de bal tegen de paal en daardoor bleef het bij 1-2.

AS Monaco loopt zege mis na gemiste strafschop Falcao

AS Monaco heeft zaterdagavond op eigen veld twee punten laten liggen tegen Lille OSC. Een gemiste strafschop van Radamel Falcao brak de ploeg op.

De Monegasken waren tijdens het openingsweekend met 1-3 te sterk geweest voor FC Nantes, waar Lille met dezelfde cijfers had gewonnen van Stade Rennes. De thuisploeg combineerde goed in de openingsfase van de wedstrijd en het resulteerde in mogelijkheden voor Rony Lopes en Kamil Glik, maar die leverden geen treffers op.

Voor de bezoekers, waar Anwar El Ghazi op de bank zat, stichtte José Fonte gevaar, maar hij zag Diego Benaglio redding brengen. Pogingen van Jordi Mboula, Lopes en Stevan Jovetic leverden voor rust geen treffers op voor Monaco.

De wedstrijd in de tweede helft verliep evenwichtig en beide ploegen slaagden er niet in echt gevaarlijk te worden. Na 69 minuten volgde er alsnog een uitgelezen mogelijkheid voor AS Monaco om te scoren, maar Radamel Falcao zag zijn strafschop gestopt worden door Mike Maignan.

Lille was in de slotfase nog het dichtst bij een treffer, maar Benaglio werd niet gepasseerd na pogingen van Nicolas Pépé, Jonathan Ikone en Fonté en daardoor bleef het bij 0-0 in het Stade Louis II.

Guingamp - Paris Saint-Germain 1-3
Paris Saint-Germain heeft ook de tweede wedstrijd in het Ligue 1-seizoen in winst omgezet. Tegen Guingamp was de ploeg met 1-3 te sterk.

Een nog niet vol op oorlogssterkte aangetreden PSG werd na vijf minuten spelen voor het eerst gevaarlijk toen een schot van Ángel Di Mariá over de lat scheerde. Het was Gianluigi Buffon die PSG na een kwartier behoedde voor een achterstand met een katachtige reflex.

Na twintig minuten spelen moest de Italiaan zich alsnog gewonnen geven. Na een grote fout in de achterhoede kon Nolan Roux succesvol de trekker overhalen: 1-0. Guingamp dacht na een half uur de voorsprong te verdubbelen, maar na ingrijpen van de VAR werd de treffer van Nicolas Benezet geannuleerd.

Trainer Thomas Tuchel besloot in de rust in de grijpen bij PSG en bracht Kylian Mbappé als vervanger van Timothy Weah. De regerend landskampioen ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg in de 53ste minuut een strafschop na een overtreding op Neymar. De Braziliaan ontfermde zich vervolgens zelfs over het buitenkansje en stuurde de doelman de verkeerde hoek in: 1-1.

PSG drukte door en schoten van Di María en Neymar gingen naast en over. De Argentijn was met een inzet op de paal dicht bij de 1-2, alsnog Mbappé wel trefzeker was. De Fransman wist doelman Karl-Johan Johnsson in de één-op-één te verslaan en af te ronden. In de blessuretijd van de wedstrijd bepaalde Mbappé de eindstand op 1-3 met een fraaie stift.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Guingamp - Paris Saint-Germain 1-3
Amiens - Montpellier 1-2
Caen - Nice 1-1
Dijon - Nantes 2-0
AS Monaco - Lille 0-0
Stade Rennes - Angers 1-0

Eenkhoorn sprint naar zege in derde etappe Colorado Classic

Pascal Eenkhoorn heeft de derde etappe van de Colorado Classic op zijn naam geschreven. De 21-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo was na een etappe van 161,9 rondom Denver de sterkste in de sprint.

Edwin Avila kwam als twee als tweede over de streep, voor klassementsleider Gavin Mannion. Door de derde plaats verstevigt de Amerikaan van UnitedHealthcare zijn leiderstrui. Hij heeft nu vijftien seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Serghei Tvetcov

Voor Eenkhoorn is het zijn tweede zege van het seizoen. In maart won hij al een etappe in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

Uitslag Heracles Almelo - ADO Den Haag

Heracles Almelo heeft de eerste drie punten van het seizoen gepakt. Op eigen veld waren de Almeloërs met 4-2 te sterk voor ADO Den Haag.

Heracles schoot uit de startblokken en kreeg na twee minuten spelen al een strafschop na opzichtig vasthouden van ADO-verdediger Tom Beugelsdijk. Kristoffer Peterson ontfermde zich over het buitenkansje en schoot overtuigend raak: 1-0. Vier minuten was het ook al 2-0. Bart van Hintum schoot van grote afstand de bal tegen de touwen, waar doelman Indy Groothuizen blunderde.

ADO kon zich snel enigszins herstellen en bracht na twaalf minuten spelen de stand op 2-1. Uit een voorzet van Abdenasser El Khayati kopte Dion Malone de aansluitingstreffer binnen. De Hagenaars kwamen beter in de wedstrijd en een uitstekende uithaal van Danny Bakker werd door doelman Janis Blaswic uit zijn doel getikt.

Nog voor rust slaagde ADO om op gelijke hoogte te komen. Een voorzet van Sheraldo Becker werd door Tim Beukers in eigen doel geschoten. Het was niet de laatste treffer voor rust, want Heracles zocht alsnog met een voorsprong de kleedkamer op. Na een scrimmage kon Adrian Dalmau na drie instanties zijn ploeg alsnog op 3-2 schieten.

ADO kon na de thee wederom in de achtervolging en werd daarbij meerdere malen gevaarlijk. El Khayati en Becker kregen kansen, maar de grootste was de noteren voor Elson Hooi. Na een voorzet van Becker schoot de vleugelspeler de bal tegen de lat, waarna Lex Immers de rebound niet goed raakte.

Waar ADO kans op kans liet liggen, gooide Heracles na 68 minuten de wedstrijd in het slot. Peterson zette de 4-2 op het scorebord, wat zijn derde treffer van het seizoen was.

Heracles Almelo

4 - 2

ADO Den Haag

 68' Peterson
 3' Peterson(pen)
 7' v.Hintum
 43' Dalmau
   38' Breukers (ed)
 12' Malone
 
 Gele kaart: Merkel, Damau, (Heracles Almelo), Becker,Beugelsdijk, Kanon,Lorenzen, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.414
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers (Droste/85)
Pröpper
v.d.Buijs
v.Hintum
Osman
Duarte
v.Nieff (Merkel/56)
Kuwas (v.d.Water/81)
Dalmau
Peterson
  Groothuizen
Malone
Beugelsdijk (N.Kuipers/46)
Kanon
Meijers
Immers (Goossens/70)
El Khayati
Bakker
Becker
Lorenzen
Hooi (Goppel/67)

Uitslag Fortuna Sittard - PSV

PSV heeft in de Eredivisie met veel moeite gewonnen van Fortuna Sittard. In Limburg verstopte de thuisclub zich allerminst tegen de regerend landskampioen en dat leverde regelmatig hachelijke momenten op voor het doel van Jeroen Zoet. PSV kwam in de eerste helft via Lozano op voorsprong, maar in de tweede helft kwam Fortuna verdiend op gelijke hoogte door Novakovich. PSV zocht daarna de aanval en vlak voor tijd scoorde invaller Rigo de 1-2 voor de ploeg van Mark van Bommel.

Fortuna Sittard

1 - 2

PSV

61' Novakovich   33' Lozano
90' Rigo
 
Gele kaart: Pinto, (Fortuna Sittard), Rosario, (PSV)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 11.135
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Dammers
Heerings
Pinto
El Messaoudi (Stokkers/81)
Diemers
Smeets
Semedo (Hutten/79)
Novakovich
Vlijter (Vidigal/46)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Rigo/66)
Pereiro (Mauro Júnior/83)
Hendrix
Lozano (Malen/66)
De Jong
Bergwijn

Juventus wint in blessuretijd tijdens debuut Ronaldo

Cristiano Ronaldo heeft zijn eerste wedstrijd met Juventus in de Serie A weten te winnen. In blessuretijd werd Chievo Verona met 2-3 verslagen.

Met Ronaldo in de punt van de aanval kwam de regerend Italiaans landskampioen na drie minuten spelen al op voorsprong. Sami Khedira schoot na een vrije trap raak: 0-1. Na achttien minuten spelen werd Ronaldo voor het eerst gevaarlijk, waar zijn schot net naast ging na een voorzet van Juan Cuadrado.

Zeven minuten voor rust kwam de thuisploeg langszij. Uit een voorzet van Emanuele Giaccherini kopte Mariusz Stepinski de gelijkmaker binnen. Pogingen van vervolgens Douglas Costa en Paulo Dybala konden niet tot doelpunt gepromoveerd worden voor Juventus.

La Veccia Signora had de overhand in de wedstrijd, maar keek na 56 minuten spelen wel tegen een achterstand aan. Na een overtreding van João Cancelo mocht Giaccherini aanleggen voor een strafschop en de voormalige Juve-speler faalde niet: 2-1.

Ronaldo was de meest dreigende speler bij Juventus en hij zag Stefano Sorrentino redding brengen op een krachtige kopbal. De Portugees werd gevaarlijk uit de draai en kreeg twintig minuten voor tijd een grote kans, maar zijn punter ging via een Chievo-been over.

