Olympische Spelen 2022 kent groter ijshockeytoernooi vrouwen

Het vrouwenijshockeytoernooi op de Olympische Spelen van 2022 zal groter zijn dan die van nu, in Pyeongchang. In het Chinese Beijing zullen naar alle waarschijnlijkheid tien in plaats van acht teams aan het toernooi beginnen. Bij de mannen blijft het aantal gewoon op twaalf teams.

Na de Spelen van 2010 in Vancouver waren er nog grote vraagtekens of het vrouwenijshockey überhaupt wel olympisch moest blijven: de VS en Canada kwamen tegen al hun opponenten bij elkaar opgeteld tot een totaal resultaat van maar liefst 88-4. Toenmalig IOC-president Jacques Rogge drong er ernstig op aan dat er verbetering moest komen.

De twee Noord-Amerikaanse ploegen steken er wel nog altijd met kop en schouders bovenuit, de verschillen zijn inmiddels aanzienlijk kleiner en in de breedte is het ook sterker geworden. Rene Fasel, de president van de internationale ijshockeybond IIHF heeft nu laten weten dat het naar alle waarschijnlijkheid zal resulteren in het toevoegen van twee extra plekken.

Dat is prima nieuws voor gastland China. In de jaren negentig deden die uitstekend mee: zes keer achter elkaar eindigden ze in de top-6 van het WK, terwijl de Spelen van 1998 als vierde werden afgesloten. Tegenwoordig is China echter ver weggezakt, dus het uitbreiden van het toernooi maakt het makkelijker om de Chinese ploeg als gastland mogelijk automatisch een startplek te geven.