Woordvoerder YPG: Syrische steun niet genoeg tegen de Turken

De Koerdische militanten hebben versterking gekregen van de NDF. Dat zijn Syrische strijders die gesteund worden door Iran. Een YPG-woordvoerder liet vanmiddag weten dat er nog niet genoeg strijdkrachten zijn tegenover de Turkse strijdkrachten samen met de steun van de NDF.

De Turkse strijdkrachten zijn al bijna een maand bezig met een operatie jegens de Koerdische milities die gevestigd zijn in Afrin. De militanten in Afrin zouden banden hebben met de terroristische organisatie PKK. Die bevinding wijten ze onder andere aan het feit dat de militanten in Afrin met posters van de leider van de PKK Abdullah Ocalan rondlopen. Turkije ziet de YPG in Afrin als een bedreiging en is daarom begonnen met de operatie.

Eergisteren kwam er een konvooi van de NDF Afrin binnen via het gebied dat in handen is van het regime van Assad. Vlak nadat het konvooi de "grens" met Afrin overstak werd het gebombardeerd door Turkse drones. Volgens de Turkse president Erdogan en regionale bronnen zou het konvooi na de bombardementen weer vertrokken zijn richting het gebied dat in handen is van Assad.

Vandaag zou er een nieuw konvooi gearriveerd zijn in de stad Afrin. Daar werden ze verwelkomd door de plaatselijke militanten. Zowel YPG als de Turkse president Erdogan melden dat het gaat om een vrijwillig konvooi dat niet gestuurd is door het regime. Echter meldde de YPG kortgeleden wel dat ze afspraken zouden maken met Damascus, zodat het Syrische leger officieel naar Afrin gestuurd kon worden om het gebied te verdedigen tegenover de Turken. Die afspraken lijken tot nu toe mislukt, waarschijnlijk omdat Rusland niet wil dat het Syrische leger Afrin betreedt.