'Sneeuwpolo gaat voor Olympische Spelen 2022'

Als het aan de Italiaanse paardensportbond FISE ligt kunnen we tijdens de Olympische Spelen van 2022 kijken naar wedstrijden in het sneeuwpolo. Dat is polo, maar - zoals de naam al enigszins doet vermoeden - op sneeuw.

Polo is een paardenteamsport, waarbij het simpel gezegd de bedoeling is om zoveel mogelijk goals te scoren. Argentinië is 's werelds absolute grootmacht en werd in oktober wereldkampioen, terwijl bijvoorbeeld ook Chili, Brazilië en Engeland hoge ogen gooien. De oplettende Eurosportkijker heeft misschien wel eens wat potjes op de zender langs zien komen, vaak op een doordeweekse avond.

Sneeuwpolo is niet heel anders, behalve dat het op sneeuw wordt gespeeld en dat eerdergenoemde landen niet verrassend een wat minder grote rol spelen. Het is vooral groot in skioord St Moritz in Zwitserland, waar jaarlijks een enorm sneeuwpolofestival gehouden wordt. Dit wordt ook wel vergeleken met de Grand Prix van Monaco in de Formule 1, wat de aanwezigheid van internationale sterren en rijkelui betreft.

Beelden van de Polo World Cup in St Moritz (Bron: YouTube)

FISE heeft nu een voorstel neergelegd bij de internationale polobond FIP en die heeft het voorstel geaccepteerd. Om op de Olympische Spelen te verschijnen zal een heel pad afgelegd moeten worden, te beginnen met de Olympische Spelen van komende winter. In Pyeongchang zal het sneeuwpolo zich vermoedelijk als een soort demonstratiesport aan de aanwezige toeschouwers laten zien, zonder daarbij in de officiële resultaten te verschijnen.

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires wordt polo, op gras dus, volgend jaar als 'officiële demonstratiesport' gehouden en ook dat maakt onderdeel uit van het plan om het Internationaal Olympisch Comité te overtuigen. 

GoPro-beelden van de Polo World Cup in St Moritz (Bron: YouTube)