Juventus drukte Chievo terug en uit een perfecte voorzet van Ronaldo kopte Mandzukic naast, waar de gelijkmaker niet uit kon blijven. De treffer viel een kwartier voor tijd. De van AC Milan teruggekeerde Leonardo Bonucci kopte een hoekschop van Federico Bernardeschi tegen de touwen: 2-2. Juventus leek in de slotfase van de wedstrijd op 2-3, maar een treffer van Mandzukic werd geannuleerd na ingrijpen van de VAR. De VAR constateerde dat Ronaldo in aanloop naar de treffer een overtreding had begaan.

Toch zouden de gasten de drie punten nog pakken. Federico Bernardeschi hielp zijn ploeg in blessuretijd op aangeven van Alex Sandro aan de 2-3.

Chelsea in spektakelstuk langs buurman Arsenal

Chelsea heeft ook de tweede competitiewedstrijd in de Premier League in winst omgezet, waar Arsenal voor de tweede keer verloor.

Chelsea had de eerste wedstrijd van het seizoen met 0-3 gewonnen van Huddersfield Town, waar Arsenal op eigen veld met 0-2 onderuit was gegaan tegen regerend landskampioen Manchester City. The Gunners keken op Stamford Bridge na negen minuten al tegen een achterstand aan. Na een uitstekende aanval was Pedro het eindstation en de vleugelspeler maakte de 1-0.

The Blues domineerden de openingsfase en Ross Barkley schoot zijn ploeg bijna naar de 2-0. Toch kreeg Arsenal via Pierre-Emerick Aubameyang de uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaar, maar hij schoot de bal over. Chelsea profiteerde direct en Álvaro Morata zette de 2-0 tussenstand op het scorebord.

Arsenal herstelde zich uitstekend en nog voor rust was het 2-2. Nadat Henrikh Mkhitaryan in eerste instantie nog over had geschoten, zorgde hij met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied alsnog voor de 2-1. Na 41 minuten was het ook 2-2. Op aangeven van Mkhitaryan schoot Alex Iwobi de gelijkmaker binnen.

Na rust volgde er een enorme kans voor Arsenal om op voorsprong te komen, maar deze was niet besteed aan Iwobi. Barkley, de enige Engelsman op het veld, zag Petr Cech redding brengen op een schot. Hij verliet daarna het veld, waardoor Real Madrid-huurling Mateo Kovacic zijn debuut kon maken bij Chelsea.

Een ingeving van andere invaller stond negen minuten voor tijd uiteindelijk aan de basis van de winnende treffer voor de thuisploeg. Eden Hazard snelde zich langs zijn directe tegenstander en gaf een strakke voorzet op Marcos Alonso, die de bal binnen kon werken: 3-2.

Overige uitslagen Premier League
Cardiff City - Newcastle United 0-0
Everton - Southampton 2-1
Leicester City - Wolverhampton Wanderers 2-0
West Ham United - AFC Bournemouth 1-2
Tottenham Hotspur - Fullham 3-1

Chelsea wint van Arsenal. (PRO SHOTS/Action Images)
Chelsea wint van Arsenal. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag NAC - De Graafschap

NAC Breda heeft de eerste zege van het seizoen geboekt. Tegen De Graafschap herstelde het zich uitstekend na een zeperd vorig weekend.

NAC-trainer Mitchell van der Graag besloot fors in te grijpen na de 5-0 nederlaag van vorig weekend tegen AZ, waar De Graafschap met dezelfde elf spelers begonnen die met 2-0 te sterk waren geweest voor Feyenoord. De thuisploeg nam in de openingsfase het initiatief, maar het leverde geen grote kansen op.

Een vrije trap van Stef Nijland zorgde voor problemen bij NAC-doelman Arijanet Muric, die met moeite redding kon brengen. Twee minuten voor rust volgde de openingstreffer. Op een goede voorzet van Mikhail Rosheuvel kopte Mitchell te Vrede de 1-0 tegen de touwen.

Vijf minuten na rust leek NAC de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Karol Mets schoot, wederom op aangeven van Rosheuvel, bij de eerste paal prachtig raak. Rosheuvel bracht Te Vrede in stelling om de 3-0 te maken, maar de halve omhaal van de spits ging voorlangs.

Na 65 minuten volgde alsnog de 3-0. Na een mooie aanval was Gianluca Nijholt het eindstation bij de treffer. In de slotfase leek Te Vrede NAC nog naar de 4-0 te koppen, maar De Graafschap kon de treffer voorkomen.

NAC Breda

3 - 0

De Graafschap

 43' Te Vrede
 50' Mets
 65' Nijholt
   
 
 Gele kaart: , Abena,Owusu, (De Graafschap)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.170
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Verschueren
Koch
Mets
Leigh (Sporkslede/71)
Nijholt
Ilic (Fernandes/81)
Kali (Reuvers/90 1)
Rosheuvel
Te Vrede
El Allouchi
  Jurjus
Abena (Straalman/ 62)
S.Nieuwpoort
v.d.Pavert
Owusu
E.Bakker
Nijland (Narsingh/46)
Tutuarima
v.Mieghem (Thomassen/56)
Serrarens
El Jebli

Uitslag VVV-Venlo - Ajax

Ajax is in de wedstrijd tegen VVV-Venlo met de schrik vrijgekomen. De wedstrijd leek lang op 0-0 af te stevenen maar vlak voor tijd kreeg het, na beoordeling door de VAR, een penalty. Deze werd vervolgens benut door Tadic waardoor de Amsterdammers er toch nog met de zege vandoor gingen.

Kevin Blom en de VAR bepaalden de wedstrijd. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kevin Blom en de VAR bepaalden de wedstrijd. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

VVV-Venlo

0 - 1

AFC Ajax

     88' Tadic (pen)
 
 Gele kaart: , Onana, (AFC Ajax)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Kum (Dekker/89)
Promes
Röseler
Janssen
Rutten
Post
v.Ooijen
Samuelsen
Seuntjens (Opoku/ 70)
Grot (Borgmann/74)
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind (v.d.Beek/82)
Tagliafico
Schöne (Eiting/72)
Tadic
F.de Jong
Ziyech
Huntelaar
Neres (Labyad/26)

Taco's met beschermde vogelspinsoort mogen niet

Zin in een taco, maar weet je eigenlijk niet wat je er precies in wilt hebben? Geen nood, een marktrestaurant in Mexico-Stad biedt uitkomst: sprinkhanen, wormen, miereneitjes en zelfs een heuse vogelspin, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Dat deed het althans, want er verschenen beelden op social media van een kok die een - naar we aannemen - dode vogelspin in de hens steekt om deze te prepareren voor een taco. Die beelden kwamen ook bij de Mexicaanse dierenbescherming terecht en die gingen op onderzoek uit.

Wat blijkt? Het restaurant gebruikte Brachypelma vagans voor in de taco's, ook wel bekend als Mexicaanse roodrompvogelspinnen, en dat is een beschermde diersoort. Vier vogelspinlichamen, klaar om geserveerd te worden, werden in beslag genomen en vermoedelijk volgt nog een forse boete.

De vogelspintaco's werden verkocht voor 500 pesos, zo'n 23 euro en ongeveer vijftig keer zo duur als een gewone taco op de Mexicaanse straten.

Een vogelspin wordt bereid (Bron: YouTube)

'Veldrijders' Toupalik en Van der Poel scoren 1-2 in Arctic Race of Norway

Adam Toupalik heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. Op de tweede plaats eindigde zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel. Sergei Chernetski blijft leider in het algemeen klassement.

Corendon-Circus is bezig aan een sterke Arctic Race of Norway. Na de winst van Van der Poel in de eerste etappe kon de Belgische wielerploeg, die vooral bekend is van het veldrijden, vandaag opnieuw aan de champagne. In de etappe van Honningsvåg naar Hammerfest over 194 kilometer was Toupalik onderdeel van een kopgroep van negen renners.

In de laatste kilometers reed de Tsjech weg bij zijn medevluchters. Als enige van de vluchters wist hij het uitgedunde peloton voor te blijven en als winnaar over de meet te komen. Van der Poel won vervolgens de sprint van de peloton en zorgde daarmee voor een 1-2 voor de Belgische ploeg. Morgen staat de laatste etappe op het programma.

KNVB Beker: Uitslagen eerste en tweede voorronde + een spookdoelpunt

Vandaag, zondag, dinsdag en woensdag zijn de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Sommige amateurclubs spelen één ronde, anderen moeten twee ronden in actie komen. In dit bericht de uitslagen en bijzonderheden van vandaag. Dit bericht zal gedurende de dag een update krijgen. 

Rijnsburgse Boys heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. De tweededivisionist won thuis van de amateurs van Ajax. Grote man op Sportpark Middelmors was Joël Tillema. Hij maakte twee goals en gaf ook nog een assist op de enige andere Rijnsburgse treffer.

Voor Quick Boys zit het bekeravontuur er alweer op. De ploeg van Erik Assink verloor bij DOVO met 3-0. Een jaar geleden plaatste de club zich wel voor het hoofdtoernooi nadat het in de voorronde had gewonnen van DVS’33. In de eerste ronde bleek daarna wel FC Volendam te sterk.

Een spookdoelpunt bij VV GOES - Staphorst. Via een scheur in de zijkant van het net ging de bal het doel in. Het betekende de 0-3 in een duel dat Staphorst met 0-4 zou winnen.

