Dumoulin en Kruijswijk tevreden na eerste bergrit Tour, Mollema heeft last van rug

Na de eerste bergrit in de Tour de France lieten de Nederlanders zich goed zien. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk verloren geen tijd op de andere klassementsrenners. Robert Gesink zat mee in de vroege vlucht en kon in de finale nog wat werk doen voor zijn kopmannen. Alleen Bauke Mollema verloor wat tijd op de favorieten.

Dumoulin dacht op de slotklim nog even aan aanvallen, maar de kopman van Sunweb liet tegenover de NOS weten dat er te veel wind stond op kop om aan te vallen. Dumoulin handhaafde zich zonder al te veel problemen in het groepje met favorieten. "Dit is wel prima voor mij", zei Dumoulin. "Ik zat er goed bij. Maar ik denk dat we nog niet al te veel conclusies kunnen trekken. Met tegenwind op de slotklim en een ploeg als Sky was het vandaag gewoon moeilijk."

Kruijswijk
Ook Kruijswijk verloor geen tijd in de eerste bergrit van deze Tour de France. "Er gebeurde niet echt veel in de finale, maar er werd wel hard gereden en moeten er toch wat jongens af", was zijn reactie tegen de NOS. "Om op zo’n eerste dag in de bergen bij de favorieten te finishen geeft vertrouwen." Ook was Kruijswijk blij dat de ploeg LottoNL-Jumbo goed zijn werk deed. "Primoz (Roglic) en Antwan (Tolhoek) zaten er nog bij, dan ben je meer een blok. Op het laatste kwamen we Robert (Gesink)nog tegen, die hield ons vooraan in de laatste kilometer."

Gesink
Gesink maakte deel uit van een grote kopgroep, die al vroeg in de eerste bergrit van deze Tour er vandoor ging. "Het was de afspraak dat ik mee zou gaan", zei hij aan de finish tegen de NOS. "Voor mij is beter als de renners wat vermoeider raken", ging hij verder. "Nu is iedereen fris en springt Alaphilippe nog alle kanten op. Hij is een explosief mannetje. Ik moet het meer van het slopen hebben. Maar ik was goed en scherp. Mijn niveau is echt wel goed." De renner van LottoNL-Jumbo liet verder nog weten dat hij snel weer in de aanval wil deze Tour, maar ook afhankelijk is van zijn kopmannen Kruijswijk en Roglic.

Mollema
Mollema verloor deze bergrit 51 seconden en kwam samen binnen met Rafal Majka, Ilnur Zakarin en Bob Jungels. De Nederlander van Trek-Segafredo had nog veel last van zijn rug, die hij zondag had opgelopen bij een valpartij in de rit naar Roubaix.

"Het was afzien vandaag. Het ging niet echt lekker, de hele dag al'', vertelde Mollema na afloop. "Het was op dat moment proberen te overleven. Net in die laatste 500 meter van de klim demarreerde Daniel Martin. Ik moest uit het zadel, dat ging heel moeizaam. Ik kreeg nog meer last van mijn rug.''

Mollema kwam terecht in groepje met andere geloste renners als Jungels, Zakarin en Majka. "Niet ideaal, op de top hadden we zo'n 20 seconden achterstand, daar kwam in de afdaling nog een halve minuut bij. Het is jammer, ik hoopte deze dag zonder tijdverlies door te komen. We moeten de komende dagen zien of het verbetert. Met dit soort blessures gaat het normaal gesproken elke dag beter.''