Moeder en 16-jarige dochter gepakt voor drinken alcohol

In Leeuwarden zijn een 36-jarige vrouw en haar zestienjarige dochter aangehouden nadat zij in een winkel een flesje Flügel opdronken en het lege flesje in het schap terugzetten. Flüger is een 'shotje' dat tien procent alcohol bevat.

Toen de politie de moeder confronteerde met de misdaad, en het feit dat haar dochter drank dronk, zei ze dat ze er geen problemen mee had dat haar 16-jarige dochter alcohol dronk.

Tot vier jaar geleden was het voor jongeren van 16 en 17 jaar legaal om alcoholische dranken te kopen, bij je te hebben en in het openbaar te drinken als deze minder dan 15% alcohol bevatte. Sinds 1 januari 2014 is het bij je hebben van alcoholische dranken voor mensen onder de 18 jaar strafbaar en kan met een boete of taakstraf bestraft worden. In huiselijke kring is er geen verbod op het schenken van alcohol aan minderjarigen, tenzij dit tegen hun wil gebeurt. Veel ouders die zelf op zestienjarige leeftijd al een biertje dronken besluiten dan ook hun kind datzelfde pleziertje te gunnen.

Toen de nieuwe wet in ging moesten jongeren die vaak al bijna twee jaar een biertje konden kopen opeens een Wicky of Chocomelletje bestellen als ze met hun vrienden op stap waren.

De vrouwen zijn meegenomen naar het bureau, en voor de dochter is een zorgmelding gemaakt. Of dat is vanwege de 'diefstal' of het alcoholgebruik is niet bekend.

flugel