Clubs bereiken geen akkoord over kunstgras en tv-gelden

De clubs in de Eredivisie hebben geen overeenstemming weten bereiken over eventuele veranderingen, zo meldt Voetbal International.

Woensdag kwamen de clubs bijeen tijdens de algemene vergadering van de KNVB, waar op de zogenoemde 'veranderagenda' onderwerpen stonden als kunstgras, de verdeling van tv-gelden, een kleinere Eredivisie met kampioenpoule en het beschermen van jeugdopleidingen centraal.

In november waren de gesprekken begonnen, met onder anderen Hans Nijland (FC Groningen), Edwin van der Sar (Ajax), Adriaan Visser (PEC Zwolle) en Jacco Swart namens de Eredivisie CV. Vorige maand presenteerde de stuurgroep een plan, waarin een competitie met zestien clubs centraal stond, net als play-offs om het kampioenschap, een zwaardere degredatieregeling, een einde aan kunstgras in 2021, herverdeling van tv-gelden, een hogere vergoeding voor jeugdtransfers en een internationale beloftencompetitie.

Tijdens de vergadering bleek dat clubs niet verder kijken dan het eigen belang en daarnaast maakte de vereiste stemverhouding (een vijf zesde meerderheid) een akkoord vrijwel onmogelijk. Alleen op het onderwerp beloftenelftallen is er een verandering doorgevoerd. De clubs zijn het erover eens dat Jong-ploegen alleen nog spelers jonger dan 23 jaar mogen opstellen.