Uitslagen eerste voorrronde KNVB Beker

Thuis Uit Uitslag
ASWH MASV 5-0
FC 's-Gravenzande H.V. & C.V. Quick 3-2
VV Eemdijk VC Vlissingen 3-0
VV Alverna ODIN '59 0-2
EVV VV Brielle 7-0
VV GOES VV Staphorst 0-4
Harkemase Boys ASV De Dijk 2-1
HSV Hoek ADO '20 3-0
SV OSS '20 vv Noordwijk 2-4 (nv)
Quick '20 DVS '33 Ermelo 2-6
Sportlust '46 HBS 1-4
SteDoCo RKSV Cluzona 1-0
SV Urk SDO 2-2 (5-4 wns)
ZVV Zaanlandia Achilles '29 1-1 (4-5 wns)

Uitslagen tweede voorronde KNVB Beker 

Thuis Uit Uitslag
VV DOVO K.v.v. Quick Boys 3-0
SV DFS BVV Barendrecht 2-1 (nv)
DZC '68 SVV Scheveningen 0-2
Rijnsburgse Boys Ajax (amateurs) 3-1
SV Spakenburg RKSV Wittenhorst 4-1
JVC Cuijk Koninklijke HFC 2-3

Olympique Marseille sluit komst Balotelli uit

Het is onwaarschijnlijk dat Olympique Marseille de nieuwe club wordt van Mario Balotelli. De club is namelijk niet op zoek naar een nieuwe spits.

Patrick Vieira heeft bevestigd dat het "onwaarschijnlijk" is dat Balotelli bij OGC Nice blijft, nadat hij zijn wens om na twee jaar bij de club te vertrekken heeft uitgesproken. De 28-jarige Italiaan ontbrak afgelopen weekend in de selectie van Nice voor hun openingswedstrijd in de Ligue 1.

Een overgang naar Marseille werd geopperd, maar dat lijkt niet realistisch te zijn. "Jij praat erover, wij doen het in het bijzonder niet bij de club. De prioriteit is geen spits", vertelt trainer Rudi Garcia op een persconferentie. "Ik ben heel blij dat Valère Germain goed begonnen is."

"Kostas Mitroglou kende een zeer goede voorbereiding toen hij afgelopen zomer op 31 augustus aankwam met een spierblessure. In het afgelopen seizoen had hij de beste verhouding van gemaakte Europese doelpunten en speeltijd, of bijna. Ik ben tevreden met deze twee, er is geen reden om op zoek te gaan naar anderen."

Kane scoort voor het eerst in augustus en Tottenham wint

Tottenham Hotspur heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen in de Premier League in winst omgezet. De ploeg was met 3-1 te sterk voor Fulham.

Bij Fulham was er een basisplaats voor Timothy Fosu-Mensah, die dit seizoen gehuurd wordt van Manchester United, en hij zag in de zesde minuut Lucas Moura al een enorme kans krijgen op de openingstreffer, maar de Braziliaan kreeg de bal er niet in. De aanvaller kreeg al snel weer een enorme kans, maar speelde de bal ditmaal te ver voor zich uit.

Harry Kane, die het traditioneel lastig heeft om in augustus het net te vinden, kwam niet in het spel voor bij the Spurs. Christian Eriksen zag zijn vrije trap uitstekend gekeerd worden door Fabri en twee minuten voor rust werd het alsnog 1-0. Driemaal werd scheepsrecht voor Moura, die een afvallende bal met links fraai raak schoot.

Direct na rust ontsnapte Tottenham aan de gelijkmaker, nadat Aleksandar Mitrovic van net buiten het strafschopgebied de bal hard op de paal schoot. In de 52ste minuut scoorde de spits alsnog. Hij kopte zittend op de grond een voorzet van Ryan Sessegnon binnen: 1-1.

Het was Tottenham dat via doelman Fabri bijna weer op voorsprong kwam. De Spanjaard ging in de fout, maar Dele Alli kreeg de bal er niet in nadat zijn schot van de lijn werd gehaald. De thuisploeg rook bloed en trof via Kane de lat. Na 74 minuten viel alsnog de 2-1. Kieran Trippier schoot een vrije trap prachtig tegen de touwen.

Drie minuten later viel de beslissing in de wedstrijd. Kane slaagde er in om eindelijk het net te vinden in augustus, voor het eerst in vijftien wedstrijden, en zette zijn ploeg op 3-1.

Overige uitslagen Premier League
Cardiff City - Newcastle United 0-0
Everton - Southampton 2-1
Leicester City - Wolverhampton Wanderers 2-0
West Ham United - AFC Bournemouth 1-2
Chelsea - Arsenal nog bezig

Bayern pas in slotfase langs Drochtersen, bekerhouder Eintracht Frankfurt blundert

In Duitsland begint het voetbalseizoen met de eerste ronde van de DFB Pokal. Bayern Munchen wist pas in de slotfase af te rekenen met vierdedivisionist Drochtersen/Assel. Bekerhouder Eintracht Frankfurt vloog er direct uit SSV Ulm 1846, ook uit het vierde niveau. 

Bayern domineerde tegen vierdeklasser Drochtersen/Assel uit de Regionalliga Nord. Bayern speelde met veel bekende namen. Voorin speelden Arjen Robben en Franck Ribéry samen met Robert Lewandowski. Het sterrenensemble kreeg het in de eerste helft niet voor elkaar om te scoren. Toen een verlenging een reële optie werd, sloegen de Beierse bezoekers toch toe. Lewandowski scoorde op aangeven van Ribéry: 0-1.

Bekerhouder Eintracht Frankfurt, dat vorige week al met liefst 5-0 verloor van Bayern in de strijd om de Duitse Super Cup, startte met onder anderen Jetro Willems, Jonathan De Guzman en Sébastien Haller. De titelverdediger had had direct lastig met Ulm, uitkomend in de Regionalliga Südwest.  De ploeg deed in de eerste helft al weinig onder voor de Bundesliga-club en kwam vlak na rust zelfs op voorsprong via Steffen Kienle.

Eintracht Frankfurt kreeg ook in het tweede bedrijf bijna geen kansen op de gelijkmaker.  Met nog een kwartier te gaan kregen de bezoekers het zelfs nog moeilijker, want Vitalij Lux maakte er 2-0 van. Frankfurt kwam daarna niet verder dan de 2-1 van invaller Gonçalo Paciência, waardoor de blamage compleet is. 

Werder Bremen en 1899 Hoffenheim rekenden wel met grote cijfers af met hun tegenstanders. Bremen won met 1-6 bij Wormatia Worms (IV). Hoffenheim won met dezelfde cijfers van 1. FC Kaiserslautern (III). 

Uitslagen DFB Pokal vrijdag en zaterdag 15.30 uur

17.08.2018, 20:45 1. FC Schweinfurt 05 (IV) 0:2 (0:1) FC Schalke 04 (I)
17.08.2018, 20:45 SV Wehen Wiesbaden (III) 3:2 nv. (1:1, 1:0) FC St. Pauli (II)
17.08.2018, 20:45 1. FC Magdeburg (II) 0:1 (0:1) SV Darmstadt 98 (II)

18.08.2018, 15:30 SV Elversberg (IV) 0:1 (0:0) VfL Wolfsburg (I)
18.08.2018, 15:30 1. FC Kaiserslautern (III) 1:6 (1:3) TSG 1899 Hoffenheim (I)
18.08.2018, 15:30 1. CfR Pforzheim (V) 0:1 (0:1) Bayer 04 Leverkusen (I)
18.08.2018, 15:30 SV Linx (V) 1:2 (1:1) 1. FC Nürnberg (I)

18.08.2018, 15:30 Wormatia Worms (IV) 1:6 (1:5) Werder Bremen (I)
18.08.2018, 15:30 SV Rödinghausen (IV) 3:2 nv. (2:2) Dynamo Dresden (II)
18.08.2018, 15:30 SSV Ulm 1846 (IV) 2:1 (0:0) Eintracht Frankfurt (I)
18.08.2018, 15:30 SV Drochtersen/Assel (IV) 0:1 (0:0) FC Bayern München (I)
18.08.2018, 15:30 TuS Dassendorf (V) 0:1 (0:1) MSV Duisburg (II)

Kenedy verkoopt doodschop en mist penalty bij gelijkspel Newcastle

Na nederlagen in de eerste speelronde, hebben Cardiff City en Newcastle United zaterdag hun eerste punt van dit Premier League-seizoen gepakt. Kenedy was in alle opzichten de man van de wedstrijd. 

Het was een uiterst normale wedstrijd, zoals je die zou verwachten tussen ploegen als Cardiff en The Magpies. Totdat Kenedy zich ermee ging bemoeien. In de 33ste minuut deelde de vleugelspeler een belachelijke schop uit aan Victor Camarasa. En hoewel scheidsrechter Craig Pawson er met zijn neus bovenop stond, kwam de huurling van Chelsea er met enkel een vrije trap vanaf.

Ondanks zijn teleurstellende eerste helft bleef Kenedy, die in de 58ste minuut dan eindelijk zijn eerste succesvolle pass verstuurde, tot het einde op het veld staan. Dat gold niet voor Isaac Hayden, die pas halverwege de wedstrijd als invaller in het veld was gekomen en twintig minuten na zijn entree werd weggestuurd. De verdediger van Newcastle ging van achteren veel te hard door op Josh Murphy en kreeg voor zijn charge een directe rode kaart.

