Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties'

Kort voor zijn vertrek van de G7-top in het Canadese La Malbaia heeft de Amerikaanse president Donald Trump geëist dat er een eind komt aan oneerlijke handelspraktijken. Hij zei dat andere landen al tientallen jaren profiteren van die oneerlijke praktijken, maar dat hij de schuld daarvoor niet legt bij de leiders van de andere leden van de G7.

Trump zei dat zijn voorgangers in het Witte Huis er verantwoordelijk voor zijn dat andere landen ten koste van de VS gunstige handelsakkoorden hebben kunnen sluiten.De groep van invloedrijkste industrielanden bestaat naast de VS uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan. Trump zei dat hij niet in een sfeer van ruzie met de andere G7-leiders had gesproken. "De betrekkingen zijn erg goed."

Wel waarschuwde hij de andere landen dat ze een fout maken als ze vergeldingsmaatregelen instellen voor de recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Trump zei dat met de andere G7-leiders niet alleen over handel is gesproken. Ook het milieu en defensie zijn aan bod gekomen. "De G7-landen delen dezelfde waarden en overtuigingen", aldus de president. Hij noemde de top "zeer succesvol".

Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties'
Trump wil einde 'oneerlijke handelsrelaties' (Foto: ANP)