Mogelijk nieuwe sport op Winterspelen 2022

De kans lijkt groot dat we op de Olympische Winterspelen van 2022 kunnen genieten van een nieuwe sport op het programma: telemarkskiën. De sport is een soort mix tussen alpineskiën en langlaufen en wordt over het algemeen afgewerkt in rechtstreekse parallelduels.

Bij het telemarkskiën moet eerst in de klassieke telemarkhouding een slalomparcours geskied worden. Eenmaal beneden volgt een kort langlaufparcours, waarna de eerste die over de finish komt zich de winnaar mag noemen.

De internationale skifederatie FIS heeft een aantal voorstellen bij het Internationaal Olympisch Comité neergelegd en telemarkskiën maakt daar deel van uit. Ook zijn nieuwe onderdelen in al bestaande sporten voorgesteld, zoals een gemengde landenwedstrijd in het schansspringen.

De FIS ziet op toekomstige Spelen ook graag de noordse combinatie voor vrouwen toegevoegd worden. Dat staat nu nog volledig in de kinderschoenen - een World Cup-competitie bestaat nog niet en de meeste deelneemsters zijn tieners - en het valt dan ook te hopen dat het niet al voor 2022 op het olympisch programma gezet wordt.

Ook de big air in het freestyleskiën wordt genoemd als mogelijk nieuw onderdeel, net als een - uiteraard - gemengde landenwedstrijd op de aerials. Het snowboarden moet maar liefst vier onderdelen extra krijgen: een teamwedstrijd op de snowboardcross, een gemengde teamwedstrijd op de parallelslalom, de na 2014 geschrapte individuele parallelslalom en een gemengde teamwedstrijd op de slalom.  

Beelden van de World Cup telemarkskiën (Bron: YouTube)