The Bluebirds hadden een man meer op het veld, maar wisten dit niet tot uitdrukking te laten komen in een doelpunt. In de slotseconden van de wedstrijd ging de bal na een handsbal van Welshe kant zowaar nog op de stip voor Newcastle. Uitgerekend Kenedy ging achter de bal staan. De Braziliaan kreeg zijn verdiende loon, zijn matig ingeschoten strafschop werd namelijk gekeerd door Cardiff-goalie Neil Etheridge.

Mühlberger wint voorlaatste rit BinckBank Tour, Mohoric blijft leider

Gregor Mühlberger heeft de zesde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. De 24-jarige Oostenrijk van BORA-hansgrohe reed in de slotkilometers weg uit een kopgroep en kon zijn voorsprong vasthouden. Tim Wellens kwam als tweede over de streep op drie seconden van de Oostenrijker. Matej Mohoric blijft leider met nog één etappe te rijden in de BinckBank Tour.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier renners met daarbij de Nederlander Nick van der Lijke. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van de Belg Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert), de Oostenrijker Matthias Brändle (Trek-Segafredo) en de Fransman Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale).

De kopgroep kreeg een aantal minuten voorsprong, maar op vijftig kilometer van de streep werden ze weer bijgehaald door het voorste deel van het peloton. Bij ingaan van de plaatselijke ronde van 45 kilometer reden Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) weg uit het peloton. Ze hadden een maximale voorsprong van één minuut op het peloton, waar de samenwerking ontbrak. Op de Schatsberg, dertig kilometer van de streep, was het Tim Wellens die de aanval opende. De Belg van Lotto Soudal kreeg landgenoten Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Yves Lampaerts (Quick-Step Floors) met zich mee en reed snel naar de koplopers toe.

De samenwerking in de kopgroep was niet goed omdat een aantal renners niet voluit wouden doorrijden. Met dertien kilometer te rijden kon Greg van Avermaet samen met Michael Matthews de aansluiting maken, met niet ver daarachter het peloton met klassementsleider Matej Mohoric die het peloton aanvoerde.

Het peloton leek de aansluiting te maken tot Wellens opnieuw in de aanval trok. De tweevoudig winnaar van de BinckBank Tour zag op vier kilometer van de streep Zdeněk Štybar aansluiten. Niet veel later zou ook Dylan van Baarle en Gregor Mühlberger vooraan in de koers komen.

Mühlberger probeerde het in de laatste kilometer en slaagde er ook in nadat Van Baarle een gat liet. De 24-jarige Oostenrijker hield zijn voorsprong vast en boekte daarmee zijn eerste zege in de WorldTour. Wellens won de sprint voor de tweede plaats, voor Štybar.

In het algemeen klassement blijft Mohoric aan de leiding staan van het algemeen klassement. De Sloveens kampioen heeft met nog één etappe te gaan een voorsprong van dertig seconden op Michael Matthews. Taco van der Hoorn is met een derde de beste Nederlander op 32 seconden van Mohoric.

Hassan oppermachtig op 1500 meter in Diamond League, Schippers matig

Tijdens de Diamond League in Birmingham heeft atlete Sifan Hassan met enige overmacht de 1500 meter gewonnen. De Nederlandse bleef goed voorin zitten, schopte de turbo in de slotfase aan en liet de Ethiopische Gudaf Tsegay niet meer langszij komen. Hassan won in 4:00,60, Maureen Koster stapte halverwege uit.

Op de 100 meter horden eindigde Nadine Visser als derde. Haar tijd van 13,07 seconden viel wat tegen, ze eindigde achter de Duitse winnaressen van zilver en brons op het EK vorige week: Pamela Dutkiewicz (12,84) en Cindy Roleder (12,96).

Melissa Boekelman werd in het matig bezette kogelstoten met 17,78 meter eveneens derde, achter de Duitse winnares Christina Schwanitz (18,20m) en Europees kampioene Paulina Guba uit Duitsland (17,92m). Boekelman gooide daarmee overigens voor de zoveelste keer de afstand waarmee ze op het EK de finale gehaald zou hebben, wat uitgerekend op het EK niet lukte.

Later in het programma komen onder meer Susan Krumins en Dafne Schippers ook nog in actie. De Diamond League in Birmingham is live te zien op Ziggo Sport en de BBC.

Update 16.50 uur
Op de 200 meter heeft Dafne Schippers de derde plek gepakt. Zoals wel vaker dit seizoen viel de Nederlandse stil in de slotfase, wat ooit juist haar sterke punt was. Schippers finishte in 22,41 seconden en was kansloos tegen Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's (22,15) en de Britse Europees kampioene Dina Asher-Smith (22,31).

Susan Krumins kwam er op de drie kilometer niet aan te pas en eindigde als twaalfde, ver achter de Keniaanse dames die om de winst streden. Die ging uiteindelijk naar Agnes Tirop met 8:32,21 minuten.

Op de 800 meter bij de mannen ging de winst naar Emmanuel Korir. De Keniaan had het sterkste eindschot en zegevierde in een keurige tijd van 1:42,79 minuten. Met 13,08 seconden ging de winst op de 110 meter horden naar de Spanjaard Orlando Ortega.

De 100 meter bij de mannen leverde een mooie strijd op. Christian Coleman, de beste starter op aarde, nam een flinke voorsprong, maar de Brit Reece Prescod kwam in de laatste meters terug. Het was echter nét niet genoeg en na bestudering van de beelden werd de Amerikaan Coleman met 9,94 - dezelfde tijd als Prescod - als winnaar aangewezen.

Verspringster Malaika Mihambo won haar eerste wedstrijd als Europees kampioene gelijk: de Duitse maakte met 6,96 meter een sterke indruk. Met 89,82 meter won haar landgenoot Andreas Hofmann overtuigend het speerwerpen, terwijl de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga met 8,53 meter het verspringen bij de mannen met overmacht won.

'Amsterdam-Zuidoost broeinest jonge criminelen'

In Amsterdam-Zuidoost is er een beerput opengetrokken. Het stadsdeel is een broeinest van jonge criminelen die in afwisselende groepjes vele tientallen kinderen hebben afgeperst. Het grote probleem is dat de slachtoffers geen aangifte willen doen, uit angst. Dat schrijft het Parool.

De slachtoffers worden onder meer op school, maar ook op straat of bij metrostations opgewacht, alwaar ze onder bedreiging telefoons, merkkleding en hun geld af moeten geven. Soms krijgen ze ook ‘boetes’ opgelegd, die ze per week of maand moeten voldoen. De afpersers zijn vaak tussen de 14 en 20 jaar, en vaak zelf slachtoffer geweest van afpersing. Uit angst draaien ze de rol om: ze nemen zelf de wapens ter hand en worden dader in plaats van slachtoffer.

Zwijgcultuur
De slachtoffers zwijgen om hun ouders te beschermen. Volgens het Parool zijn er geruchten dat er ouders in elkaar geslagen zijn toen die verhaal kwamen halen. Omdat iedereen zweeg, kon dit alles jarenlang plaats blijven vinden buiten het zicht van de overheid. Aangifte werd er niet gedaan.

In 2017 kwam de bal aan het rollen toen het stadsdeel, de politie, justitie en de gemeente de handen ineen sloegen. Beetje bij beetje komt de omvang aan het licht. Gerdine Dankers, als officier van justitie aan het project verbonden, zegt: “We grijpen in, want we dreigden in een impasse terecht te komen: niet ingrijpen betekende dat de orde niet langer zou worden gehandhaafd.”

Maffiapraktijken
Een rechercheur die liever anoniem blijft zegt tegen het Parool: "Dit heeft een maffia-achtige greep op de buurt. Het gaat om jongens die op heel jonge leeftijd al kneiterhard zijn. Er geldt één regel: praat nooit met de politie. Doe je dat wel, dan heb je een groot probleem."

Als iemand wél met de politie praat heeft dat grote gevolgen: diegene plaatst zichzelf in een sociaal isolement. Ook kan het leiden tot (ernstige) bedreigingen: in één geval kreeg een kind een alarmknop om direct te politie te kunnen alarmeren.

Problemen
Niet alleen kwetsbare kinderen zijn slachtoffer volgens de politie. Volgens professionals speelt er aan de daderkant vaak wel een scala aan problemen mee: geen vader in beeld, moeder weinig thuis, armoede. Sommige hebben een licht verstandelijke beperking.

Ook de invloed van rappers moet niet worden onderschat volgens politie en justitie: "De jongeren geven handen en voeten aan wat ze rappers horen en zien uiten, het leven van snel geld en een harde reputatie. Zo richten ze schade aan die ze zelf nauwelijks kunnen overzien."

Nieuwe aanpak
Sinds kort is het onder andere mogelijk om gedeeltelijk anoniem aangifte te doen. Op die manier kunnen verdachten minder persoonlijke informatie inzien. Het lijkt te werken, want sommige dadergroepen maken dusdanig veel slachtoffers dat ze die in een anonieme aangifte niet kunnen herkennen.

