Kwiatkowski klopt Van Emden met één seconde in proloog Criterium du Dauphine

Michal Kwiatkowski heeft de proloog van het Criterium du Dauphine gewonnen. In Valence was de Pool van team Sky één seconde sneller dan Jos van Emden. Gianni Moscon moest genoegen nemen met een derde plaats op drie seconden van zijn ploeggenoot Kwiatkowski.

Het 6,6 kilometer lange parcours klokte Victor Campenaerts de snelste tijd. De Europees kampioen tijdrijden zette in Valence een tijd neer van 7 minuten en 30 seconden. Lang kon de Belg niet genieten van de toptijd, want Van Emden was kort na hem gestart en was vier seconden sneller dan zijn voormalig ploeggenoot.

Van Emden kon wel lang genieten van zijn leiderstrui. Tijdritspecialisten zoals Matthias Brändle en Jonathan Castroviejo kwamen niet in de beurt van de tijd van de Nederlander van LottoNL-Jumbo. Nadat de tijdritspecialisten waren geweest was het de beurt aan aan de klassementsrenners. Ilnur Zakarin kwam nog het dicht in de buurt van Van Emden, maar moest ook al zeventien seconden toegeven op de renner van LottoNL-Jumbo.

Daarna kwamen nog enkele renners die een bedreiging konden vormen voor de Nederlandse tijdritspecialist. Kwiatkowski klokte bij het tussenpunt de snelste tijd en hield dat tot aan de finish vol. Hij was één seconde sneller dan de Nederlander. Gianni Moscon vormde de eerste bedreiging voor zijn ploeggenoot, maar de Italiaans kampioen moest drie seconden toegeven op Kwiatkowski.

Geraint Thomas ook van team Sky kon als een van de laatste starters nog roet in het eten gooien van zijn ploegmaat Kwiatkowski, maar de Brit kwam hard ten val in een bocht naar rechts. Ondanks zijn valpartij verloor hij toch maar twintig seconden op de Pools kampioen tijdrijden.