'Bolwerk IS in Damascus gevallen'

De Syrische strijdkrachten hebben maandag een voormalig bolwerk van IS-jihadisten aan de zuidrand van het centrum van Damascus ingenomen, aldus Syrische staatsmedia. De regering had eerder een reeks bolwerken bij Damascus opgerold. Maar aan de zuidkant van de hoofdstad was nog een bolwerk in handen van de Islamtische Staat (IS). Het gaat om de wijken al-Hajar al-Aswad en Mukhayam al-Yarmouk.

Met de inname heeft het regime van president Assad na jarenlange strijd weer de hele regio van de hoofdstad en daarmee het westen van Syrië in handen. Belegerde jihadisten zijn recent na onderhandelingen in bussen vooral naar de noordwestelijke provincie Idlib gereden. Maar de IS-strijders zijn volgens Syrische waarnemers vanaf zondag in bussen naar de woestijn in het oosten van het land gebracht.

Ook langs de grenzen met Jordanië en langs de door Israël bezette Syrische Golanhoogte zijn rebellen en jihadisten actief, inclusief strijders die zich tot IS rekenen. Het noordoosten van Syrië is voor het grootste deel in handen van Koerdische strijdgroepen.

'Bolwerk IS in Damascus gevallen'
'Bolwerk IS in Damascus gevallen' (Foto: ANP)