Ook al wil een slachtoffer geen aangifte doen, krijgt diegene nu wel passende hulp. Annerieke Coenraads, die namens de gemeente de aanpak coördineert: "Als je een melding doet, gaan we voor je zorgen. Als iemand nu een melding doet van een voorval, dan zorgen we dat er hulp komt die past bij het slachtoffer. Ook als je geen aangifte doet."

Moeders in actie
Sinds kort is er een groep moeders in het stadsdeel actief: De Zuidoost Safety Movement (ZSM). Deze moeders geven raad aan de jonge slachtoffers en hun ouders. Daarnaast verwijzen ze hen door naar de juiste instanties. De moeders worden bijgestaan door het stadsdeel, met een klein budget en een contactpersoon.

Annerieke Coenraads: "De moeders van ZSM zijn ongelooflijk belangrijk voor ons. Zij hebben zichzelf opgericht, omdat ze het vertikten nog langer slachtoffer te zijn. Zij kunnen de mensen namelijk uitleggen: de waarheid vertellen helpt wél."
Dit wordt benadrukt door de officier van justitie: "Deze moeders zijn opgestaan, ze hebben dit zelf meegemaakt. Moeders van slachtoffers én daders. We kunnen slachtoffers naar hen doorverwijzen. Dat is goud. Dit los je niet op zonder die moeders."

Moeder hakt dochter dood met bijl, want ze zeurde teveel

Een lugubere moordzaak in Rusland bewijst maar weer eens dat je als tiener misschien niet teveel moet zeuren tegen je ouders. De 18-jarige Yulia Degirmendzhy deed dat volgens haar moeder wel en de oplossing was simpel: moeder Tatiana hakte haar dood met een bijl.

Moederlief had het naar verluidt al drie maanden regelmatig aan de stok met haar dochter, die 'overal tegenin ging'. Op een dag was het genoeg geweest, pakte moeder de bijl erbij en hakte ze haar dochter dood. De moeder ging er vervolgens per trein vandoor, terwijl Yulia's vier jaar oudere broer zijn zus enkele uren later vond nadat hij terugkeerde van een eind wandelen.

Yulia bleek doodgebloed te zijn en volgens de lijkschouwer wezen alle sporen er duidelijk op dat haar liefhebbende moeder had geprobeerd om het lichaam in stukken te hakken. Enkele tientallen kilometers verderop werd de moeder binnen een dag gevonden terwijl ze per trein verder wilde reizen. "Als ik zeven dochters als Yulia had, zou ik ze allemaal vermoorden", liet ze nog even weten.

Vos opnieuw de beste in Noorwegen

Marianne Vos heeft na de eerste ook de tweede rit van de Ladies Tour of Norway gewonnen. De Nederlandse van Waowdeals was de snelste op in een sprint die licht omhoog liep, voor de Zweedse Emilia Fahlin en Kasia Niewiadoma.

Zoals zo vaak in de vrouwenwedstrijd bleef alles lang samen. Onderweg lagen er twee bonificatiesprints op het parcours en Vos kwam bij zowel bij de eerste als bij de tweede als eerste door en pakte in totaal zes bonificatieseconden.

Vooral Sunweb was in de finale actief om de massasprint te voorkomen in Sarpsborg. In de regen koos Lucinda Brand voor de aanval, maar met nog twee kilometer van de streep werd ze ingerekend door het peloton. In de sprint die volgde ging Niewiadoma vroeg aan, maar Vos was te sterk voor de Poolse. Ook Fahlin ging de Niewiadoma nog voorbij om tweede te worden.

In het klassement heeft Vos nu een voorsprong van achttien seconden op Fahlin en 28 seconden op Niewiadoma. Zondag staat er nog één etappe op programma in de Noorse rittenkoers, die meetelt voor de Women's World Tour.

Zoet koestert PSV-contract: "Ik moet ieder weekend spelen"

Jeroen Zoet had deze zomer voor een buitenlands avontuur kunnen kiezen, maar hij besloot bij PSV te blijven. De club gaf hem een nieuw contract.

De 27-jarige keeper is daardoor tot medio 2021 verbonden aan de landskampioen. "Ik heb een mooi nieuw contract getekend, zeker. Ik heb opties overwogen, maar heb voor mezelf de overweging gemaakt dat ik ieder weekend moet spelen. Ik vind mezelf te goed om ergens heen te gaan waar ik niet zou spelen", vertelt Zoet aan de NOS.

Champions League-voetbal speelde ook mee in zijn beslissing. "Maar vooral het gevoel dat goed moet zijn. Het gaat om het totaalplaatje en ik koester wat ik hier heb. PSV heeft er alles aan gedaan om een aantal andere jongens binnen de club te houden. We weten wat het is om kampioen te worden, dat gevoel willen we overbrengen naar iedereen."

PSV, dat vorig weekend met een 4-0 zege op FC Utrecht aan de competitie begon, gaat zaterdagavond op bezoek bij Fortuna Sittard. Dinsdag is de eerste play-off in de Champions League, uit tegen BATE Borisov. Acht dagen later volgt de return in Eindhoven.

'Dronken Pool zoekt poes'

Buurtbewoners in de Delistraat in Haarlem hebben vrijdagavond een man overgedragen aan de politie. De politie kreeg even na middernacht de melding om naar de Delistraat te gaan, waar bewoners een man in bedwang hielden. De man, een 34-jarige Pool, bleek met een gestolen ladder op een schuur te zijn geklommen in de achtertuin van een van de bewoners.

De bewoners hielden de man vast in afwachting van de politie. De man werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De verdachte bleek onder invloed van alcohol en verklaarde aan de politie dat hij 'zijn kat aan het zoeken was'. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

'Dronken Pool zoekt poes' (Foto: stockfoto politie.nl)
'Dronken Pool zoekt poes' (Foto: stockfoto politie.nl)

'Geen Brexitdeal overleven we wel'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een exit uit de Europese Unie zonder deal zal overleven en uiteindelijk zal gedijen. Eerder zei hij dat zo'n chaotische Brexit een fout zou zijn "waarvan we generaties lang spijt zullen hebben".

De minister werd daarop aangevallen door Conservatieve parlementariërs, die erop wezen dat Hunt bij het referendum had gestemd voor voortzetting van het EU-lidmaatschap. "We laten ons niet de les lezen door remainers", aldus Lagerhuislid Nigel Evans tegen de BBC. "We willen garanties van de premier dat Brexiteers de leiding hebben bij het verlaten van de EU. Want dat heeft ze beloofd."

Collega-Brexiteer Conor Burns deed er een schepje bovenop: "We moeten juist voorkomen dat we 'generaties lang' in een baan rond de EU komen, met een deal maar zonder dat we iets te vertellen hebben."

Hunt voelde zich vervolgens genoodzaakt zijn woorden te verhelderen door te stellen dat Groot-Brittannië "enkel een overeenkomst zal tekenen die de uitkomst van het referendum respecteert".

Wat dat precies inhoudt is onduidelijk, maar prettig is het allemaal niet voor Hunt. De minister toert juist langs EU-lidstaten om steun te krijgen voor Mays plannen voor een deal, die neerkomt op een betrekkelijk zachte Brexit. Maar ondertussen blijven de zogeheten harde Brexiteers in de Conservatieve Partij eisen stellen.

Verkiezingen
Zonder gevaar is dat niet: in het ergste geval valt Mays regering en komen er nieuwe verkiezingen met een nieuwe premierskandidaat, zoals bijvoorbeeld Boris Johnson. Waarbij het overigens maar de vraag is of die zijn Labour-opponent Jeremy Corbyn zou verslaan.

Voorlopig is het precies die onzekerheid die de harde Brexiteers in Mays partij ervan weerhoudt om haar beentje te lichten. Corbyn wil namelijk een "zinnige Brexitdeal met banen als prioriteit". Zo mogelijk dus een nog zachtere Brexit.

Ondertussen noemt de Deense regering Mays plan een "realistisch voorstel voor goede onderhandelingen". Letland stelt evenwel dat de kans op een chaotische no-deal Brexit ongeveer 50 procent is. "De tijd raakt op", aldus het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met ingang van 30 maart 2019 zijn de Britten volgens de huidige planning geen EU-lid meer. Dat houdt in dat er in november een deal moet liggen, omdat die nog zal moeten worden geratificeerd door de overige lidstaten en door het Europees Parlement.

'Russen hebben mogelijk ruimtewapen'

Tijd om bang te worden. Of nou ja, als het aan Amerikaanse militaire experts ligt dan. Die maken zich namelijk zorgen om een mysterieuze Russische satelliet, waarvan niet echt duidelijk is wat nou de bedoeling is en waarvan men vreest dat het mogelijk een soort ruimtewapen is.

Volgens de Russen is het ding bedoeld om andere satellieten te inspecteren, maar enkele maanden na de lancering vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks: er kwam een tweede, kleinere satelliet tevoorschijn uit de eerste satelliet. Een Russische satelliet zou geen Russische satelliet zijn als er niet nóg een kleinere, derde satelliet uit tevoorschijn kwam en jawel, ook dat bleek het geval.

De Amerikaanse staatssecretaris Yleem Poblete maakt zich zorgen: "Dit is met niks te vergelijken wat we ooit eerder hebben gezien en we kunnen op geen enkele manier achterhalen wat er hier precies aan de hand is", aldus Poblete, die - zonder verder op de details in te gaan - liet weten dat er nog veel meer vreemde zaken zijn aan het gedrag van de satelliet.

