Schansspringer Diethart stopt na zware valpartijen

Schansspringer Thomas Diethart heeft laten weten dat zijn carrière voorbij is. De 28-jarige Oostenrijker houdt het na twee zeer zware valpartijen voor gezien, zo kondigde hij aan op social media.

Diethart mocht begin 2011 in de World Cup twee wedstrijden meespringen met een wildcard in de Vierschansentournee, maar tot eind 2013 bleef hij vooral zonder groot succes actief op de lagere niveau's. In december 2013 mocht hij na een paar goede resultaten meedoen aan de World Cup in Engelberg, waar hij zowaar vierde en zesde werd.

Diethart werd zo opgenomen in het Oostenrijkse team voor de Vierschansentournee, een week later, en dat ging geweldig: hij begon met plek drie in Oberstdorf en won op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen. Na plek vijf in Innsbruck won Diethart vervolgens de afsluitende wedstrijd in het kolkende Bischofshofen en dat leverde hem de drie weken daarvoor nog onmogelijk geachte eindwinst op.

Een lekker vervolg van zijn carrière kwam er niet echt, op olympisch zilver met het team in Sochi na. Diethart eindigde in Wisla als vierde in de eerste wedstrijd na de Vierschansentournee en werd later in het seizoen nog een keer zesde, achtste en negende. Individueel haalde hij verder nooit meer een top-10-klassering en een jaar later sprong Diethart zijn allerlaatste World Cup-wedstrijd.

De inmiddels op het tweede en zelfs derde niveau acterende Vierschansenwinnaar ging in 2016 in het Duitse Brotterode onderuit, waarbij hij zijn nier en longen beschadigde. In november vorig jaar ging het bijna voorgoed fout: bij een training in Ramsau kwam Diethart hard op zijn hoofd terecht. Hij is wel op de weg terug, maar zal dat niet doen als schansspringer.

Bischofshofen ontploft na Diethart's winnende sprongen in 2014 (Bron: YouTube)