Defensiemedewerkers zeggen tegenover Amerikaanse media dat ze militaire bedoelingen zien achter de satelliet. Een van de 'kinderen' van de hoofdsatelliet zou bijvoorbeeld in staat kunnen zijn om vijandige satellieten uit hun baan te knikkeren, waardoor deze ook wel de 'Kamikaze' is gedoopt. Of de Amerikanen wél het achterste van de tong laten zien wat betreft hun ontwikkelingen in de ruimtevaart valt natuurlijk ook te betwijfelen.

Een animatie van de Russische satelliet (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 33

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Devil010 met het volgende onderschrift: "Met zijn allen happen naar Peijnenburg."

De opgave van deze week:

Krystyna Panchishko probeert wat te drinken te pakken te krijgen tijdens 10 kilometer open water zwemmen op het EK in Glasgow, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)
Krystyna Panchishko probeert wat te drinken te pakken te krijgen tijdens 10 kilometer open water zwemmen op het EK in Glasgow, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)

MLB: Bogaerts helpt Red Sox naar volgende zege

De honkballers van de Boston Red Sox hebben de zoveelste zege van het jaar bij mogen schrijven. In eigen huis werd met 7-3 afgerekend met de Tampa Bay Rays en Xander Bogaerts had er een prima aandeel in.

De Rays openden de wedstrijd gelijk met drie runs in de eerste inning, maar een triple van Bogaerts bracht de Red Sox nog in diezelfde inning terug in de wedstrijd. Hij sloeg verder nog twee doubles, waardoor de Red Sox langzaam maar zeker afstand konden nemen van de Rays, die niet meer tot scoren kwamen: 7-3.

Uitslagen MLB vrijdag
Philadelphia Phillies - New York Mets 4-2
New York Yankees - Toronto Blue Jays 7-5 (gestaakt na 7 innings ivm regen)
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 0-1
Washington Nationals - Miami Marlins 8-2
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 7-3
Cincinnati Reds - San Francisco Giants 2-1 (2 extra innings)
Cleveland Indians - Baltimore Orioles 2-1
Atlanta Braves - Colorado Rockies 5-11
Texas Rangers - Los Angeles Angels 6-4
Chicago White Sox - Kansas City Royals 9-3
Minnesota Twins - Detroit Tigers 5-4
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 5-2
Oakland Athletics - Houston Astros 4-3 (1 extra inning)
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 4-9
Seattle Mariners - Los Angeles Dodgers 1-11

Red Sox - Rays (Bron: YouTube)

Kofi Annan (80) overleden

Voormalig diplomaat Kofi Annan is op 80-jarige leeftijd overleden. De Ghanees was van 1997 tot 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de organisatie die zaterdag bekend heeft gemaakt dat Annan is overleden. 

Volgens Ghanese media overleed Annan zaterdagochtend in Zwitserland na een kort ziekbed. Hij werd gezien als groot diplomaat en stond bekend als een bruggenbouwer. In 2001 kregen Annan en de VN de Nobelprijs voor de Vrede, voor het werk aan een beter georganiseerde en meer vreedzame wereld.

Annan studeerde enonomie en management in de VS en internationale relaties in Zwitserland. De Ghanees trad in 1962 in dienst bij de Verenigde Naties en bleef daar vrijwel zijn hele werkzame leven werken. Zo was hij actief bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, bekleedde hij een hoge positie bij de UNCHR, de VN's vluchtelingenorganisatie, en was hij geruime tijd assistent-secretaris-generaal, alvorens hij zelf de leiding overnam.

Kofi Annan (80) overleden (WikiCommons/US Mission in Geneva)
Kofi Annan (80) overleden (WikiCommons/US Mission in Geneva)

Beachduo's uitgeschakeld in World Tour Finals

Op de World Tour Finals in Hamburg zijn beide Nederlandse beachvolleybalduo's in de groepsfase uitgeschakeld. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen deden namens Nederland bij de mannen mee, terwijl Sanne Keizer en Madelein Meppelink de eer bij de vrouwen verdedigen.

Brouwer en Meeuwsen namen het op tegen de Noren Anders Mol en Christian Sørum. De Nederlanders wisten de Europees kampioenen te verslaan, maar hadden daar wel drie sets voor nodig: 17-21, 25-23, 15-13. Dat bleek teveel, want op 'setsaldo' eindigden ze als vierde, waar de derde plek een plaats in de kwartfinales opgeleverd zou hebben.

Europees kampioenen Keizer en Meppelink speelden vrijdag hun derde wedstrijd en gingen onderuit tegen Maria Antonelli en Carol uit Brazilië: 14-21, 21-16, 8-15. Het was de derde nederlaag in drie wedstrijden, waardoor de laatste groepswedstrijd van zaterdag eigenlijk al voor spek en bonen is voor het Nederlandse duo.

3 arrestaties na steekpartij in Zwolle

Bij een steekincident in een café in de Voorstraat in Zwolle zijn in de nacht van 17 op 18 augustus twee mannen gewond geraakt. De politie startte direct een onderzoek en hield drie verdachten aan. De verdachten, twee mannen van 55 en 34 jaar en een 41-jarige vrouw, zijn alle drie afkomstig uit Zwolle.

Rond 00:15 uur ontstond een vechtpartij in het café. Twee mannen van 43 en 44 jaar uit Zwolle werden hierbij neergestoken en met verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Het café werd gesloten en met hekken afgezet, zodat de politie onderzoek kon doen.

Een 22-jarige man uit Zwolle kwam, ondanks de hekken en aanwezigheid van agenten op de plaats van het incident, een kijkje nemen bij het onderzoek. Toen agenten hem vroegen achter de hekken te blijven, wilde hij niet meewerken en beledigde hij ze. De man werd daarop aangehouden.

Geen handen schudden is geen staatsburgerschap

Een zwaar gelovig islamitisch echtpaar in Lausanne (Zwitserland) kan fluiten naar het Zwitserse staatsburgerschap. De reden? Ze weigerden mensen van het andere geslacht de hand te schudden. Ook had het stel "grote moeite met het beantwoorden van vragen die werden gesteld door mensen van het andere geslacht", aldus Gregoire Junod, de burgemeester van Lausanne. 

Ook onderburgemeester Pierre-Antoine Hildbrand (tevens één van de drie personen die over de aanvraag van het stel moest beslissen) toont zich tevreden met het besluit: "De grondwet en de gelijkheid tussen man en vrouw zijn sterker dan onverdraagzaamheid."

Het stel heeft een maand de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan. Wellicht kunnen ze de Zweedse Farah Alhajeh om advies vragen wat te doen.  

Geen handen schudden is geen staatsburgerschap (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Geen handen schudden is geen staatsburgerschap (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

Voetbalsters onder 20 uitgeschakeld op WK na snelle Engelse goals

De Nederlandse voetbalsters onder 20 jaar zijn op het WK in Frankrijk uitgeschakeld in de kwartfinales. Michel Kreek zag hoe zijn ploeg met 2-1 verloor van het in topvorm verkerende Engeland.

Nederland won in de groepsfase met 2-1 van Nieuw-Zeeland en met 4-0 van Ghana, maar Frankrijk was met 0-4 te sterk. Oranje eindigde zo als tweede in de poule en moest het bij de laatste acht opnemen tegen Engeland. Aanvankelijk ging dat best prima: Victoria Pelova tekende na twaalf minuten al voor de Nederlandse voorsprong.

Het duurde echter niet lang voor Georgia Stanway, al geruime tijd vaste waarde bij Manchester City, de show stal: in de 20e minuut maakte ze de gelijkmaker, drie minuten later werkte ze samen met de andere ster van de ploeg, Lauren Hemp, om zo de 1-2 binnen te schieten. Nederland kreeg nauwelijks kansen, maar werd door de lat - twee keer - en keepster Lize Kop nog gespaard. De gelijkmaker zat er echter niet meer in.

Man moordt gezin uit, verstopt lijkjes in brandstoftanks

Het eerste WTF-verhaal van vandaag leidt ons naar Frederick (Colorado, Verenigde Staten) waar de 33-jarige Christopher Watts zijn zwangere vrouw en hun twee dochters heeft vermoord. Hij zou ze thuis om het leven hebben gebracht en vervolgens de lijken weggemoffeld hebben op zijn werk. 

De lichamen van de 4-jarige Bella en 3-jarige Celeste verstopte hij in brandstoftanks, om de geur van ontbinding te verdoezelen zo meldt het AD. Het lichaam van de 34-jarige Shanann werd enkele uren eerder aangetroffen op dezelfde olieraffinaderij. 

Watts moest gisteren voor de rechter verschijnen, die weigerde hem op borgtocht vrij te laten. Hoewel hij woensdag werd aangehouden op verdenking van de driedubbele moord is hij nog niet formeel aangeklaagd. De aanklagers hebben daarvoor nog tot maandag de tijd.  Intussen is hij werkloos: zijn werkgever Anadarko ontsloeg hem woensdag na zijn arrestatie. 

La Liga afgetrapt met verrassende winst Levante

Ook in Spanje is de voetbalcompetitie weer begonnen. La Liga opende vrijdagavond met twee duels, waarvan er één afgedaan kan worden door simpelweg de score even te melden: Girona en promovendus Real Valladolid openden met een muffe 0-0.

Real Betis kreeg bezoek van Levante en de nummer zes van vorig jaar was in eigen huis toch wel favoriet. Daar hadden de bezoekers, vorig jaar vijftiende in de competitie, echter geen boodschap aan: Roger tekende kort voor rust voor de 0-1, aanvoerder José Luis Morales was in de tweede helft goed voor de 0-2 en de 0-3.

Peru zonder Tapia en Guerrero tegen Oranje

Peru komt volgende maand zonder Renato Tapia en Paolo Guerrero naar Amsterdam voor de oefeninterland tegen het Nederlands elftal.

De middenvelder van Feyenoord en de 34-jarige spits ontbreken in de 24-koppige selectie van bondscoach Ricardo Gareca. Tapia is op de weg terug na een blessure, terwijl Guerrero onlangs binnen de Braziliaanse competitie overstapte van Flamengo naar Internacional. De aanvoerder en topschutter aller tijden van de La Blanquirroja wil zich voorlopig focussen op zijn nieuwe club.

Peru is op woensdag 6 september in de Johan Cruijff ArenA de eerste tegenstander van Oranje in het nieuwe seizoen. Het vriendschappelijke duel in Amsterdam staat voornamelijk in het teken van het afscheid van recordinternational Wesley Sneijder, die tijdens zijn 134e interland afzwaait. Voor Oranje is verder de laatste wedstrijd, voordat het team drie dagen later Frankrijk treft in de nieuwe Nations League. 

De Peruanen oefenen op 9 september in Sinsheim ook tegen Duitsland, de onttroonde wereldkampioen van 2014. Oud-PSV'er Jefferson Farfán is de bekendste speler in de selectie van Gareca. Op het WK in Rusland bleef Peru steken in de groep. 

Selectie Peru

Doelmannen: Pedro Gallese (Veracruz-Mexico), Patricio Alvarez (Sporting Cristal-Peru), and Jose Carvallo (UTC-Peru).

Verdediging: Luis Advincula (Rayo Vallecano-Spain), Johan Madrid (Sporting Cristal-Peru), Christian Ramos (Al Nassr-Saudi Arabia), Miguel Araujo (Talleres-Argentina), Anderson Santamaria (Puebla-Mexico), Luis Abram (Velez Sarsfield-Argentina), Miguel Trauco (Flamengo-Brazil), Nilson Loyola (Melgar-Peru), and Marcos Lopez (Sporting Cristal-Peru).

Middenveld: Pedro Aquino (Leon-Mexico), Wilder Cartagena (Veracruz-Mexico), Sergio Peña (Tondela-Portugal), Yoshimar Yotun (Orlando City-U.S.), Christian Cueva (Krasnodar-Russia), Horacio Calcaterra (Sporting Cristal-Peru), and André Carrillo (Al Hilal-Saudi Arabia).

Aanval: Andy Polo (Portland Timbers-U.S.), Edison Flores (Aalborg-Denmark), Jefferson Farfan (Lokomotiv-Russia), Raul Ruidiaz (Seattle Sounders-U.S.), and Ray Sandoval (Monarcas Morelia-Mexico).


Bertens stoomt door in Cincinnati

Tennisster Kiki Bertens verrast zichzelf op het WTA-toernooi van Cincinnati. De 26-jarige Westlandse staat in in de halve finales door op het Amerikaanse hardcourt in twee sets af te rekenen met Elina Svitolina uit Oekraïne. Ze versloeg daarmee weer een speelster uit de mondiale top tien. Het werd 6-4 en 6-3. 

Bertens wist in de eerste set een achterstand van 1-4 om te buigen naar een 6-4 overwinning. In de tweede set, die ze won met 6-3, benutte ze haar tweede matchpoint. Bertens gaat nu om een plek in de finale strijden met Petra Kvitova, die ze vorige week nog versloeg in de derde ronde in Montreal (6-3 6-2).

"Ik heb nooit zo goed gepresteerd tijdens het hardcourtseizoen, de afgelopen jaren won ik maar weinig wedstrijden op deze ondergrond", zei Bertens na haar zege op Svitolina. "Toen ik vorige week in Noord-Amerika arriveerde, dacht ik: ik ga gewoon zoveel mogelijk partijen proberen te spelen. In Montreal heb ik er een aantal gespeeld en nu doe ik het zelfs nog beter. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee."

Warmste zomer in ruim 300 jaar

Sinds het begin van de historische metingen in 1706 is de gemiddelde temperatuur in de zomer niet zo hoog geweest als dit jaar. Volgens de huidige verwachting komt de gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt uit op 19,1 graden. Daarmee wordt het vorige record van 18,7* graden uit 1826 ruimschoots gebroken. De warmste zomer sinds 1901 was 2003 met 18,6 graden. In een normale zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation 17,0 graden.

De huidige meteorologische zomer, die van 1 juni tot en met 31 augustus duurt, kan het warmterecord haast niet meer ontlopen. Volgens de huidige berekeningen van het Weeronline-weermodel wordt het in De Bilt in ieder geval tot en met donderdag 23 augustus dagelijks maximaal 22-25 graden. Daarna volgt mogelijk een periode met maxima rond 20 graden of iets lager. ’s Nachts daalt het kwik veelal naar 11-17 graden.

Zomer 2018: de feiten
De huidige zomer kende een aantal bijzondere wapenfeiten. Zo beleefde Nederland van 12 juli tot en met 9 augustus de langste regionale hittegolf sinds het begin van de metingen: 29 dagen in het Gelderse Hupsel en het Overijsselse Twenthe! Het vorige record van 22 dagen uit 1994 werd daarmee verpulverd. Ook eerder in het zomerseizoen kon al een regionale hittegolf worden genoteerd. In het Limburgse Arcen werd van 27 juni tot en met 9 juli aan de hittegolfcriteria voldaan.

De Bilt beleefde twee officiële hittegolven: 15 t/m 27 juli (13 dagen) en 29 juli t/m 7 augustus (10 dagen). Alleen op 28 juli werd de 25 gradengrens niet geslecht, anders was sprake van één (record)lange officiële hittegolf van 24 dagen. De hoogste temperatuur op het hoofdstation deze zomer bedraagt 35,7 graden, gemeten op 26 juli. Voor De Bilt was dit een evenaring van het absolute warmterecord. In Arcen was het die dag over alle weerstations het warmst met 38,2 graden. Dit was goed voor een gedeelde tweede plaats van warmste dagen ooit gemeten en is tevens de hoogste temperatuur van dit jaar.

De Bilt telt over de maanden juni, juli en augustus 8 tropische dagen, twee keer zoveel als normaal! Deze zomer noteert het hoofdstation tot nu toe 35 zomerse dagen (25 graden of meer) tegen 21 normaal. Mogelijk komt hier nog een aantal dagen bij. Het aantal warme dagen (20 graden of meer) tijdens de zomermaanden komt inclusief de huidige verwachting uit op 82. Dit is veel meer dan de gebruikelijke 60 dagen en bijna een evenaring van het record uit 2003. Toen telde de zomer 83 warme dagen.

Tegenwoordig geen koude zomers meer
Vanwege klimaatverandering beleven we geen koele zomers meer. De koudste zomers van deze eeuw, 2000 en 2011 met 16,3 graden, werden tot 1950 als warme zomers gezien. Zo was de normale zomertemperatuur begin jaren 30 slechts 15,4 graden. Dit is 1,6 graden kouder dan het huidige klimatologische gemiddelde!

Vooral in de 18de, de 19de en het begin van de 20e eeuw kwamen nog écht koude zomers voor. Ook in die eeuwen waren er bijzonder warme zomers, maar juist koude zomers als 1725 (13,2 graden), 1805 (14,0 graden) en 1816 en 1907 (14,1 graden) konden het gemiddelde naar beneden trekken. Nu hebben we juist te maken met veel warme pieken en weinig koude dalen. Mocht de opwarming van de aarde op dit tempo doorgaan, en dat is zeer waarschijnlijk, dan is een zomer als dit jaar in de toekomst eerder gemeengoed dan uitzondering.

Warmste zomer in 300 jaar (Afbeelding: Weeronline.nl)
Warmste zomer in 300 jaar (Afbeelding: Weeronline.nl)

*In de 18e en 19e eeuw werd door het KNMI nog niet in De Bilt gemeten, maar in Zwanenburg (ten westen van Amsterdam) en Utrecht. De metingen begonnen in 1706 en vanaf 1901 wordt officieel gemeten in De Bilt. Die overlap maakte het mogelijk om één lange reeks te maken die nu ruim drie eeuwen omvat. De Zwanenburg-Utrecht-De Bilt reeks wordt internationaal gebruikt voor klimaatonderzoek. De metingen vóór 1901 zijn iets minder betrouwbaar en kunnen 0,3 graden afwijken.

Chauffeur beroofd van 5 miljoen aan elektronica

Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur is dinsdagmiddag op Schiphol beroofd van zijn kostbare lading. Hij werd daarbij korte tijd ontvoerd. Dit schrijft AT5 op haar website. 

De chauffeur had net bij een loods aan de Pelikaanweg elektronica ter waarde van vijf miljoen euro in zijn vrachtwagen geladen, toen hij door iemand met een wapen werd bedreigd.

De overvaller beval hem om de vrachtwagen van het terrein af te rijden, de Pelikaanweg op waarna hij moest stoppen. Daar werd hij mishandeld, vastgebonden en in de kofferbak van een auto gestopt. Later werd hij in de buurt van Schiphol weer vrijgelaten.

Van de vrachtwagen en de daders ontbreekt ieder spoor. De chauffeur heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee, die de zaak onderzoekt.

Rijkswaterstaat bereidt zich voor op de winter

Het dooit al een tijdje behoorlijk stevig, maar toch stuurt Rijkswaterstaat dit weekend strooiwagens de wegen op. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Met temperaturen rond de plus 22 graden is dit niet om gladheid te bestrijden, maar wel om zich voor te bereiden op de komende winter. Dit weekend houdt Rijkswaterstaat de eerste testritten met de stooiwagens.

'Je knippert met je ogen en het is ... winter ... Niet vreemd opkijken als je dit weekend een van onze strooiwagens ziet rijden', schrijft het agentschap op Twitter. De wagens worden nog niet gevuld met zout, dus voor pekel op de lak van je auto hoef je ook niet bang te zijn.

In de winter strooit Rijkswaterstaat bij kans op gladheid preventief met zout. Dat zout zorgt ervoor dat het water op de weg minder snel bevriest en zo voorkomt dat dus meer gladheid. Tijdens een gemiddelde winter wordt er zo'n 70.000 ton zout op de Nederlandse wegen gestrooid.

Spot jij toevallig een strooiwagen? Stuur je foto in! 

NS tevreden over halfjaarcijfers

In de eerste helft van 2018 zet NS de goede prestaties uit 2017 door. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers 2018 die NS zaterdag publiceert. Er rijden fors meer treinen, waaronder de tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven en de Eurostar naar Londen. Ook rijdt de Intercity Brussel nu over de hogesnelheidslijn. Meer treinreizigers komen op tijd: 93,1%, tegenover 91,4% in dezelfde periode vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat meer reizigers tevreden zijn over hun treinreis: 84% van de reizigers geeft een zeven of hoger, tegenover 78% een jaar eerder.

Opgave om prestaties vast te houden
Roger van Boxtel, president-directeur bij NS: “We blijven ons focussen op het vasthouden van deze prestaties. Om Nederland bereikbaar te houden hebben we ons al gecommitteerd aan een investeringsprogramma van € 3 miljard in nieuwe treinen en revisie van bestaande treinen. Het harde werk van onze collega’s, nieuwe treinen en de verbeterde dienstregeling zorgen voor een stijging in de klanttevredenheid. Maar we lopen tegen de grenzen van het systeem. Nederland heeft een enorme mobiliteitsopgave en dat geldt ook voor het spoor. Elk jaar kiezen meer mensen voor de trein. Daar zijn we blij mee. Tegelijk vergroot dat de kans op drukte en vertraging, ondanks alle maatregelen die we hier samen met onze partners tegen nemen.”

NS presteert in de eerste helft van 2018 boven de doelen die met de Rijksoverheid voor dit jaar zijn afgesproken. Vooruitkijkend naar 2019, het jaar waarin NS tussentijds geëvalueerd wordt, ligt NS voor alle 12 gestelde doelen op koers. Van Boxtel: “Het wordt gezien de reizigersgroei en de drukte op het spoor een enorme opgave om de prestaties van dit voorjaar vast te houden.”

Zitplaatskans
De kans op een zitplaats in de spits is in het eerste halfjaar van 2018 95,5%, tegenover 95,2% in de eerste helft van 2017. Zo biedt NS met de tienminutentrein veel meer zitplaatsen op de route Amsterdam - Eindhoven. De voorbereidingen voor de introductie van de nieuwe sprinters (SNG) zijn in volle gang. Deze komen vanaf december op het spoor. De populariteit van de snelle verbinding Amsterdam en Rotterdam overstijgt de verwachtingen. De reizigersaantallen stijgen op dat traject met 19% . NS voldoet aan de afspraken over de zitplaatskans in de spits op de hogesnelheidslijn, Wel daalde deze van 96,9% naar 94,9%,. Op dit moment is NS bezig de treinen op deze lijn te verlengen. Ook rijden er vanaf december geen vier maar vijf treinen per uur op deze lijn.

Sociale veiligheid
Reizigers voelen zich steeds veiliger in de trein en op het station. 90% van de reizigers is tevreden over de veiligheid. Een jaar eerder was dit 88%. NS zet hier gericht Veiligheid & Service-medewerkers voor in. Ook de poortjes op de stations dragen bij aan het gevoel van veiligheid bij onze reizigers. Hoge alertheid voor het onderwerp veiligheid blijft van groot belang. Na een succesvolle proef zijn bodycams voor onze Veiligheid & Service-medewerkers nu landelijk geïntroduceerd.

NS tevreden over halfjaarcijfers (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
NS tevreden over halfjaarcijfers (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

Lil' Kleine gaat trouwen

Rapper Lil' Kleine heeft zijn vriendin Jaimie Vaes ten huwelijk gevraagd op Ibiza. De twee zijn op het eiland om de verjaardag van Jaimie te vieren. Dat meldt AT5 op haar website. 

Onder luid gegil van vrienden en familie, die mee zijn gereisd naar Ibiza, gaat Jorik Scholten, zoals hij echt heet, op zijn knieën. Jaimie hoeft vervolgens niet lang na te denken en zegt volmondig ja.

Verjaardagsfeest van 20.000 euro
Het is de afsluiter van een mooie verrassingsreis voor het stel. Het uitbundige verjaardagsfeestje voor Jaimie kostte de rapper overigens ruim 20.000 euro, zo meldt Shownieuws. Het verjaardagscadeau? Een gouden Rolex-horloge.

Wanneer de twee daadwerlijk in het huwelijksbootje stappen is nog onduidelijk.

Instagram-video niet zichtbaar? Klik hier!

FOK! Wat een weer: droog, kans op zon

De dag begint op veel plaatsen zonnig, maar van het westen uit neemt de bewolking geleidelijk toe. Op de meeste plaatsen blijft het droog. In de avond klaart het langzaam weer op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 21°C aan zee tot 24°C in de oostelijke provincies. De zuidwestelijke wind trekt aan naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de avond neemt landinwaarts de wind af naar zwak.

Komende nacht neemt de bewolking in de noordwestelijke helft toe, maar er wordt geen regen verwacht. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 14°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidwestenwind.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden, met name in het noorden. Op de meeste plaatsen blijft het droog, mogelijk valt er in het noorden lokaal een zeer kleine hoeveelheid regen. In de middag lopen de temperaturen uiteen van 21°C vlak aan zee tot 26°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust vrij krachtig of krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Rijn, eind juli (Foto: qltel)
De Rijn, eind juli (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manouvres in Moskou (10)

"Ik heb goed nieuws," liet hij weten, "Boris kent het bedrijf omdat er een heel groot hotel pal vóór staat. Hij heeft daar vaak toeristen vanuit het centrum naartoe gereden. En het mooiste van de grap is dat hij bij die gelegenheden van uit de zijstraat daadwerkelijk vrachtauto's de Dimitrower Chaussee heeft zien oprijden. Voor iemand die veel op de weg zit, blijken de auto's van Novi Transport trouwens sowieso een bekende verschijning te zijn."

3200 jaar oude kaas gevonden

Enkele jaren geleden werd in Egypte een oude tombe gevonden. Niet zo gek natuurlijk, maar men vond er ook wat gebroken potten en in één van die potten bevond zich een mysterieuze, 'witachtige substantie'.

Wat het was, geen idee, maar uit een nieuw gepubliceerde chemische analyse blijkt dat het antwoord gevonden is: het gaat om een stuk kaas, die zo'n 3200 jaar lang heeft liggen rijpen, waarmee het gelijk een van de oudste stukken kaas ooit gevonden is.

"Op basis van de gebruikte bewaarmethode en de locatie in de tombe hadden de archeologen al een vermoeden dat het om eten ging", aldus Enrico Greco van de Universiteit van Beijing. De tombe was van ene Ptahmes, een hoge Egyptische official uit de dertiende eeuw voor Christus.

De rustplaats van Ptahmes, voormalig 'burgemeester' van de oude stad Memphis, werd in 1885 overigens al gevonden, maar verdween weer onder het verschuivende zand. In 2010 werd de tombe pas opnieuw gevonden.

De gevonden kaas had vermoedelijk een vergelijkbare consistentie als geitenkaas, maar 'met een erg zure' bijsmaak. Dat beweert Paul Kindstedt van de Universiteit van Vermont, die - echt waar - onderzoek doet naar de geschiedenis en chemische samenstelling van kaas.

"Het was vermoedelijk relatief vochtig en dus smeerbaar", aldus Kindstedt. "Het zal niet heel lang goed zijn gebleven, denk ik." De vondst deed Kindstedt overigens denken aan een vergelijkbare vondst in 1942, waarbij ook potten met 'een substantie' gevonden werden.

Die substantie schatte men destijds op dik drieduizend jaar oud. Natuurlijk moet je het even proeven als je drieduizend jaar oude kaas vindt, maar helaas: geen geur en slechts een stoffige smaak, zo vertelde Kindstedt. 

Let overigens wel op: de kaas is vermoedelijk niet vervloekt, maar er werden wel sporen gevonden van bacteriën die Maltakoorts veroorzaken, een besmettelijke ziekte die je eigenlijk gewoon niet wilt hebben. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.